Күріш дақылының шаруашылықтық маңызы
Презентация қосу
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
1. Күріш дақылының шаруашылықтық маңызы
2. Дақылдың биологиялық ерекшеліктері
3. Күріштің өсіру технологиясы
4. Күріш шаруашылығының тәуелсіздік жылдарындағы ғылми
жетістіктері
Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер
Жер шарындағы егіншілік кәсібінде егісінің көлемі жағынан күріш бидайдан кейін екінші
орын, ал жалпы өнімі жағынан бірінші орын алады. Ол әсіресе Қытайда, Индияда, Пакистанда,
Индонезияда, Бирма және Азияның басқа елдерінде көбірек егіледі. Жер шарындағы егістің көлемі
150 млн.га жуық.
ТМД мемлекеттерінде күріш егумен Ресей, Украина, Орта Азия республикалары және
Қазақстанның 4 облысы шұғылданады. Күріштің ТМД-дағы егіс мөлшері 700 мың.га алып жатыр.
Ресейде күрішті көп егетін өлке Краснодар. Бұл өңірде барлық алатын күріштің 35% өнімін
жасайды. Бұл өңірде жылына 2,5-2,7 млн.т күріш жиналады. ТМД бойынша күріш өнімділігі 80
жылдарда 42 центнер болды. Краснодар өлкесінде күріштің бір гектарынан орташа 50центнер өнім
жиналады. Ал алдыңғы қатарлы шаруашылықтардан 70-80 ц өнімалынды, осындай жоғарғы
көрсеткішке Өзбекстан күрішшілері де жетіп отыр (70 ц /га).
Қазақстанда күріштің көлемі 1991 жылы 118 мың га болды. Негізінен күріш республикада 3
облыста өсіріледі: Қызылорда облысы 82 мың.га, ОҚО облысы 50 мың.га, Алматы 17 мың.га. 2009
жылы республика бойынша орташа көрсеткіш 44,2 ц.
Күріш тұқымы өзінің өсіп өнуі үшін тиісті жылылық пен судың қажетті мөлшерде болуын талап
етеді. Күріш дәндері өзінің салмағына шағып есептегенде 25-30% ылғал, яғни су сіңіргеннен
кейін өне бастайды. Дән ауаның жылылығы 28-300С шамасында болса, ылғалды өзіне көбірек
тартады да, тез өнеді. Күріш дәндері басқа дақылдардың дәніне қарағанда оттегінің көптігіне
қарамай өніп шыға береді, ол өзінің бүршіктеп өнуіне оттегін қажет етпейді. Әрине, оттегін кейін
жапырақ шығатын мезгілден бастап қажет етеді. Егер осы мерзімде оттегі керекті мөлшерде
болмаса, онда тамыр байлау дәуірі кешеуілдеп, ал оның орнына жоғары өсетін жапырақ
жасырыншысы өсіп, ауадан тыныс алуға жарық іздейді. Тыныс алу жағдайы жасалған дәндердің
жапырақ шығару және тамыр байлау процестері онан әрі жүре бастайды. Дәннің бүршіктеп
шығуы мен тамыр байлауына кеміне 13-150С жылылық керек, ал осындай жылылық 120С
төмендеп кетсе, онда дәннің бүршіктеп өсу дәуірі тоқтайды. Атыздағы су деңгейлерінің аз немесе
көп болуы, егістік жердің тегістігімен оның сортаңдығына байланысты. Әрине, күріш атыздарына
әдепкі су салғанда деңгейі 7-10см шамасында ұсталып, кейін дәндер бүршіктеп өсе бастағанда
оның деңгейі шалшық су мөлшеріндей етіп түсіріледі.
1912 жылы Киккива, 1928 жылы Като мен Маруяма күріш
түрлерінің морфологиялық және биологиялық қасиеттеріне қарап,
оның екі түрге бөлінетіндігін анықтаған:
1.Жапондық-бұл түрге жататын күріш көбінесе Жапонияда және
Кореяда егіледі.
2. Үндістандық –бұл Үндістанда және Үндіқытай елдерінде
өсіріледі.
Үндістандық түрге жататын күріштің ерекшеліктері дәні
ұзынша сопақ, ұзындығының еніне арақатынасы 3,0:1:3,5:1 көпшілігі
қылтықсыз немесе қысқа қылтықты, күріштің жапырағы мен гүлінің
қауызында өте жіңішке және қысқа түктері бар, жапырақтары
жалпақ, түсі бозғылт көк.
