МАЙ ӨНДІРІСІ




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫММИНИСТРЛІГІ
«АЛМАТЫ ОБЛЫСЫНЫҢ БІЛІМ БАСҚАРМАСЫ» ММ
«ТАЛДЫҚОРҒАН АГРО-ТЕХНИКАЛЫҚ КОЛЛЕДЖІ» МКҚК

КМ 08.Технологиялық тәжірибе

Сабақтың тақырыбы:Сары май алуға арналған жабдықтарының түрлері,
орналасуы және дайындау процесстері

Мамандығы: 1224000 – «Сүт өнімдерінің өндірісі»

Біліктілігі: : 1224052 – «Қаймағы алынбаған және ашымалы сүт өнімдерін жасау шебері»

Курсы: III
Тобы: 321
Өндірістік оқыту шебері:Екпін Дида
Сабақтың мақсаты:
Сары май өндірудегі екі технологиясын
және жабдықтарын орналасуын
зерттеу
МАЙ ӨНДІРІСІ

Май өндірісі – сүт өнеркәсібінің ең негізгі салаларының бірі, кез
келген елдің тұрғындары қажет етілетін өнімдері болып қала береді.
Май – құрамында 81-82,5%-дан 98%-ға дейін сүт майы басты
құраушы болып табылатын тағам өнімі.
Май өндірісі – майды өнеркәсіптік өңдеу өзара бір-бірімен
байланысқан физика-химиялық, химиялық, биохимиялық,
микробиологиялық, жылу-физикалық, биотехникалық және көптеген
басқа технологиялық процестердің күрделі кешенін құрайды.
Май өндірісі негізделетін екі тәсіл бар:
Кілегейлерді араластыру;
Майлылығы жоғары кілегейге айналдыру
САРЫ МАЙ ӨНДІРІСІ
Бірінші технология – кілегейлерді араластыру технологиясы сүтті
сепарирлеу әдісінің арқасында май фазасын концентирлеу, сонымен қатар
кейіннен алынған кілегейді былғап араластыру нәтижесінде сүт майының
эмульсиясын бұзудан тұрады. Кілегейлерді араластыру технологиясында
бірнеше технологиялық операцияларды бөліп қарау қабылданған:
1. Сүтті қабылдау;
2. Салқындату;
3. Сақтау;
4. Қыздыру;
5. Сепарирлеу;
6. Кілегейді жылытып өңдеу;
7. Кілегейді былғап араластыру;
8. Май өнімін шайқау;
9. Майды тұздау;
10. Механикалық өңдеу;
11. Дайын майды орау және оны сақтау.
Майды осы берілген тәсілмен өндіру майдың үлесі 30%-дан 50%-ға дейін
болатын кілегейлерден алынады. Майдың осынша концентрациясының
арқасында май өндірушілердің өнімділіктерін арттыратын май өнімін алу
процесінің жеделдігін қамтамасыз етеді.
САРЫ МАЙ ӨНДІРІСІ
Екінші технология – майлылығы жоғары кілегейге айналдыру
технологиясы келесі кезеңдерден тұрады:

1. Сүтті қабылдау;
2. Салқындату;
3. Сақтау;
4. Қыздыру;
5. Сепарирлеу;
6. Кілегейді жылытып өңдеу;
7. Майлылығы жоғары кілегей алу;
8. Кілегейді тұздау;
9. Кілегейдің қоюлығын қалыпқа келтіру;
10. Кілегейді термомеханикалық өңдеу;
11. Дайын майды орау және термостаттау.
12. Сақтау.
МАЙ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖЕЛІСІ
1 – сорғы
2 – сүтке арналған ыдыс
3 – пастеризациялау-
салқындатқыш қондырғы
4 – кілегей айырғыш-
сепаратор
5 – кілегейге арналған ыдыс
6 – кілегейге айналу ыдысы
7 – винтті сорғы
8 – үзіліссіз майдайындағыш
9 – пахтаға алған бак
10 – жуғыш суға арналған бак
11 – майдағы суды
мөлшерлегіш құрылғы
12 – майға арналған
транспортер
13 – фасовкаға арналған
автомат
14 – азотты тезмұздатқыш
туннелді аппарат
15 – оралған майды қорапқа
салу автоматы
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҮРДІСТІҢ
ҚҰРЫЛЫМДЫҚ СҰЛБАСЫ
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҮРДІСТІҢ
ҚҰРЫЛЫМДЫҚ СҰЛБАСЫ
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҮРДІСТІҢ АВТОМАТТЫ
БАСҚАРУ ЖҮЙЕСІНІҢ ҚҰРЫЛЫМЫ

салқындатудың соңғы
температурасын тағайындау
мақсатымен температураны
төмендету үрдісінде сары майдың
әртүрлі түрлеріндегі су мен сүт
майының фазалық айналымын
зерттеңіздер.

сары май өндіруде салқындатып
өңдеу технологиясын
құрастыруығыздар
Тапсырма:
салқындатудың соңғы температурасын тағайындау мақсатымен
температураны төмендету үрдісінде сары майдың әртүрлі түрлеріндегі су
мен сүт майының фазалық айналымын зерттеңіздер.

сары май өндіруде салқындатып өңдеу технологиясын құрастыруығыздар.

Ұқсас жұмыстар
Соя өндірісі
Соя май
Балық өндірісі
Балық өнеркәсібі
Бизнес жоспар: Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру
Тауарлы балық
Өзбекстан индустриалды - аграрлы мемлекет
Автокөлік өндірісі
Қара бидай ұны
Тамақ өндірісіндегі биотехнология
Пәндер