Диірмендерде ұнтақтау партияларының орындалу принциптері




Презентация қосу
Диірмендерде ұнтақтау партияларының
орындалу принциптері.

Орындаған: Ерсайынова Арайлым
Тобы: ТХ-18-11
Тексерген: Оңғарбаева Нурлайм
Жоспары

Кіріспе
Негізгі бөлім
1.Диірмендерде ұнтақтау Партияларының
орындалу принциптері
2.Ұн диірмені, өндірісі, сипаттамалары
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе

Ұн тарту диірмені-Астықты ұнға қайта өңдеуді жүзеге асыратын кәсіпорын. Ұн тарту техникасы
қарапайым адамның қарабайыр құралдарынан бастап қазіргі механикаландырылған ұн
диірмендеріне дейін үлкен даму жолынан өтті. Астықты ұнтақтаудың ең көне құралдары қолмен
қозғалысқа келтірілген астық тартқыштар мен күпшектер, содан кейін диірмен тастары (диірмен
тастарын қараңыз) болды. Техниканың дамуымен олар су диірмендерінде су доңғалақтарын
қолдана бастады. Орта ғасырларда жел диірмендері салына бастады, олардың ұнтақтау құрылғысы
диірмендер болып қала берді. Олардың құрылымының жетілдірілуімен астықты қайта өңдеу де
жақсарды. Ұн диірмендерінің дамуы мен жетілуіне бу машинасын ойлап табу айтарлықтай ықпал
етті. XIX ғасырдың басында бу қозғалтқышы бар диірмендер пайда болды.
Диірмендерде ұнтақтау партияларының
орындалу принциптері.
Диірмендерде дәнді ұнтақтау үшін білікті станоктар қолданылады. Ол екі бөлімнен
тұрады. Әр бөлімінде біріне-бірі қарама-қарсы, әртүрлі жылдамдықпен айналып
тұратын цилиндрлік біліктер орналаасқан. Цилиндрдің үстінде оның ұзын бойына
арнаулы станокпен тістер жасалған. Ол тістердің бір жағы жайпақ, екінші жағы өткір
бұрыштардан тұрады. Бұл екеуінің арасынан өткірлік бұрыш шығады. Екі білік
біріне-бірі қарсы бағытта айналғанда олардың тістері немесе жайдақ бұрыштары
арқылы айқасады да, дәнді үгітеді.
Білікті станоктар жұмысын: -шеңбер бойындағы 1 см-гі тістердің саны-n;
-біліктердің айналу жылдамдықтары: жылдам айналатын біліктің айналу
жылдамдығы-Vж; ақырын айналатын біліктің жылдамдығы-Vа; -Дифференциалы-
екі біліктің айналу жылдамдықтарының арақатынасы-K=1-2,5; -Осы
жылдамдықтардың айырмашылығы-Vо=Vж-Vа арқылы бағалайды. Көбіне жылдам
айналатын біліктің жылдамдығы 6м/сек-ке тең болуы керек.Егер ұнтақтау кезынде
дәннен және оның бөлшектерінен ірі қиыршықтар алу керек болса,оны жармалау
дейді де,жармалайтын білікті елегімен біргежармалау жүйесі деп атайды.Бірімен-бірі
жалғасып орналасқан бірнеше жүйені-жармалау жүйесі деп атайды.
Өндірістік процесс
Астықты жеткізу
Қазіргі заманғы диірмендерде астықты автомобиль, теміржол және су көлігінен қабылдау механикалық
және пневматикалық қондырғылармен жүзеге асырылады. Астық элеваторда оның түрін (қатты сұрыпты
бидай, жұмсақ сұрыпты бидай, қара бидай, сұлы), сапалық көрсеткіштерін (ылғалдылығы, дән
маңызының, шыны тәрізді) ескере отырып орналастырылады; сондай-ақ бидай дәні үшін астық
сыныптары (жоғары, бірінші, екінші, үшінші, төртінші, бесінші сыныптар, ұсақ астық) бойынша бөлу
жүргізіледі. Нан зиянкестерімен залалданған астық бөлек сақталады.
Астықты дайындау бағыты
Астықты ұнтақтауға дайындау Астық тазалау бөлімшесінде жүргізіледі. Ол мыналарды қамтиды: астық
массасын сепараторлар, триерлер және магниттік аппараттардың көмегімен қоспалардан тазарту; астық
бетін құрғақ тәсілмен орайтын машиналарда немесе дымқыл тәсілмен — жуу машиналарында тазарту;
астықты кондиционерлеу, яғни оны сумен және жылумен өңдеу және ұнтақтауға жеке дайындалған
астық түрлерін ұнтақтау партиясына араластыру. Астық әрдайым әр түрлі өрістерден әр түрлі сапада
болатынына қарамастан, ұн қатаң түрде анықталған болуы керек. Бұл әр түрлі дәнді дақылдардан
ұнтақтау партиясын араластыруды өте қиын міндетке айналдырады. Өйткені, тым жоғары сапалы ұн
(астық сапасының кейбір көрсеткіштері бойынша) пісірудің кейбір түрлерін жасауға жарамайды және
керісінше, төмен сапалы ұннан нан пісіру әрекеті (кейбір көрсеткіштер бойынша) кем болмайды.
Өңдеу астығы

