Бидайдың мерзімінен бұрын өніп - өсу факторы табиғатта кең таралған құбылыс
Презентация қосу
Бидайдың мерзімінен бұрын
өніп-өсу факторына α-
амилазаның тигізетін әсері
Орындаған: 4 - курс студенті Адилбекова М
ғылыми жетекші: б.ғ.к.,
доцент Асрандина С.Ш.
КІРІСПЕ
Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторы табиғатта
кең таралған құбылыс. Нәтижесінде бидай толық
жетілмейді және оның тұтынушылық сапасы төмендейді.
Бұл процесс ауа-райының қолайсыз әсерлеріне
байланысты(төмен температура, жауын-шашын, жоғары
ылғалдылық). Бұл тек Қазақстанда ғана емес(әсіресе,
солтүстік облыстарда), сонымен қатар дүние жүзінің
көптеген мемлекеттерінің алдында тұрған өзекті
мәселелерінің бірі болып отыр. Бидайдың мерзімінен
бұрын өніп-өсу факторы құрамындағы α- амилазаның
синтезімен де тікелей байланысты.
Зерттеу объектілері: : Саратовская 29,
Казахстанская 10, ранняя Казахстанская,
Кайыр, Алмакен, Скарлет, Лютесценс 70,
Лютесценс 157, Лютесценс 314,
Лютесценс 462.
Сонымен қатар 2007 жылғы
«Суперпщеница» жобасы бойынша: №132
озимая және №132 яровая, №138 озимая
және №138 яровая бидай линиялары
алынды.
Мақсаты: бидайдың мерзімінен бұрын өніп
өсу факторына қатысатын α- амилаза
ферментінің белсенділігін анықтау.
Міндеттері:
• климаттық жағдайларға байланысты α-амилаза
ферментінің белсенділігін зерттеу;
• әр түрлі бидай сорттарындағы жалпы амилаза
ферментінің белсенділігін анықтау;
• амилаза ферментінің изоэлектрофоретикалық
нүктесін анықтау.
Зерттелетін әр түрлі бидай сорттарын арнайы
климокамераларда температура және ылғалдылық
жағдайларда бақылаған күйде өсірдік. Күндізгі
температура +18°С, ал кешке +10°С, ылғалдылық
тұрақты мәнде -80%-ті құрады. Бақылау ретінде
дән масақтары қолданылды. Бақылаудағы және
тәжірибедегі дәннің 3, 4, 7 және 11 күн йод-
крахмалды әдіспен α- амилаза және жалпы амилаза
белсенділігін анықтадық.
Кесте 1 Әр түрлі бидай сорттарының төмен температура және
ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің
өзгеруі.
Бидай сорттары Амилолитикалық белсенділік белсенділігінің бірлігі/мл.сағ
Бақылау 0 тәулік 3 тәулік 7 тәулік 11 тәулік Бақылау 11 тәулік
1.Саратовская 212.80 ±78.84 820.20 ± 34,44 775.80 ± 24,03 3638.40 ± 167,35 227.20 ± 12,03
2. Казахстанская 241.60 ± 10,63 754.20 ± 25,64 706.80 ± 27,92 2534.40 ± 101,38 235.60 ± 9,4
3. Казахстанская 235..60 ± 8,95 583.60 ± 24,51 784.00 ± 34,49 1407.60 ± 54,95 224.80 ± 7,34
ранняя
4 . Кайыр 220.00 ± 8,80 567.60 ± 18,67 573.00 ± 23,49 1519.20 ± 54,98 229.40 ± 8,47
5. Алмакен 220.40 ± 9,24 637.20 ± 22,93 581.00 ± 22,07 1256.40 ± 52,12 205.20 ± 7,79
6. Скарлет 222.40 ± 8,67 616.20 ± 24,03 525.60 ± 15,22 468.00 ± 21,06 222.10 ± 9,10
7. Лютесценс 70 230.00 ± 9,20 622.20 ± 26,75 536.80 ± 16,08 773.80 ± 30,56 220.40 ± 7,46
8. Лютесценс 462 228.40 ± 8,91 729.60 ± 30,64 853.80 ± 24,02 3048.00 ± 975,36 226.00 ± 10,39
9 Лютесценс 314 217.40 ± 9,78 679.20 ± 24,45 629.40 ± 22,37 684.00 ± 33,65 225.80 ± 6,13
10 Лютесценс 157 209.40 ± 8,38 414.00 ± 16,97 667.20 ± 24,01 1128.00 ± 43,99 208.60 ± 7,48
11. 132 озимая 230.00 ± 9,68 1600.80 ± 62,43 1515.60 ± 57,51 2246.40 ± 89,84 229.60 ± 7,78
12. 132 яровая 243.00 ± 10,45 1736.40 ± 69,44 1207.20 ± 48,28 2431.20 ± 92,37 236.60 ± 8,28
13. 138 озимая 229.00 ± 8,24 1286.40 ± 50,15 1090.80 ± 45,76 2580.00 ± 105,78 226.60 ± 9,04
14. 138 яровая 268.20± 9,92 899.60 ± 34,16 966.00 ± 41,73 2071.20 ± 86,98 246.60 ± 9,84
1 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және
ылғалдылықтың әсерінен α-
амилаза белсенділігінің өзгеруі (3-тәулік).
1. Саратовская 29, 2. Казахстанская, 3. Казахстанская ранняя, 4. Кайыр, 5
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9- Лютесценс 314,
10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.
2 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және
ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі (7-тәулік).
1- Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5
Алмакен, 6- Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс 314,
10- Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.
3 сурет. Бидай сорттарының төмен температура және
ылғалдылықтың әсерінен α-амилаза белсенділігінің өзгеруі (11 -тәулік).
1-Саратовская 29, 2- Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8- Лютесценс 462, 9- Лютесценс 314,
10- Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая, 14
№138 яровая.
рН 9
а б
В
А
С
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
рН 4
1-Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5-
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс
314, 10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138
озимая, 14- №138 яровая.
рН 9
в г
С
В
рН 9
А
рН 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1-Саратовская 29, 2-Казахстанская, 3-Казахстанская ранняя, 4-Кайыр, 5-
Алмакен, 6-Скарлет, 7-Лютесценс 70, 8-Лютесценс 462, 9-Лютесценс 314,
10-Лютесценс 157, 11-№132 озимая, 12-№132 яровая, 13-№138 озимая,
14- №138 яровая.
ҚОРЫТЫНДЫ
1. Бидайдың мерзімінен бұрын өніп-өсу факторын зерттеу үшін
бидай дәндерінің құрамындағы α-амилаза ферментінің
белсенділігі анықталды.
2. Төмен температура және ылғалдылық жағдайымен өңдеуден кейін,
осы факторларға жоғары тұрақтылық және төзімділік көрсеткен 4
сорт және 1 линия анықталды. Оларға: Скарлет , Лютесценс 70
Лютесценс 314, Лютесценс 157 және №138 озимая жатады.
3. Қолайсыз жағдайлармен өңдеудің 7-ші тәулігінде жоғары
белсенділік көрсететін, жоғары изоэлектрлік нүктеге (ИЭТ) ие α-
амилазаның изоферменттік құрамының ерекшеліктері зерттелді.
4. Пісіп-жетілу кезеңіндегі немесе бидай дәнін сақтау кезеңінде
масағында бидай дәнінің өніп-өсу эффектісі α-амилаза
ферментінің синтезіне байланысты болатыны анықталды.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz