Медицинадағы изотоптар



s-, p-, d- элементтерінің медициналық - биологиялық маңызы. Олардың қосылыстарының медицинада қолданылуы. Атом ядроларының бөлінуі. Медицинадағы изотоптар.
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ
ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ
Химиялық пәндер кафедрасы
Орындаған: Мұратұлы Қ.
Тобы: В-ЖМҚА-01-18
Қабылдаған: Рысымбетова Ж. Қ.
Шымкент 2018 ж.

ЖОСПАР:
I. КІРІСПЕ
II. НЕГІЗГІ БӨЛІМ
s-, p-, d- элементтердің биологиялық маңызы және олардың қосылыстарының медицинада қолданылуы
Изотоптар
III. ҚОРЫТЫНДЫ
IV. ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР

Элементтерді тірі ағзалардағы орташа мөлшеріне қарай үш топқа бөледі:
1. Макроэлементтер (оттек, сутек, көміртек, азот, фосфор, күкірт, кальциий, магний және хлор) . Ағзадағы мөлшері 10% - дан жоғары болады.
2. Микроэлементтер (йод, мыс, мышьяк, фтор, бром, стронций, барий, кобальт) . Ағзадағы мөлшері - 10%-15%.
3. Ультрамикроэлементтер (сынап, алтын, уран, торий, радий және т. б. ) . Олардың ағзадағы мөлшері - 15% - дан төмен.

Тіршілік үшін маңыздылығына қарай химиялық элементтерді үш топқа бөледі:
1. Тіршілікке қажетті элементтер. Олар адам ағзасында үнемі болады және ферменттер, гормондар, дәрумендер құрамына кіреді: (H, O, Ca, N, K, P, Na, S, Mg, Cl, C, I, Mn, Cu, Co, Fe, Zn, Mo, V) . Олардың жетіспеушілігі адамның қалыпты өмір сүруін бұзады.
2. Қосымша элементтер. Бұл элементтер жануар мен адам ағзасында болады: (Ga, Sb, Sr, Br, F, B, Be, Li, Si, Sn, Cs, Al, Ba, Cl, As, Rb, Pb, Ra, Bi, Cd, Cr, Ni, Ti, Ag, Th, Hg, V, Se) . Олардың биологиялық маңызы осы уақытқа дейін толық зерттелмеген.
3. Өте аз элементтер. Адам және жануар ағзаларынан табылған, мөлшері және биологиялық маңызы белгісіз.

Электролиттік орта құрушы элементтер - s- элементтері.
Органогенді - р- элементтері.
Ферменттер орталығына кіруші микроэлементтер - d- элементтері.
Химиялық элементтердің атқаратын функциясына қарай бөлінуі :


S-элементтері
IА және IIА топтарындағы биологиялық элементтер адам ағзасында көп мөлшерде кездесіп, макробигендік элементтерге жатады. Бұл элементтердің катиондары адам ағзасындағы жалпы металлдардың 90% құрайды. Олар ағзаның электролиттік жүйесін қалыптастырады.

S - элементтерінің биологиялық маңызы:
Осмостық гомоестазды қамтамасыз ету;
Су алмасуды реттеу;
Жүйке импульстарын беру;
Бұлшықет жасушаларының қалыпты қозуын қамтамасыз ету;
Бірқатар ферменттерді активтендіру;

Бұл табиғатта таралуы бойынша 9-шы орында тұрған элемент. Ересек адам ағзасындағы сутек мөлшері 10% -ға жуық. Сутегінің негізгі қызметі - биологиялық кеңістікті құру. Адам ағзасында ол басқа да макроэлементтермен қосылысқа түсіп, амин топтарын құрайды. Сутегі ақуыз, көмірсулар, майлар ферменттер құрамында болып, реттеу функциясын атқарады. Сутектік байланыстар арқылы ДНК молекулалары ұрпақтап ұрпаққа өтеді.

Асқазан шырынын түзуде қатысады, бүйректің зат бөлуін және зат алмасуды, сілекей және ұйқы бездерінің фермент бөлуін реттейді, және қан плазмасының сілтілік қорының 30%-ын құрайды. Ағзаға күніне 1г натрий жеткілікті. Натрий мөлшері ағзада аз болса: әлсіреу, арықтау, шаш түсу, жүрек айну байқалады. Ал шектен тыс көп болса: инсулиннің аз бөлінуі, арықтау, ағзада ақуыздың азаюы, тез шөлдеу байқалады.



II-VIII топтардың негізгі топшаларының элементтері жатады. Элементтері көбісі метелл еместік қасиет танытады. Тек Al, Ga, In, Ge, Sn, Pb, Sb, Bi, Po элементтердің металдық қасиеттері басымырақ.
P - элементтері:

Р - элементтерінің биологиялық маңызы:
Осмостық қысымды қалыпты деңгейде ұстап тұруға қатысу;
Кейбір ферменттерді активтендіру;
Асқазан сөлінің құрамдас бөлігі (хлорсутек қышқылы) ;

P - Элементтерінің қолданылуы:
Оттек (O)
Тыныс алу үшін.
Зат өндіруде.
Металдарды
балқытып
байланыстыру
үшін.
Хлор (Сl)
Қағаз бен
матаны
ағарту үшін.
HCl-хлор алу
үшін.
Озон
Реакцияға
Инертті орта
жасау үшін.
Күкірт (S)
Шырпы жасауда.
Органикалық
синтезде.
Дәрі-дәрмек
жасауда.


I-VIII топтарының қосымша топшаларының элементтері жатады. Барлық d - элементтер нағыз металдар, олар тотығу-тотықсыздану реакцияларында тотықсыздандырғыш қызметін атқарады.
D - элементтері

Тас бұршақта,
қарақұмық
ұнында,
еттерде,
жеміс-жидек-
терде,
ұннан
жасалған
тағамдарда
D - Элементтері:
Сүт және
сүт
өнімдерінде,
жемістерде,
еттерде,
бауырда,
бұршақтарда
Ұннан
жасалған
тағамдарда,
жемістерде,
еттерде
Ұннан
жасалған
тағамдарда,
шәй жапырақ-
тарында,
жемістерде,
жаңғақта,
саңырау-
құлақта,
картопта
және кофеде
Темір
(Fe)
Мыс
(Cu)
Мырыш
(Zn)
Кобальт
(Co)

Активтелген көмір (Карболен) . Ауыр металдар тұздарымен, алкалоидтармен және т. б уланғанда қолданылады;
NaHCO3 (Натрий гидрокарбонаты) . Aсқазан сөлінің кышқылдығын кемітеді. Ол сулы ерітінділерді шаюда, жууда қолданылады;
H2O2 (Сутек пероксиді) - залалсыздандырғыш;
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz