Жылқының қасиетің білу


Slide 1

Жылқының қасиеті мен пайдасы.

Жәнібеков Дастан Мұратбекұлы

9-сынып

Жетекшісі: қазақ тілі мен әдебиеті пәнінің мұғалімі Хамзина Л. Т.

Қарасу ауданы әкімдігінің білім бөлімінің

«Шолақаша орта мектебі» ММ

Slide 2

Мақсаты:

Жылқы малы туралы түсінік беру.

Оның адамға пайдасың білу.

Одан алынатын өнімдер мен оның кадір - касиеті жайлы әңгімелеу.

Slide 3

Міндеттері:

Жылқының шығу тарихын, түрлерін ашу.

Жылқының қасиетің білу.

Жылқы еті мен қымызының маңызын білу.

Жылқы малынан алынатың өнімдер ашу.

Slide 4

Жылқы

Жылқы (лат. Equus ferus caballus) - тақтұяқтылар отрядының бір тұқымдасы.

Жылқы адамзат өркениетіндегі, әсіресе, дала өркениетіндегі дамудың жарқын да елеулі көрсеткіштерінің бірі болады. Жылқыны қолға үйрете бастау көшпелі шаруашылық пен өркениет дамуының негізін қалады. Қолға үйретілген жылқының (E. caballus) шаруашылықта маңызы зор. Ол - ет және қымыз өндіру, салт міну, арбаға не шанаға жегу, әскери және спорттық бағыттарда өсіріледі.

Slide 5

“Жылқы -малдың патшасы, түйе-малдың қасқасы” деген мақал қазақта тегін айтылмаған.

Қазақ халқы үшін төрт түліктің осалы жоқ. Дегенмен жылқының адам үшін атқаратын қызметі өте жоғары бағаланатын. Мереке-қуанышта, қайғы-қасіретте, басқа түскен не ауыр күндерде бұл түлік адамның жан серігі, айырылмас досы болған. Барлық түліктен де жылқы өсіру жеңіл. Оны бағуда шығын шықпайды. Еті де, сүті де қазақ халқы үшін аса қадірлі тағам. Өз бойын таза ұстайтын, өз жерін қашықтан танитын сезімтал қасиетті жануар.

Slide 6

Қолға үйретілген жылқы малының арғы тегі жабайы жылқылар - Тарпаң және Керқұлан болған.

Slide 7

Ахалтекелік

Дон жылқысы

Буденный жылқысы

Қарабайр жылқысы

Қостанай жылқысы

Владимир жылқысы

Әлемде жылқының 250түрі бар

Қазақстанда 16 түрі бар

Slide 8

Жылқы және әскери өнер

Халық ауыз әдебиетінде жылқы-тарихи кейіпкер ретінде көрінеді.

Алпамыстың Байшұбары; Қобыландының

Тайбурылы; Ер Тарғынның Тарланы;

Қамбардың Қарақасқасы, т. б

Slide 9

Тарихи тұлғалардың тұлпарлары

Абылайдың алшаңбозы мен Құлашасы;

Қабанбайдың Қубасы;

Бөгенбайдың Нарқызылы;

Кенесарының Кертайлағы;

Наурызбайдың Ақауызы;

Исатайдың Ақтабаны;

Махамбеттің Тарланы

Slide 10

Жылқы еті

Сиыр етінен 24-25 / көп болады.

10-12 қойдың етін береді

Қазы-қарта,

жал-жая үлкен сұраныста

Қортыуға жеңіл, сіңімі тез

Slide 11

Жылқының адамға пайдасы

Жылқының Сүйегі. Қыс бойы соғымға сойылған мал сүйектерін тастамай жинап отырған. Қыс аяқталып, ел көктемге көшерде шеберлер қыстау-қыстауды аралап жүріп, иелерімен келісе отырып, жылқы мен түйнің қабырға, жақ, жауырын сүйектерін жинаған. Шеберлер сүйектерді қайнатып, майынан арылтқан соң піспек, кір оқтау, асадал, адалбақан, сандық, кебеже сияқты үй жиһаздарын әшекейлеуге пайдаланған.

Жылқының Терісі Ер-тұрманның барлық жабдықтары жылқының терісінен жасалады. Жалы мен құйрығы көшпенді тұрмысқа аса қажетті арқан-жіптен бастап, киіз үйдің бау-шуына дейін пайдаланылады. Құлын мен тай терісінен қазақтың ең бағалы, асыл киімдері - жарғақ пен тайжақы тігілген. Х. Арғынбаев жарғақтарды екі түрге бөледі. Тақыр жарғақ және құлын жарғақ.

Slide 12

Жылқы еті

Қан тамыры, жүрек қан тамыры ауруларына, бүйрек жұмысын жақсартуға, буындардың қатқылдануына ем бола алады.

Жылқы еті жуылған суға шашты жуып тұрса, теміреткенің салдарынан болатын шаштың ағартуы тоқтайды.

Жылан шағудан сақтану үшін ерді жастанып, тоқымды төсеніп, айыл-тұрманды айналдыра қоршап қойса, жылан жоламайды.

Жылқының жүрегін қуырып жесе, ұмытшақтық бәсеңдейді.

Slide 13

Зертхана нәтижелері

Сүт белогі

Жылқы сүтіндегі ең бағалы зат-белок.

Бие сүтінде ол 18-22%

Белок-казеин, альбумин және глобулин сияқты негізгі үш түрге бөлінеді.

Сүт майы

Бие сүтінде шамамен 1, 0-2, 5% май бар, бұл сиыр сүтіндегіден екі еседен астам кем. Әдетте сүт майы- май түйіршіктерінен құралады.

Бие сүтінің тағы бір тамаша қасиеті бар. Зерттеуші П. Ю. Берлиннің деректері бойынша, сиыр сүтінің майында туберкулез бактериялары өсіп-өніп жатса, бие сүтінің майында олардың өсіп-өнуі тежеледі.

Slide 14

Сүт қанты

Тек қана сүтте кездесетін глюкоза мен галактозадан тұратын дисахарид. Сүт қанты едәуір дәмсіздеу болса да, организмдегі әртүрлі биохимиялық реакциялардың түзелуіне қажетті энергия қоры болып табылады. Бие сүтінде 6, 1-7, 4% лактоза бар.

Дәрумендер

Ағзаның тіршілік етуіне аса қажетті заттар екендігі белгілі. Бұлар зат алмасу процесіне қатысып, биохимиялық процестерде катализатор ролін атқарады.

Slide 15

Қымыздың түрлері

Дөнен-4 тәулік ашытылған

Құнан қымыз- 3 тәулік ашытылған

Сары қымыз-шөп әбден піскен кездегі қымыз

Түнемел-2 тәулік

сапырылған

Бал қымыз-бал, қант қосып жасаған

Бесті- 5 тәулік ашытылған қымыз

Асау қымыз-бесті қымызданда күшті

Жуас қымыз-баяу ашыған қымыз

Slide 16

Қымыздың маңызы

жүйке ауыруына ем

жүрек-қан тамырына

Асқазанға

туберкулез,

ауыруына ем

Slide 17

Зерттеулер нәтижелері:

Қазақстанда 1910 ж. Бурабайда қымызбен емдейтін емхана ашылған.

Биология ғылымының докторы, профессор:З. С. Сейітов, бие сүтінің емдік қасиеті ертеден белгілі екенін жазды.

Дәрігерлер:С. П. Боткин, Г. А. Захарин қымызбен емдеуді қызу қолданған.

Slide 18

Жылқы- еркіндік, бостандық символы

Тудың шығу тегі, пайда болуы жылқының құйрық қылымен байланысты.


Ұқсас жұмыстар
Жылқы нутталиозы
Жылқы гигиенасы
НЕСЕП МӨЛШЕРІ
Қазақтың ұлттық жылқы етін ветеринарық санитариялық сараптау және бағалау
Жылқының тұқымдары
Рентгенологиялық диагностиканың ветеринариялық тәжірибедегі маңызы
Нутталиоз патаморфологиясы
Етті сақтау кезінде болатын биохимиялық өзгерістер
Ұрғашы жылқылар
Улануды емдеудің жалпы принциптері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz