Сүтқышқыл бактерияларының антагонистік қасиеті




Презентация қосу
Ұзақ уақыт сақталған сүтқышқыл
бактериялар қасиеттерінің тұрақтылығын
зерттеу

Ғылыми жетекші: б.ғ.к., доцент
Абдиева Г.Ж.
Орындаған: Жусипова Д.А.
■ Бітіру жұмысының өзектілігі: Қазіргі таңда сүтқышқылы бактерияларын
қолдану арқылы дайындалған өнімдер мен препараттар адамның функционалды
тағамы ретінде қолданылады. Лактобактериялардың тірі клеткалары немесе
олардың метаболиттерін пробиотикалық тағамдар мен препаратар арқылы
қабылдау адам организмін сауықтырады. Осы мақсатта арнайы таңдалып алынған
сүтқышқылы бактериялардың биолгиялық құнды қасиеттерінің маңызы орасан
зор.
■ Бітіру жұмысының мақсаты:
мақсаты:
Сүт қышқылды өнімдерді өндіруде пайдаланылатын ұйытқы алу мақсатында әртүрлі субстраттардан бөлініп алынған
сүтқышқылды бактериялардың биологиялық маңызды қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу.

■ Бітіру жұмысының міндеті:
1) лиофильді кептірілген биомассадағы сүтқышқылды бактериялардың ұзақ уақыт сақтаудан
кейінгі тіршілікке қабілеттілігін анықтау;
2) сүтқышқылды бактериялардың морфология-культуральдық, физиология-биохимиялық
қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу;
3) сүтқышқылды бактериялардың антагонистік белсенділігін анықтау;
4) сүтқышқылды бактериялардың антибиотикке төзімділігін зерттеу;
5) Белсенді сүтқышқыл бактериялар негізінде зертханалық жағдайда сүтқышқылдық өнім алу.
Зерттеу объектісі:

Lactococcus lactis МГ - 1

Lactobacillus delbrueckii ВМ-1
Ұзақ уақыт сақтаудан кейінгі сүт қышқылы
бактерияларының тіршілік ету қабілеті
Дақылдар Клетка Пайызды
саны қ
көрсеткі
ші(%)

Lactococcus 9x106 75-85
lactis МГ-1

Lactobacillus 7x106 75-80
delbrueckii
ВМ-1
Сүтқышқыл бактериялардың сүтте өсуі

Lactococcus Ұйытқы Ұйытқы
lactis МГ - 1 біртекті түзген
түзілген, 1-2 уақыты -
пробиркада
бетінде аздап
сарысу
түзілген.

Lactobacillus ұйытқы Ұйытқы
delbrueckii түзілген, түзген
ВМ-1 алайда уақыты -
біртекті
емес. Сарысу
түбінде,
арасында
және бетінде
түзілген.
Сүт қышқылы бактерияларының қышқыл түзу
белсенділігі

Штамдар
Сүтқышқыл бактерияларының антагонистік
қасиеті

Тест дақылдардың өсуінің тежелу аймағы, мм
Сүт қышқылды бактериялардың антибиотикке
сезімталдығын
Дақылд Сүт қышқыл бактериялар өсуінің тежелу аймағының мөлшері (мм)
ар

Эри Амп Карбе Цефт Цеф Цип Ван Тет Риф Нео Лин
тро ецил цилл риакс ама роф ком рац амп миц ком
миц лин ин(25 он ндо лок ици икл ици ин(3 ици
ин( (10) ) (30) л(30 сац н ин(1 н(2) 0) н
10) ) ин(1 (30) 0) (10)
5)

L.lacti 21 21 12 9 - - 16 8 8 17 10
s +- мм мм мм мм мм мм мм мм
мм

Lb.del 16 11 25 17 15 3 16 11 9 13 13
brueck мм мм мм мм мм мм мм мм мм мм мм
ii
Сүтқышқылды сусындар
Сүтқышқылды сусындардың физика-химиялық
қасиеттері
№ Дақылдар Органолиптикалық қасиеттері Қышқыл рН
түзу
дәмі иісі түсі
белсенділіг
і

1 5%Lb+5%Lc Айранға Тәтті ақ 86°T+- 4.70
ұқсайды
2 Lc 10% айран Айранға ақ 50°T+- 5.25
ұқсас
3 Lb 10% Тәтті Дәмді ақ 62°T+- 5.43
4 Lc 5% Айран Айранға ақ 58°T+- 5.26
ұқсас
5 Lb 5% Тәтті әдемі ақ 81°T 5.20
6 Lb 2.5% + Lc ароматты ақ 83°T 4.90
2.5%
Қорытынды
1. Микробиология кафедрасының коллекциясында ұзақ уақыт лиофильді
кептіру әдісімен сақталған Lactococcus lactis МГ-1, Lactobacillus delbrueckii
ВМ-1 (сәйкесінше) штамдарының биотехнологияда маңызды қасиеттері
зерттелініп, тіршілікке қабілетті клеткаларының саны анықталынынды,
пайыздық шамамен 75-80%-ға тең екендігі көрсетілді.
2. Қышқыл түзу белсенділігі Lactobacillus delbrueckii ВМ-1 штаммында жоғары
(170°T), ал Lactococcus lactis МГ-1, штаммында орташа (125°Т) екендігі
анықталынды.
3. Cүтқышқыл бактериялары Mycobacterium rubrum, S.typhimorium, Proteus
дақылдарына жоғары антагонистік белсенділік көрсетсе, Salmonella typhi,
Sarcina дақылдарына әлсіз антагонистік белсенділік көрсетті.
4. Cүтқышқыл бактериялары тетрациклин,рифампицин, цефтриаксон
антибиотиктеріне төмен көрсетті. Ал эритромицин,
ванкомицин,ампециллин антибиотиктеріне жоғары төзімділік танытты.
5. Осы қасиеттерінің негізінде сүтқышқылды сусын алынды.

Ұқсас жұмыстар
Сүт қышқылды бактериялардың туыстық бөлінуі
Лактобацил әсерінің емдік – профилактилық механизмі
Сүтқышқылды микроағзалардың антагонистік белсенділігі
Микроорганизмдерге биологиялық фактордың әсері
Зат алмасуға жалпы түсінік
Ойын психологиялық феномен түрінде
Сүт және сүт өнімдері
Ауыл шаруашылығында қолданатын бактериалды препараттар жайлы ақпарат
Ойын-психологиялық феномен ретінде
Пробиотиктер
Пәндер