Жапондық түріне жататын күріштің дәндері жалпақ, дәнінің
ұзындығының еніне қатынасы 1,4:1,2,9:1 болып келеді, күріштің бұл
түрлері көбінесе қылтықты және қылтықсыз болып кездеседі.
Аудандастырылған сорттары: Кубань-3, Краснодарский 424, Уз
Рос 7-13, Алакольский, Казахстан 3, Маржан, Авангард, Лиман,
Солнечный, Пак- Ли. Күріш үшін ең жақсы алғы дақыл жоңышқа
болып есептеледі. Сонымен қатар, күріш ауыспалы егістігіне екпе
немесе таза пар енгізген дұрыс, одан кейін күрішті екі жыл егуге
болады. Республикада негізінен күріштің 7 танапты ауыспалы егісі
игерілген. 12-танап жоңышқа, 3-4-танап күріш, 5-танап таза пар
немесе сүрлемдік жүгері, 6-7-танап күріш.
Күріш өндіруді механикаландыру үшін инженерлік суару жүйесін жасау керек. Суару
жүйесінің басты элементі-атыз. Оның көлемі 2-3га. Су ағып кетпес үшін танапты айнала биіктігі
30-35см топырақ үйіндісімен қоршайды. Атыздың ені 20м, ұзындығы 700-1500м су бас арықтың
екі жағынан бірдей жіберіледі. Әр отырғызу ұзына бойына бас арыққа қарама-қарсы тереңдігіең
кем дегенде 0,7м қашыртқы арық қазылады. Ол негізінен егістік бетіндегі артық суды шығаруға
арналады. Су бас арықтан атызға және одан қашыртқы арыққа ашып жабатын қақтағы бар
құбырлы жоспарлар арқылы ағып барады.
Ору қыркүйек, қазан айларында жүреді. Күріштің дәні қамырланған кезінде атыздарға су құю
тоқтатылады, жер құрғайды. Күріш бөлектеніп орылады. Шашақтағы дәндері 85-90% толық
піскенде күріш дестеге салынады, содан 3-5 күннен кейін комбаиндармен жиналып,
бастырылады.
Күріш егісі ылғал суда тұруына байланысты оған
минералды және органикалық тыңайтқыштар енгізу аса
тиімді. Тыңайтқыштарды қолдану жердің мелиорациялық
жағдайына, топырақтың құнарлығына, алынатын өнімінің
мөлшеріне тікелей байланысты. Күріш азотты көп қажет
етеді. Оған аса зәру шағы түптену мен генеративтік
органдарының құралу кезеңі. Азот тапшы болса, күріш баяу
өсіп, нашар түптенеді және шашақтары шала дәндейді. Р
күрішке көктеп шыққан уақытта қажет. Ол жетіспеген
жағдайда өсімдіктегі белок алмасуы бұзылады, тамырлардың
өсуі тежеледі. Калийді күріш өсу кезеңінің екінші
жартысында көбірек пайдаланады. Күріштің биологиялық
ерекшеліктерін ескере отырып минералдық және
органикалық тыңайтқыштарды қолдану оның өнімін
арттыруға жәрдемдеседі. Органикалық тыңайтқыштар (көң)
бір гектар жерге 20-30 тонна көң шашу керек. Үстеп
қоректендіру ұшақпен жүргізіледі. Мөлшері: N=3ц, Р-5ц
(суперфосфат) беру керек.
Еліміз тәуелсіздігінің 20 жылдығында күріш шаруашылығы саласының негізгі
жетістіктері
Қазақстанның тәуелсіз мемлекет ретінде қалыптасуына сәйкес респубада ғылымның
дамуы мен ғылыми-техникалық прогрессті басқарудың жаңа көзқарастары қалыптаса
бастады.
Қазақстанда тәуелсіздікке дейін қазақстандық селекцияның төрт сорты
аудандастырылған, оның ішінде үш сорт институтта шығарылды: КзРОС 358 Алтынбеков
А.А., Байзақов А.Б., Құрамысов А.Ә., Бәкірұлы Қ., Жәдігерова Н.): республикамыздан
шет аймақтарға кеңінен танымал, Қызылорда обылысында 1987 жылдан бастап
аудандастырылған күріштің Маржан сорты Құрамысов А.Ә., Бәкірұлы Қ., Верещагин
Г.А., Әлімбетов Қ.Ә.); Қызылорда облысының оңтүстік аймағында 1992 жылы
аудандастырылған АШ-16 сорты Шәкиев Ә.А.). Алайда күріш егісінің негізгі көлемін
Бүкіл одақтық күріш нститутының Кубань 3, Краснодарский 424 сорттары құрады.
2006 жылы жүргізілген жұмыстардың нәтижесінде Маржан сортынан өнімділігі мен
жарма сапасының технологиялық көрсеткіштері бойынша асып түсетін Арал 202 сорты
аудандастырылды (Подольских А.Н., Бәкірұлы Қ., Байбосынова СМ., Қарлыханов Т.Қ.);
2008 жылы - өте ерте пісетін Ару (Бәкірұлы Қ., Подольских А.Н., Қарлыханов Т.Қ.),
2009 жылы Түгіскен1 сорттары (Шермағамбетов К., Қарлыханов Т.Қ., Қарақожаев Н..
Қожабаев Ж.И., Сыздықов 3.3.) аудандастырылып, пайдалануға рұқсат етілген
қазақстандық селекция сорттарының жалпы саны 10-ға жетті. Селекциялық жұмыстың өзара
және айкас тозандану түрлері мен осы заманға сай генетикалық талдауларды, табиғи және
жасанды сұрыптауларды ұштастырған жаңа тиімді әдісі көмегімен күріш сорттарының
инновациялық прототиптері жасалды, оларға Мемлекеттік сортсынауға 2009 жылы берілген
КазНИИР-5 (Подольских А.Н., Байбосынова СМ.. Әбілханова Б.К.. Өмірза-қов СБІ., Таутенов
И.А., Аймұхамбетов Ө.Ә.),
2010 жылы берілген КазЕр-6 (Подольских А.Н., Байбосынова СМ., Өмірзаков С.Ы.. Таутенов
И.А., Төрешов Б.Б.), өсірудің қолайсыз жағдайларына жоғары деңгейде бейімделгіштігімен,
жекелеген масақтардың жоғары өнімділігімен ерекшеленетін КазНИИР-7 сорттары жатады.
Қорытынды
Күріштің адамзат үшін пайдасы өте жоғары, қолданылу аясы өте кең . Қазақстанның
күріш егетін аймақтарында күріштен мол өнім алу үшін ауа райы мен судың жылылығы қай
күріш сортына қандай мөлшерде болуы қажет екендігі әлі толық зерттеліп, тиянақты
тұжырымға келген жоқ. Алайда, жалпы зерттеулерге қарағанда күріш дәндері себу алдында
витовакспен дәріленген болса, жылылық 10-120С кезінде өзінің бүршіктену кезеңін 15-20 күнге
дейін сақтай алады, ол ондай тұқымдар айтылған дәрімен өңделмесе, оның басым көпшілігі
өліп қалады, сосын егілген дақыл сирек болып шығады.
Бұл жауапты міндеттерді ойдағыдай орындап, күріштің өнімін мықтап арттыру үшін
агрономиялық ғылым мен озық тәжірибенің табыстарын үйрену және қолдану керек.
Сондықтан оны көптеп өсіріп, вегетациялық мерзімі қысқа сорттар шығарып, оны
басқада обылыстарға егіп өнімді арттыру,көптеп жалпыластырып жан-жақтылы зерттеу
жұмыстарын жүргізу керек деген ұсыныс білдіремін.
Қолданылған әдебиеттер
1.«Өсімдік шаруашылығы», Әрінов Қ.К., Мұсанов Қ.М., Апушев А.Қ., Серікпаев Н.А.,
Шестакова Н.А., Арыстанғұлов С.С., Алматы 2011
2.Әубәкіров Т.Ә., Жұмағұлов Ж.Ж.
«Өсімдік шаруашылығы және селекция» Алматы, 1988
3.Жаңабаев Қ.Ш. және т.б.
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы»
Алматы, 1994
4. Интернет: www.Google.kz
5. Жаршы 06/2010
Назар салып
тыңдағандарыңызға рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz