Мелассаның технологиялық қасиеттері




Презентация қосу
С.АМАНЖОЛОВ АТЫНДАҒЫ ШЫҒЫС
ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

ПРЕЗЕНТАЦИЯ
Тақырыбы: Мелассаның технологиялық
қасиеттері

Қабылдаған: Қалнұр Ержанқызы
Орындаған: Мұрагер Жанайгүл
І.Кіріспе
ІІ.Негізгі бөлім
А) Мелассаға жалпы түсінік
Б) Мелассаның спиртке ауысуы
ІІІ.Қорытынды
ІV.Пайдаланылған әдебиеттер
КІРІСПЕ
Меласса – көмірсулы азық. Мал шаруашылығында азық ретінде
қолданылады. Өзінде 20-25 % су, 9 % азот қосындыларын,
амидтер, 58-60% көмірсу, қант пен 7-10 % күл құрайды. Бұл
концентрленген азықтарды жібітеді. Мелассаны
комбикормдардың құрамаларын қосуымен дайындайды. Меласса
қант қалдықтарын, спирт, кондитер өндірісінде, шарап өнімдерін
тәттілеу үшін, ром мен ликерды дайындауға қолданылады.
Биотехнологиялық өнімдерін, яғни сүт, май, қымыздық, құмырсқа
және т.б. қышқылдарын алу үшін негізгі шикізат болып табылады.
Сонымен қатар Металлургияда да қолданылады. Қамысты қант
өндіріске түскеннен кейін оны ұсақтайды, шырын алу үшін езеді.
Шырынды қайнатады. Қант мөлшері 30% ға дейін түскенше қайнатады.
Шырынға қант кристаллдарын қосып,қайнатқанда үлкен кристаллды
өсіреді. Осы массадан максималды түрде қантты алғаннан кейін одан
мелассаны, яғни қара патоканы алады.
МЕЛАССА
Қантты өндірісте қант қызылшасынан және қант қамысынан
жасайды. Қанттың 60% қант қамысынан шығарылады.
қант қамысы Жылуды сүйетін болғандықтан Азия
елдерінде,Аустралия,Куба, Ява, Гавай аралдарында кең
тараған. Осылайша 1956/57 жылдары Кубада 5350,
Бразилияда 2438, Австралияда 1240 (мың. т) қант қамысы
өңделген.
ҚСРО елдерінде Тәжікістан мен Өзбекістан елдерінде қант
қамыстары ром өндіру үшін өсіріледі.
Шет елдерде,мысалы Голландия, Англия, Бельгия, АҚШ,
Австрия мемлекеттері рафинат түрінде қант қамысын көп жылдар
бойы өңдейді.
Қант қамысының өңдеу барысында ақ қанттан қалатын қалдық
– қамысты меласса д.а.
МЕЛАССА ҚҰРАМЫ.

Қамысты меласса өңделген кезде қанттың ашытылатын
күрделі жиынтығы болып шығады. Орта есеппен
қантты рафинадтау кезіндегі мелассаның құрамына
кіретіндер: сахароза 25—40%, редуцирленген қанттар 12
—30%, азот 0,3—0,5% . Редуцирленген заттардың
құрамына: глюкоза, фруктоза, кейде раффиноза, жатады
сонымен қатар ашытылмайтын редуцирленген . Бұл
редуцирленген заттардың компоненттеріне крамель мен
меланоидин жатады.
Мелассада редуцирленген заттар 17% болу мүмкін.

Қамысты меласса қызылшақантты витаминдерге бай. Уайт

бойынша рафинадталған қамысты мелассада (мкг/100
г) биотин 100—180, пантотен қышқылы 1600, инозит
250000 болу мүмкін.
МЕЛАССАНЫҢ ӨЗІНЕ ТӘН ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ:

Меласса құрамында 80 % құрғақ заттар, оның ішінде 45-50% сахароза. Мұндай концентрацияда
микроорганизімдер дамымайды сондықтан олар ұзақ сақталады. Өңдеу кезінде сумен
араластыру керек, араласқан меласса сиропталған болып саналады. Меласса микрофлорасы
көп түзілістерден тұрады. Ашыту кезінде зиян болмас үшін және микрофлораның әлсіз әсері
болмас үшін мелассаны өңдеу алдында антисептейді. Антисептеудің негізі болып мелассаны
күкірт және тұз қышқылымен және басқа антисептермен өңдеу табылады.

Мелассаның негізгі құрамы сахароза, сондықтан уыт және зең саңырауқұлағы
меласса өңделуін қажет етпейді.

Мелассада фосфор мөлшері аз, ол дрожжының қоректенуіне қажет,
сондықтан мелассаға қосымша фосфор қосады.

Азот мелассада жеткілікті мөлшерде, сондада кейде азот қорегін қосады
(1%)
Мелассаның
спиртке
ауысуы

Екі Бір
топтық топтық
схема схема
Екі топтық схема суслоның екі
концентрацияда дайындалуын қамтамасыз
етеді. Дрожжының дайындалуы үшін
мелассаны 11 - 13% концентрация шамасында
ашытады чанында құйылуы – 33 - 35%.
Мелассаны комплексті өңдейді. Одан спирт
және сұйық қышқыл алады. Кәрі ашымақтан
дрожжыны бөліп алып одан нан ашытатын
дрожжы алады. Меласса бардасынан
глютамин қышқылын алады, бетаин, глицерин
және барда золасын, бардада азықтық
дрожжыны өсіреді.
• Сурет. 1. екі топтық
схемада мелассадан спирт
өндіру: 1 – меласса үшін
бак; 2 - ұстауыш; 3 - насос;
4 - напорлы бак; 5 -
меласса өлшеуге арналған
таразы; 6 - жинақ
өлшенген меласса; 7 – су
бүркегіш суық және ыстық
суға; 8 - чанок күкірт
немесе тұз қышқылына; 9 -
чанок формалинге; 10 -
меласса сироптеуіш; 11 –
сироптеуішке бөлгіш; 12 -
антисептеу қышқылына
арналған бак; 13 -
сироптеуіш (11 - 13%
құрғақ зат); 14 – шығын -
домер; 15 – бірінші -
каскадты ашыту чаны; 16 -
екінші каскадты ашыту; 17
– көпіршік ұстауыш; 18 –
спирт ұстағыш
ҚОРЫТЫНДЫ

Меласса – қою жабысқақ сұйықтық, қою-қоңыр түсті,
карамел иісі бар, сонымен бiрге этил спиртін даярлау
және наубайхана дрожждары үшiн шикiзат ретiнде
қолданылады. Отандық зауыттарда негiзiнде өңделетіні,
қант қызылшалы меласса және аздаған молшерде
рафинадтық қамысты қант болып келеді. Мелассаның
құндылығы спирт өндірісіндегі шикізат ретінде оның
құрамындағы қанттың,басқа заттардың және (азотты,
минералды заттар және витаминдар) дрожжелердiң
қалыпты тiршiлiк әрекетi үшiн қажеттi заттар бар
болуымен анықталады.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
1.Привалова Е.А. Технология отрасли. Технологические
расчеты в бро­дильных производствах: Учеб. пособие.
Иркутск: Изд–во ИрГТУ, 2007.– 72 с.
2. Технология бродильных производств.-Киев,2004
/Ковалевский, К.А. – 2004
3. Ашыту өндірісінің биотехнологиясы 2: оқу-әдістемелік

құралы / Аманжолов С.А., Мирашева Г.О., Байбалинова
Г.М., Молдабаева Ж.К. / - 2015
4. Технология и оборудование производства пива и

безалкогольных напитков /Ермолаева, Г.А. - 2000
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Мелассаның химиялық құрамы
ҚАНТ ӨНДІРІСІ
Спиртті ашу процестері
Таблеткалардың жағымды қасиеттері
Тритикале ұнының және қара бидай ұнының химиялық құрамын оқып үйрену
Жылуоқшаулағыш бұйымдардың түрлері мен қасиеттері
Тамақ өнімдерінің реология негіздері
Шикізаттан бастап дайын өнімдеріне дейінгі фосфор құрамдас заттарды физика - химиялық әдістермен зерттеу
Ацетальдегид өндірісі
ЭЛЕКТР ЖЕТЕГІ
Пәндер