Өсімдік майлары: анықтама, шикізат көздері, алу әдістері және жіктелуі


Slide 1

ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ

Notes: ПРИМЕЧАНИЕ. Чтобы заменить рисунок, просто выделите и удалите его. Затем щелкните значок вставки рисунка, чтобы заменить его собственным изображением.

Slide 2

Өсімдік майлары дегеніміз не?

Өсімдік майы - бұл өсімдік материалынан алынады май қышқылдарының триглицеридтерінен және олардың қосалқы заттарынан тұратын өнім.

Slide 3

Өсімдік майларын өндіруге арналған шикізат:

Май өсімдіктерінің тұқымдары: күнбағыс, соя, рапс, мақта, зығыр, күнжіт, сүт шырыны, қара зире, қыша, көкнәр, қарасора және т. б.

Slide 4

Май өсімдіктерінің жемістері (пальма Және зәйтүн)

Slide 5

Өсімдік шикізаттың өңдеуден кейінгі қалған құрамында май болатын қалдықтары (бидай ұрықтары, жүгері, күріш, шие сүйектерінің жемісі, жүзім, абрикосы, қарбыз тұқымы, қауын, томат, асқабақ, шырша, теңіз шырғаны тұқымының жеміс сүйектері) .

Slide 6

Өсімдік майларын алу.

Өсімдік майларын алудың сығымдау және экстракциялау тәсілдері кеңінен қолданады.

Сығымдау тәсілі - май алудың ең ежелгі әдісі. Бұл кезде жоғары қысымда майды дәндерден сығып алады. Сығымдаудың екі әдістері бар: суық және ыстық сығымдау. Суық сығымдау кезінде дәндерді алдын-ала жылулық өңдемей сығады. Майдың түсі ашық түсті болады, май дәндерінің табиғи дәмі мен иісі сақталады. Ыстық сығымдау тәсілінде май шығымын ұлғайту үшін, майдаланған дәндерді 100-110°С температурада ылғалдандыра отырып қуырады. Нәтижесінде май тұтқырлығы азая түседі де, одан май толық бөлінеді. Майдың дәмі мен иісі күшейе түседі, ал түсі қоюланады.

Slide 7

Экстракциялау -май алудың тиімді әдісі болып табылады. Бұл әдіс майды дәндерден май еріткіштермен ерітіп, толық бөліп алуға мүмкіндік береді.

Бұл тәсілде арнаулы аппарат ішіне органикалық еріткіштер (бензин мен дихлорэтан) құйылып, майдаланған дәндерден май ажыратылып алынады. Майға араласқан еріткіштерді майдан бөліп алу үшін дистиллятор, ал май бөлініп алынған қалдықтарға арласқан еріткіш заттарды бөлу үшін шнекті буландырғыш пайдаланылады. Дәндерден бөлініп алынған май тазартылады. Тазарту әртүрлі қоспалардан, ароматты, белокты және шырышты заттардан, пигменттерден, бос май қышқылдарынан ажыратылу үшін жүргізіледі.

Slide 8

Тазарту деңгейі бойынша өсімдік майы келесіге бөлінеді:

Рафинадталмаған

Гидратталған

Рафинадталған

Slide 9

Күнделікті өмірде кеңінен өсімдік майларының 3 түрі қолданылады.

Күнбағыс майы

Зәйтүн майы

Соя майы

Slide 10

Консистенция бойынша өсімдік майылар классификациясы

Құрамында қаныққан май қышқылдары бар қатты майлар

Құрамында қанықпаған май қышқылдары бар сұйық май


Ұқсас жұмыстар
Өсімдік майлары: анықтамасы, түрлері және алу әдістері
Өсімдік майлары: алу әдістері, түрлері және сапа талаптары
Дәрілік өсімдік экстракттарының жіктелуі, алу әдістері және стандарттау
Дәрілік заттарды синтездеу әдістері және шикізат көздері
Майлардың триглицеридтері мен ілеспелі заттары: өсімдік және жануар майлары
Тағамдық өсімдік майлары: түрлері, құрамы және тағамдық қолданылуы
Тағам майлары мен майонездегі фальсификацияны анықтау әдістері
Өсімдік сұйық майлары: өндіріс технологиясы, классификациясы, сапа көрсеткіштері және сақтау мен қаптау талаптары
Биотехнологиялық өндіріс үшін қоректік ортаның құрамы және шикізат көздері
Сұйық өсімдік майларының түрлері және алу технологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz