Туризмдегі тамақтандыру




Презентация қосу
Туризмдегі
тамақтандыру
Жоспар:
:
1.Туризмдегі тамақтандыру
жүйесі
2. Тамақтандырудың жіктелуі
3. тамақтандыру орындарына
қойылатын негізгі талаптар
1.Туризмдегі тамақтандыру жүйесі
Тамақтандыру мекемелерінің басты
мақсаты адамдардың асқа деген
қажеттілігін қанағаттандыру. Туристік
тамақтандыру мекемелері: мейрамхана,
кафелер, барлар(гриль–бар, сыра бары,
фито бар), асханалар, кофеханалар,
фабрика – кухня, тамақ дайындау
фабрикалары, буфеттер, кәуапханалар,
дүкендер және кулинария дүңгіршіктері.
Тамақтарды дайындау алдын – ала
стандарт бойынша дайындалған
аспаздық немесе кулинариялық
кітаптарға байланысты жүргізіледі,
мұндай кітаптарды басқаша
технологиялық карталар деп те
атайды. Технологиялық картада
тамақ аты, рецепт номері, тағамға
кететін шикізат мөлшері және тамақ
пісіру реті көрсетіледі.
2. Тамақтандырудың жіктелуі
Туристердің тамақтандыру режиміне
байланысты тамақтандыру:
•толық пансион;
•жартылай пансион;
•арнаулы тағам;
•балаларға арналған тағам;
Толық пансион үш мезгілдік, ал жартылай
пансион екі мезгілдік тамақ
мәзірін ұсынады.
Тамақтанудағы қызмет көрсету түрлері:
•табльдот дегеніміз клиенттерді шектеулі
тағамдармен көрсетілген бірдей мәзір
бойынша қызмет көрсету;
•а – ля – карт дегеніміз клиент қалауы
бойынша таңдаған астарын ұсыну;
•а парт дегеніміз турстер тамаққа алдын –
ала тапсырыс беріп, қызмет көрсету белгілі
бір уақыт аралығында ғана жүреді;
Халықаралық тәжірибеде
туристердің өзіне – өзі қызмет
көрсетуінің
бірнеше түрлері бар:
•кафетерийлер жүйесі;
•еркін ағым жүйесі (швед үстелі);
•механикалық тамақ тарату жүйесі;
•автоматтандырылған тамақ
тарату;
Қонақ үйлер категорияларына байланысты, ондағы
тамақтану жалпыға бірдей немесе арнайы тапсырыс
бойынша тамақтану мәзірі ұсынылады. Тамақтандыру
орындарын төмендегідей категорияларға жіктеуге
болады:
•жоғарғы
•бірінші
•екінші
Тамақтандыру базаларын цехтарға, бөлімдерге және
қызмет көрсету орындарына бөледі. Негізгі цехта
тамақтар дайындалса, қосымша цехта ыдыстар
жуылып, шикізат сақталып, қалдықтар жиналады. Ал
тамақтандырудағы қосымша қызметке траспорттық,
энергетикалық және жөндеу қызметтері жатады.
Тамақтандыру орындарына қойылатын
технологиялық және басқармалық талаптар:
•тамақтанатын мекемеге кіретін жер кең және
ыңғайлы болуы керек;
•автомобильмен келетіндерге арналған көлік
алаңдары болуы керек;
•баспалдақ немесе пандус болуы қажет;
•кіре беріс есікте жауын – шашыннан
қорғайтын шатыр болуы керек;
•аумағы, іші таза және барынша декоративті
плита немесе асфальтпен қапталғаны жөн;
•клиенттер келетін жерде ыдыстар, қоқыс –
қалдықтарды көрсетуге болмайды;
•мекеме жалпы санитарлық – гигеналық,
өртке қарсы және техникалық талаптарға сай
болуы керек;
•интерьерінде шаң жинайтын заттар көп
болмауы керек;
•мекеменің ішінде нұсқаулары болуы керек;
•ресторан кафе – барлардың кем дегенде екі
түрлі ыдыс аяқтары болуы керек;
•жұмысшылардың киімі келушілерден
басқаша болуы қажет;
Орындаған:

Ұқсас жұмыстар
Туризмдегі қызмет көрсету түсінігі
Маркетингінің мәні мен мақсаты
Қазақстандағы экотуризмді талдау
Nuka-Travel туристік компаниясының маркетингтік ортасы
Туризмдегі шығындар және олардың жіктелуі
ТЕХНОЛОГИЯЛАР МИНИСТРЛІГІ
Туризм индустриясы
Туроперейтингтегі жанжалдарды басқару
Бәсеке - нарық ортасының бөлінбейтін құрамдас бөлігі
Науқастарды тамақтандыру және оны ұйымдастыру
Пәндер