Тағамдық интоксикация




Презентация қосу
Тағам өнімдерінің сапасын
микробиологиялық анықтау
Тағам өнімдерінің сапасын бағалауда
негізгі көрсеткіші
Тамақпен улану-
микроорганизмдермен
контаминацияланған тағамдық
өнімдерді қабылдау нәтижесі
Тағамдық интоксикация
• Микроорганизмдердің токсиндері
қоздырады
• Тағамдық интоксикацияны
қоздырғыштар 2-ге бөлінеді:
бактериялық токсикоздар және
микотоксикоздар
Бактериялық токсикоздар
Микотоксикоздар
Жиі кездесетін микотоксикоздар:

• Фузариотоксикоздар
• Эрготизм
Тағамдық токсикоинфекция
• Көп мөлшерде микроорганизмдер түскен
тамақпен тамақтанғанда пайда болатын
инфекция.
• Тағамдық өнімдер бактериялар, зең
саңыракқұлақтар, паразиттер жəне
вирустармен зақымданады.
Ең кең тараған микроорганизмдер:

• 1. Сальмонеллездар.
• 2. Ботулизм.
• 3. Clostridium perfingens.
• 4. Escherichiacoli жəне энтеробактериялар.
• 5. Proteus туысының өкілдері .
• 6. Энтерококтар
Микотоксиндер микроскоптық зең саңыракқұлақтардың
екіншілік метаболиттері - афлотоксиндер.
Тағамдық инфекция (зооантропонозды)
Зооантропонозды инфекциялар адамдарға
жануарлардан жұғатын инфекциялар. Адамдарға
ауырумалдарды бағуда жəне зооантропонозды
аурулардың қоздырғыштарымен зақымданған сойылған
малдарды өңдеуде жұғады. Кең тараған зооантропонозды
инфекциялар:
1. Сібір жарасы.
2. Туберкулез.
3. Бруцеллез.
4. Листериоз.
5. Лептоспироз.
Тағам өнімдерінің биологиялық
ластағышы
Патогенді
Микробиологияда санитарлы-
эпидемиологиялық бағалауда патогенді
микроорганизмдерді анықтау әдістері
Санитарлы – көрсеткіш микроорганизмдерге
(СКМ) қойылатын талаптар
• • адам организмі мен жылықанды жануарлардың бөлінділерінде əрдайым
болу жəне қоршаған ортаға көп мөлшерде бөліну;
• • адам организмі мен жылықанды жануарлардан басқа табиғи
резервуарлары болмауы қажет;
• • қоршаған орта объектілерінде белсенді көбеюге қабілетсіз (тағамдық
өнімдерден басқа);
• • патогенді микроорганизмдерге қарағанда, қоршаған ортада ұзағырақ
тіршілік ету;
• • қоршаған ортада сыңарлары мен аналогтары жоқ;
• • қоршаған ортада биологиялық қасиеттерін өзгертпейді немесе
салыстырмалы аз өзгергіштік тəн;
• • қоректік орталарда басқа микроорганизмдердің əсеріне тəуелсіз өсу
қабілеті;
• • қоршаған орта объектілерінде мүмкіндігінше біркелкі таралған;
• • қазіргі кездегі қарапайым жəне жеңіл əдістер арқылы табылып, сандық
көрсеткіші анықталып, идентификацияланатын болуы қажет;
• • қоршаған орта мен ие организмде өзіне сəйкес патогенді
микроорганизмдерге қарағанда, көп мөлшерде кездеседі.
Санитарлы-микробиологиялық
зерттеулердің принципі
Назарларыңызға
Рахмет

Ұқсас жұмыстар
Шартты патогенді микроорганизмдер тудыратын токсикоинфекциялар
Ботулизм
Тағамдық аллергия мен тағаммен улану кезіндегі емдік тамақтану
Тағамдық сальмонеллез аурулары
Ботулизм тамақтан ұланудың қаупті түрі
Балалардың жедел ішек инфекциялары
Тамақтан соң ауырсынудың болуы
Өсуі мен токсин түзуінің оптимальді температурасы
Биологиялық белсенді заттардың инактивациясы және трансформациясы
БОТУЛИЗМ ЖӘНЕ ТАҒАМДЫҚ ТОКСИКОИНФЕКЦИЯ
Пәндер