Тағам өнімдерінің микробиологиялық сапасын бағалау: патогендер, тағамдық токсикоинфекциялар және санитарлы-эпидемиологиялық көрсеткіштер


Slide 1

Тағам өнімдерінің сапасын микробиологиялық анықтау

Slide 2

Тағам өнімдерінің сапасын бағалауда негізгі көрсеткіші

Slide 3

Тамақпен улану- микроорганизмдермен контаминацияланған тағамдық өнімдерді қабылдау нәтижесі

Slide 4

Тағамдық интоксикация

Микроорганизмдердің токсиндері қоздырады

Тағамдық интоксикацияны қоздырғыштар 2-ге бөлінеді: бактериялық токсикоздар және микотоксикоздар

Slide 5

Бактериялық токсикоздар

Slide 6

Микотоксикоздар

Жиі кездесетін микотоксикоздар:

Фузариотоксикоздар

Эрготизм

Slide 7

Тағамдық токсикоинфекция

Көп мөлшерде микроорганизмдер түскен тамақпен тамақтанғанда пайда болатын инфекция.

Тағамдық өнімдер бактериялар, зең саңыракқұлақтар, паразиттер жəне вирустармен зақымданады.

Slide 8

Ең кең тараған микроорганизмдер:

1. Сальмонеллездар.

2. Ботулизм.

3. Clostridium perfingens.

4. Escherichiacoli жəне энтеробактериялар.

5. Proteus туысының өкілдері .

6. Энтерококтар

Slide 9

Микотоксиндер микроскоптық зең саңыракқұлақтардың екіншілік метаболиттері - афлотоксиндер.

Slide 10

Тағамдық инфекция (зооантропонозды)

Зооантропонозды инфекциялар адамдарға жануарлардан жұғатын инфекциялар. Адамдарға ауырумалдарды бағуда жəне зооантропонозды аурулардың қоздырғыштарымен зақымданған сойылған малдарды өңдеуде жұғады. Кең тараған зооантропонозды инфекциялар:

1. Сібір жарасы.

2. Туберкулез.

3. Бруцеллез.

4. Листериоз.

5. Лептоспироз.

Slide 11

Тағам өнімдерінің биологиялық ластағышы

Slide 12

Микробиологияда санитарлы-эпидемиологиялық бағалауда патогенді микроорганизмдерді анықтау әдістері

Slide 13

Санитарлы - көрсеткіш микроорганизмдерге (СКМ) қойылатын талаптар

• адам организмі мен жылықанды жануарлардың бөлінділерінде əрдайым болу жəне қоршаған ортаға көп мөлшерде бөліну;

• адам организмі мен жылықанды жануарлардан басқа табиғи резервуарлары болмауы қажет;

• қоршаған орта объектілерінде белсенді көбеюге қабілетсіз (тағамдық өнімдерден басқа) ;

• патогенді микроорганизмдерге қарағанда, қоршаған ортада ұзағырақ тіршілік ету;

• қоршаған ортада сыңарлары мен аналогтары жоқ;

• қоршаған ортада биологиялық қасиеттерін өзгертпейді немесе салыстырмалы аз өзгергіштік тəн;

• қоректік орталарда басқа микроорганизмдердің əсеріне тəуелсіз өсу қабілеті;

• қоршаған орта объектілерінде мүмкіндігінше біркелкі таралған;

• қазіргі кездегі қарапайым жəне жеңіл əдістер арқылы табылып, сандық көрсеткіші анықталып, идентификацияланатын болуы қажет;

• қоршаған орта мен ие организмде өзіне сəйкес патогенді микроорганизмдерге қарағанда, көп мөлшерде кездеседі.

Slide 14

Санитарлы-микробиологиялық зерттеулердің принципі

Slide 15

Назарларыңызға Рахмет


Ұқсас жұмыстар
Органолептика және сенсорлық талдау: тағам өнімдерінің сапасын бағалау теориясы мен әдістері
Балық өнімдерінің тағамдық құндылығы мен сапасын бақылау
Тағамдық токсикоинфекциялар мен токсикоздар: сойыс өнімдерін санитарлық бағалау
Санитарлы-микробиологиялық зерттеулер: принциптері, тікелей және жанама әдістері, көрсеткіштері мен сүттің микробиологиялық ластануы
Ферментация жолымен алынған дәстүрлі ақуыз өнімдерінің микробиологиялық және тағамдық аспектілері
Балалар мен жасөспірімдердің тамақтану жоспары және санитарлы-эпидемиологиялық талаптар
Шәует сапасын кешенді бағалау және пайдалануға жарамды көрсеткіштер
Тағам өнімдерінің құнарлығын биотехнологиялық жолмен арттыру
ХАССП жүйесі: тағам өнімдерінің қауіпсіздігін басқару, тәуекелдерді бағалау және сыни бақылау нүктелері
Тағам өнімдерінің классификациясы, өндірістік технологиялары және саудасы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz