Туризмдегі тамақтандыру
Презентация қосу
Туризмдегі
тамақтандыру
Жоспар:
:
1.Туризмдегі тамақтандыру
жүйесі
2. Тамақтандырудың жіктелуі
3. тамақтандыру орындарына
қойылатын негізгі талаптар
1.Туризмдегі тамақтандыру жүйесі
Тамақтандыру мекемелерінің басты
мақсаты адамдардың асқа деген
қажеттілігін қанағаттандыру. Туристік
тамақтандыру мекемелері: мейрамхана,
кафелер, барлар(гриль–бар, сыра бары,
фито бар), асханалар, кофеханалар,
фабрика – кухня, тамақ дайындау
фабрикалары, буфеттер, кәуапханалар,
дүкендер және кулинария дүңгіршіктері.
Тамақтарды дайындау алдын – ала
стандарт бойынша дайындалған
аспаздық немесе кулинариялық
кітаптарға байланысты жүргізіледі,
мұндай кітаптарды басқаша
технологиялық карталар деп те
атайды. Технологиялық картада
тамақ аты, рецепт номері, тағамға
кететін шикізат мөлшері және тамақ
пісіру реті көрсетіледі.
2. Тамақтандырудың жіктелуі
Туристердің тамақтандыру режиміне
байланысты тамақтандыру:
•толық пансион;
•жартылай пансион;
•арнаулы тағам;
•балаларға арналған тағам;
Толық пансион үш мезгілдік, ал жартылай
пансион екі мезгілдік тамақ
мәзірін ұсынады.
Тамақтанудағы қызмет көрсету түрлері:
•табльдот дегеніміз клиенттерді шектеулі
тағамдармен көрсетілген бірдей мәзір
бойынша қызмет көрсету;
•а – ля – карт дегеніміз клиент қалауы
бойынша таңдаған астарын ұсыну;
•а парт дегеніміз турстер тамаққа алдын –
ала тапсырыс беріп, қызмет көрсету белгілі
бір уақыт аралығында ғана жүреді;
Халықаралық тәжірибеде
туристердің өзіне – өзі қызмет
көрсетуінің
бірнеше түрлері бар:
•кафетерийлер жүйесі;
•еркін ағым жүйесі (швед үстелі);
•механикалық тамақ тарату жүйесі;
•автоматтандырылған тамақ
тарату;
Қонақ үйлер категорияларына байланысты, ондағы
тамақтану жалпыға бірдей немесе арнайы тапсырыс
бойынша тамақтану мәзірі ұсынылады. Тамақтандыру
орындарын төмендегідей категорияларға жіктеуге
болады:
•жоғарғы
•бірінші
•екінші
Тамақтандыру базаларын цехтарға, бөлімдерге және
қызмет көрсету орындарына бөледі. Негізгі цехта
тамақтар дайындалса, қосымша цехта ыдыстар
жуылып, шикізат сақталып, қалдықтар жиналады. Ал
тамақтандырудағы қосымша қызметке траспорттық,
энергетикалық және жөндеу қызметтері жатады.
Тамақтандыру орындарына қойылатын
технологиялық және басқармалық талаптар:
•тамақтанатын мекемеге кіретін жер кең және
ыңғайлы болуы керек;
•автомобильмен келетіндерге арналған көлік
алаңдары болуы керек;
•баспалдақ немесе пандус болуы қажет;
•кіре беріс есікте жауын – шашыннан
қорғайтын шатыр болуы керек;
•аумағы, іші таза және барынша декоративті
плита немесе асфальтпен қапталғаны жөн;
•клиенттер келетін жерде ыдыстар, қоқыс –
қалдықтарды көрсетуге болмайды;
•мекеме жалпы санитарлық – гигеналық,
өртке қарсы және техникалық талаптарға сай
болуы керек;
•интерьерінде шаң жинайтын заттар көп
болмауы керек;
•мекеменің ішінде нұсқаулары болуы керек;
•ресторан кафе – барлардың кем дегенде екі
түрлі ыдыс аяқтары болуы керек;
•жұмысшылардың киімі келушілерден
басқаша болуы қажет;
Орындаған:
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz