Трихинеллез ауруында ветеринарлық санитарлық сараптау


Slide 1

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

М. ӘУЕЗОВ атындағы ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

«АУЫЛШАРУАШЫЛЫҚ ҒЫЛЫМДАРЫ» ЖОҒАРЫ МЕКТЕБІ

«ЖАНУАРЛАР ПАТОЛОГИЯ» кафедрасы

Тақырыбы: Трихинеллез ауруында ветеринарлық санитарлық сараптау

Орындаған: Кабит Нариман

Тобы: АП - 16 - 8К3

Қабылдаған: Тұрымбетов Бекболат

Шымкент 2020

Slide 2

Жоспар:

I. Кіріспе

II. Негізгі бөлім

2. 1 Трихинеллез ауруы 2. 2 Өзектілігі 2. 3 Тарихи анықтама III. Қорытынды IV. Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

Трихинеллез - trichinellosis) - көптеген сүтқоректілердің (етқоректі және барлықядты) түрлерінің, соның ішінде Trichinella текті құрттар мен жыныстық жетілген нематодтар тудыратын адамның антропозоонозды жіті және созылмалы өтетін ауруы. 70-ші жылға дейін бұл түрдің бір түрі - t. Spiralis деп саналды, бірақ қазіргі уақытта морфологиялық тұрғыдан жақын түрлерді бөліп көрсетеді: T. Spiralis, T. Nativa, T. Pseudospiralis, T. Britovi, t. Murrelli және T. Papua.

Ауруды анықтау

Slide 4

Өзектілігі

РФ-да жыл сайын 30-дан 200-ге дейін трихинеллез ауруы тіркеледі. Адамдар трихинеллез ауруын жұқтыруына ықпал еткен фактор-ветеринарлық-санитарлық сараптамадан өтпеген үй (43%) және жабайы (30%) жануарлардың еті, сондай-ақ қаңғыбас иттердің еті (27%) . Үй шаруашылықтарындағы шошқа етінің үлес салмағы инвазияны беру факторларының құрылымында 47% - ды, ит етінің - 25% - ды, аюдың - 17% - ын, борсық етінің-8% - ын, Кабан етінің-3% - ды құрады . Трихинеллез жұқтырған етті анықтау ветеринарлық мамандардың шешетін маңызды міндеттерінің бірі болып табылады. Трихинеллездің тірі кезіндегі диагностикасы қиын болғандықтан, бұл паразиттік ауруға соңғы диагнозды сойылған өнімдердің ветсанэкспертизасын жүргізетін дәрігер қояды.

Slide 5

Ресей аумағында трихинеллез алғаш рет 1866 жылы орнатылды.

Тарихи анықтама

Джеймс Педжет

Ричард Оуэн

Трихинеллездің қоздырғышын ашу басымдылығы Лондондағы медициналық колледждің бірінші курс студенті Джеймс Педжетке тиесілі. Ол итальяндық әйелдің мәйітін анатомиялап, әктің ұсақ ақ жармаларын байқады. Олжаға қызығып, оларды микроскоппен қарап (сол кезде Лондонда тек екі микроскопта ғана болды және бірінші курс студентіне қол жеткізу оңай емес еді) және құрттың әк жармаларынан тапты. Көп ұзамай Педжет Лондондағы ғылыми қоғам мәжілісінде өзінің ашылғаны туралы баяндады, алайда ол анықтаған ағзаның жүйелі жағдайын көрсетпестен.

Сол мәйіттің бұлшық еті зоолог Ричард Оуэнге зерттеу үшін жеткізілді, ол он жылға Педжеттен үлкен болды және ғылымда орын алды. Ол олжаны сипаттап, т. Spiralis құртының атауын берді, өйткені салқындатылған тыныш жағдайда ол 3-4 орамнан спираль түрін сатып алды.

Slide 6

Трихинеллалардың биологиялық даму циклі

Slide 7

Нормативтік құжаттар

1. Сойылатын жануарларды ветеринариялық тексеру және ет пен ет өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау ережесі.

2. Жануарлар трихинеллезінің зертханалық диагностикасы бойынша әдістемелік нұсқаулар

Slide 8

Сынама алу

Әрбір ұшадан зерттеу үшін диафрагма аяқтарының әрқайсысы 60 г - нан 2 сынама алады (бұлшықет тінінің сіңіріндегі өту шекарасында), ал олар болмаған жағдайда-қабырға аралық, мойын, Сағыз, бел, уылдырық бұлшықеттерінің, алақан бүггіштері мен бүгуіштерінің бөліктері, сондай-ақ тіл, өңеш және көмейдің бұлшықеттері.

ҚС және куньялардан қосымша арқаның бұлшық етінен сынама алады; теңіз сүтқоректілерінің ұшасынан - тіл мен көз ұшының бұлшық еті . 25 г мөлшерде ет тілігі немесе бұлшық ет ұлпасының қабықтары, ысталған (3% орама бірліктері) және субөнімдер (3% орама бірліктері) болған кезде Шпик.

Slide 9

Микроскопиялық зерттеу әдістемесі (компрессорлық трихинеллоскопия)

Slide 10

Трихинелл личинкалары

Slide 11

Кесіктерді қосымша өңдеу

Кесіктерді ағарту үшін оларды 50% глицериннің Сулы ерітіндісімен 1 минут ішінде өңдейді.

Консервіленген, тұздалған және ысталған етті зерттеу кезінде сірке қышқылының 80%-на дайындалған метилен көк р-рінің 7-8% бояуға болады. 2-3 минуттан кейін бояуды құйып, кесіктерді ыстық 70°С сумен жуады, бояуды бөлу тоқтатылғанға дейін.

Slide 12

Биохимиялық зерттеу әдістемесі (жасанды асқазан шырынын қорыту)

"Гастрос" және "Гастрос" ферментативті пісіруге арналған аппараттар 6»

Slide 13

Ветеринариялық-санитариялық бағалау

Кесіндіде немесе ет сынамасында ферментативті қорытылу кезінде кем дегенде бір трихинелланы анықтаған кезде сараптама нәтижелері оң деп есептеледі.

Ұшаны, басын, өңешті, тік ішекті және көлденең шашты бұлшық ет тіні (ет кесіндісі, құйрығы, аяғы) бар иесіздендірілген субөнімдерді техникалық кәдеге жаратуға жібереді.

Кәдімгі өңдеуден кейін ішектерді (тікеуден басқа), сондай-ақ көлденең-жолақ бұлшық ет тіні жоқ ішкі май мен субөнімдерді шектеусіз шығарады.

Сыртқы май (шпик) 100℃ 20 минут жылытады, шкварку кәдеге жаратылады. Терілерді бұлшық ет тінінен тазартқаннан кейін шығарады, ал соңғысын техникалық кәдеге жаратуға жібереді.

Slide 14

Қорытынды

Трихинелла көпшілік жағдайда хайуандардың іш қуысы мен көкірек сарайын бөліп тұратын шандырлы көк еттің (диафрагма) етектерінде немесе оның қабырғаға жакын жерлерінде жиі кездеседі, сондай-ақ жақ, мойын, қабырға және белдеме еттерін де мекендейді.

Ет талшықтарының ішінде ол шашыраңқы орналасады, әсіресе сіңірге таяу жерлерінде көп кездеседі.

Ауруды анықтаудың бірден-бір тәсілі сойылған шошқа (үш апталығынан бастап) етін және тағамға пайдаланатын жабайы хайуандар (аю, жабайы шошқа т. б. ) еттерін трихинеллоскопия әдісімен міндетті түрде тексеруден өткізеді. Ол үшін кеуде қуысы көк етінің етегінен екі жапырақ (әр қайсысы 60 г) кесіп алады, ал көк еттің етек жағы болмаса, қабырға жағынан немесе қабырға аралық, белдеме, жақ, мойын еттерінен жоғарыдағы мөлшерде үлгі алады.

Трихинеллездің қоздырғышы - трихинеллалар, ұзындығы 1 - 3 мм, тірідей туатын жұмыр құрттар. Дернәсілдері таяқшаға ұқсас, ұзындығы 0, 1 мм-ден 1 мм-ге дейін ұзарады. Ересек трихинеллалар иесінің ішегінде өмір сүреді, ал дернәсілдері көлденең салалы бұлшық еттерге өтіп, дамиды, шиыршықтанып, спираль тәрізді бұратылып жатады. Трихинеллез ет қоректі хайуандар мен адамның ішегінде не еттерінде тіршілік ететін жұмыр құрт Т. spiralis тудыратын жіті немесе созылмалы түрінде кездесетін ауру. Бұл аурумен үй малдарынан шошқа ауырғанмен, табиғи жағдайда ауру аю, қабан, борсық, түлкі, касқыр, түлкі, күзен, құндыз, егеу құйрық, тышқан т. б. жабайы хайуандарда кездеседі.


Ұқсас жұмыстар
Торайларды трихинеллезге
Ет және ет өнімдерін соттық ветеринарлық-санитарлық сараптау
Жаңа сойылған және ауру малдың етін анықтау
Ветеринария мамандығы
Темір жол, автокөлік, әуе көліктерін және құрал жабдықтарды, тараларды ветеринариялық-санитариялық өндеу
МЕМЛЕКЕТТІК ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ ҚАДАҒАЛАУДЫҢ НЕГІЗГІ МАҚСАТТАРЫ
Тауық жұмыртқасының құрылысы
Шартты патогенді микроорганизмдер тудыратын токсикоинфекциялар
ШЖҚ МКК
Құстардың жұқпалы емес аурулары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz