Крахмал мен гликоген глюкоза көзі
Презентация қосу
Тақырыбы:Көмі
рсу
Көмірсулар - химиялық құрамы Сm(H2O)n
Көмірсутек+су формуласымен өрнектелетін
табиғи органикалық
қосылыстар класы
Көмірсу : Моносахарид
Полисахарид
Олигосахарид
Моносахаридтер -
спирттердің кетонды немесе
альдегидті туындылары.
Олардың жалпы формуласы
Сn(H)2nOn. Олар көміртегі
атомының саны бойынша
триозалар(3), тетрозалар(4),
Пентозалар(5) және
гексозалар (6) болып бөлінеді.
Моносахаридтердің ішіндегі
кеңінен тараған: рибоза,
дезоксирибоза, гексозалар:
глюкоза, фруктоза,
галактоза.
Олигосахаридтер : 2 мен 10 арасында
ауытқитын моносахаридтерден
құралатын көмірсулар. Табиғатта көбіне
дисахаридтер түрінде кездеседі.
Полисахаридтер:
Полисахаридтер - мономерлері өзара гликозидтік байланыстар
арқылы байланысып, бірнеше рет қайталанып кездестін
полимерлер. Полисахаридтердің мономерлері моносахаридтер
болып табылады. Мономерлер саны көбейген сайын
полисахаридтердің ерігіштігі төмендейді. Жоғары молекулалы
полисахаридтер ішіндегі тарағандары: өсімдіктерде - крахмал
мен целлюлоза, жануарларда - гликоген. Крахмал: альфа-
глюкозадан құралған полимер, өсімдіктерде қорға
жиналады(негізгі отын). Гликоген: "жануар крахмалы" деп те
аталады, жануарлар ағзасында синтезделетін полисахарид.
Негізгі энергия көзі. Целлюлоза: бета-глюкозадан құралатын
полисахарид, құрылымдық қызметті атқарады. Хитин:
бунақденелілер мен саңырауқұлақтардың құрылымдық
полисахариді.
Көмірсудың қызметі:
Жасушадағы барлық процестерде энергияның негізгі көзі болып
табылады. 1 г глюкоза 17,1 кДж (4,2 ккал) энергия бөледі
Құрылымдық қызмет атқарады. Өсімдіктерде жасуша
жарғақшасы құрамына целлюлоза кіреді.
Қор жинау қасиеттеріне ие. Крахмал мен гликоген глюкоза көзі.
ДНҚ, РНҚ және АТФ компоненттері.
Көмірсулардың адам өміріндегі маңызы:
Көмірсулар адам ағзасына нәруыз бен
майлардың дұрыс алмасуына қажет. Олар
нәруыздармен қосылыстарда кейбір
гормондар, ферменттер, сілекей
секреттері мен басқа да маңызды
қосылыстар түзеді. Ерекше рөлді ішекте
жартылай қорытылатын, энергия бөлуде
аз рөл ойнайтын клетчатка, пектиндер,
гемицелюлозалар ойнайды. Бірақтан бұл
полисахаридтер ас талшықтарының
негізін құрайды және тамақтануда
маңызды рөл атқарады. Көмірсулар
негізінен өсімдіктектес азық-түліктерде
кездеседі.
маңызы
Глюкоза
Глюкоза – миға басты энергия Лактоза
жеткізуші. Ол тұқымдар мен Крахмал
Лактоза сүт өнімдерінде
жидектердің құрамында көптеп Крахмал адам
кездеседі. Лактоза ферментінің
кездеседі және ағзаны энергиямен тамақтануындағы
туа біткен немесе жүре пайда
қамтамасыз етуге, бауырда барлық көмірсулардың
болған жетіспеушілігінде
гликогеннің түзілуніе қажет. 80% құрайды. Ол ұн,
ішектегі лактозаның глюкоза
Фруктоза картоп, макарон
мен галактозаға ыдырауы
Фруктоза өзінің сіңуіне инсулин өнімдері, нан өнімдері
бұзылып, адамда сүт өнімдеріне
гормонын қажет етпейді, сондықтан кездеседі. Крахмал
кері әсер пайда болады.
оны қант диабеті кезінде шектеулі глюкозаға дейін
Мальтоза
мөлшерде қолдануға мүмкіндік ыдырай отырып,
Мальтоза(уыттан жасалған
береді. Сахароза қанттың, кондитер қатысты түрде жай
қант) – крахмалдың асқорыту
өнімдерінің, тосаптың, қорытылады. Күріш,
ферменттерімен және мия
балмұздақтың, тәтті шырындардың, ұнтақ жарма крахмалы
ферменттерімен ыдырауының
сонымен қатар қызылша, шабдалы, бидай, қарақұмық,
аралығындағы өнім. Құрылып
сәбіз, тәтті қараөрік және тағы басқа арпа және картоп,
келе жатқан мальтоза глюкозаға
жемістер мен көкөністердің нанға қарағанда тез
дейін ыдырайды. Бос күйінде
құрамында кездеседі. Ішекте және оңай
мальтоза балды, мия
сахароза фруктоза мен глюкозаға қорытылады.
экстрактында, сырада кездеседі.
ыдырайды.
Күрделі көмірсу:
Күрделі көмірсу адам ағзасында қорытылмайды, бірақ ішек
жұмысын жақсартады, пайдалы бактериялардың дамуына
жағдай жасайды. Азық-түлік өнімдерінде міндетті түрде болуы
қажет(көкөністер, жемістер, бидай кебектері). Көмірсу
жетіспеушілігі нәруыз бен майлардың заталмасуының
бұзылуына, тағам және ұлпа нәруыздарының шығынына әкеліп
соғады. Қанда кейбір аминқышқылдарының және май
қышқылдарының толық емес қышқылдануынан зиянды заттар
жиналады. Қатты жетіспегенде әлсіздік, ұйқышылдық, бас
айналуы, бас аурулары, аштық сезім, жүрек айнуы, терлегіштік
пайда болады.
Көмірсудың мөлшерден артық болуы семіздікке әкеліп соғады.
Қанттың және тез сіңірілетін көмірсулардың мөлшерден артуы
глюкозаның меңгеруіне қажетті инсулин бөлетін ұйқы безі
жасушаларына ауырлық түсуінен, содан кейін олардың
жойылуынан жасырын қант диабеті пайда болуы мүмкін. Бірақ
қант және құрамында қанты бар өнімдер қант диабетін
туғызбайды, тек оның даму қаупін арттырады.
Соңы!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz