Тағамдық интоксикация



Тағам өнімдерінің сапасын микробиологиялық анықтау

Тағам өнімдерінің сапасын бағалауда негізгі көрсеткіші

Тамақпен улану- микроорганизмдермен контаминацияланған тағамдық өнімдерді қабылдау нәтижесі

Тағамдық интоксикация
Микроорганизмдердің токсиндері қоздырады
Тағамдық интоксикацияны қоздырғыштар 2-ге бөлінеді: бактериялық токсикоздар және микотоксикоздар

Бактериялық токсикоздар

Микотоксикоздар
Жиі кездесетін микотоксикоздар:
Фузариотоксикоздар
Эрготизм

Тағамдық токсикоинфекция
Көп мөлшерде микроорганизмдер түскен тамақпен тамақтанғанда пайда болатын инфекция.
Тағамдық өнімдер бактериялар, зең саңыракқұлақтар, паразиттер жəне вирустармен зақымданады.

Ең кең тараған микроорганизмдер:
1. Сальмонеллездар.
2. Ботулизм.
3. Clostridium perfingens.
4. Escherichiacoli жəне энтеробактериялар.
5. Proteus туысының өкілдері .
6. Энтерококтар

Микотоксиндер микроскоптық зең саңыракқұлақтардың екіншілік метаболиттері - афлотоксиндер.

Тағамдық инфекция (зооантропонозды)
Зооантропонозды инфекциялар адамдарға жануарлардан жұғатын инфекциялар. Адамдарға ауырумалдарды бағуда жəне зооантропонозды аурулардың қоздырғыштарымен зақымданған сойылған малдарды өңдеуде жұғады. Кең тараған зооантропонозды инфекциялар:
1. Сібір жарасы.
2. Туберкулез.
3. Бруцеллез.
4. Листериоз.
5. Лептоспироз.

Тағам өнімдерінің биологиялық ластағышы

Микробиологияда санитарлы-эпидемиологиялық бағалауда патогенді микроорганизмдерді анықтау әдістері

Санитарлы - көрсеткіш микроорганизмдерге (СКМ) қойылатын талаптар
• адам организмі мен жылықанды жануарлардың бөлінділерінде əрдайым болу жəне қоршаған ортаға көп мөлшерде бөліну;
• адам организмі мен жылықанды жануарлардан басқа табиғи резервуарлары болмауы қажет;
• қоршаған орта объектілерінде белсенді көбеюге қабілетсіз (тағамдық өнімдерден басқа) ;
• патогенді микроорганизмдерге қарағанда, қоршаған ортада ұзағырақ тіршілік ету;
• қоршаған ортада сыңарлары мен аналогтары жоқ;
• қоршаған ортада биологиялық қасиеттерін өзгертпейді немесе салыстырмалы аз өзгергіштік тəн;
• қоректік орталарда басқа микроорганизмдердің əсеріне тəуелсіз өсу қабілеті;
• қоршаған орта объектілерінде мүмкіндігінше біркелкі таралған;
• қазіргі кездегі қарапайым жəне жеңіл əдістер арқылы табылып, сандық көрсеткіші анықталып, идентификацияланатын болуы қажет;
• қоршаған орта мен ие организмде өзіне сəйкес патогенді микроорганизмдерге қарағанда, көп мөлшерде кездеседі.

Санитарлы-микробиологиялық зерттеулердің принципі

Назарларыңызға Рахмет
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz