Бидайдың мерзімінен бұрын өніп - өсу факторы табиғатта кең таралған құбылыс



Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторына α-амилазаның тигізетін әсері
Орындаған: 4 - курс студенті Адилбекова М ғылыми жетекші: б. ғ. к.,
доцент Асрандина С. Ш.

КІРІСПЕ
Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторы табиғатта кең таралған құбылыс. Нәтижесінде бидай толық жетілмейді және оның тұтынушылық сапасы төмендейді. Бұл процесс ауа-райының қолайсыз әсерлеріне байланысты(төмен температура, жауын-шашын, жоғары ылғалдылық) . Бұл тек Қазақстанда ғана емес(әсіресе, солтүстік облыстарда), сонымен қатар дүние жүзінің көптеген мемлекеттерінің алдында тұрған өзекті мәселелерінің бірі болып отыр. Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторы құрамындағы α- амилазаның синтезімен де тікелей байланысты.

Зерттеу объектілері: : Саратовская 29, Казахстанская 10, ранняя Казахстанская, Кайыр, Алмакен, Скарлет, Лютесценс 70, Лютесценс 157, Лютесценс 314, Лютесценс 462.
Сонымен қатар 2007 жылғы «Суперпщеница» жобасы бойынша: №132 озимая және №132 яровая, №138 озимая және №138 яровая бидай линиялары алынды.

Мақсаты: бидайдың мерзімінен бұрын өніп
өсу факторына қатысатын α- амилаза
ферментінің белсенділігін анықтау.
Міндеттері:
климаттық жағдайларға байланысты α-амилаза ферментінің белсенділігін зерттеу;
әр түрлі бидай сорттарындағы жалпы амилаза ферментінің белсенділігін анықтау;
амилаза ферментінің изоэлектрофоретикалық нүктесін анықтау.

Зерттелетін әр түрлі бидай сорттарын арнайы климокамераларда температура және ылғалдылық жағдайларда бақылаған күйде өсірдік. Күндізгі температура +18°С, ал кешке +10°С, ылғалдылық тұрақты мәнде -80%-ті құрады. Бақылау ретінде дән масақтары қолданылды. Бақылаудағы және тәжірибедегі дәннің 3, 4, 7 және 11 күн йод-крахмалды әдіспен α- амилаза және жалпы амилаза белсенділігін анықтадық.

Кесте 1 Әр түрлі бидай сорттарының төмен температура және ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі.
Бидай сорттары
Амилолитикалық белсенділік белсенділігінің бірлігі/мл. сағ
Бақылау 0 тәулік
3 тәулік
7 тәулік
11 тәулік
Бақылау 11 тәулік
Саратовская
29
212. 80 ±78. 84
820. 20 ± 34, 44
775. 80 ± 24, 03
3638. 40 ± 167, 35
227. 20 ± 12, 03
2. Казахстанская
10
241. 60 ± 10, 63
754. 20 ± 25, 64
706. 80 ± 27, 92
2534. 40 ± 101, 38
235. 60 ± 9, 4
3. Казахстанская
ранняя
235. . 60 ± 8, 95
583. 60 ± 24, 51
784. 00 ± 34, 49
1407. 60 ± 54, 95
224. 80 ± 7, 34
4 . Кайыр
220. 00 ± 8, 80
567. 60 ± 18, 67
573. 00 ± 23, 49
1519. 20 ± 54, 98
229. 40 ± 8, 47
5. Алмакен
220. 40 ± 9, 24
637. 20 ± 22, 93
581. 00 ± 22, 07
1256. 40 ± 52, 12
205. 20 ± 7, 79
6. Скарлет
222. 40 ± 8, 67
616. 20 ± 24, 03
525. 60 ± 15, 22
468. 00 ± 21, 06
222. 10 ± 9, 10
7. Лютесценс 70
230. 00 ± 9, 20
622. 20 ± 26, 75
536. 80 ± 16, 08
773. 80 ± 30, 56
220. 40 ± 7, 46
8. Лютесценс 462
228. 40 ± 8, 91
729. 60 ± 30, 64
853. 80 ± 24, 02
3048. 00 ± 975, 36
226. 00 ± 10, 39
9 Лютесценс 314
217. 40 ± 9, 78
679. 20 ± 24, 45
629. 40 ± 22, 37
684. 00 ± 33, 65
225. 80 ± 6, 13
10 Лютесценс 157
209. 40 ± 8, 38
414. 00 ± 16, 97
667. 20 ± 24, 01
1128. 00 ± 43, 99
208. 60 ± 7, 48
11. 132 озимая
230. 00 ± 9, 68
1600. 80 ± 62, 43
1515. 60 ± 57, 51
2246. 40 ± 89, 84
229. 60 ± 7, 78
12. 132 яровая
243. 00 ± 10, 45
1736. 40 ± 69, 44
1207. 20 ± 48, 28
2431. 20 ± 92, 37
236. 60 ± 8, 28
13. 138 озимая
229. 00 ± 8, 24
1286. 40 ± 50, 15
1090. 80 ± 45, 76
2580. 00 ± 105, 78
226. 60 ± 9, 04
14. 138 яровая
268. 20± 9, 92
899. 60 ± 34, 16
966. 00 ± 41, 73
2071. 20 ± 86, 98
246. 60 ± 9, 84

1 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі (3-тәулік) .
1. Саратовская 29, 2. Казахстанская, 3. Казахстанская ранняя, 4. Кайыр, 5
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9- Лютесценс 314,
10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.

2 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі (7-тәулік) .
1- Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5
Алмакен, 6- Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс 314,
10- Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.

3 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі (11 -тәулік) .
1-Саратовская 29, 2- Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8- Лютесценс 462, 9- Лютесценс 314,
10- Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
рН 9
а б
рН 4
С
В
А
1-Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5- Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс 314, 10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14- №138 яровая.

рН 9
рН 9
рН 9
в г
рН 4
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
С
В
А
1-Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5- Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс 314, 10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14- №138 яровая.

ҚОРЫТЫНДЫ
1. Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторын зерттеу үшін бидай дәндерінің құрамындағы α-амилаза ферментінің белсенділігі анықталды.
2. Төмен температура және ылғалдылық жағдайымен өңдеуден кейін, осы факторларға жоғары тұрақтылық және төзімділік көрсеткен 4 сорт және 1 линия анықталды. Оларға: Скарлет, Лютесценс 70 Лютесценс 314, Лютесценс 157 және №138 озимая жатады.
3. Қолайсыз жағдайлармен өңдеудің 7-ші тәулігінде жоғары белсенділік көрсететін, жоғары изоэлектрлік нүктеге (ИЭТ) ие α-амилазаның изоферменттік құрамының ерекшеліктері зерттелді.
4. Пісіп-жетілу кезеңіндегі немесе бидай дәнін сақтау кезеңінде масағында бидай дәнінің өніп-өсу эффектісі α-амилаза ферментінің синтезіне байланысты болатыны анықталды.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz