Энергия шығыны



ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ
Тақырыбы: Рационды тамақтанудың 1-ші
принципі - негізгі тамақтанудың заттардағы
қажеттіліктің қанағаттанарлығы.
Орындаған: ТПП 205 мамандығының
2курс студенті Қуаныш Айгүл
Қабылдаған: Ережепова М. Ш

1. 1 Тағамның калориялық құрамын өлшеуге арналған құрылғы
1. 2 Негізгі тағамдық компоненттердің энергетикалық құндылығы
1. 3 Адамның энергетикалық шығындары
1. 4 Еңбек қарқындылығының негізгі топтары
Жоспары

Рационалды тамақтанудың негізгі принциптері:
А) Тамақтану саны жағынан адекватты, яғни, рационың энергиялық құндылығы ағзаның энергия шығының өтеп отыруы қажет.
Б) Тамақтану сапасы жағынан құнды болуы қажет. Яғни, құрамында ағзаға қажетті барлық тағамдық заттар: белоктар, майлар, көмірсулар, дәрумендер, минералды заттар, бәрінен бұрын, алмастырылмайтын құрам бөліктері оптималды мөлшерде болуы қажет.
В) Тамақтану балансталған болуы қажет.
Г) Тамақтану режимі дұрыс болуы қажет.
Д) Тағам әртүрлі, яғни, құрамында жануар текті және өсімдік текті азықтар, сондай ақ, жеткілікті мөлшерде клетчатка да болуы қажет.
Ж) Тағам залалсыз, әрі органолептикалық қасиеттері адамның тәбетін тартатындай болуы қажет.
З) Тағам аз көлемде тоқтық сезімін беретін, жақсы қорытылатын және жеңіл сіңетін болуы қажет.

Рационды тамақтанудың негізгі 3 принципі бар.
Тамақпен келіп түсетін энергия мен адамның тіршілік ету кезінде жұмсайтын энергиясының тепе теңдігі.
Организм қажеттерінің қоректік заттардың белгілі бір мөлшерде және арақатынасында қанағаттандыры-луы.
Тамақтану режимінің сақталуы (тамақты белгілі бір уақытта ішу және әрбір тамақтанған кезде белгілі бір мөлшерде тамақ ішу)

Дұрыс тамақтақтанудың бірінші принципі - энергия теңдестігі.
Тағам адам организіміндегі энергияның бірден-бір көзі болып табылады. Оның өзгеруі кезінде, яғни күрделі заттардың тотығуы мен қарапайым заттардың ыдырауы, ағзаның тіршілік әрекетіне қажетті энергия бөлінеді. Энергия килокалорияда (ккал) немесе килоджоульмен (кДж) көрсетіледі; 1 ккал 4, 18 кДж сәйкес келеді. Энергия көзінің негізі деп, біз, белоктарды, майларды және көмірсуларды айтамыз.
Макронутриенттерден биологиялық тотығу барысында энергияның үлесі өнімнің энергия құндылығын (калориялық құрамын) сипаттайды.

Сурет. 12. 9. Тағамның калориялық құрамын өлшеуге арналған құрылғының диаграммасы: 1 - термометр; 2- «жандыру» электродтары; 3 - араластырғыш; 4 - жылу оқшаулау корпусы; 5- «бомба»; 6 - белгілі көлемдегі су; 7-оттегі; 8 - өлшеуге арналған азық-түлік үлгісі. . Массасы белгілі азық-түлік өнімінің үлгісі жоғары қысымды сақтайтын цилиндрге салынған және белгілі бір мөлшерде су толтырылған ыдыста суға батырылады; сынама электрлік разряд арқылы жанып кетеді және оттегінің артықшылығында қысыммен жағылады, бұл суды жылытатын жылу бөлінумен жүреді. Бөлінген жылу мөлшері 1 кг суды қыздыру үшін 1 ккал қажет екенін ескере отырып есептеледі. Басқаша айтқанда, 1 ккал ГС-да 1, 0 кг суды қыздыру үшін қажетті жылу энергиясының көлеміне сәйкес келеді (15° - ден 16°С-қа дейін) . Өнімнің энергетикалық құндылығы 100 г, оның құрамы мен жеке компоненттердің жану жылуына қарай, мынадай формула бойынша есептелуі мүмкін: E = eimi, мұнда ei- компоненттің жану жылуы (қуат мәнінің коэффициенті), ккал / г; ti - өнімдегі компоненттің массалық үлесі, г / 100 г


Энергетикалық құндылығы бойынша (калориялық құрам) азық-түлік өнімдері 4 топқа бөлінеді:
1. Аса жоғары энергия: шоколад, майлар, халвалар . . . 400-900
2. Жоғары энергия: ұн, жарма, макарон, қант . . . 250-400
3. Орташа энергия: нан, ет, шұжық, жұмыртқа, жұмыртқа ликері, арақ . . . 100-250
4. Төмен энергия: сүт, балық, картоп, көкөністер, жемістер, сыра, ақ шарап . . . 100-ге дейін
Энергетикалық құндылық- тағамдық өнімнің тағамдық құндылығын анықтайтын негізгі қасиеттерінің бірі болып табылады. Өнімнің тағамдық құндылығы - қажетті заттар мен энергияға адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыратын тағамдық өнім қасиеттерінің жиынтығы. Қоректік заттарды тұтыну және игеру кезінде организм қамтамасыз етілетін энергия ағзаның тыныс-тіршілігіне байланысты үш негізгі функцияны жүзеге асыруға жұмсалады. Оларға негізгі алмасу, ас қорыту, бұлшық ет қызметі жатады.

Негізгі алмасу - бұл адамға толық тыныштық жағдайында өмір сүру үшін қажетті энергияның ең аз мөлшері(ұйқы кезінде жайлы жағдайда) . Негізгі алмасуды қамтамасыз ету үшін адамға қажетті энергия жасына, жынысына, сыртқы жағдайларына және т. б. байланысты. Балаларда бұл шығын 1, 3-1, 5 есе жоғары. 30 жастағы ерлер үшін орташа салмағы 65 кг (шартты түрде стандарт үшін қабылданды) ол 1570 ккал, әйелдер үшін (30 жас, 55 кг) - 1120 ккал құрайды. Бұлшықет белсенділігінің жоқтығында оның өзіндік динамикалық әсерімен байланысты тағамның қорытылуы да энергияны талап етеді. Белгілі бір кезеңде ас қорыту жолына тамақтың түсуі негізгі алмасуға тән энергияны ұлғайтатыны анықталды. Ең көп энергия шығыны ақуыз тамағын қорытуға, ең азы - көмірсуларды қорытуға қажет. Аралас тамақтану жағдайында тұтынылатын заттардың оңтайлы мөлшері кезінде тағамның ерекше динамикалық әсері есебінен негізгі алмасудың ұлғаюы орта есеппен 10-15% - ды құрайды деп есептеледі, бұл тәулігіне 140-160 ккал-ға сәйкес келеді.

Адамның өмір сүру салтының белсенділігімен анықталатын бұлшықет қызметі дене белсенділігінің түріне байланысты және жұмыс сипатына тікелей байланысты әр түрлі энергияны талап етеді. Тіпті ең қарапайым, жеңіл қозғалыстар негізгі алмасудан артық энергия шығынын арттырады - бұл туралы әр түрлі қызмет түрлерінде (негізгі алмасудан артық) адамның энергетикалық шығындары бойынша деректер куәландырады (ккал/сағ) ) :

Жазу машинкасында жұмыс
20-40
Отырып: дауыстап оқу, әңгіме, жазу
20
Тұру
20-30
Жүру
130-200
Альпинизм
200-960
Үй тапсырмасы
87-174
Кір жуу
130
Жұмыс:
Тоқыма қызметкері
150-200
Кірпіш қалаушы
300-330

Ағаш шебері
137-176
Химик
170-250
Жүзу
200-700
Жүгіру
500-930
Велосипед тебу
180-300
Орташа алғанда бұлшықет қызметіне күн сайын 1000-2500 ккал қажет.

Қызмет түрі
Энергия шығыны
Минутына 1 кг дене салмағына
сағатына бір адамға (салмағы 70 кг)
8 км/сағ жылдамдықпен жүгіру
0, 1357
570
Есу
0, 1100
462
Көлікте отырып жүру
0, 0267
112
Атпен жүру
0, 0619
260
13-21 км/сағ жылдамдықпен велосипедпен жүру
0, 1285
540
Қазу
0, 1157
486
Негізгі алмасуды қоса алғанда, жүктеменің әр түрлеріндегі энергия шығыны кестеде көрсетілген. 12. 3.
12. 3-кесте. Жүктеменің әртүрлі түрлеріндегі энергия шығыны (ккал-да)

Коньки тебу
0, 1071
450
Шаңғы спорт
0, 2086
876
Ыдыс-аяқ жуу
0, 0281
118
Аяқ-киім мен киім кию
0, 0264
111
Демалыс
Тұру
0, 0229
96
Отру
0, 0183
77
Жату
0, 0402
169
Еденді тазалау
0, 1190
500

Жүзу
0, 0290
122
Ән айту
0, 0236
99
Отырып тамақтану
0, 0333
140
физикалық белсенділік коэффициенті (КФА) деп аталатын алмасу. Осы көрсеткішке байланысты барлық еңбекке жарамды ер адамдар бес топқа сараланған (кесте. 12. 4) . 2, 4 коэффициентпен бағаланатын дене белсенділігі, әдетте, тек ерлерге ғана қатысты (әйелдер халқы энергия шығынына байланысты тек төрт топқа бөлінеді) .

Топтар
Физикалық белсенділік
Физикалық белсенділік коэффициенті
Мамандықтар
Бірінші
Өте жеңіл
1, 4
Білім қызметкерлері, студенттер, оқытушылар
Екінші
Жеңіл
1, 6
Көлік жүргізушілері, қызмет көрсету қызметкерлері, медбикелер, өнеркәсіптік тауарлардың сатушылары және т. б.
Үшінші
Орташа
1, 9
Слесарь, автобустар мен экскаваторлар жүргізушілері, хирургтар, азық-түлік сатушылары, химиялық зауыт қызметкерлері, металлургтер,
Төртінші
Жоғары
2, 2
Сауыншылар, құрылыс жұмысшылары, Металлург-құюшылар
Бесінші
Өте жоғары
2, 4
Механизаторлар, жер қазушылар, тас қалаушы
12. 4-кесте. Еңбек қарқындылығының негізгі топтары

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz