Ауруханаішілік инфекция




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ «ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН
ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ» АҚ
МИНИСТРЛІГІ

«Хирургиялық пәндер» кафедрасы

Тақырыбы: Хирургиялық ауруханаларда
ауруханаішілік инфекцияның алдын алу. Ауа
тамшылы инфекцияның алдын алу

Орындаған: Мұратұлы Қ.
Тобы: В-ЖМҚА-01-18
Қабылдаған: Жумагельдиева М.

Шымкент 2020 ж.
Жоспары:
1. Ауруханаішілік инфекция;
2. АІИ-ң таралуына әсер ететін
факторлары, берілу жолдары;
3. АІИ-ң негізгі қоздырғыштары;
4. Ауа тамшылы инфекция. Олардың
алдын алуы.

Кіріспе

Жұқпалы аурулар- зардапты
вирустардың, микоплазмалардың,
хламидийлердің, спирохеталардың организмге
еніп, одан өсіп-өну және өмір сүру салдарынан
туатын аурулар. Жұқпалы ауруларды көбіне
тек « ИНФЕКЦИЯ » деп те аталады.
Олар:
1.Ішектік
2.Жоғарғы тыныс жолдарының
3.Қанның
4.Сыртқы қабықтардың аурулары болып
бөлінеді. 3
Негізгі бөлім
.
Аурухана ішілік инфекция (немесе нозокомиальды,
госпитальды) – дегеніміз бұл науқастың ауруханада емделуі
барысында өз сырқатынан басқа сырқатты жұқтырып алуы.
Көбінесе үш тәуліктен аса мерзімде дамыса немесе
ауруханадан шыққан соңғы үш тәулік бойында байқалса - бұл
ауруханаішілік инфекция ретінде қарастырылады.
Ауруханаішілік
факторлар

Инфекция көзі – пациент,
медперсонал, науқасқа келушілер,
бактерия тасымалдаушылар, аурухана
ішіндегі құралдар, аппараттар,
медикаменттер, сирек түрде ауа, су,
тамақ.
АІИ-ң таралуына әсер ететін факторлар
1. Таңу материалдарын, инелерді, шпирцтерді, аспаптарды,
инфекциялық ерітінділерді стерилдеу ережесінің бұзылуы.
2. Стерилді заттардың ластануы.
3. Дезинфекциялық ережелердің бұзылуы (әсер етуші агент
концентрациясының төмендеуі, ерітіндінің уақтылы
ауыстырылмауы, өңдеудің сапасыз болуы т.б.).
4. Науқасты оқшаулаудың бұзылуы.
5. Палатада науқастарды тығыз орналастыру, көйлек-
көншек санының жетіспеушілігі.
6. Медициналық қызметкерлердің өз міндеттерін мүқият
орындамауы.
7. Мед. персонал және науқастардың жеке бас гигиенасы
тәртіптерін орындамауы.
8. Мед. персонал бактерия тасымалдаушылыққа дер кезінде
тексерілмеуі.
9. Аурухана жайларын уақтылы жинастырмау, ыстық және
салқын сумен түрақты қамтамасыз етпеу.
10. Антибиотиктерді ретсіз тағайындау.
11. Бір рет қолданылатын шпирцтердің болмауы.
Ауруханаішілік инфекцияларды келесі
топқа бөледі:
Септицемия және бактеримия;
Іріңді қабыну инфекциялары;
Жаралы және күйік инфекциялары;
Жоғары тыныс жолдары инфекциялары;
Урогенитальді инфекциялар;
Өткір ішек инфекциялары;
Посттарнсфузионды инфекциялар
(бронхоскопия, гастроскопиядан кейін,
гемодиализ, наркоздан кейін);
Ауруханаішілік инфекциялардың
пайда болуының негізгі себептері:
1. Ауруханада стафилококктардың госпитальді
штамдары ж/е әртүрлі Грам теріс
бактериялардың пайда болуы мен табиғи
селекциясы. Олар әдетте жоғары вирулентті,
көпшілігі дәрілерге тұрақты;
2. Мед. қызметкерлер арасында, әсіресе
хирургиялық, гиникологиялық мекемелерде
патогенді стафилококкты ж/е басқа
бактерияларды тұрақты тасушылардың пайда
болуы;
3. Асептика принципінің бұзылуы, стерильді
емес шприц, инструмент қолдану;
4. Әртүрлі бактериялар ж/е
саңырауқұлақтармен кірлеген
антисептиктер, дезинфектанттар,
дайын дәрілерді қолдану барысында
олар оппортунистік аурулар тудырады;
5. Емдеу мекемелерінде санитарлық
гигиена тәртібі бұзылғанда, жеке
гигиена сақталмағанда;
6. Емдеу мекемелеріне вирустар, өткір
респираторлы н/се өткір ішек аурулары
қоздырғыштары түскенде;
7. Емдеу мекемелерінде бактериотасушылар
н/се жасырын инфекциялы түрімен ауыратын

аурудың пайда болуы;
8. Антибиотикпен және химиопрепараттармен

тиімді емдеудің бұзылуы, дәріге тұрақты
патогенді және шартты патогенді
бактериялардың таралуына тұрақты
бақылаудың жүргізілмеуі;

9. Басқа да көптеген белгісіз факторлар.
АІИ қоздырғыштар
Негізгі қоздырғыштар
.
Ауруханаішілік инфекциялардың
негізгі қоздырғыштары:
S. aureus, S. epidermidis;
Streptococcus-тың А, В, D топтары;
Ps. aeruginosa, E. coli, Proteus;
Enterobacter, Citobacter;
Klebsiella, Salmonella, Serratia; Legionella,
Mycoplasma;
Bacteroides, Campylobacter, Bac.cereus;
Саңырауқұлақтар – Candida, Penicillium,
Aspergillus және т.б.;
Вирустар – қарапайым герпес, аденовирус
және т.б.
.
ИНФЕКЦИЯНЫҢ БЕРІЛУ ЖОЛДАРЫ:

Берілу жолдары

КОНТАКТІЛІ АЭРОЗОЛЬДЫ
- тікелей;
ТІКЕЛЕЙ
- ауалы-тамшылы;
- Трансплацентарлы
- тікелей емес; - ауалы-шаң;

ФЕКАЛЬДІ-ОРАЛЬДЫ
- тұрмыстық-контактылы;
ТРАНСМИССИВТІ
- су арқылы;
- Шағып алу арқылы
- тамақ арқылы:
Ауалы-тамшылы
инфекциялар.
Профилактикасы

Ауа-тамшылы жолмен берілетін
инфекциялық аурулар:
Тері мен шырышты қабаттарда қызыл бөртпелер
мен везикулалардың толқын тәрізді бөртіп
шығуымен сипатталады.
Желшешектің алдын
алуы

Науқасты оқшаулау

Қатынаста болғандарға 21 күнге карантин
жариялайды

Егер қатынастың күні белгілі болса,алғашқы 10
күн бала балалар мекемесіне баруына болады.

Желшешек ошақтарына дезинфекция
жүргізілмейді,бөлмені тек ылғалды тазарту мен
желдетумен шектеледі
Қызылша - қызба, интоксикация, өзіне тән
энантема (Коплик-филатов дақтары) және макуло-
папуллезді экзантемамен сипатталатын,
конъюнктиваның, тыныс жолдарының шырышты
қабатының зақымдануымен жүретін жедел
вирусты ауру.
Дифтерия

1. Инкубациялық кезеңі-орташа 3-5 күн.
2. Науқасты оқшалау мерзімі-сауыққанға
дейін
3. Карантин мерзімі-7 күн.
4. Қатынаста болғандарды 7 күн
медициналық бақылау(күнделікті
термометрия,араның қарау),бір рет
дифтерияға бактериологиялық тексеру.
5. Қорытынды дезинфекция.
Скарлатина

Жалпы интоксикациямен, қызбамен, жедел
тонзилиттің белгілерімен, ұсақ нүктелі
экзантемамен, лимфаденитпен
сипатталатын, жедел стрептококкты ауру.
Эпидемиялық паротит

Инфекция көзі науқастар және
эпидемиялық паротиттің жасырын
формасы бар балалар,олар белгілер көрініс
бергенге дейінгі 1-2-ші күндері өте
жұқпалы және аурудың алғашқы 3-5-ші
күндері де(9күнге дейін )қауіптілігін
сақтайды.
Алдын алуы
АІИ-дан сақтану жүйесінің негіздері
Сақтану шаралары мынадай бағыттар бойынша жүргізіледі:
1. Стационарда антимикробтық режимді сақтау - барлық
профилактикалық шаралардың негізі болып табылады.
Оған былайша қол жеткізіледі:
а) ара қатынасын алыстату - карантин, оқшаулау, ғимарат
ішін тазалық деңгейіне қарай аймақтарға бөлу,
медициналық керекті заттардың тазасын және
ластанғанын ажыратып отыру т.б.
б) жансыз заттарды стерилдеу және дезинфекциялау,
бөлме ауасын желдендіру.
в) бір рет қолданылатын шпирцтерді, қан алмастыруға,
тамырға қүюға арналган жүйелерді, халаттарды,
сүлгілерді, бетперделерді және кейбір саймандарды т.б.
пайдалану.
г) наукас денесіндегі микробтарды антисептиктермен жою.
д) процедуралар санын азайту.
АІИ-дың алдын алуда қауіпсіздік және
сақтандыру шаралары

Аурухана (стационар) қызметкерлерінде
ауыстырылып тұратын жұмыс киімдерінің жиынтығы:
халаттар, ауыстыратын аяқ киім, күнделікті
санитарлық киімдерді ауыстыруды қамтамасыз ететін
мөлшерде болуы тиіс. Бұлар жеке кішкене шкафтарда
сақталады. Сонымен қатар ластанған кезде шұғыл
арада ауыстыруға арналған киім жиынтығы болуы тиіс.
Емдеу бөлімшесі мейірбикесінің жинақылығы мен
ұқыптылығы мінсіздікпен ерекшеленуі тиіс.Жеке киімі
сыртынан жұмыс (санитарлық) киімінің шеті түгелдей
жауып тұруы керек. Шаш түгелдей қалпақпен
жабылады. Ауыстырылатын аяқ киім
зарарсыздандыруға ыңғайлы болуы үшін тоқылмаған
материалдан болуы керек.
АІИ-дың алдын алуда қауіпсіздік және
сақтандыру шаралары

Емдеу мекемесінен тыс жерлерде жұмыс халаты және
аяқ киімімен жүруге тыйым салынады.
Босанатын және жұқпалы аурулар бөлімшелерінде,
оперблоктарда жүретін студенттер ауыстырылатын
арнайы киімдермен қамтамасыз етілуі тиіс.
Дәрігерлер, мейірбикелер, акушерлер әрбір
пациентті қарар алдында немесе емшараларды
орындамас бұрын, сонымен қатар “лас” емшараларды
орындағаннан кейін (бөлмені жинау, төсек ауыстыру,
әжетханаға бару және т.б.) қолдарын міндетті түрде екі
мәрте сабындап жуулары тиіс.
Пайдаланған әдебиеттер
Негізгі:
1)Дұрманов, Қ. Д. Жалпы хирургия: оқулық / . -
Қарағанды: АҚНҰР, 2017
2)Қалдыбаев М.А. Жалпы хирургия.-1-том: оқулық.-
Эверо, 2014
3)Гостищев В.К. Общая хирургия: учебник и CD.– 4-е
изд. – М., 2016
4)Дұрманов Қ. Д. Жалпы хирургия: оқулық. – А., 2006
5)Нұрмақов, А. Ж. Медициналық деонтология және
жедел хирургиялық аурулар практикумы : IV курс
студенттерінің (бакалавриат) тәжірибелік сабақтарына
арналған оқу-әдістемелік құрал . - Алматы : ЖШС
"Эверо", 2011

Ұқсас жұмыстар
Ауруханаішілік факторлар
Аурухана ішілік инфекция
Ауруханаішілік инфекциялардың түрлері
Ауруханаішілік инфекцияның алдын алу шаралары
Аурухана ішілік инфекция туралы түсінік
Ауруханаішілік инфекция, жіктелуі
Аурухана ішілік инфекция және мейіргердің ролі
Клебсиеллалар туралы түсінік
Ауруханаішілік инфекциялар
Клебсиаллалар. Патогенділігі. Этиологиялық және патогенділік орны. Экологиясы. Аурухана ішілік инфекция кезіндегі орны. Лаборторлы диагностикасы. Профилактикасы мен емі
Пәндер