Дұрыс тамақтану




Презентация қосу
«Астана Медицина Университеті» КеАҚ
Профилактикалық медицина және нутрициология кафедрасы

СӨЖ
Тақырыбы: Дәстүрлі емес тамақтану
(вегетариандылық,бөлшектенген тамақтану,тағамды
шікілей қолдану, жеңілдетілген тамақтану,ашығу

Орындаған: Естаева А.А
Тобы: 244ЖМ
Тексерген:
Жоспар:
• I. Кіріспе
Дұрыс тамақтану
II. Негізгі бөлім
А) Вегетарианшылық
Ә) Жеңілдетілген тамақтану
III. Қорытынды
I. Кіріспе
Дұрыс тамақтану

Тәулігіне бір — екі рет қана
тамақтану дұрыс емес
Тамақтың құнарлы болғанына көңіл
Дұрыс бөліңіз. Себебі, адам ағзасы дұрыс
қабылдайтын, оны асқазан еш
тамақтану қиындықсыз қорытатын тағам
түрлері, яғни белок, майлар,
витаминдер, минералды заттарға бай
болуы шарт.
Тәуліктік ас мәзірінің әртүрлі болуы
керек. Тамақтану кезінде адам өзінің
ас қабылдау қабілеті, көңіл — күйіне
баса назар аударғаны жөн.
Вегетарианшылдар ет, құс Олар:
vegetarianism — қандай да , балық және малдың теріс мен жүнінен
болсын жануардың етін жануарлық теңіз жасалған киімдерді және
тамақтануда тұтынбауды өнімдерін азық ретінде
ұстанатын өмір салты. Ал басқа өнімдер;
пайдаланбайды. Сүт
вегетарианшылықтың қатал
өнімдері мен жұмыртқаны құрамына малдың
түрі компоненттері кіретін
- веганшылық ұстанушылары вегетарианшылдардың тек
бір бөлігі ғана өздерінің ас өнім.
тіпті жануар өнімдерін
(сүт, жұмыртқа, жүн, тері т.б.) мәзіріне қоспайды. Мысалы глицерин мен же
ас қабылдауда және тұрмыста латин;
пайдаланудан бас тартады.
Кейбір вегетарианшылдар
белгілі тамақ түрлерімен жануармен тестіленген,
қоса басқа да өнімдерді тексерілген
қолданудан бас тартады.

II. Негізгі бөлім А) Вегетарианшылық
Адамдардың вегетарианшылдық емдәмді ұстана бастаудың кейбір себептері төменде
көрсетілген:

этикалық (моральді) — жануарларға азап көрсетпеу үшін, өлтірулер мен
қанаудан қашқақтау үшін;
медициналық— вегетарианшылдық емдәм атеросклероз, қылтамақ,
бірнеше жүрек-тамыр аурулары мен асқазан жолының ауруларының болу
қатерінің алдын ала алады.

Діни нанымдар (буддизм, индуизм, джайнизм, жетінші күннің
адвентистері, растафарианшылдық);
экономикалық — вегетарианшылдық емдәм ет азықтарын пайдалануда кететін қаржыны
үнемдеуде көмегін тигізеді деген пікірге сенушілік;

кологические — жануарларды асырау экологияға жаман әсерін тигізеді деген пікірге
сенушілік;
прочие — өсімдік адам ағзасына табиғи болып келеді деген пікірге сенушілік;
• Егер

вегетариандық
диетада болып, • Өйткені ол
еттен ғана бас дәруменнің
тартып, ал барлығына жуығы
жұмыртқа, сүт • Вегетариандықтардың жануар өнімдерінен
өнімдері және арасында тым қаталдары келеді. Сондай-ақ Д
балық секілді бар . Оларды «вегандар» дәрумені азайып
тағамдарды жеп деп атайды. Олар кетеді. Минералды
тұрсаңыз, және жануарлардың ешқандай заттардан темір мен
қосымша өнімін пайдаланбайды. кальцийдің
дәрумендер мен Веган мөлшері төмендеп
минералды адам олай ету арқылы
ағзаға қажетті В12 кетеді. Мұндай
заттарды(йод, дәруменінен қағылады. жағдайда жүкті

