Тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты физика - механикалық өңдеу әдістері
Презентация қосу
Тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты
физика-механикалық өңдеу әдістері
Тамақ өнімдерін өңдеудің физико-технологиялық
процестері келесі топтарға бөлінеді:
Физико-механикалық процестер
Механикалық процестерге оның негізін
өнімге механикалық әсер ететін процестер
жатады: сұрыптау, ұсақтау, араластыру,
шайқау, престеу, мөлшерлеу және
қалыптау.
Сұрыптау
• Өнімнің бөлінуінің екі түрі бар:
органолептикалық қасиеттеріне (түсі, бетінің
жағдайы, консистенциясы) байланысты
сапасы да сұрыптау және көлемі бойынша
жеке фракцияларға бөлу (жармалар, ми
және формасы бойынша сұрыптау).
• Бірінші жағдайда операция өнімдерді
органолептикалық тексеру жолымен,
екіншісінде — елеу жолымен жүргізіледі.
Ұсақтау
• Ұсақтау деп өңделетін өнімді жақсы
технологиялық пайдалану мақсатында
бөліктерге механикалық бөлу процесі
аталады. Шикізаттың түріне және оның
құрылымдық-механикалық
қасиеттеріне байланысты негізінен
ұсақтаудың екі тәсілі қолданылады:
ұсақтау және кесу.
• Ұсақтауға шамалы ылғалдылығы бар
өнімдер (астық, кептірілген нан, кейбір
дәмдеуіштер), жоғары ылғалдылығы
бар өнімдер (Көкөністер, жемістер, ет,
балық және т.б.) жатады.
• Кесу деп кесектердің мөлшерін азайту Кесу
процесі, оларға белгілі бір пішін беру.
• Кесу барысында өнімнің белгілі бір
немесе еркін формадағы (кесектер,
қабаттар, кубиктер, кесектер және
т.б.) па бөлігін бөлу, сондай-ақ ұсақ
ұсақталған өнім түрлерін (фаршалар
және т. б.) дайындау жүзеге
асырылады.
• Жоғары механикалық беріктігі бар
қатты өнімдерді ұсақтау үшін
(мысалы, сүйектер) таспалы және
дискілі аралар қолданылады
Араластыру
• Аспаздық өнімдердің (салаттар, винегреттер) қатарын
дайындау біртекті масса алу мақсатында әр текті өнімдерді
механикалық араластыруды талап етеді. Қоспаларды
араластыру ұзақтығына олардың консистенциясы мен
физикалық қасиеттері байланысты.
• Пластикалық массаларды дайындау кезінде, мысалы,
әртүрлі консистенциялы қамырды илегенде, бірқатар
компоненттерді: суды, ұнды, ашытқыларды, қантты, майды
және т.б. араластыру жүргізіледі.
Сығу
• Сығу сұйықтықты қатты өнімнен бөлуді
қамтамасыз етеді. Бір жағдайда —
сұйықтықты неғұрлым құнды компонент
ретінде бөлу үшін. Әдетте, одан кейін
кисель, мусс, тұздықтар дайындау үшін
түрлі шырындар алады. Басқа
жағдайларда-сұйықтықты аз құнды
компонент ретінде бөлу үшін. Мысалы,
кейбір аспаздық өнімдерді дайындау
кезінде сүзбеден сарысуды бөлу.
Қалыптау және формаға келтіру
• Қалыптау және формаға келтіру кондитерлік өнімдер
мен қамыр өнімдерін дайындау кезінде, сондай-ақ
котлет дайындау кезінде және т. б. қолданылады
• Престеу немесе брикеттеу өндіріс үшін қолданылады,
мысалы, пісіргеннен кейін жеке кесектерден
жасалған формаланған ет өнімдерін, сондай-ақ
шикізат қалдықтарынан және тамақ қалдықтарынан
жасалған брикеттерді. Осы процестердің нәтижесінде
брикеттер, плиталар, таблеткалар түрінде біртекті
массаны алады.
Назарларыңызға
рахмет
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz