Корей халқының тамақтану ерекшеліктері




Презентация қосу
Корей халқының
тамақтану
ерекшеліктері
Негізгі тағамдар - күріш, сорпа, тағамдар
(панчханы: кимчи, намул, хорим, чхим, покким
және т.б.)
Корей тағамдарының дәмі ащщы, тағамдар
дайындау кезінде, дәмдеуіштер өте көп
пайдаланылады, әсіресе қызыл бұрыш: сондықтан
көптеген корейлік тағамдар қызыл-қызғылт түсті
болады.. Сонымен қатар корей халқының бұрышы
тек Оңтүстік Америкадан португалиядан әкелген
кезде XVI ғасырда ғана қолданыла бастады. Содан
кейін корей тағамдарын дайындаудың дәстүрлі
тәсілі қалыптасты. Тез бұзылатын тағам өте жоғары
бағаланды, ал корей тілінде «дәмді» және
«ыстық» түсініктер синонимге айналды.
Дәмдеуіштер

соя соусы твенджан
кочхуджан
Көршілес халықтардың астарындағы
сияқты, кәрістердің негізгі тағамы күріш.
Корейлер үшін ол үстелдің ажырамас бөлігі,
көптеген еуропалық халықтар үшін нан
ретінде. Күріш әр адамға бөлек ыдысқа
беріледі, ал қалған тағамдар (пуншань)
жалпы пластинкаларда орналастырылады.
Күрішпен көптеген көкөністерді қосады , әдетте
қышқыл және өткір келеді. Ең танымал көкөніс
тағамдары - «кимчи».
Иттерден алынған сорпа (poshinthan ( 보신탕 ; 補 身 湯 )) немесе
kaajanguk ( 개장국 ) - бұл негізгі ингредиент ретінде ит етін қосатын
корей ұлттық тағамдарының сорты. Бұл сорпа батылдықты арттырады
деп айтылады [. «Соя пастасы бар ит суп» деген көп ежелгі атауы -
«kedzhanguk», ал аты «posinthan» сөзбе-, ХХ ғасырдың ортасында,
шамасы, «, денені күшейтеді сорпа,» дегенді білдіреді және болды.

Дайындалу тәсілі: ит еті жасыл пияз, пилланың және апельсиндердің
жапырақтарын, дәмдеуіштерді (твенджан, кочужан және перила
тұқымдарының ұнтағы) пісіреді .

Тағам - ит етінен жасалған ең көп таралған корей өнімдерінің бірі,
корей мәдениетінің ұзақ тарихы бар, бірақ жануарлардың құқықтары
туралы қамқорлыққа байланысты Кореяның ішінде де, сыртында да
сынға ұшырады; Брижит Бардоттың «иттерді жейтін ел - қасіреттердің
халқы» деген сенсациондық мәлімдемесі үкіметке тыйым салудың
бірқатар шараларына себеп болды . Айта кету керек, тарихта Кореяда
иттің «адам досы» деп қабылданбағанына қарамастан, Қытай циклінің
12 жануарының бірі ретінде оның мәртебесі өте жоғары болды .
Сонымен қатар, шұжық еті ешқашан күнделікті тамақ болған емес, бұл
маусымдық немесе емдік тағам
Кимбап - кореялық фаст-фудтың тағамы. Оны
дүкенде, мейрамханада немесе көшеде сатып
алуға болады. Тағам өте дәмді және дайындалу
оңай, сондықтан кәрістер оны өте жақсы көреді!
Тағам негізгі компоненті күріш болып табылады,
ол құйылады, күнжітті немесе периллов майы мен
толтырады. Толтырғышты балық, ет, жұмыртқа,
көкөніс сияқты тағамдармен толтыруға
болады.Танымал қоспалар - краб еті,
жұмыртқалар, қиярды, шпинатты, сәбізді,
такуанды пайдаланады.
Сусындар
Макколли- 6,5% -дан 7% -ға дейінгі корейлік дәстүрлі
алкогольдік сусын.
Ол (сондай-ақ, «Корей күріш шарап» ретінде белгілі) күріш,
тәтті дәмі бар сүтті түсті жасалған. Бұл пісірілген күріш пен
су қоспасын ашыту арқылы жасалады. Жақында қаладағы,
әсіресе жастар арасында сусын танымал болды.
Соджу (Kor. 소주 , 燒酒 ) - дәстүрлі күкірт
алкогольдік сусын. Алкогольдің көлемдік
үлесі 13% -дан 45% дейін болуы мүмкін (ең
танымал нұсқасы - 16%). Бұл негізінен тәтті
картоптан немесе астықтан жасалған. Бұл
тәтті дәмге тән алкоголь тән иісі бар мөлдір
сұйық.
Юджа шай (корей 유자차 ?, 柚子 茶 ? Йяха) -
кәріс дәстүрлі шайы. Ол цитрус сорпасына
негізделген (корр. 유자 ?, 柚子 ?, Yap. 柚子
yuzu). Жюжа жемісі - ащы мандариндер мен
лимондардың гибридтері. Сорпаның ащы жемісі
1: 1 қатынасында сақталып, қантпен құйылады.
Алынған сироп ыстық сумен сұйылтылған.
х м е т
ғ а р а
ң ы з
л а р ы
а з а р
Н

Ұқсас жұмыстар
ОҢТҮСТІК КОРЕЙ РЕСПУБЛИКАСЫ
Азиядағы мемлекет
Корей тілі
КОРЕЙ ЖӘНЕ ҚАЗАҚ ПОЭЗИЯСЫ
Оңтүстік және Солтүстік Кореа балабқшасының оқыту жүйесі
Солтүстік Кореяның тарихы
Қазақ жеріне телевизия 1958 жылы келсе, 1960 жылы
Ұлулардың тамақтану кезі
ЭТНОСАРАЛЫҚ КЕЛІСІМНІҢ ҚАЗАҚСТАНДЫҚ ҮЛГІСІ
ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН УНИВЕРСИТЕТ
Пәндер