темір, мырыш, болу балаңыз үшін
кальций) өте

қабылдасаңыз, қауіпті..
вегетариандық
тамақтар
балаңызға
ешқандай зиянын
тигізбейді.
• Б) жеңілдетілген тамақтану • Тағамның пайдалану мерзімі
• Фаст- фудтың денсаулыққа өтіп кетпес үшін қосылар түрлі
зияндылығын дәрігерлер дәлелдесе дәмдеуіштер де аса залалды.
де,тұтынушыларға тыйым табылар • Тез тамақтанудың кесірінен ас
емес.Саулығын емес,қарынның қорыту жолдары
қамын ойлағандар уақыт ұтқанын қиындайды.Фаст фудқа үйір
ғана қанағат тұтуда.Гастроэнтрелог жандардың асқазан жүрек
дәрігерлердің есебінше жыл басынан аурулары қан қысымы қант
бері асқазан,ішек ауруларымен 300-
диабеті аурулары күн өткен
ден астам адам келіп түскен.
сайын үдей түседі.
• Дәмі тіл үйіретін мұндай алдамшы
тағамдардың адам денсаулығына
тигізер зияндылығын емдәмгерлер жиі
айтады.Бұл тағамдардың дайындалуы,
кейін ұзақ уақыт сөреде тұрып қалуы
оның құрамындағы пайдалы
заттардың жойылуына әкеп соғады.
Тағамдық
Тамақпен уланудың
микробты емес түрі
токсоинфекциялард
жіктеледі: ы тудыратын
бактериялар:
• Фаст-фуд өнімдерінде • Консервант – ең
• Ең басты зиянды қоспалардың
пайдалы
кемшіліктерінің бірі – компоненттер өте аз, қатарына жатады.
калорияның көп оны жиі жейтін Өндірушілер оның
болуы. Ол семіздікке адамда витамин көмегімен сақтау
әкелетін басты себеп. жетіспеушілігі мерзімін ұзартады.
Құрамындағы транс- болады. Тағамдардың Аллергияларға бейім
майларын, «өлтіруші- көпшілігі тазартылған адамдарға оны
майлар» деп атайды. көмірсулардан қолданбауға кеңес
Ол Альцгеймер ауруы, тұрады. Жасұнық беріледі. Көмірсулар
инфаркт және қатерлі (клетчатка) мен қант, ауыздағы
ісікке әкеліп соғады. болмағандықтан, қышқылдықты
Бұл тағамдарға глюкоза түріндегі жоғарылатып, тіс
натрий (тұз) көп көмірсулар қанмен эмальінің бұзылуына
мөлшерде қосылады. араласады. және кариестің пайда
Натрий қан қысымын Нәтижесінде қанның болуына әкеледі. Бұл
арттырып, жүрек- қант деңгейі тағамдарды тұрақты
тамыр жүйесінің көтеріліп, диабет түрде пайдалану –
жұмысына жүктеме және семіздікке гипертония ауруына,
жасайды. әкелуі мүмкін. иммунитеттің
Глутамат натрий – иіс төмендеуіне және
және дәмді созылмалы
III. Қорытынды

• «Fast food» деген сөз, ағылшын тілінен аударғанда «жылдам тамақ»
дегенді білдіреді. Бұндай мекемелер Ежелгі Римде де болған. Бірақ
ол заманда тағамдарды табиғи өнімдерден жасаған. Ал қазір оған
дәмді күшейтетін және иіс шығаратын қоспалар қосылады.
Фастфудтың иелері жылына бірнеше миллиард доллар табыс
табады. Бұл өнімдердің тұтынушылары миллионнан асады. Фастфуд
– ыңғайлы, жылдам және арзан болғанына қарамастан, оның бір
кемшілігі бар – ол денсаулыққа зиянды.

Ұқсас жұмыстар
Тамақтану тәртібі
Тамақтану теориялары
ТАМАҚТАНУ ПИРАМИДАСЫ
“Балалар мен жасөспірімдер арасындағы рационалды тамақтануды ұйымдастыру”
Тамақ құрамы туралы ойланыңдар
ТАМАҚТАНУ ГИГИЕНАСЫНЫҢ ЕРЕЖЕЛЕРІ
Қазіргі жасөспірімдердің тамақтануы
Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай білуге тәрбиелеу
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Күніне неше рет сүт ішесің
Пәндер