Жүгеріні сақтау ерекшеліктері




Презентация қосу
Баяндама
Орындаған: Омаров М.
АГ-402К
Тексерген: а.ш.ғ.кандидаты
Мырзабаева Г. А
Жүгеріні сақтау ерекшеліктері
Жүгеріні сақтау ерекшеліктері
Жүгері дақылына сипаттама
Жүгері дақылының түрлері
Консервіленген жүгері
Жүгеріні сақтау қоймалары
Жүгеріні сақтау ерекшеліктері
Аппертиздеу
Жүз жылдықтар бойы адамдар өнімдерді
сақтаудың және консервілеудің әр түрлі әдістерін ойлап
тапты және оларды жетілдірді. Осының арқасында
біздің аспаздық өмір бірінші кезекте жаңалау,
салауаттылау және қызығырақ болатын негізгі
әдістердің құпиясын білгеніміз жөн.
Біз аппертиздеу деп атайтын асты консервілеу әдісі
1810 жылы Николя Аппердің арқасында пайда болды.
Оның мәні суға батырылған және герметикалық
жабылған сыйымдылықта асты ұзақ дайындау. Бұл
пастерлеу әдістерінің біреуі. Консервілеу үдерісі ауаның
қатысуынсыз жабық кеңістікте жүргізіледі.
Аппертиздеу үдерісі кезінде өнімдерге зиянды
микроағзалардың дамуы баяулайды. Бұл оның дәмін
өзгертпей, өнімдерді мүлде қауіпсіз етеді. Осындай
әдіспен ет өнімдерін және көкөністерді сақтайды.
Пастерлеу.Пастерлеу әдісін Луи Пастер ферменттеу
үдерістеріне тәжірибелер жүргізу кезінде ойлап тапты.
Пастерлеу кезінде өнімді микроағзалар жойылатын
температураға дейін қыздырады. Пастерлеудің
классикалық әдісі 60ºC-тан асатын, бірақ 100ºC-тан
аспайтын температурада өтеді. Пастерлеудің өнімдер
құрамындағы дәрумендерді жоғалтпай, олардың дәмдік
және қоректік қасиеттерін сақтап қалуға мүмкіндік
беретіні маңызды.
Мұздату

Мұздату ең заманауи, сондықтан да азық-түлік өнімдерін
консервілеудің ең сапалы әдісі. Өнімдерді әр түрлі температурада
мұздатады. Көкөністер мен жемістерді - 30-тан - 40 °C-қа дейінгі,
етті - 20 °C-тан - 40 °C-қа дейінгі температурада мұздатады.
Алынған мұздатылған өнімдер өздерінің емдәмдік, қоректік және
органолептикалық қасиеттерінің көпшілігін сақтайды. Осы әдістің
арқасында өнімдер біздің ағзамыз үшін маңызды дәрумендер мен
минералды тұздар, сонымен қатар ақуыздар мен майлар сияқты
қоректік заттардың ең көбін сақтайды. Мұздатылған өнімдер қайтадан
мұздатылуға жатпайтынын есте ұстаған жөн. Мұздату өнімдерді
сақтаудың ең тиімді әдісі болып саналады.
Кептіру
Өнімдерді сақтаудың әдісі ретінде кептіру барлық
жерде қолданылады, яғни тек үйде ғана емес, сонымен
қатар азық-түлік өнімдерін шығаратын фабрикаларда
да. Жүздеген жылдар бойы белгілі екендігіне
қарамастан асты кептіру үнемі жетілдірілуде. Кептіру
өнімдерді судан босатады. Бұл оларды зиянды
микроағзалардың дамуынан тамаша қорғайды. Бұл
әдіс шәй, кофе, макарон өнімдерінде, сонымен қатар
кептірілген жемістерді алу үшін қолданылады.
Жүгері дақылына сипаттама
Еуропалықтар Оңтістік Американы ашқан кезде «манс»
деп аталатын, осы күнгі жүгері дақылдарын кездестірген.
Оның алғашқы өкілін Еуропаға Христофор Колумб
әкелген. Бұл данасын Х.Колумб испан короліне сыйға
тартады. Ал біздің жүгерінің алғаш орныққан жері
Молдавия болған. Дала ауылына кең таралуына оның мол
өнім, көк балаусаны аса көп беруі де себепші болды. Бір
жылдық астық тұқымдас жылылықты сүйетін өсімдік.
Дара жынысты, бір үйлі өсімдік. Жүгері 12-140 С-та
қаулап өседі. Аталық гүлшоғыры – собық. Тамыр жүйесі –
шашақ, қосалқы тамырлары болады. В,Е дәрімендері,
техникалық май, линолеум, желім, жасанды жібек
алынады. Азот, фосфор тыңайтқыштары қажет.
Жүгері құрамында көп мөлшерде болатын магний
ағзаның қартаюымен байланысты ауруларға
шалдыққанда осы элементтің тапшылығын
тамаша толтырады. 150 г жүгері В1 дәруменінің
үлкендер үшін қажетті мөлшерінің 25%-ға
жуығымен қамтамасыз етеді. Сондай-ақ басты
антиоксидант – атеросклерозды болдырмайтын Е
дәрумені. Жүгеріні күнделікті ас мәзіріне енгізу
жүрек ауруларының қаупін азайтады және қатерлі
ісіктен қорғайды. Жүгерінің құрамындағы
көмірсулар май жиналуына жол бермей, ағзаны
күш-қуатпен қамтамасыз етеді.
Дәнді дақылдарды сақтау жоғары технологиялық
мәселелерін шешуде алдыңғы қатарда
SCAFCO корпорациясы дәнді дақылдарды сақтауда жасау
мен өндіру жүйелерінде нарықта алдыңғы қатарда. Дәнді
дақыл кешендердің, инженерлік өнер, жоғары сапалы
материалдар мен мамандандырылған орындау бірегей
өңдеудің арқасында SCAFCO корпорациясы әлемде жақсы
атағын сақтады.
SCAFCO корпорациясы дәнді дақылдарды сақтау,
желдету, тазарту және дәнді, жүгеріні, соя бұршақтарын,
арпаны, бұршақты, күрішті, күнбағысты, сонымен қоса
басқа сусымалы өнімнің кептірумен байланысты
мәселелерді шешуге көмек көрсетеді. SCAFCO
корпорациясы кең ауқымда дәнді-дақыл элеваторларын,
нығайтылмаған және нығайтылған шанақтарды, шұқұр
табанды шанақты, соған қоса әбзелдерге арналған барлық
жабдықтарды ұсынады. SCAFCO-ның өнімі әлемнің 48
мемлекеттерінен аса көрсетілген.
ҚОРЫТЫНДЫ
Астықты сақтаудың алдын – ала жасалған жоспары қойманы тиімді пайдалануға, бір
дақыл дәндерінің екінші дәндермен араласып кетпеуіне сақтау барысында
бұзілмауына мүмкіндік береді.
Азық – түлік және ауыл шаруашылық жөніндегі халықаралық ұжымдарының
мәліметі бойынша сақтау кезінде жыл сайын болатын шығындардың көлемі астық
дақылында 15 %, ал картоп, көкөніс және жеміс – жидек өнімінде 30 % құрайды. бұл
көрсеткіш дамыған, техникасы озық елдерде бірнеше есе төмен көрсеткіш бірнеше
есе төмен көрсеткіш. Өзіндік үлес қосатындар сақтау саласының мамандары.
Өнімді сақтау саласының алдындағы күрделі міндеттер тұрғаны белгілі.
Негізгілері:
Белгілі бір шаруашылық жағдайында өнімді сақтаудың экономикалық тиімді
тәсілдерін қолдану;
Сақтау кезінде болатын шығындарды (сандық және сапалық) барынша азайту;
Сақтау барысында өнім сапасын арттыру.
Тыңдағандарыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Дәндік жүгері өсіру технологиясы және собықты жинау мен өңдеу ерекшеліктері
Майлы өсімдіктер
ОҚО, Сайрам ауданы, Көмешбұлақ ауылы жағдайында дәндік жүгері дақылынан жоғарғы өнім алудың технологиясын жасау
Біздегі күркетауықтар - канадалық кросс деп аталатын етке бейімделген құс түрі
Гендік модифицирленген өнімдер
Жүгері, өсу аймағы, түрлері
Жүгерінің сабақ көбелегі (Ostrinia nubilalis)
Меркі ауданы ауылдық округтері бойынша ауыл шаруашылығы алқаптарының құрылымы
Сабақ немесе жүгері көбелегі: биология, зиянды фазасы, таралуы, есептеу әдістемесі
Жүгерінің шығу тарихы
Пәндер