Сақтау мерзімі




Презентация қосу
* Қазақ Ұлтық Аграрлық Университеті

Алкогольсіз сусындарды
сақтау тәртібі қандай?

Орындаған: Тұрлан К.
Қабылдаған:Мұратбекова Қ.
ЖОСПАРЫ:
I. КІРІСПЕ
1. Алкогольсіз сусындарды сақтау тобына
қарай (сұйық сусындар,жартылай
сұйық сусындар, құрғақ сусындар)
2. Сақтау режимі
3. Сақтау мерзімі
4. Сақтау мерзімінің аяқталу
критерийлері

5. Қорытынды
6. Қолданылған әдебиет
Кіріспе

Алкогольсіз сусындар тобы азық
— түлік өнімдерімен-
шырындармен және құрамында
шырыны бар сусындармен, ауыз
сумен, минералды және
минералдандырылған сумен,
газдалған және газдалмаған
сусындармен,
концентрацияланған
сусындармен: сироптармен,
сығындылармен;астық
Көптеген кіші топтар үшін жалпы
судың жоғары мөлшері (70-90 %)
және табиғи консерванттардың
болмауы болып табылады.
Құрамында судың төмен болуымен
ерекшеленетін құрғақ және
концентрацияланған сусындар,
сондай — ақ табиғи консервант-
бензой қышқылы бар мүкжидек
морсы. Осыған байланысты барлық
алкогольсіз сусындарды шартты
түрде құрамында жоғары су бар
сұйық, жартылай сұйық
тұтқырлығы жоғары және орташа
Сұйық сусындар

Сұйық сусындарға сақтаудың
төмендігі тән, сондықтан оны
жақсарту және сақтау мерзімін
ұзарту үшін консервілеудің әртүрлі
әдістері қолданылады: шырындар
үшін пастерлеу немесе стерилдеу;
шырындар,экстрактілер үшін
консерванттар (сорбин,бензой
қышқылдары,күкіртті ангидрид
және т.б.) қосу; ауыз су, минералды
және минералдандырылған суларға
арналған арнайы сүзгілердің
Жартылай сұйық сусындар

Жартылай сұйық сусындар қанттың
жоғары болуымен ерекшеленеді (50-65
%), осмотикалық қысымның ұлғаюы
есебінен консервілейтін әсер етеді.
Бұған қосымша мұндай сусындарды
өндіру кезінде оларды
стерилизациялайды немесе
консерванттар қосады, осының
арқасында осы топтың өкілдері ұзақ
уақыт сақталуы мүмкін.
Құрғақ сусындар

Құрғақ сусындар судың төмен
болуы және қант басым құрғақ
заттардың жоғары болуы
есебінен ұзақ уақыт бойы
сақталуы мүмкін.
Сақтау режимі

Сақтау режимі. Алкогольсіз сусындарды сақтау
кезінде ең маңызды көрсеткіш температура болып
табылады. Сақтау режимінің басқа да
көрсеткіштері олардың сақталуының маңызды
факторларының бірі болып табылатын
сусындарды герметикалық ыдыста сақтау үшін
маңызды мәнге ие емес. Барлық алкогольсіз
сусындарды қараңғыда сақтау ұсынылады.Ең
алкогольсіз сусындарды 2 — ден төмен емес және
12 °С-ден жоғары емес температурада сақтау
қажет.концентрацияланған сусындарды
қоспағанда-0 — ден 20 °С-ға дейін; Кока-кола,
Пепси-кола, фант сусындар-2-25 °С кезінде
сақтауға болады.
Сақтау режимі

Сусындарды сақтау кезінде ЖВЗ
75% - дан жоғары емес ұсынылады.
Алайда, мұндай ылғалдылық көп
мөлшерде буып-түю мен
таңбалаудың қағаз тасығыштарын
сақтау үшін, атап айтқанда, олардың
ылғалдануын, заттаңбалардың
артта қалуын болдырмау үшін
қажет. Құрғақ сусындарға арналған
ылғалдылық 60% - дан аспауы тиіс.
Сақтау режимі

Алкогольсіз сусындарды полимерлі немесе
шыны шөлмектерде сақтауға, ал
шырындарды — көбінесе көлік ыдысына
орнатылған пьюр-па - кахта (ағаш немесе
полимер жәшіктер, картон қораптар)
орналастырады. Ағаш және полимер
жәшіктерді биіктігі 2 м — ден аспайтын, ал
картон қораптарды 1,5 м-ден аспайтын
қатарларға орнатады.Бұдан басқа, Пьюр-
пакеттердегі сусындарды ағаш
табандықтарға, олардың термоусадкалы
пленкасымен пакеттелген етіп
орналастырады. Мұндай буып-түю кешендері
бір қабатқа стеллаждарға
орнатылады.Минералды суы бар бөтелкелер
Сақтау мерзімі
• тез бұзылатын (квас - 5 тәуліктен артық
емес тікелей Сығылған жаңа дайындалған
шырындар, алкогольсіз ыстық сусындар
және т. б.)
• орташа сақтау мерзімі (1 айдан 6 айға
дейін - алкогольсіз газдалған сусындар —
темір минералды сулар-4 айдан артық
емес, квас сусындары-6 ай және т. б.)
• ұзақ сақтау мерзімі (6 айдан астам) -
бөтелкедегі ауыз су, минералды сулар-12
ай. концентрацияланған және құрғақ
сусындар-12 ай шырындар, шірнелер және
құрамында шырыны бар сусындар және т.
б.).
Сақтау мерзімінің аяқталу
критерийлері

Сақтау мерзімінің аяқталу
критерийлері. Жол берілмейтін
ақаулардың пайда болу мүмкіндігі
туралы ескертетін сақтау мерзімінің
аяқталуының айқын белгілері жоқ.
Сондықтан практикада дайындаушы
белгілеген сақтау мерзіміне
бағдарланады.
Қорытынды
Алкагольсіз сусындар бізге өте пайдалы және де өзіне
тән жағымды, тартымды, шырындарға көзін тоймас
болып келеді.Тәтті алкогольсіз сусындарды кішкентай
балдар өте жақсы көреді.Алкагольсіз сусындарды негізгі
өндірістерде газдалған және газдалмаған, шипучий,
шипучи емес деп бөлуге болады.Алкагольсіз сусындарды
түрлі жемістерден, көкөністерден және ішетін таза
сулардан минерал сусындардын түрлісі қазіргі уақытта
жақсы дамып келеді.Неше түрлі қарапайым, фигуралы,
дөңгелек,төртбұрышты және тағы басқа түрлері бар.Олар
әйнек бөтелкелерде, қағаз қораптарда,пласмас
баклашкаларда болады.Жаңа технологияның дамуына
байланысты қазіргі заманда автоматты түрде,
өнеркәсіптерде сусындарды өндіреді.Олар өздеріне тән
иісі, түсі, түссіз сусындар және дәмі болады.Қанттың көп
мөлшерін натуралды шырын сусындарында,квас
сусындарында,сәбилерге арналған пюре
сусындарында,кәдімгі лиманат сусындарында ,газдалған
Қолданылған әдебиет

1.Фараджева В.А. «Основы Бродильного
производства» 2000ж
2.Помазова В.А. «Производства кваса»
2006ж
3.Позняковского В.М. «Экспертиза
пищевых продуктов
ипродовольственного сырья»2015ж
4.Интернет
5.Матюхина З.П. «Товаро ведение пищевых
продуктов» Масква 2003ж
6.Личко Н.М. «Технология переработки
продукций растенияводства » Масква

Ұқсас жұмыстар
Foodmaster компаниясына магкетингтік талдау
Өнімді сертификаттаудың құжаттарын рәсімдеу
ҚАТТЫ ІРІМШІК
Орамжапырақ
ЗАТТЫ САҚТАУҒА ҚАБЫЛДАУ ТУРАЛЫ ШАРТ
САҚТАУ ШАРТЫ
Сүт сусындарына арналған қаптамалардың жаңа түрлері Қаймақпен сүзбеге арналған қаптамалардың жаңа түрлері
Тамақ өнімдерін сақтауға арналған жабдық Тоңазытқыш жабдық болмаған кезде
Консервілеудің физикалық әдістері
Листериоз ауруы туралы түсінік
Пәндер