Факторлардың экогенетикалық әсері




Презентация қосу
Тақырыбы:Экогенетика

Орындаған: Жылқыбеков Ж,
Бердігожина А
101 “А Б”
Тексерген: Салмағанбетова Г
Адамның
экологиялық
генетикасы
Жоспары

І. Кіріспе
ІІ. Факторлардың экогенетикалық әсері
1. Сыртқы орта факторларының адам ағзасына әсері
2. Атмосфераның ластануы
3. Тамақтар және тамаққа қосатын заттар
4. Физикалық фкторлар
ІІІ. Қорытынды
Адамның экологиялық генетикасы –
сыртқы орта факторларының адам геніне
тигізетін әсерін зерттейді.

1971 ж. Ж.К.Бревер «экогенетика»
тұжырымдамасын қалыптастырды.
Сыртқы ортаның зиянды немесе қандай-да бір
жаңа факторларының әсеріне байланысты
адамда жағымсыз өзгерістердің қалыптасуы
мүмкін:

тұқым қуалау материалының құрылысының өзгеруі
патологиялық геннің экспрессиялануы
популяция генофондының өзгеруі
Ағза геніне әсер ететін
сыртқы орта факторлары:

Атмосфераның ластануы
Тамақ қоспалары
Физикалық,химиялық факторлар
Дәрі-дәрмектер
Атмосфераның ластануы
Автокөліктерден,зауыт-фабрикалардан бөлініп
шыққан газдар және атомдық жарылыс нәтижесінде
пайда болған радиация әсерін айтуға болады.
Семей-Невада полигоны
Ядролық сынақтардың өткізілу
нәтижесінде атмосфераға, гидросфераға және литос
фераға өте үлкен мөлшерде радиоактивті
материалдар шығарылды. Тек Семей ядролық
полигонының ғана емес, соған жақын жатқан орасан
үлкен аумақтар да (Павлодар, Қарағанды, Шығыс
Қазақстан, Жезқазған облыстары және Ресей
Федерациясының Алтай өлкесі) радиоактивті
ластануға ұшырады. Соның нәтижесінде сол
аумақтағы көптеген тірі ағзалар және тұрғын
халықтар зардап шекті.
Семей ядролық полигонындағы сынақтардың әсері туралы
алғашқы деректер Қазақ КСР Ғылым академиясы жүргізген
медициналық-экологиялық зерттеулердің нәтижесінде алынды.
Зерттеуді профессор Б. Атшабаров басқарды.Зардап шеккендер
өкпе мен сүт бездерінің рагы, лимфогемобластоз және басқа
да қатерлі ісікті патологияларына шалдықты,әртүрлі
ауытқулар, тәндік және естік кемшіліктері әрқилы сәбилер
дүниеге көп келеді.
Қоспа тағамдар
Қазіргі таңда тез дайындалатын тағамдар
өркендеуде. Тез дайындалатын тағам ас мәзіріне
кіретін тағамдар: гамбургерлер, картопты «фри»,
картопты чипстер, хот-дог және сусындардың
қатарына : «Кока - кола», «Пепси», «Фанта»,
«Меринда», «Сэвен - Ап», «Спрайт» және т.б. кіреді.
Тәтті газдалған сусындар. Жоғарыда айтылып кеткен
сусындардың құрамында: көп теген консерванттар,
ароматизаторлар, бояулар мен қоюландыратын
заттар. Бүкіл тәтті газдалған сусындарда
көмірқышқылы бар.
Е 100-199 – бояғыштар. Тағамның түсін келтіреді, қатты қылады,
немесе қалпына келтіреді.

Е 200-299 – консерванттар. Тағамның сақталу мерзімін ұзартады.

Е 300-399 – ашып кетуге жол бермейтін қоспалар. Тағамның ашып
кетпеуін қадағалап, түсінің өткізбеуіне кепіл береді.

Е 400-499 – стабилизаторлар мен қоюландырғыштар. Тағамның
тығыздығын арттырады, соның арқасында тағамды сапалы етіп
көрсетеді.

Е 500-599 эмульгаторлар. Табиғатынан араласа алмайтын заттар мен
сұйықтықтарды бір қалыпқа келтіреді. Мысалға май мен суды.

Е 600-699 – Дәм күшейткіштер мен иіс беруші қоспалар.

Е 900-999 – көбікті қадағалау қоспалары. Тағамның көбіктеніп
кетуіне жол бермейді. Бұл топқа сондай-ақ тағамға тәтті дәм беретін,
қамыр қопсытатын, қышқылдықты қадағалайтын және т.б. қоспалар
кіреді.
Ең зиянды тағамдар...
Өңделген ет. (ас қорыту жолдарының қатерлі ісігіне алып келуі мүмкін )
Мұздатылған тағамдар. (Бұндай тамақта калориялар шамадан көп, натрий мөлшері
тым көп болады.)
Бәліш сияқты ұн өнімдері. Ішіне калориялы салындысы бар, қуырылған бәліштерде
трансгенді майлар, қант, ақ ұн сияқты пайдасыз заттар бар
Картоп қытырлақтары. Мәселе оның ішінде салмақ жинайтын зиян көмірсулардың
болуында ғана емес екен. Картоп қытырлақтары мен фри картобында акриламид
есімді канцероген бар. Ол тамақты жоғары температурада дайындағанда пайда
болады. Бұл жыл сайын бірнеше мың қатерлі ісік ауруының туындауының себебі.
Маргарин. Маргарин құрамында холестерині жоқ, сары майға жақсы балама деп
саналады. Алайда оның құрамында сол холестеринді көбейтіп, қан жолдарын
зақымдайтын трансгенді майлар өте көп. Оны мәңгілікке рационыңыздан алып
тастап, табиғи майлармен ауыстырыңыз.
Газдалған су. Газдалған сусындарға құмар болу - артық салмақ, ұйқы безінің қатерлі
ісігі сияқты нәтижеге алып келе алады. Бір бөтелке газдалған суда 10 қасық қант бар.
Газдалған сусынды күнделікті емес, анда-санда ішетіндердің өзі ауыр ауруларға
шалдығу мүмкіндігін бірнеше есе арттырады. Жүрек-тамыр аурулары, диабет - міне,
газдалған сусындарды сүйгіш жандардың болашағы.
ГМО өнімдері
Дәрі-дәрмектер әсері
Гипертермия ісігі - ол доминантты тип
арқылы тұқым қуалайды деп
болжамдалады. Бұл ауруды қоздырушы
факторлар болып кейбір ингаляциялық
анестетиктер(фторэтан,этил
эфирі,метоксифлуран) саналады.Ауру
адамдардың дене температурасы 44С-қа
дейін көтеріледі және тахикардия,дем
алудың
жиіленуі,гипоксия,ацидоз,гиперкалиемия,ги
покальцемия т.б байқалады. Осындай 180
ауру анықталып,олардың 60 пайызы
жүректің тоқтауы салдарынан қайтыс
болған.
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Қазақстанның экологиялық қолайыз аймақтрындағы тұрғындарының денсаулығы
Экогенетикалық ауруларға себеп болатын факторлар және туындайтын аурулар
Тамаққа қосатын заттар
Қазақстанның экологиялық қолайcыз аймақтарындағы тұрғындардың денсаулығы
Экогенетика және фармакогентика негіздері
Дәрілер метаболизм
ЭКОНОМИКАЛЫҚ ТАЛДАУДЫҢ ӘДІСТЕРІ
Микроорганизмдерге физико - химиялық факторлардың әсері
Биотикалық факторлар
Адам ауруының туындауы мен дамуында қоршаған ортаның әсері
Пәндер