Технология лекарственных форм



Орындаған: Оразалиева А.
Тобы: В-ФӨТҚА 02-17
Қабылдаған:
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ
ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
ТАКЫРЫБЫ: Фармацевттік өндірісте дәрілердің тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін қолдануға рұқсат етілген көмекші заттар

Жоспар
I. Кіріспе.
II. Негізгі бөлімі:
-Дәрілер технологиясының негізгі түсініктері;
-Дәрілік түрлер технологиясының міндеттері;
-Дәрілік препараттардың дәріханалық және өндірістік
технологиясы:
-Дәрілік препараттар өндірісін мемлекеттік нормалаудың негізгі
бағыттары;
-МФ және басқа нормативті құжаттардың құрылысы және қолдану
ережелері.
III. Қорытынды.
IV. Пайдаланылған әдебиеттер тізімі.
І. Кіріспе
Қосымша заттарға жалпы сипаттама
ІІ. Негізгі бөлім
1) Қосымша заттардың жіктелуі
2) Көмекші заттарға қойлатын талаптар
3) Тұрақтандырғыш көмекші заттар
ІІІ. Қорытынды.
ІV. Пайдаланылған әдебиеттер.

Кіріспе
Дәрiлер технологиясы (грек тiлiнен techne - өнер, шеберлiк; logos - iлiм) - дәрiлiк заттарды дәрiлiк препараттарға белгiлi бiр дәрiлiк түр бере отырып, қайта өңдеудiң өндiрiстiк процестерi мен теориялық негiздерi жөнiндегi ғылым. Дәрiлер технологиясы фармация ғылымының құрамдас бөлiгi болып табылады және дәрiлiк заттар мен препараттарды жасау, олардың қасиеттерi, өндiрiсi және талдау жөнiндегi ғылыми бiлiмдер жүйесiн құрайды.
Қазіргі уақытта бізге таныс дәрілік формалардың барлығын дерлік қосымша (қөмекші) заттарды қолдана отырып дайындайды.
Көмекші заттар - бұл дәрілік заттарды дайындау үшін қажетті қосымша заттар. Көмекші заттар медициналық қолдануға тиісті нормативті құжаттармен: Мемлекеттік фармакопеямен, фармакологиялық статьялармен және басқа техникалық нормативті құжаттармен рұқсат етілуі керек.


Табиғи қосымша заттар өсімдік және жануар шикізаттарын, микроб тектес шикізаттарды және минералды өңдеу арқылы алынады. Артықшылығы - биологиялық қауіпсіздігі, кемшілігі - микробтық ластану мүмкіндігі жоғары.
Синтетикалық және жартылай синтетикалық қосымша заттар дәрілік түрлер технологиясында кеңінен қолданылады. Олар жоғары әсерлі, улылығы төмен және оларды алу кезінде табиғи заттар қасиеттеріне жетілдіру мүмкіндігі бар.

Форматүзуші заттар, сұйық дәрілік форма технологиясында дисперсті орта (су және сусыз орта) ретінде қолданылады, қатты дәрілік формаларды толтырғыштар (ұнтақ, таблетка және т. б), май негізі, суппозиторий негізі ретінде қолданылады.
Микробқа қарсы тұрақтандырғыштарды (консерванттар), дәрілік препараттарды микробтың әсерінен сақтау үшін қолданады.

Көмекші заттарға келесі міндеттер ұсынылу қажет:
1. Дәрілік препараттың медициналық тағайындауына сәйкес келуі;
2. Пайдаланылатын мөлшері биологиялық қауіпсіз және ағза тінімен биосәйкес болуы қажет, сонымен қатар аллергиялық және токсикалық әсер көрсетпеу керек;
3. Дәрілік формаға даярланатын форма тудырушы қасиеттердің сәйкес болуы;
4. Дәрілік заттармен, қапталған және тығындалған заттармен химиялық немесе физико-химиялық әрекеттесуінің болмауы, сонымен қатар дәрілік препараттарды дайындау және сақтау үдерісі кезінде технологиялық жабдықтау материалымен.
5. Мүмкін микробты контаминацияның талабына дайындалатын препарат (соңғы өнім ретінде ) тазалықтары дәрежесіне байланысты сәйкес бола алады; стерилизацияға ұшырау мүмкіндігі;
6. Дәрежеге тәуелділігіне сәйкес дайындалатын препараттың (соңғы өнім ретінде) шекті жеткілікті микробтық контаминация талаптарына тәуелді болуы мүмкін; онда стерилизация жасау қажет болады.
7. Экономикалық қол жетімділік;

Химиялық заттарды тұрақтандырғыштар (рН реттегіштері және антиоксиданттар)
физикалық-химиялық қасиеттерін тұрақтандырғыштар (эмульгаторлар)
микробқа қарсы тұрақтандырғыштар (антисептиктер, консерванттар
Тұрақтандырғыштар 3 түрге бөлінеді:
химиялық заттарды тұрақтандырғыштар (рН реттегіштері және антиоксиданттар) ;
физикалық-химиялық қасиеттерін тұрақтандырғыштар (эмульгаторлар) ;
микробқа қарсы тұрақтандырғыштар (антисептиктер, консерванттар) .

Химиялық тұрақтандырғыштар жіктеледі: рН және антиоксиданттар.
РН реттегіштері (қышқылдар, сілтілер, буферлік ерітінділер) технологияда стерилдеу кезінде оңай гидролизденетін заттарды тұрақтандыру инъекциялық ерітінділер.
Антиоксиданттар (антиоксиданттар) -дәрілік заттар ерітінділерінің және бірқатар қосалқы компоненттердің тотығу процестері жылдамдығын төмендетеді (жақпа және суппозиторий негіздері) .

Антиоксиданттардың әсер ету механизмі бойынша 3 негізгі сыныпқа бөлінеді:
Тотығу процесін тежейтін антиоксиданттардамуын тоқтататын бастапқы тотығу өнімдерінің радикалдарытізбектік реакция (токоферолдар, каротиноидтар) .
антиоксидантты қалпына келтіруші-төменірек заттарЛВ қарағанда тотығу потенциалы. Олардың тотығуыантиоксидантты тотығу алдында. Осы сыныптың антиоксиданты ретіндеқолдану: төмен валенттілік күкірт туындылары (натрий сульфиті жәнеметобисульфит, метионин) .
антиоксиданттар синергистері-заттар, меншікті тотығуға қарсы әсерібұл шамалы, бірақ олар басқа антиоксиданттардың әсерін күшейтеді(лимон қышқылы, шарап; ЭДТА, Трилон Б) .

Физикалық-химиялық қасиетті тұрақтандырғыштары (эмульгаторлар) эмульсияларға және суспензияларға тұрақтылық бере алатын тұрақтандырғыштар. Фазалардың беткі қабатына бөліну арқылы коалесценция (слипание) кедергі келтіреді.
Эмульгатор молекулаларында екі түрге бөлінеді:
- гидрофильді және гидрофобты.
Эмульгатор молекуласының негізгі қасиеттері су фазасына қарай гидрофильді бастармен, ал гидрофобты ұштармен -май фазасы бағытында. Эмульгаторлардың сипаттамасы гидрофильді липофильді тепе-теңдіктің мәні болып табылады, ол гидрофильді жәнемолекуладағы гидрофобты бөліктер. Бұл шартты мән, оның мәні 0-ден 20-ға дейін өзгереді.

Микробқа қарсы тұрақтандырғыштар дәрі-дәрмектерді микробтық әсерден сақтау үшін қолданылады. Олар 2 түрге бөлінеді: антисептиктер мен консерванттар.
Антисептиктер-микробтардың өсуін тежейді, олардың санын төмендетеді. Антисептиктердің әсері консерванттарға қарағанда тиімді.
Консерванттар-микроорганизмдердің өсуін баяулататын заттар. Дәрілік препараттардың стерильділігінің сақталуын қамтамасыз етеді.
ХІІІ МФ антисептикалық заттар ретінде енгізілгенкелесі заттар: хлорбутанолгидрат (0, 05-0, 5%), фенол (0, 5% артық емес%), этил, бензил спирттері. Сонымен, 0, 5% концентрациядағы препараттарды, жаңа піскен шырындарды консервілеу үшін қолданадыөсімдіктер, органопрепараттар, көз тамшылары, эмульсиялар, мұрын тамшылары. Вконсерванттар ретінде: нипагин (0, 1%), нипазол, сорбин қышқылы (0, 1-0, 2%), бензой және Бор қышқылдары.

Органикалық қышқылдар (сорбин, бензой) кеңінен қолданыладысироптар, сығындылар, жақпа, микстур технологиялары.
Парабендер (нипагин, нипазол) - параоксибензойлық күрделі эфирлерқышқылдар, тамақ, парфюмерия жәнефармацевтикалық өнеркәсіп. Nipagin (Nipaginum) - метил қышқылы. Нипазол (Nipasolum) - пропил қышқылы. Парабендер консервілеу үшін ұсыныладыкөз тамшылары, суспензия, эмульсия, капсула, жақпа.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz