Тағам қоспаларын пайдалану



Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті
Тағам қоспаларын пайдалану. Консерванттар, ароматизаторлар, тағам бояулары, тағам компоненттері.
Орындаған: Тұрлан К.
Қабылдаған:Қожаберенов А.

Жоспар
Кіріспе
Тағамдық қоспалар дегеніміз не?
Бояғыштар
Боғыштарды жіктеу
Бояғыштар қалай өндіріледі?
Консерванттар
Қаупті қоспалар
Тағамдық қоспаларды пайдалану
III. Қорытынды
IV. Пайдалынған әдебиет

Кіріспе
Тамақтану өнімдеріндегі тағамдық қоспаларды зерттеу, олардың мақсаты және адам денсаулығына әсері. тамақ өнімдерін өндіру үшін қолданылатын тағамдық қоспалардың мәнін ашу. адам ағзасына тағамдық қоспалардың қалай әсер ететінін анықтау.

Тағамдық қоспалар-Тамақ өнімдеріне қажетті қасиеттер беру үшін қосылатын заттар, мысалы, белгілі бір хош иіс ( хош иістендіргіштер), түс (бояғыштар), сақтау ұзақтығы (консерванттар), дәм, консистенция.
Тағамдық қоспалар дегеніміз не?

Бояғыштар-түрлі материалдарға бояу беру үшін қызмет ететін табиғи немесе синтетикалық зат. "Бояғыш"сөзінің өзі Алексей Евгеньевич Порай-Кошичке міндетті.
Ерекше ерекшелігі-бояғыш бояу материалын (мысалы, тоқыма, қағаз, тері, шаш, тері, ағаш, тамақ) сіңдіру және оның барлық көлемі бойынша түс беру қабілеті.
Бояғыштар

Бояғыштарды жіктеу
E100 - E199 нөмірлері бойынша
100-109 сары
110-119 қызғылт сары
120-129 қызыл
130-139 көк және күлгін
140-149 жасыл
150-159 қоңыр және қара
160-199 басқалар

Бояғыштар қалай өндіріледі?
Азық-түлік өнімдеріне түс беру және олардың түрін жақсарту үшін тамақ өнеркәсібінде табиғи және синтетикалық бояғыштар қолданылады. Басты мақсаты, бұл жағдайда, болып табылады талпынысын арттыру сату. Бояғыштар тағамның дәмдік сапасына және оны адам ағзасына сіңіру процесіне мүлдем әсер етпейді. Бояғыштар лимонадқа, кока-колаға және оған ұқсас сусындар, тәттілер, пудингтер, балмұздақ, алкоголь, маргарин және ірімшік қосады. Табиғи бояғыштар қызыл ас қызылшасы, тәтті бұрыш, апельсин немесе шпинат сияқты жемістер мен көкөністердің тұтас қатарынан экстрагирлеу әдісімен өндіріледі. Жасанды бояғыштар химиялық жолмен синтезделген. Табиғи бояғыштары бар Тамақ өнімдері, тұтастай алғанда, денсаулыққа қауіпсіз болып саналады. Жасанды бояғыштарға қатысты сақ болу керек. Олар аллергияның себебі болуы мүмкін және белгілі бір жағдайларда тіпті обырды тудыруы мүмкін. Әсіресе азобояғыштардың (құрамында ализарин бар*) қауіптілігі туралы ескерту керек
* ализарин химиялық құрылымы

Консерванттар
Консерванттар тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімін ұзарту үшін қолданылады. Олардың ішінде табиғи және синтетикалық субстанциялар бар. Табиғи консерванттар, мысалы, сірке немесе сүт қышқылы, тұтастай алғанда, қауіпсіз деп саналады. Синтетикалық консерванттар кейде демікпе ұстамаларына, бас ауруы мен жүрек айнуына дейін аллергия тудырады және тіпті тұқым қуалаушылыққа әсер ете алады. Нитраттар бар тағамдардан аулақ болу өте маңызды. Тамақ өнімдерін өнеркәсіптік өндіруде тұздалған өнімдерге ( тұздалған балыққа, етке ) нитраттар қоспасы бактериялардың тіршілігін басуға арналған. Адам ағзасында нитраттар нитритке айналады, олар оттегінің сіңірілуіне кедергі жасайды, яғни ағзаның оттегімен ашығуына әкеледі.

Қауіпті қоспалар
Ықтимал қауіпті қоспалар-созылмалы аурулары бар адамдар үшін қауіпті болуы мүмкін қоспалар.
Аллергиялар құрамында: e131, E132, E160b, E210, E214, E217, E230, E231, E232, E239, E311-E313, E951 бар тамақ өнімдерін қолдануға болмайды;
Әкеліп соғуы ұстамалары бар астматиков мүмкін: E102, E107, E122-E124, E155, E211-E214, E217, E221-E227;
Аспиринге сезімтал адамдарға ұсынылмайды: E107, E110, E122-E124, E155, E214, E217.
Жүкті әйелдерге құрамында: E233 бар тамақ өнімдерін қолдануға болмайды.
Ас қорытудың бұзылуы: E338-E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466 тудыруы мүмкін.
Кішкентай балаларға арналған тағамдық қоспалар: e249, E262, E310-E312, E320, E514, E623, E626-E635.
Қандағы холестерин деңгейі жоғары адамдарға ұсынылмайды: E320.
Қалқанша без қызметінің бұзылуына себеп болуы мүмкін: E127.
Тері аурулары бар адамдарға ұсынылмайды: E230-E233.
Бауыр және бүйрек аурулары бар адамдарға ұсынылмайды: E171-E173, E220, E302, E320-E322, E510, E518.

Тағамдық қоспаларды пайдалану
Төменде құрамына тағамдық қоспалар кіретін кейбір азық-түлік өнімдерінің тізбесі келтірілген:
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz