Ауыз қуысы сұйықтығының қасиеті мен құрамы




Презентация қосу
С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ
КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА
МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ
УНИВЕРСИТЕТІ
ИМЕНИ С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

СӨЖ
Ауыз қуысы сұйықтығының қасиеті мен құрамы.

Орындаған: Амандық С
Курс: ІІІ
Группа: СТ17-003-02
Қабылдаған:
Каркынбаева.А.Б
Жоспар:
І Кіріспе
ІІ Негізгі бөлім
а. Ауыз қуысы сұйықтығының құрамы
б. Қорғаныс факторлары
ІІІ Қорытынды
Таза сөл – ауыз қуысындағы бездердің шығару
өзектерінен пайда болады.
Ауыз қуысы сұйықтығы немесе аралас сөл
құрамында таза сөлден басқа микроорганизмдер,
лейкоциттер, тағам қалдықтары кездеседі.
Тәулігіне шамамен 1500 мл сөл бөлінеді. Бөліну
жылдамдығы көптеген жағдайларға байланысты:
тәуліктік мерзімі (түнде – аз);
тағамға;
жасқа (қартайғанда азаяды);
стоматологиялық, соматикалық патологияға.
Ауыз қуысы сұйықтығы
Ауыз қуысы сұйықтығы-организмнің күрделі сулы
ортасы: оның құрамына сілекей негізді компоненттер
(муциндер, секреторлы иммуноглобулиндер,майлар,
мочевина, глюкоза, амилаза, электролиттер және т.б),
сонымен бірге сілекей негізді емес компоненттер
(эпителий, лимфоциттер,вирустар мен бактериалар.)
Ауыз қуысы сұйықтығының құрамына: ауыз
қуысының жағдайы,ішкі ағзалардың дұрыс қызмет
етуі, интоксикация және дәрі-дәрмектерді қолдану
әсер етеді.
Сілекейдің құрамы
Сілекей дегеніміз-сілекей өзегі арқылы келіп
құйылатын жұптасқан үш сілекей безінің , атап
айтқанда шықшыт, жақасты, тіласты бездерінің
және ауыздың шырышты қабығында бытырай
орналасқан ұсақ бездердің сөлі. Сілекей
қоймалжың сұйық зат. Оның құрамында 0,5-1,5
мл құрғақ зат бар, қалғаны су. Құрғақ зат
органикалық және бейорганикалық заттардан
тұрады. Бейорганикалық заттардан
сілекейде:натрий,калий, кальций, магний,,
сульфаттар, карбонаттар және иодид,
бромидтер кіреді.
Сұйықтық құрамы

100

0
Су

органикалық
Қалыпты жағдайда 0,5 – 1,0 мл/мин
ынталандырылмаған және 2 мл/мин
ынталандырылған сілекей түзіледі.
Сілекей Оствальд әдісі бойынша 1,2 – 1,4 бірлік
тұтқырлыққа ие.
Фосфатты, карбонатты, ақуыздық буферлік
сыйымдылығы арқасында қышқылдар мен сілтілерді
бейтараптайды.
Сутек иондарының концентрациясы (pH) ауыз қуысы
сұйықтығындағы қышқылдардың болуы анықталады.
Қалыпты жағдайда ол 6,8-ден 7,2 дейін. Кариес
кезінде – pH төмендейді, қабыну аурулары кезінде –
жоғарылайды.
ОРГАНИКАЛЫҚ ҚҰРАМЫНА:
ПРОТЕИНДЕР, КӨМІРСУЛАР,
АМИНҚЫШҚЫЛДАРЫ, ФЕРМЕНТТЕР,
ДӘРУМЕНДЕР ЖАТАДЫ. ЕҢ БАСТЫ
ОРГАНИКАЛЫҚ ҚҰРАМЫ – АҚУЫЗ.
ШЫҒУ ТЕГІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ

Ауыз қуысы сұйықтығына
Бездермен синтезделген:
қан сарысуынан келетін:
амилаза, гликопротеидтер,
аминқышқылдары,
муцин, иммуноглобулин.
мочевина.
Ферменттер негізгі 5 топқа
бөлінеді: карбогидразалар,
эстеразалар, протеазалар,
трансферазалар және аралас
топтар. Жалпы 50 ферменттер.
Шығу тегіне байланысты

СІЛЕКЕЙ БАКТЕРИЯЛАРДЫ
БЕЗДЕРІНІҢ Ң ФЕРМЕНТТІК
СЕКРЕТТЕРІ АУЫЗ ҚУЫСЫНДА БЕЛСЕНДІЛІГІНЕН
ЛЕЦКОЦИТТЕРДІҢ ТҮЗІЛЕТІНДЕР
ЫДЫРАУЫНАН
Амилаза – көмірсуларды
ыдыратып, декстран мен
мальтозаға айналдырады.
Фосфатаза – сүйек пен тістерге
фосфорды тасымалдайды.
Гиалуронидаза – тіндердің
өткізгіштігін өзгертетін фермент.
Протеаза – қабыну процесіне
қатысады.
Ауыз қуысы сұйықтығында
микрофлораның құрамы қалыпты
жағдайда тұрақты, бірақ қатыстық
мөлшері ауыспалы. Микрофлора
мөлшері көптеген жағдайларға
байланысты:
Сілекей секрециясы;
тағамдану сипаты;
ауыз қуысының гигиеналық
жағдайына;
стоматологиялық дәрежесіне;
соматикалық патология болуына.
Микрофлораның түрлік құрамы
әртүрлі және
микроорганизмдердің барлық
топтары кездеседі:
Бактериялар;
Актиномицеттер;
Саңырауқұлақтар;
Қарапайымдылар;
Спирохета;
Риккетсия;
Вирустар
анаэробты түрлер.
Ауыз қуысының қорғаныс
факторлары
2 топқа бөлінеді:
1. Бейспецификалық – барлық
микроорганизмдерге әсер етеді.
2. Спецификалық – белгілі бір
микроорганизмдерге ғана әсер
етеді.
Ауыз қуысындағы шырышты
қабықтың өзі меншікті иммундық
жүйеге ие екендігі анықталған.
Қорғаныс қызметі
Ауыз қуысы шырышты қабаты мен тісті үнемі дымқыл
күйінде ұстап, физикалық және механикалық
заттардың зардабынан сақтайды,тағам температурасын
ретттеп отырады.
Тістің беткейінде қалған тамақ қалдықтарынан
тазалап отырады.
Лизоцим ферментімен бактерецидтік қызмет атқарады.
Құрамындағы нуклеаза,трансаминаза, пероксидаза
ферменттері арқылы адам денесін вирустық
аурулардан сақтайды.
Сілекейдің қоректік қызметі:жаңадан өсіп шығып келе
жатқан тістерді кальций, фосфор, цинк сияқты
микроэлементтермен байытып отырады.
Сілекей құрамын тексеру көптеген ауруларды анықтау
ісін жеңілдетеді.
Ауыз қуысы сұйықтығы организмге
кальций, фосфор және басқа органикалық
элементтердің түсуінің негізгі көзі , өз
кезегінде тіс эмалінің физико-химиялық
құрамына әсер етеді. Ауыз қуысы
сұйықтығының қасиеті мен құрамының
өзгеруі тісжегінің қалыптасуы мен
ағымына әсер етеді.
Қорытынды

Ауыз қуысы – аурудың кірер қақпасы.
Сондықтан гигиенаны, салауатты өмір
салтын сақтау алдын алу шарасы
болып табылады.
Қолданылған әдебиеттер:
Профилактика стоматологических
заболеваний у детей А.А Кабулбеков, Ж.А
Кабулбекова. Алматы, 2003ж.
Кузьмина Э.М. «Профилактика
стоматологических заболеваний» 2003 ж.
Леонтьев В.К., Пахомов
Г.Н. Профилактика стоматологических
заболеваний.-М., 2006 ж.
www.google.kz
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Тісжегі тұрақтылық және тісжегі қабылдаушылық
Ауыз қуысы – инфекциялардың кіру есігі
Сілекей безі
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары.Дисбактериоз
НЬЮТОНДЫҚ СҰЙЫҚТАР
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары. Олардың маңыздылығы.Дисбактериоз
Түбір белгісі
Лимфаның химиялық құрамы
Ауыз қуысының жергілікті иммунитеті
Пародонт ауруының құрылысы мен қызметі. Пародонт ауруының қабынуының даму механизмі
Пәндер