Бүркіп кептіргіш
Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті
коммерциялық емес акционерлік қоғамы
«Технология және биоресурстар» факультеті
Құрғақ сүт өнімін өңдеуінің құрал
жабдықтары.Кептіргіштердің негізгі
түрлерінің конструктивті-технологиялық
сұлбалары. Бүркіп кептіргіш.
Орындаған: Тпп-305к, Бөрібай Әсем
Қабылдаған: Алмаганбетова А
Жоспары:
І.Кіріспе
ІІ. Негізгі бөлім
1. Құрғақ сүт өнімін өңдеуде қолданылатын кептіру әдістері.
2. Құрғақ сүт өндірісінің технологиялық сызбасы.
3. Бүркіп(распылительный сушка) кептіргіштер.
ІІІ. Қорытынды
Кіріспе
Құрғақ сүтті өңдеу үшін ең алдымен шикізат бірнеше кезеңдерден
өту керек:
1. Нормализациялау(шикізаттың майлылығын реттеу процесі).
2. Пастерлеу(шикізатты ауру тудыратын вирустар мен зиянды
бактериялардан тазарту).
3. Қоюландыру.
4.Кристаллдау.
5. Кептіру және буып-тию.
Дайын құрғақ сүт желдеткіш және ауа температурасын бақылайтын
жеке қойма үй-жайларында сақталады.
1. Кептірудің түрлері.
◦ Ылғалды жою әдісіне байланысты әртүрлі кептіру әдістері
қолданылады: пленкалы (контактілі), бүркіп
кептіру(распылительный) және сублимациялық кептіру.
◦ пленкалы тәсілмен кептіру - вальцты кептіргіштерде жүзеге
асырылады. Қоюлатылған сүт бүрку немесе жіңішке беті қызатын
айналмалы біліктерге қабатпен кептірілетін өнімнің вальцтің
ыстық бетімен байланысы нәтижесінде сүт жұқа пленка түрінде
кептіріледі. Бұл пленка арнайы пышақпен алынып, ұнтақтау үшін
диірмен элеваторына түседі. Кептіргіштердің біліктерінде кептіру
ұзақтығы 2 с аспауы тиіс, өйткені қыздыру бетінің жоғары
температурасы кептірілетін сүтте елеулі өзгерістер туғызады.
Қыздырылған бетпен жанасу нәтижесінде майдың едәуір бөлігі
қорғалмаған қабықпен көрсетіледі. Дайын өнімнің төмен
ерігіштігі салдарынан пленкалық әдіс құрғақ майсыздандырылған
сүт пен сарысуды өндіру кезінде қолданылады.
Сублимациялық кептіру кезінде құрамында 40% дейін құрғақ заттар мұздатылған
өнімдерден жүргізіледі. Сублимациялық кептіруді мұздатылған өнім температурасы -25 С
және сублиматордағы қалдық қысым кезінде жүзеге асырады. 0,0133-0,133 кПа. Сублимация
кезінде алынған өнімдер кептіруге, оңай қалпына келтіріледі, дәмін, химиялық құрамы мен
құрылымын сақтайды. Сублимациялық кептірумен құрғақ ашыған сүт өнімдерін, ашытқылар
мен балмұздақ қоспаларын алады.
Бүркіп кептіргіштер дайын өнім алу барысында соңғы кезең болып табылады. Осы
құрылғылардың көмегімен өнімнің құрамындағы ылғал қалдықтары жойылады, бұл процесс
ол өнімнің ұзақ сақталуына себеп болады. Нәтижесінде түйіршіктелген, жақсы себілетін және
жақсы еритін құрғақ сүт пайда болады. Негізінде кептіру процесінің өте қарапайым әдісі.
Арнайы насос өнімді бүркіп кептіргіштерге бағыттайды. Ең соңғы кезеңде ыстық және
салқын ауаларды араластырады, ал бұл процесс флюдиялы камера деп аталатын арнайы
аумақта жүзеге асады. Бүріккіш кептіргіштер ауа мен сүт бөлшектерінің қозғалысына
байланысты үш түрге бөлінеді: тура ағынды, онда ауа мен сүт қозғалысы параллель; қарсы,
онда сүт және ауа бөлшектерінің қозғалысы қарама-қарсы; аралас – ауа мен сүт
бөлшектерінің аралас қозғалысы.
2. Құрғақ сүт өндірісінің технологиялық сызбасы
1 — шикі сүттің сыйымдылығы; 2 — сүтке арналған насос; 3 — сүтті тензометриялық
құрылғымен араластыруға арналған сыйымдылық; 4— шикі сүтті сақтайтын сыйымдылық; 5 —
пластинкалы қыздырғыш; 6 — ортадан тепкіш сүттазартқыш-сепаратор; 7 — кілегей айырғыш-
сепаратор; 8— майсыз сүттің сыйымдылығы; 9— майсыз сүтке арналған насос; 10 — пластиналы
салқындатқыш; 11 — майсыз сүтті есептегіш; 12—сүт сақтау сыйымдылығы; 13 — сүтті алдын-
ала жылытуға арналған құбырлы жылытқыш; 14— сүтті ақырғы рет қыздырушы құбырлы
жылытқыш; 15 —қабықшалы вакуум-булағыш қондырғы (үшсатылы); 16— конденсатор; 17 —
азықтық насос; 18— конденсатты насос; 19— аралық бак; 20— гомогенизатор; 21 — бұлғауыш
аралық бак; 22— қоюлатылған сүтке арналған насос; 23 — кептіру камерасы; 24— тозаңдатқыш
диск; 25 — калорифер; 26— негізгі циклон; 27— жүк түсіретін циклон; 28— құрғақ сүтті
кептіруге арналған қондырғы.
3. Бүркіп кептіру әдісі.
Бүркіп кептіру әдісі кезінде бүріккіш қоюландырылған өнімнің ыстық ауамен
түйісуі нәтижесінде жүзеге асырылады. Қоюлатылған сүт кептіру камерасында
дискті және бүріккіштердің көмегімен шашырайды. Дискілі бүріккіштерде
қоюлатылған сүт айналмалы дискінің ортадан тепкіш күшінің әсерімен
шашырайды, оның шоғырынан сүт 150-160 м/с жылдамдықпен шығып, ауа
кедергісінен ұсақ тамшыларға ұсақталады. Форсункалы бүріккіштерге
қоюлатылған сүт жоғары қысыммен беріледі (24,5 МПа дейін). Бүріккіш
кептіргіштерде кептіру кезінде қоюландырылған сүт кептіргіштің жоғарғы
бөлігінде шашырайды, оған ыстық ауа беріледі. Ыстық ауа, сүттің ұсақ
тамшыларымен араласқанда, оларға ылғал буланып кететін жылудың бір бөлігін
береді және сүт бөлшектері тез кептіріледі. Кептірудің (буланудың) жоғары
жылдамдығы ұсақ дисперсті сүттің ыстық ауамен жанасуының үлкен бетіне
байланысты. Ылғалдың тез булануы кезінде ауа 75-95 °С дейін салқындатылады,
сондықтан өнімге жылу әсері шамалы және оның ерігіштігі жоғары. Ұнтақ
түріндегі кептірілген сүт кептіру мұнарасының түбіне түседі.
Бүркіп кептіргіш аппараттарының сұлба-
схемасы
Бір сатылы кептіру-бұл бүркіп кептіргіш
камерасында соңғы қалдық
Подача
концентрата ылғалдылыққа дейін өнім кептірілетін
бүркіп кептіру процесі. Тамшылардың
пайда болу және булану теориясы
кептірудің бірінші кезеңінде бір сатылы
және екі сатылы кептіру үшін және
осында баяндалады.
1-сұлба. Бір сатылы
пневмотранспорттық жүйесі
бар дәстүрлі құрылымды
бүркіп кептіргіш.
Выход порошка
Vibro-Fluidizer аппаратында барлық
қабат дірілдейді. Пластинадағы
перфорациялар кептіру ауасы ұнтақ
ағынымен бірге бағытталатындай
жасалған. Перфорацияланған
пластина өз жиілігімен дірілдемейді,
ол арнайы тіректерде орнатылған.
Бүркіп кептіргіш өнім шығуда аз
температурамен жұмыс істейді, бұл
ылғал мөлшерінің ұлғаюына және
бөлшектердің температурасының
төмендеуіне әкеледі. Дымқыл ұнтақ
Vibro-Fluidizer кептіру камерасынан
өздігінен түсіріледі.
2-сұлба. Екі сатылы
кептіруге арналған Vibro-
Fluidizer бүркіп аппараты
Қорытынды
Құрғақ сүт — қалыпты пастерленген сиыр сүтін кептіру арқылы
алынатын еритін ұнтақ. Әдетте жылы суда ериді және сусын ретінде
пайдаланылады, бұл ретте жаңа пастерленген сүттің көптеген
пайдалы қасиеттерін сақтайды. Кулинарияда кеңінен қолданылады.
Балалар сүт қоспаларының көптеген түрлерінің құрамына
кіреді.Құрғақ сүтті дайындау осы өнімді әдеттегі сүтпен
салыстырғанда ұзақ сақтау мерзіміне байланысты. Сондай-ақ тез
еритін құрғақ сүт бар. Құрғақ тұтас сүтте майдың салмақтық үлесі
құрайды 20-25% және ылғалдылығы 4,7 % артық емес.
Пайдаланылған
әдебиеттер
1.Антипов С.Т. Ученик ХХІ век «Машини и аппараты пищевых
производств» - М. «Высшая школа», 2001 г.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz