Лиофильді сақталған Lactococcus lactis және Lactobacillus delbrueckii штаммдарының биологиялық қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу


Slide 1

Ұзақ уақыт сақталған сүтқышқыл бактериялар қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу

Ғылыми жетекші: б. ғ. к., доцент Абдиева Г. Ж.

Орындаған: Жусипова Д. А.

Slide 2

■ Бітіру жұмысының өзектілігі: Қазіргі таңда сүтқышқылы бактерияларын қолдану арқылы дайындалған өнімдер мен препараттар адамның функционалды тағамы ретінде қолданылады. Лактобактериялардың тірі клеткалары немесе олардың метаболиттерін пробиотикалық тағамдар мен препаратар арқылы қабылдау адам организмін сауықтырады. Осы мақсатта арнайы таңдалып алынған сүтқышқылы бактериялардың биолгиялық құнды қасиеттерінің маңызы орасан зор.

■ Бітіру жұмысының мақсаты:

Сүт қышқылды өнімдерді өндіруде пайдаланылатын ұйытқы алу мақсатында әртүрлі субстраттардан бөлініп алынған сүтқышқылды бактериялардың биологиялық маңызды қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу.

■ Бітіру жұмысының міндеті: 1) лиофильді кептірілген биомассадағы сүтқышқылды бактериялардың ұзақ уақыт сақтаудан кейінгі тіршілікке қабілеттілігін анықтау; 2) сүтқышқылды бактериялардың морфология-культуральдық, физиология-биохимиялық қасиеттерінің тұрақтылығын зерттеу; 3) сүтқышқылды бактериялардың антагонистік белсенділігін анықтау; 4) сүтқышқылды бактериялардың антибиотикке төзімділігін зерттеу;

5) Белсенді сүтқышқыл бактериялар негізінде зертханалық жағдайда сүтқышқылдық өнім алу.

Slide 3

Зерттеу объектісі:

Lactococcus lactis МГ - 1

Lactobacillus delbrueckii ВМ-1

Slide 4

Ұзақ уақыт сақтаудан кейінгі сүт қышқылы бактерияларының тіршілік ету қабілеті

Дақылдар

Клетка саны

Пайыздық көрсеткіші(%)

Lactococcus lactis МГ-1

9x106

75-85

Lactobacillus delbrueckii ВМ-1

7x106

75-80

Slide 5

Сүтқышқыл бактериялардың сүтте өсуі

Lactococcus lactis МГ - 1

Ұйытқы біртекті түзілген, 1-2 пробиркада бетінде аздап сарысу түзілген.

Ұйытқы түзген уақыты -

Lactobacillus delbrueckii

ВМ-1

ұйытқы түзілген, алайда біртекті емес. Сарысу түбінде, арасында және бетінде түзілген.

Ұйытқы түзген уақыты -

Slide 6

Сүт қышқылы бактерияларының қышқыл түзу белсенділігі

Штамдар

Slide 7

Сүтқышқыл бактерияларының антагонистік қасиеті

Тест дақылдардың өсуінің тежелу аймағы, мм

Slide 8

Сүт қышқылды бактериялардың антибиотикке сезімталдығын

Дақылдар

Сүт қышқыл бактериялар өсуінің тежелу аймағының мөлшері (мм)

Эритромицин(10)

Ампециллин (10)

Карбециллин(25)

Цефтриаксон (30)

Цефамандол(30)

Ципрофлоксацин(15)

Ванкомицин (30)

Тетрациклин(10)

Рифампицин(2)

Неомицин(30)

Линкомицин (10)

L. lactis

21+-мм

21 мм

12 мм

9 мм

-

-

16 мм

8 мм

8 мм

17 мм

10 мм

Lb. delbrueckii

16мм

11 мм

25 мм

17 мм

15 мм

3 мм

16 мм

11 мм

9 мм

13 мм

13 мм

Slide 9

Сүтқышқылды сусындар

Slide 10

Сүтқышқылды сусындардың физика-химиялық қасиеттері

Дақылдар

Органолиптикалық қасиеттері

Қышқыл түзу белсенділігі

рН

дәмі

иісі

түсі

1

5%Lb+5%Lc

Айранға ұқсайды

Тәтті

ақ

86°T+-

4. 70

2

Lc 10%

айран

Айранға ұқсас

ақ

50°T+-

5. 25

3

Lb 10%

Тәтті

Дәмді

ақ

62°T+-

5. 43

4

Lc 5%

Айран

Айранға ұқсас

ақ

58°T+-

5. 26

5

Lb 5%

Тәтті

әдемі

ақ

81°T

5. 20

6

Lb 2. 5% + Lc 2. 5%

ароматты

ақ

83°T

4. 90

Slide 11

Қорытынды

Микробиология кафедрасының коллекциясында ұзақ уақыт лиофильді кептіру әдісімен сақталған Lactococcus lactis МГ-1, Lactobacillus delbrueckii ВМ-1 (сәйкесінше) штамдарының биотехнологияда маңызды қасиеттері зерттелініп, тіршілікке қабілетті клеткаларының саны анықталынынды, пайыздық шамамен 75-80%-ға тең екендігі көрсетілді.

Қышқыл түзу белсенділігі Lactobacillus delbrueckii ВМ-1 штаммында жоғары (170°T), ал Lactococcus lactis МГ-1, штаммында орташа (125°Т) екендігі анықталынды.

Cүтқышқыл бактериялары Mycobacterium rubrum, S. typhimorium, Proteus дақылдарына жоғары антагонистік белсенділік көрсетсе, Salmonella typhi, Sarcina дақылдарына әлсіз антагонистік белсенділік көрсетті.

Cүтқышқыл бактериялары тетрациклин, рифампицин, цефтриаксон антибиотиктеріне төмен көрсетті. Ал эритромицин, ванкомицин, ампециллин антибиотиктеріне жоғары төзімділік танытты.

Осы қасиеттерінің негізінде сүтқышқылды сусын алынды.


Ұқсас жұмыстар
Сүтқышқылды бактериялардың морфо-культуральдық және физиология-биохимиялық қасиеттерін зерттеу және сүт өнімдері үшін пробиотикалық ұйытқыларды әзірлеу
Жұмсақ дәрілік формалардың тұрақтылығын зерттеу: әдістер мен бағалау критерийлері
Күш және жылдамдық қасиеттерінің биомеханикасы
Линименттер технологиясын жетілдіру және тұрақтылығын арттыру әдістері
Жас отбасылардың тұрақтылығын анықтаудың факторлары мен әдістемелік тәсілдері
Адыраспанның биологиялық ерекшеліктері мен емдік қасиеттерін зерттеу
Сүректің қасиеттерінің өзгергіштігі, модификациясы және өзара байланыстылығы
Адыраспанның биологиялық ерекшелігі мен дәрілік қасиеттерін зерттеу
Төтенше жағдайлар кезіндегі ұйым жұмысының тұрақтылығын қамтамасыз ету шаралары
Ұзақ уақыт сақталған коллекциялық мұнай тотықтырушы бактерия штамдарының деструктивті белсенділігі және биоремедиацияға қолдану мүмкіндігі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz