Тағам қоспаларын пайдалану




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
Университеті
Тағам қоспаларын пайдалану.
Консерванттар,ароматизаторлар,тағам
бояулары, тағам компоненттері.

Орындаған: Тұрлан К.
Қабылдаған:Қожаберен
ов А.
I. Жоспар
II. Кіріспе
• Тағамдық қоспалар дегеніміз не?
• Бояғыштар
• Боғыштарды жіктеу
• Бояғыштар қалай өндіріледі?
• Консерванттар
• Қаупті қоспалар
• Тағамдық қоспаларды пайдалану
III. Қорытынды
IV. Пайдалынған әдебиет
Кіріспе

Тамақтану өнімдеріндегі тағамдық
қоспаларды зерттеу, олардың
мақсаты және адам денсаулығына
әсері. тамақ өнімдерін өндіру үшін
қолданылатын тағамдық
қоспалардың мәнін ашу. адам
ағзасына тағамдық қоспалардың
қалай әсер ететінін анықтау.
Тағамдық қоспалар дегеніміз
не?
Тағамдық қоспалар-Тамақ
өнімдеріне қажетті қасиеттер беру
үшін қосылатын заттар, мысалы,
белгілі бір хош иіс ( хош
иістендіргіштер), түс (бояғыштар),
сақтау ұзақтығы (консерванттар),
дәм, консистенция.
Бояғыштар

Бояғыштар-түрлі материалдарға
бояу беру үшін қызмет ететін
табиғи немесе синтетикалық зат.
"Бояғыш"сөзінің өзі Алексей
Евгеньевич Порай-Кошичке
міндетті.
Ерекше ерекшелігі-бояғыш бояу
материалын (мысалы, тоқыма,
қағаз, тері, шаш, тері, ағаш,
тамақ) сіңдіру және оның барлық
Бояғыштарды жіктеу

E100 - E199 нөмірлері бойынша

100-109 сары
110-119 қызғылт сары
120-129 қызыл
130-139 көк және күлгін
140-149 жасыл
150-159 қоңыр және қара
160-199 басқалар
Бояғыштар қалай өндіріледі?

Азық-түлік өнімдеріне түс беру және олардың түрін
жақсарту үшін тамақ өнеркәсібінде табиғи және
синтетикалық бояғыштар қолданылады. Басты мақсаты,
бұл жағдайда, болып табылады талпынысын арттыру сату.
Бояғыштар тағамның дәмдік сапасына және оны адам
ағзасына сіңіру процесіне мүлдем әсер етпейді.
Бояғыштар лимонадқа, кока-колаға және оған ұқсас
сусындар, тәттілер, пудингтер, балмұздақ, алкоголь,
маргарин және ірімшік қосады. Табиғи бояғыштар қызыл
ас қызылшасы, тәтті бұрыш, апельсин немесе шпинат
сияқты жемістер мен көкөністердің тұтас қатарынан
экстрагирлеу әдісімен өндіріледі. Жасанды бояғыштар
химиялық жолмен синтезделген. Табиғи бояғыштары бар
Тамақ өнімдері, тұтастай алғанда, денсаулыққа қауіпсіз
болып саналады. Жасанды бояғыштарға қатысты сақ болу
керек. Олар аллергияның себебі болуы мүмкін және
белгілі бір жағдайларда тіпті обырды тудыруы мүмкін.
Әсіресе азобояғыштардың (құрамында ализарин бар*)
Консерванттар
Консерванттар тамақ өнімдерінің жарамдылық
мерзімін ұзарту үшін қолданылады. Олардың
ішінде табиғи және синтетикалық
субстанциялар бар. Табиғи консерванттар,
мысалы, сірке немесе сүт қышқылы, тұтастай
алғанда, қауіпсіз деп саналады. Синтетикалық
консерванттар кейде демікпе ұстамаларына,
бас ауруы мен жүрек айнуына дейін аллергия
тудырады және тіпті тұқым қуалаушылыққа
әсер ете алады. Нитраттар бар тағамдардан
аулақ болу өте маңызды. Тамақ өнімдерін
өнеркәсіптік өндіруде тұздалған өнімдерге
( тұздалған балыққа, етке ) нитраттар қоспасы
бактериялардың тіршілігін басуға арналған.
Адам ағзасында нитраттар нитритке айналады,
Қауіпті қоспалар
Ықтимал қауіпті қоспалар-созылмалы аурулары бар адамдар үшін
қауіпті болуы мүмкін қоспалар.
Аллергиялар құрамында: e131, E132, E160b, E210, E214, E217,
E230, E231, E232, E239, E311-E313, E951 бар тамақ өнімдерін
қолдануға болмайды;
Әкеліп соғуы ұстамалары бар астматиков мүмкін: E102, E107,
E122-E124, E155, E211-E214, E217, E221-E227;
Аспиринге сезімтал адамдарға ұсынылмайды: E107, E110, E122-
E124, E155, E214, E217.
Жүкті әйелдерге құрамында: E233 бар тамақ өнімдерін
қолдануға болмайды.
Ас қорытудың бұзылуы: E338-E341, E407, E450, E461, E463, E465,
E466 тудыруы мүмкін.
Кішкентай балаларға арналған тағамдық қоспалар: e249, E262,
E310-E312, E320, E514, E623, E626-E635.
Қандағы холестерин деңгейі жоғары адамдарға ұсынылмайды:
E320.
Қалқанша без қызметінің бұзылуына себеп болуы мүмкін: E127.
Тері аурулары бар адамдарға ұсынылмайды: E230-E233.
Бауыр және бүйрек аурулары бар адамдарға ұсынылмайды:
E171-E173, E220, E302, E320-E322, E510, E518.
Тағамдық қоспаларды пайдалану

Төменде құрамына тағамдық қоспалар
кіретін кейбір азық-түлік өнімдерінің
тізбесі келтірілген:
Coca-cola : E952, E850, E951;
"Дирол" Сағыз: E414, E422, E466, E470,
E171, E472a, E903, E321, E951.
Жартылай ысталған шұжық: E450, E471,
E300, E330, E621, E250.
Чили Тұздығы "Азифуд": E211.
Қорытынды

Барлық зерттеу тамақ өнімдері
тағамдық қоспалардан тұрады.
Консерванттар ,хош иістендіргіштер
және дәм күшейткіштері. олардың
арасында қауіпті, күдікті және тыйым
салынған тағамдық қоспалар да
кездеседі. Тамаққа табиғи өнімдерді,
көкөністер мен жемістерді пайдалану
керек, жартылай фабрикаттарды, тез
дайындалатын өнімдерді бірден
пайдалану қабылдау керек емес,барлық
зерттелген өнімдердің сақталу мерзімі
үлкен. Ал табиғи өнімдерге тағамдық
Қолданылған әдебиет
• Харитонов С. Н. рұқсат етілген және
тыйым салынған тамақ қоспалары,
"сұраныс" журналы, № 7, 2011
• Зайцев А. Н. қауіпсіз тағамдық
қоспалар және "Е"символдары
туралы, "Экология және өмір"
журналы, № 4,2014
• Габриелян О. С., Лысова г. г. жалпы
білім беретін оқу орындарының
бітіруші сыныптарына арналған оқу
құралы. Мәскеу, 2011

Ұқсас жұмыстар
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Селекциялық жетістіктерді қорғау туралы 1999 ж. 13 шілдедегі No 422-1 Қазақстан Республикасының Заңы
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
ФЕНОЛДАР
Мейірбикелік тексеру
Ауыл шаруашылық малы өнімділігінің түрлері
Мембраналық процестер
ВЕТЕРИНАРИЯ САЛАСЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК БАСҚАРУ
Тура потенциометрия Потенциометриялық титрлеу
Пәндер