Ұнтақтау бөлімінде сортты ұнтақтау кезінде астық 3 негізгі операциядан өтеді:
бастапқы ұсақтау, деп аталатын ұнтақтау процесі; алынған жармаларды байыту;
байытылған жармаларды ұнға ұсақтау. Астықты ұсақтау станоктарында
ұнтақтайды, олармен бірге себу машиналары жұмыс істейді, Астықты ұнтақтау
өнімдерін ірілігі бойынша және белгілі бір дәрежеде сапасы бойынша
сұрыптайды. Оларды байытып, Роликті машиналар тобында ұсақтағаннан кейін
жармалардан ұсақ өнім алынады — дунст, содан кейін ол ұнға ұсақталады. Бұл
ұнтақтау әдісі астықтан ұн түрінде қабықшалардан бос эндоспермнің
максималды мөлшерін бөлуге мүмкіндік береді. Алынған ұн шығару
бөлімшесінде машинамен қаптарға құйылады және автоматты түрде өлшенеді.
Өндіріс процесіне әр түрлі машиналардың 30-ға жуық түрі қатысады, ал
орташа қуаттылықтағы кәсіпорындағы астық элеваторға қабылданған сәттен
бастап шұңқырдан ұн түрінде шығарылғанға дейін 5 км жолдан өтеді.
Сипаттамалары
Қазіргі заманғы диірмендер үлкен қуаттылықпен
сипатталады(бір өндірістік жұмысшы үшін 8-10 кВт).
Өндіріс процесі механикаландырылған және үздіксіз. Ұн
тарту диірмендеріндегі энергияның жалпы шығыны жылына
ондаған миллион кВт·сағ жетеді; мысалы, қуаттылығы 100
мың тонна астық элеваторы және баржадан астықты түсіруге
арналған пневматикалық қондырғысы бар тәулігіне 800
тонна бидайды сұрыптық ұнға ұсақтайтын диірмен қалыпты
жұмыс кезінде жылына шамамен 25 млн кВт·сағ энергия
жұмсайды. Қазіргі заманғы диірмендер астық пен аралық
өнімдерді тасымалдауға арналған пневматикалық көлікпен
жабдықталған. Ұн себілген киімдегі диірменнің классикалық
фигурасы бұрынғы нәрсе болды. Бұл ұнды үнемдеу және
тазалықты сақтау ниетімен ғана байланысты емес. Алғашқы
өнеркәсіптік диірмендерде сәтсіз жағдайда көлемді жарылыс
болуы мүмкін. Қазіргі заманғы диірмендерде (ауада ұн
шаңының толық болмауына қарамастан) тек жарылысқа
қарсы жабдық қолданылады.
Пайдаланылған әдебиеттер

https://studfile.net/preview/5006328/page:3/
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%BA%D
0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0
%D1%8F_%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%
B8%D1%86%D0%B0

Ұқсас жұмыстар
Ұсақ ұнтақтауға арналған машиналардың кемшіліктері
Ұсақ ұнтақтауға арналған машиналар
Қатты отынды ұнтақтау
Бидай қамырын дайындау технологиясы
ҰН, ЖАРМА ЖӘНЕ ЖАРМАЛЫҚ КОНЦЕНТРАТТАРДЫҢ ЖАЛПЫ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Ұн өндірудің негіздері
ҰСАТУДЫ СОЛ САТЫДА ҚАЖЕТ ЕТПЕЙТІН ЗАТ МӨЛШЕРІ
Бидай және қара бидай қамырын дайындау сxемасы
Машиналар үшін өте ұсақ ұнтақтау
Ұнтақтар технологиясының сатылары
Пәндер