Ауруханаішілік инфекция


Slide 1

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ

«ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ» АҚ

«Хирургиялық пәндер» кафедрасы

Орындаған: Мұратұлы Қ.

Тобы: В-ЖМҚА-01-18

Қабылдаған: Жумагельдиева М.

Шымкент 2020 ж.

Тақырыбы: Хирургиялық ауруханаларда ауруханаішілік инфекцияның алдын алу. Ауа тамшылы инфекцияның алдын алу

Slide 2

Жоспары:

1. Ауруханаішілік инфекция;

2. АІИ-ң таралуына әсер ететін факторлары, берілу жолдары;

3. АІИ-ң негізгі қоздырғыштары;

4. Ауа тамшылы инфекция. Олардың алдын алуы.

Slide 3

Жұқпалы аурулар- зардапты вирустардың, микоплазмалардың, хламидийлердің, спирохеталардың организмге еніп, одан өсіп-өну және өмір сүру салдарынан туатын аурулар. Жұқпалы ауруларды көбіне тек « ИНФЕКЦИЯ » деп те аталады.

Олар:

Ішектік

Жоғарғы тыныс жолдарының

Қанның

Сыртқы қабықтардың аурулары болып бөлінеді.

Кіріспе

Slide 4 Slide 5

Негізгі бөлім

Аурухана ішілік инфекция (немесе нозокомиальды, госпитальды) - дегеніміз бұл науқастың ауруханада емделуі барысында өз сырқатынан басқа сырқатты жұқтырып алуы. Көбінесе үш тәуліктен аса мерзімде дамыса немесе ауруханадан шыққан соңғы үш тәулік бойында байқалса - бұл ауруханаішілік инфекция ретінде қарастырылады.

.

Slide 6

Инфекция көзі - пациент, медперсонал, науқасқа келушілер, бактерия тасымалдаушылар, аурухана ішіндегі құралдар, аппараттар, медикаменттер, сирек түрде ауа, су, тамақ.

Ауруханаішілік факторлар

Slide 7

1. Таңу материалдарын, инелерді, шпирцтерді, аспаптарды, инфекциялық ерітінділерді стерилдеу ережесінің бұзылуы.

2. Стерилді заттардың ластануы.

3. Дезинфекциялық ережелердің бұзылуы (әсер етуші агент концентрациясының төмендеуі, ерітіндінің уақтылы ауыстырылмауы, өңдеудің сапасыз болуы т. б. ) .

4. Науқасты оқшаулаудың бұзылуы.

5. Палатада науқастарды тығыз орналастыру, көйлек-көншек санының жетіспеушілігі.

6. Медициналық қызметкерлердің өз міндеттерін мүқият орындамауы.

7. Мед. персонал және науқастардың жеке бас гигиенасы тәртіптерін орындамауы.

8. Мед. персонал бактерия тасымалдаушылыққа дер кезінде тексерілмеуі.

9. Аурухана жайларын уақтылы жинастырмау, ыстық және салқын сумен түрақты қамтамасыз етпеу.

10. Антибиотиктерді ретсіз тағайындау.

11. Бір рет қолданылатын шпирцтердің болмауы.

АІИ-ң таралуына әсер ететін факторлар

Slide 8

Ауруханаішілік инфекцияларды келесі топқа бөледі:

Септицемия және бактеримия;

Іріңді қабыну инфекциялары;

Жаралы және күйік инфекциялары;

Жоғары тыныс жолдары инфекциялары;

Урогенитальді инфекциялар;

Өткір ішек инфекциялары;

Посттарнсфузионды инфекциялар (бронхоскопия, гастроскопиядан кейін, гемодиализ, наркоздан кейін) ;

Slide 9

Ауруханаішілік инфекциялардың пайда болуының негізгі себептері:

1. Ауруханада стафилококктардың госпитальді штамдары ж/е әртүрлі Грам теріс бактериялардың пайда болуы мен табиғи селекциясы. Олар әдетте жоғары вирулентті, көпшілігі дәрілерге тұрақты;

2. Мед. қызметкерлер арасында, әсіресе хирургиялық, гиникологиялық мекемелерде патогенді стафилококкты ж/е басқа бактерияларды тұрақты тасушылардың пайда болуы;

3. Асептика принципінің бұзылуы, стерильді емес шприц, инструмент қолдану;

Slide 10

4. Әртүрлі бактериялар ж/е саңырауқұлақтармен кірлеген антисептиктер, дезинфектанттар, дайын дәрілерді қолдану барысында олар оппортунистік аурулар тудырады; 5. Емдеу мекемелерінде санитарлық гигиена тәртібі бұзылғанда, жеке гигиена сақталмағанда; 6. Емдеу мекемелеріне вирустар, өткір респираторлы н/се өткір ішек аурулары қоздырғыштары түскенде; 7. Емдеу мекемелерінде бактериотасушылар н/се жасырын инфекциялы түрімен ауыратын аурудың пайда болуы;

Slide 11

8. Антибиотикпен және химиопрепараттармен тиімді емдеудің бұзылуы, дәріге тұрақты патогенді және шартты патогенді бактериялардың таралуына тұрақты бақылаудың жүргізілмеуі; 9. Басқа да көптеген белгісіз факторлар.

Slide 12

АІИ қоздырғыштар

Slide 13

Негізгі қоздырғыштар

.

Slide 14

Ауруханаішілік инфекциялардың негізгі қоздырғыштары:

S. aureus, S. epidermidis;

Streptococcus-тың А, В, D топтары;

Ps. aeruginosa, E. coli, Proteus;

Enterobacter, Citobacter;

Klebsiella, Salmonella, Serratia; Legionella, Mycoplasma;

Bacteroides, Campylobacter, Bac. cereus;

Саңырауқұлақтар - Candida, Penicillium, Aspergillus және т. б. ;

Вирустар - қарапайым герпес, аденовирус және т. б.

Slide 15

ИНФЕКЦИЯНЫҢ БЕРІЛУ ЖОЛДАРЫ:

Берілу жолдары

КОНТАКТІЛІ

тікелей;

тікелей емес;

АЭРОЗОЛЬДЫ

ауалы-тамшылы;

ауалы-шаң;

ТІКЕЛЕЙ

Трансплацентарлы

ФЕКАЛЬДІ-ОРАЛЬДЫ

тұрмыстық-контактылы;

су арқылы;

тамақ арқылы:

ТРАНСМИССИВТІ

- Шағып алу арқылы

.

Slide 16

Ауалы-тамшылы инфекциялар. Профилактикасы

Slide 17

Ауа-тамшылы жолмен берілетін инфекциялық аурулар:

Slide 18

Тері мен шырышты қабаттарда қызыл бөртпелер мен везикулалардың толқын тәрізді бөртіп шығуымен сипатталады.

Slide 19

Желшешектің алдын алуы

Науқасты оқшаулау

Егер қатынастың күні белгілі болса, алғашқы 10 күн бала балалар мекемесіне баруына болады.

Қатынаста болғандарға 21 күнге карантин жариялайды

Желшешек ошақтарына дезинфекция жүргізілмейді, бөлмені тек ылғалды тазарту мен желдетумен шектеледі

Slide 20

Қызылша - қызба, интоксикация, өзіне тән энантема (Коплик-филатов дақтары) және макуло-папуллезді экзантемамен сипатталатын, конъюнктиваның, тыныс жолдарының шырышты қабатының зақымдануымен жүретін жедел вирусты ауру.

Slide 21

Дифтерия

1. Инкубациялық кезеңі-орташа 3-5 күн.

2. Науқасты оқшалау мерзімі-сауыққанға дейін

3. Карантин мерзімі-7 күн.

4. Қатынаста болғандарды 7 күн медициналық бақылау(күнделікті термометрия, араның қарау), бір рет дифтерияға бактериологиялық тексеру.

5. Қорытынды дезинфекция.

1. Инкубациялық кезеңі-орташа 3-5 күн.

2. Науқасты оқшалау мерзімі-сауыққанға дейін

3. Карантин мерзімі-7 күн.

4. Қатынаста болғандарды 7 күн медициналық бақылау(күнделікті термометрия, араның қарау), бір рет дифтерияға бактериологиялық тексеру.

5. Қорытынды дезинфекция.

Slide 22 Slide 23

Скарлатина

Жалпы интоксикациямен, қызбамен, жедел тонзилиттің белгілерімен, ұсақ нүктелі экзантемамен, лимфаденитпен сипатталатын, жедел стрептококкты ауру.

Slide 24 Slide 25

Инфекция көзі науқастар және эпидемиялық паротиттің жасырын формасы бар балалар, олар белгілер көрініс бергенге дейінгі 1-2-ші күндері өте жұқпалы және аурудың алғашқы 3-5-ші күндері де(9күнге дейін ) қауіптілігін сақтайды.

Эпидемиялық паротит

Slide 26

Алдын алуы

Slide 27

АІИ-дан сақтану жүйесінің негіздері

Сақтану шаралары мынадай бағыттар бойынша жүргізіледі:

1. Стационарда антимикробтық режимді сақтау - барлық профилактикалық шаралардың негізі болып табылады. Оған былайша қол жеткізіледі:

а) ара қатынасын алыстату - карантин, оқшаулау, ғимарат ішін тазалық деңгейіне қарай аймақтарға бөлу, медициналық керекті заттардың тазасын және ластанғанын ажыратып отыру т. б.

б) жансыз заттарды стерилдеу және дезинфекциялау, бөлме ауасын желдендіру.

в) бір рет қолданылатын шпирцтерді, қан алмастыруға, тамырға қүюға арналган жүйелерді, халаттарды, сүлгілерді, бетперделерді және кейбір саймандарды т. б. пайдалану.

г) наукас денесіндегі микробтарды антисептиктермен жою.

д) процедуралар санын азайту.

Slide 28

АІИ-дың алдын алуда қауіпсіздік және сақтандыру шаралары


Ұқсас жұмыстар
Ауруханаішілік факторлар
Аурухана ішілік инфекция
Ауруханаішілік инфекциялардың түрлері
Ауруханаішілік инфекцияның алдын алу шаралары
Аурухана ішілік инфекция туралы түсінік
Ауруханаішілік инфекция, жіктелуі
Аурухана ішілік инфекция және мейіргердің ролі
Клебсиеллалар туралы түсінік
Ауруханаішілік инфекциялар
Клебсиаллалар. Патогенділігі. Этиологиялық және патогенділік орны. Экологиясы. Аурухана ішілік инфекция кезіндегі орны. Лаборторлы диагностикасы. Профилактикасы мен емі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz