Тағамдық интоксикация
Презентация қосу
Тағам өнімдерінің сапасын
микробиологиялық анықтау
Тағам өнімдерінің сапасын бағалауда
негізгі көрсеткіші
Тамақпен улану-
микроорганизмдермен
контаминацияланған тағамдық
өнімдерді қабылдау нәтижесі
Тағамдық интоксикация
• Микроорганизмдердің токсиндері
қоздырады
• Тағамдық интоксикацияны
қоздырғыштар 2-ге бөлінеді:
бактериялық токсикоздар және
микотоксикоздар
Бактериялық токсикоздар
Микотоксикоздар
Жиі кездесетін микотоксикоздар:
• Фузариотоксикоздар
• Эрготизм
Тағамдық токсикоинфекция
• Көп мөлшерде микроорганизмдер түскен
тамақпен тамақтанғанда пайда болатын
инфекция.
• Тағамдық өнімдер бактериялар, зең
саңыракқұлақтар, паразиттер жəне
вирустармен зақымданады.
Ең кең тараған микроорганизмдер:
• 1. Сальмонеллездар.
• 2. Ботулизм.
• 3. Clostridium perfingens.
• 4. Escherichiacoli жəне энтеробактериялар.
• 5. Proteus туысының өкілдері .
• 6. Энтерококтар
Микотоксиндер микроскоптық зең саңыракқұлақтардың
екіншілік метаболиттері - афлотоксиндер.
Тағамдық инфекция (зооантропонозды)
Зооантропонозды инфекциялар адамдарға
жануарлардан жұғатын инфекциялар. Адамдарға
ауырумалдарды бағуда жəне зооантропонозды
аурулардың қоздырғыштарымен зақымданған сойылған
малдарды өңдеуде жұғады. Кең тараған зооантропонозды
инфекциялар:
1. Сібір жарасы.
2. Туберкулез.
3. Бруцеллез.
4. Листериоз.
5. Лептоспироз.
Тағам өнімдерінің биологиялық
ластағышы
Патогенді
Микробиологияда санитарлы-
эпидемиологиялық бағалауда патогенді
микроорганизмдерді анықтау әдістері
Санитарлы – көрсеткіш микроорганизмдерге
(СКМ) қойылатын талаптар
• • адам организмі мен жылықанды жануарлардың бөлінділерінде əрдайым
болу жəне қоршаған ортаға көп мөлшерде бөліну;
• • адам организмі мен жылықанды жануарлардан басқа табиғи
резервуарлары болмауы қажет;
• • қоршаған орта объектілерінде белсенді көбеюге қабілетсіз (тағамдық
өнімдерден басқа);
• • патогенді микроорганизмдерге қарағанда, қоршаған ортада ұзағырақ
тіршілік ету;
• • қоршаған ортада сыңарлары мен аналогтары жоқ;
• • қоршаған ортада биологиялық қасиеттерін өзгертпейді немесе
салыстырмалы аз өзгергіштік тəн;
• • қоректік орталарда басқа микроорганизмдердің əсеріне тəуелсіз өсу
қабілеті;
• • қоршаған орта объектілерінде мүмкіндігінше біркелкі таралған;
• • қазіргі кездегі қарапайым жəне жеңіл əдістер арқылы табылып, сандық
көрсеткіші анықталып, идентификацияланатын болуы қажет;
• • қоршаған орта мен ие организмде өзіне сəйкес патогенді
микроорганизмдерге қарағанда, көп мөлшерде кездеседі.
Санитарлы-микробиологиялық
зерттеулердің принципі
Назарларыңызға
Рахмет
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz