Өсімдік майларын өндіруге арналған шикізат
Презентация қосу
Өсімдік майлары дегеніміз не?
• Өсімдік майы - бұл өсімдік материалынан
алынады май қышқылдарының
триглицеридтерінен және олардың қосалқы
заттарынан тұратын өнім.
Өсімдік майларын өндіруге арналған шикізат:
• Май өсімдіктерінің тұқымдары: күнбағыс, соя, рапс, мақта, зығыр,
күнжіт, сүт шырыны, қара зире, қыша, көкнәр, қарасора және т.б.
Вставка
рисунка
Май өсімдіктерінің жемістері (пальма Және зәйтүн)
• Өсімдік шикізаттың өңдеуден кейінгі қалған құрамында
май болатын қалдықтары (бидай ұрықтары, жүгері, күріш, шие
сүйектерінің жемісі, жүзім, абрикосы, қарбыз тұқымы, қауын, томат,
асқабақ, шырша, теңіз шырғаны тұқымының жеміс сүйектері).
1. Өсімдік майларын алу.
Өсімдік майларын алудың
сығымдау және экстракциялау
тәсілдері кеңінен қолданады.
Сығымдау тәсілі – май алудың ең
ежелгі әдісі. Бұл кезде жоғары
қысымда майды дәндерден сығып
алады. Сығымдаудың екі әдістері
бар: суық және ыстық сығымдау.
Суық сығымдау кезінде дәндерді
алдын-ала жылулық өңдемей
сығады. Майдың түсі ашық түсті
болады, май дәндерінің табиғи
дәмі мен иісі сақталады. Ыстық
сығымдау тәсілінде май шығымын
ұлғайту үшін, майдаланған
дәндерді 100-110°С температурада
ылғалдандыра отырып қуырады.
Нәтижесінде май тұтқырлығы азая
түседі де, одан май толық
бөлінеді. Майдың дәмі мен иісі
күшейе түседі, ал түсі қоюланады.
Экстракциялау –май алудың
тиімді әдісі болып табылады. Бұл
әдіс майды дәндерден май
еріткіштермен ерітіп, толық бөліп
алуға мүмкіндік береді.
Бұл тәсілде арнаулы аппарат ішіне
органикалық еріткіштер (бензин
мен дихлорэтан) құйылып,
майдаланған дәндерден май
ажыратылып алынады. Майға
араласқан еріткіштерді майдан
бөліп алу үшін дистиллятор, ал
май бөлініп алынған қалдықтарға
арласқан еріткіш заттарды бөлу
үшін шнекті буландырғыш
пайдаланылады. Дәндерден
бөлініп алынған май тазартылады.
Тазарту әртүрлі қоспалардан,
ароматты, белокты және
шырышты заттардан,
пигменттерден, бос май
қышқылдарынан ажыратылу үшін
жүргізіледі.
Рафинадталмағ Гидратталған Рафинадталған
ан
Тазарту деңгейі бойынша өсімдік майы келесіге бөлінеді:
Күнбағыс майы Зәйтүн майы Соя майы
Күнделікті өмірде кеңінен өсімдік майларының 3 түрі қолданылады .
Консистенция бойынша өсімдік майылар классификациясы
Құрамында қаныққан май • Құрамында қанықпаған
қышқылдары бар қатты май қышқылдары бар
майлар сұйық май
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz