Астық массасын сақтау кезінде тұрақтылығын көтеретін шаралар
Презентация қосу
Астық массасын сақтау
кезінде тұрақтылығын
көтеретін шаралар
Астық массаларының сақталуын қамтамасыз етуге және
сақтаудың белгілі бір режимдерін қолдануға ықпал ететін
технологиялық тәсілдер қолданылады
астық массаларын
Кептіру және тазалау
• астық пен тұқымдарды ылғалдылығы мен ластануы
бойынша талап етілетін кондицияға жеткізу
мақсатында жинаудан кейінгі өңдеу тәсілдері болып
табылады.
• Егер кептіру астықтың ылғалдылығы сыннан жоғары
болса, онда жаңа жиналған астықтың барлық
партияларын қоспалардан тазартады. Астықтың жай-
күйіне және нысаналы мақсатына байланысты
тазартудың әртүрлі түрлерін жүргізе алады: алдын ала,
бастапқы және қайталама (тұқымдарды егу
стандарттарының кондициясына дейін жеткізу үшін).
Тазалау
Бастапқы тазалау кезінде бастапқы астық қоспасын
мынадай фракцияларға бөледі: 1-сұрыпты азық-
түліктік астық, 2-сұрыпты жемдік астық, ұсақ
қалдықтар, ірі қалдықтар мен жеңіл қоспалар.
Тазаланған астықтың, жанама өнімдердің және
астық қалдықтарының дұрыс шығуын ұйымдастыру
өте маңызды.
Тазалау кезінде астық 60 % ал қоспа 40 %
Белсенді желдету
• Тыныштықтағы астық массасын ауамен, яғни орын
ауыстырусыз мәжбүрлеп үрлеу. Қажетті берілісті
қамтамасыз ететін және қажетті арынды дамытатын
желдеткіштердің көмегімен ауа арнайы арналар
немесе құбырлар жүйесі арқылы көп мөлшерде астық
массасына айдалады және оның жай-күйіне
айтарлықтай әсер етеді.
• Бұл технологиялық қабылдаудың жан-жақты маңызы
бар және сондықтан әр түрлі мақсаттарда қолданылуы
мүмкін: кептіру, салқындату, астық пен тұқымдарды
жинаудан кейінгі пісу, өздігінен қыздыруды жою.
Қондырғылар
Белсенді
Астық қорының зиянкестерімен
күресу шаралары
• Екі топқа бөлінеді: ескерту (алдын алу) және жою.
• Жәндіктер мен кенелерді жоюға бағытталған
барлық жою шаралары дезинсекция атауын алды.
• Қолданылатын дезинсекциялау тәсілдерін
физика-механикалық және химиялық (улы
химикат — пестицидтерді қолдана отырып) екі
үлкен топқа бөлуге болады.
• Астық қоймаларын дезинсекциялаудың ең көп
таралған тәсілі — уландырғыш заттарды бумен
немесе газдармен зарарсыздандыру болып
табылады.
Химиялық консервілеу
• Бұл әр түрлі химиялық заттармен өңдеу жолымен
сақтау кезінде астық массасының және оның
жекелеген компоненттерінің өмірлік функцияларын
тоқтату немесе бәсеңдету. Ылғалдылығы жоғары
астық массасын (әсіресе жемдік астық) консервілеу
үшін қолданылуы мүмкін. Химикаттарды қолдану
мақсаты-ылғалды астықта астықтың бүлінуіне
әкелетін өзінің тез дамуы үшін қолайлы жағдайы бар
мол микрофлораны (ең алдымен зең
саңырауқұлақтарын) басу.
Келесі препараттар пайдаланылады:
Бұл заттардың шығыс нормалары астықтың ылғалдылығы
мен сақтау мерзімдеріне байланысты астық партиясы
салмағының 0,5-тен 2,5% - ға дейін ауытқуы мүмкін.
Назарларыңызға
РАХМЕТ
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz