Қанықпаған және қанықпаған майлар




Презентация қосу
Қанықпаған және
қанықпаған майлар

ОРЫНДАҒАН :ЖАҚСЫЛЫҚ ҰЛПАН
ТОП:ЖТ 18-2КА2
ҚАБЫЛДАҒАН:ХАМИТОВА БАРНО
Майлар

Қаныққан Қанықпаған
(стеарин, пальмитин (олеин, линол, линолен
т.б.) т.б.)
қатты сұйық
• моноқанықпаған
майлар -бір қос (=)
байланыс болса;
Қанықпаған • полиқанықпаған
майлар майлар - екі және одан
да көп қос
байланыстары болса
1859 жылы А.В. Горфман

Рябина ағашының жемісінен бөліп алған.
Тривиалды атауы Систематикалық Брутто формуласы Рационалды
атауы формуласы

Акрил қышқылы 2-пропен қышқылы С2Н3COOH
СН2=СН-СООН

Винилсірке қышқылы 3-бутен қышқылы С3Н5СOOH СН2=СН-СН2-СООН
Линоль қышқылы цис, цис-9,12- С17Н31COOH СН3(СН2)3-(СН2-
октадекадиен СН=СН)2-(СН2)7-
қышқылы СООН
Сорбин қышқылы транс, транс-2,4- С5Н7COOH СН3-СН=СН-СН=СН-
гексадиен қышқылы СООН
Цервон қышқылы 4,7,10,13,16,19- С21Н31COOH СН3-(СН2)-(СН=СН-
докозагексаен СН2)6-(СН2)-СООН
қышқылы
Арахидон қышқылы цис-5,8,11,14- С19Н31COOH СН3-(СН2)4-(СН=СН-
эйкозотетраен СН2)4-(СН2)2-СООН
Моноқанықпаған майлар
Зәйтүн майы
Жаңғақ майы
Кунжут майы
Күнбағыс майы
авокадо
миндаль
Кешью жаңғағы
арахис
Полиқанықпаған майлар

Кукуруз майы
Соя майы
Лосось
Лен
Грек жаңғағы
Рапс майы — рапс өсімдігінің жемісінен
алынатын өсімдік майы. Құрамында олеин
қатарындағы моноқанықпаған қышқыл есебінен
қышқылдылығы төмен, ал сақталу мерзімі
жоғары болғандықтан қазіргі таңда үлкен
сұраныс тауып келеді. Биохимиялық қасиеті
жағынан зәйтүн майына ұқсас болғандықтан
кейбір ғалымдар оны «солтүстік зәйтүн» деп те
атайды. Рапс майы Е витаминін және көптеген
қанықпаған қышқылдардан тұрады:
полиқанықпаған қышқылдар (линоль
қышқылы — Омега 6, линолен қышқылы —
Омега 3) және моноқанықпаған қышқылдар
(олеин қышқылы — Омега 9). Тағамдық рапс
майы жағымды жаңғақ иісі мен дәмін берсе, ал
түсі жағынан сарыдан қоңырға дейін болады.
Рапс майы түрлі тағамдар жасауда (салаттар,
кондитерлік өнімдер, консерванттау, қуыру және
т.б.) үшін қолданылады.
Өсімдік майының үшглицеридтерінің

Эпоксидтелге қалдықтарының майқышқылдарында қос
байланыстын болуына орай олар
эпоксидтелуге қабілетті болып келеді.
н Эпоксидтелуге соя, льяное,
дегидратталған кастор майлары бейім.
алкилкарбон Эпоксидтелуші агент ретінде
органикалық пероксиқышқылдар
қышқылдары (пероксисірке қышқылы,
монопероксифталь қышқылы, т.б.)
қолданылады.
Эпоксидтелген
алкилкарбон
қышқылдары полиэфирлі
талшық, БАЗ,
полиэфирлер,
пластификаторлар және
пенополиуретандар алуда
қолданылады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Омега қышқылдары
ҚАНЫҚПАҒАН МАЙЛЫ ҚЫШҚЫЛДАР
Май қышқылдары
Трансгенді майлар
Майлардың триглицеридтеріне ілеспелі заттар. Өсімдік жануарлар майлары
Қарапайым липидтер және өкілдері
Эссенциалды май қышқылдары
Майлардың құрамы мен құрылысы
Мұнайды айдаудың екіншілік процесі
Бейтарап майлар
Пәндер