Күріштің дән байлауы



“СОРТТАНУ” ПӘНІ

ТАҚЫРЫБЫ: «Қызылорда облысы жағдайында күріштің коллекциялық үлгілерін шаруашылық-құнды белгілері бойынша сұрыптау»
Орындаған: Ермаханов Е. АГ-402 қ. топ
Жетекшісі:
а. ш. ғ. к., доцент Г. А. Мырзабаева

Зерттеу жүмысының өзектілігі. Күріш - дүние жүзінде егіс көлемі жөнінен бидайдан кейін екінші, ал өнімділігі жөнінен бірінші орын алатын аса бағалы жармалық дақыл. Күріш жармасы құнды диетикалық тағам болып табылады. Оның кебегі мал азығына пайдаланылса, ақұсағынан спирт, крахмал алынып, парфюмерияда қолданылады. Сабанынан жоғары сортты қағаз, картон, жіп, қап, қалпақ, төсеніштер мен тағы басқа тұрмысқа қажетті заттар жасалады. Сонымен қатар тұзданып, батпақтанған жерлерді жақсартып, ауылшаруашылық пайдаланымға енгізуде күріштің агромелиоротивтік маңызы зор.
Басқа күріш өсіретін аймақтарға арнап шығарылған, республикада аудандастырылған шетелдік сорттардың өнімділігі мен дәндердің технологиялық сапасы, топырақ тұздылығына, аурулар мен зиянкестерге төзімділігі күріш өсіретін аймақтардың экологиялық ахуалы нашарлаған сайын күрт төмендей бастады. Сондықтан күріш селекциясында оның генетикалық базасын кеңейту мақсатында жаңа материалдармен толықтыру, құнды белгілерінің өзара байланысын анықтау, жоғары өнімді, экологиялық бейімделген жаңа сорттар шығару өзекті мәселеге айналып отыр.

Зерттеудің мақсаты мен міндеттері.
Мақсаты: Күріш селекциясында генетикалық базасы кеңейтілген жаңа құнды алғашқы материал алу.
Міндеттері:
- селекциялық процессте пайдалану үшін коллекцияның құрамын талдап, вегетациялық кезеңінің ұзақтығы мен шығу тегіне қарай топтастыру, шаруашылық құнды белгілері бойынша алғашқы материал іріктеп алу, өте ерте, ерте және орташа мерзімде пісетін болашақ сорттардың үлгілерін анықтау;
- тұқым тазалағын тиісті деңгейде қамтамасыз ететін және әр мезгілде пісетін будандастыру үлгілердің масағын үгітпей егіп, көшеттеп көбейту тәсілін әзірлеу:
- шығарылып аудандастырылған сорттың шаруашылық биологиялық сипаттамасын беру, ауылшаруашылық өндірісі мен өңдеу өнеркәсібіне енгізу.

БӨҒЗИ коллекциясы үлгілерінің шаруашылық - құнды белгілерінің өзгергіштік шегі
Белгілері
Өзгергіштік шегі
Бас шығаруға дейінгі вегетациялық кезең, тәулік
54-95
Өсімдік биіктігі, см
45-135
Масағының ұзақтығы, см
10, 6- 23, 3
Масақтағы масақшалар саны, дана
37 - 218
Оның ішінде дәндер, дана
36 - 167
Ұшық ( ұрпақсыз) масақша, дана
1-70
Ұшық дәнділігі,
0, 6- 41, 8
Масағының тығыздығы, дана, см
2, 5- 13, 9
Масақтағы дәннің массасы, г
0, 8 - 4, 5

Қызылорда облысындағы күріш егісінің сорттық құрамы, 2010 ж.
Көрсеткіштері
Бұрыннан егіліп жүрген сорттар
Жаңа қазақстандық
сорттар
Ресейден әкелінген жаңа
сорттар
Маржан
(Қазақстан)
Кубань 3
(Ресей)
Авангард
(Өзбекстан)
Арал 202
Ару
Мадина
Түгіскен 1
негізгілері
Басқалары
Новатор
Янтарь
Лидер
Лиман
Егіс көлемі, га
44075
15241
61
107
8
200
580
1262
3004
5272
1925
1434
Пайыздық үлесі
60, 3
20, 8
0, 08
0, 15
0, 01
0, 27
0, 79
1, 72
4, 10
7, 21
2, 63
1, 96
Облыс бойынша егіс көлемі, га
59377
808
12876

Күріш сорттарын вегетациялық кезеңінің ұзақтығы бойынша топтастыру
Сорттар тобы
Өскіннен бас шығаруға
дейінгі тәулік саны
Вегетациялық кезең, тәулік
Пісіп жетілуге қа-жетті температуралар жиынтығы, С°
Өте ерте пісетін
55 дейін
95 дейін
2280 дейін
Ерте пісетін
56-65
96-105
2281-2520
Орташа мерзімде пісетін
66-75
106-115
2521-2760
Кеш пісетін
76-85
116-125
2761-3000
Өте кеш пісетін
85 жоғары
126 жоғары
3001- жоғары

Маржан және Краснодарский 424 сорттарының салыстырмалы көрсеткіштері
Сорт
Вегетациялық
кезеңі, тәулік
Өнім-ділігі
ц/га
Дәндерінің технологиялық және жармалық көрсеткіштері
Дәнінің
Массасы
г
Шыны
түстілігі,
%
Қауыз
дылығы %
Жарма
шығы-мы
%
Жарма-сының жұмса-
рып езілуі, балл
Жарма
ботқа
сының
дәмді
лігі,
балл
Краснодарский 424
117
6, 50
30, 0
81, 5
17, 3
68, 1
4, 8
4, 5
Маржан
111
7, 06
34, 1
74, 0
18, 0
68, 8
4, 6
5, 0

Аудандастырылған және мемлекеттік сынауға берілген сорттардың сипаттамасы
Шаруашылық
құнды белгілері
Кубань 3 ст.
КзРО 358
Маржан 11-72
Сейхун
Меруерт ( 13-103-72)
Арал 69
Арал 318
Арал 202
Ару (3-14-73)
Вегетациялық кезеңі, тәулік
108
110
113
109
106
109
105
108
95
Өнімділігі т\га
6, 7
6, 8
7, 4
7, 0
7, 5
7, 5
7, 1
8, 2
7, 1
Төзімділігі, балл - жығылуға
- ауруларға
- зиянкестерге
- топырақ тұздылығына
3, 0
7, 0
7, 0
9, 0
7, 0
7, 0
7, 0
9, 0
7, 0
3, 0
3, 5
4, 0
3, 0
4, 0
4, 0
4, 0
4, 0
4, 0
3, 0
3, 0
4, 0
3, 0
4, 0
4, 0
4, 0
4, 0
4, 0
3, 0
3, 0
4, 0
3, 0
4, 0
3, 5
3, 5
4, 0
3, 0
1000 дәнінің массасы, г
29, 0
33, 5
33, 5
31, 4
33, 0
35, 1
35, 1
33, 1
32, 5
Қауыздылығы, %
19, 0
17, 0
18, 1
17, 9
19, 0
18, 5
17, 8
18, 4
17, 5
Шыны түстілігі, %
95, 5
96, 0
77, 0
71, 0
89, 7
96, 0
96, 0
83, 0
92, 5
Жалпы жарма шығымы, %
66, 0
72, 5
67, 0
68, 4
69, 7
70, 7
70, 7
67, 9
71, 0
Бүтін ядросының шығымдылығы, %
68, 0
71, 5
82, 1
80, 9
82, 5
82, 0
81, 0
83, 1
72, 0
Жарма ботқасының дәмділігі, балл
4, 5
4, 5
5, 0
4, 5
4, 5
5, 0
5, 0
5, 0
5, 0

ҚОРЫТЫНДЫ
1. Коллекциялық сорт үлгілерін кешенді бағалау нәтижесінде стандарттан 6- 19 тәулік ерте пісетін 121 үлгі, аласа бойлы 164, масақтағы масақшалар саны жоғары (45), ұшық дәнділігі төмен (63), масақ тығыздығы жоғары (54) масақтағы дәннің массасы жоғары 32 үлгі іріктелді. Селекциялық зерттеу нәтижесі Қазақстандық үлгілердің негізгі белгілерінің өзара байланысу деңгейі Краснодар өлкесінің үлгілері мен салыстырғанда едәуір жоғары екендігін көрсетті.
2. Вегетациялық кезеңнің ұзақтығына қарай сорттар бес топқа (өте ерте пісетін 95 тәулікке дейін, ерте пісетін 96-105, орташа пісетін 106-115, кеш пісетін 116-125, өте кеш пісетін 126 тәуліктен жоғары) жіктелді.
3. Ауыл шаруашылық өндірісінде Маржан сорты 44, 6 мың га жерге егіліп, барлық күріш егісінің 72, 7% ын қамтыды, оны өсірудің сорттық технологиясы жасалынды. Сорттың экологиялық төзімділігі, жоғары өнімділігі мен жармасының сапасы назарға ала отырып, Оңтүстік Қазақстан облысында өндіріске енгізіле бастады.

Сорт шығаруға алынған үлгілер

Күріштің дән байлауы

КҮРІШ ЕГІСТІКТЕРІ

Күріш дақылының түрлері
Валенсия
Ризотто Арборио

Күріш дақылының түрлері
Жабайы күріш
Ұзын дәнді күріш

Тегістелмеген қоңыр күріш

КӨҢІЛ БӨЛГЕНДЕРІҢІЗГЕ РАХМЕТ!

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz