Сүйек ұлпасында



Қожа Ахмет Яссауи атындағы халықаралық қазақ-түрік университеті
Тақыбыры : Na, K, P элемменттерінің биологиялық рөлі
Орындаған: Мустахым С 002F
Қабылдаған : Тулешова Э

Жоспары:
1. Na элементіне сипаттама, ағзадағы мөлшері, қызметі
2. K элементіне сипаттама
3. P элементіне сипаттама
4. Пайдаланылған әдебиеттер
Мақсаты :
осы химиялық элементтердің ағзадағы рөлін және қызметтерін, тұрақты нормада ұстау үшін ұсынылатын тағамдар

Na - элементі
Адам ағзасында натрий оның ерігіш тұздары, негізінен хлориді, фосфаты және бикарбонаты күйінде болады. Бұлар негізінен жасушаның сыртқы сұйықтарында - қан плазмасында, лимфада (сары суда), ас қорыту сөлдерінде болады. Қан плазмасының осмостық қысымы қажетті деңгейде алдыменен натрий хлоридінің арқасында сақталады


Тәуліктік мөлшері
1, 0-1, 5 г; қатты терлегенде 2 есе артады
Негізгі көздері яғни қалыпты жағдайда сақтау үшін ұсынылатын тағамдар ;
ас тұзы, су, ет консервілері, соя тұздығы, балдыркөк,
сәбіз, қара бидай наны
Уыттылығы:
улы емес

Биологиялық рөлі
• NaCl қанның осмостық қысымын ұстап тұруға қатысады, қан қысымын реттейді;
жүйке және бұлшықет тіндерінің қызметін реттейді (импульсті беру) ;
мембраналарды белсенді тасымалдауға қатысады (K / Na- сорғы) ;
Натрий тұздары (NaH2PO4, NaHPO4, NaHCO3) қанның буферлік жүйесіне кіреді және тұрақты концентрацияны ұстап тұруға көмектеседі
сутек иондары (рН) ;
ас қорыту ферменттерін белсендіреді;
ағзадағы суды ұстайды;
аминқышқылдары мен қанттарды тасымалдауға қатысады;
иондар арасында К + және Na + антагонизм бар: біріншінің әрекеті екіншісінің әрекетін жоққа шығарады

Жетіспеушілік: гипонатриемия: тәбет пен дәмнің жоғалуы, созылмалы диарея, конвульсия, спазм, жүйке аурулары, ісіну, тері бөртпелері, суланған көздер, бұлшықет әлсіздігі, есте сақтау қабілетінің төмендеуі, жиі инфекциялар
Артық: гипернатремия: гипертонияның дамуы, күшею
склероз процестері; бүйрек ауруы (ісіну және тастар), шөлдеу

K-элементі
Биологиялық рөлі ;
барлық өмір формалары үшін маңызды:
Калий иондары барлық жасушаларда және физиологиялық сұйықтықтарда болады
тұздар мен күрделі органикалық қосылыстар түріндегі организм;
• қанның қышқыл-сілтілік тепе-теңдігін, организмнің су-тұз теңгерімін реттейді, көмірсу алмасуына және ақуыз синтезіне қатысады;
• бұл бұлшықет жасушаларының қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет, бұлшықет импульстарының берілуіне қатысады, бұлшықет тонусын сақтайды;
• жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет, жүйке импульсінің берілуіне қатысады, есте сақтау қабілетін жақсартады;
жүрек жиырылуының қалыпты ырғағын сақтауға қатысады, қан қысымын реттейді;
• асқазан сөлінің қышқылдығын реттеуге қатысады;
• бірқатар ферменттердің жұмысын белсендіреді;
диуретикалық әсерге ие;
• Na артық мөлшерінен қорғайтын қасиеттері бар;
теріні серпімді етеді

.
Ағзадағы мөлшері
140г
Қанда
1620 мг/л;
Сүйек ұлпасында
0, 21 %;
Бұлшық ет ұлпасында
1, 6 %

Негізгі көздері : жаңғақтар, балдырлар, бал, жапырақты көкөністер, алма, кептірілген жемістер,
бұршақ, зәйтүн, құрма, пісірілген картоп, банан, апельсин және қызанақ шырындары
Тәуліктік қажеттілігі: 2-2, 7 г, интеллектуалды 5, 0 г дейін өседі
жүктеме
Кемшілігі: жүрек-қан тамырлары белсенділігінің бұзылуы (аритмия), жалпы
әлсіздік пен нервоздық, жоғары шаршау және ұйқысыздық; бұлшықет
әлсіздік, конвульсия; шөлдеу және қантқа төзбеушілік; құрғақ тері және безеулер;
іш қату; холестерин деңгейінің жоғарылауы
Артық: жүрек-қан тамырлары белсенділігінің бұзылуы; бұлшықет әлсіздігі;
«Калийді тежеу», түсініксіз ойлау, сөйлеу кезінде қиындықтар

P- элементі
Биологиялық маңызы ; барлық өмір формалары үшін маңызды:
Белоктардың, дәрумендердің, нуклеин қышқылдарының, ферменттердің,
фосфолипидтер және т. б. ;
жоғары энергетикалық қосылыстардың (АТФ, креатинфосфат) түзілуіне қатысады;
сүйек тінін (Ca5 (OH) (PO4) 3, CaCO3) және тістерді (Ca5F (PO4) ) түзуге қатысады;
белоктардың, майлардың, көмірсулардың алмасуына белсенді қатысады;
• бұлшықеттердегі метаболикалық процестерде жетекші рөл атқарады;
• гидрофосфаттар K және Na организмнің рН деңгейін ұстап тұратын қан мен тіндік сұйықтықтардың буферлік жүйесіне кіреді;
• орталық жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет;
есте сақтау процестерін ынталандырады;
Потенцияны күшейтеді, оның жетіспеушілігі оның мөлшеріне теріс әсер етеді
және сперматозоидтардың сапасы

Ағзадағы мөлшері
780г
Қанда
345мг/л
Сүйек ұлпасында
6, 7-7, 1%
Бұлшықет ұлпасында
0, 3-0, 85%

Негізгі көздері : жұмыртқа, сүзбе, балық, қара нан, жаңғақ, бұршақ, бұршақ, соя,
жүгері, жапырақты көкөністер (шпинат, салат, қырыққабат)
Күнделікті қажеттілік: 1, 2 г; жаңа туған нәрестелер - 0, 12 г, 1 жасқа дейінгі балалар - 0, 8 г,
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz