Зертханалық шыны ыдыстарды дезинфекциялау




Презентация қосу
Залалсыздандыру әдістері

Орындаған: Әбдіғани Ақерке
Қабылдаған: Назерке
Маратқызы
Зертханалық шыны ыдыстарды дезинфекциялау
ерекшеліктері Әр түрлі инфекциялармен ластануы мүмкін қауіпті материалмен
байланыста болу зертханалық ыдыстарды дұрыс өңдеу және дезинфекциялау қажеттілігін
анықтайды.
Зертханаларға арналған бұйымдар (шыны, фарфор, пластик,
силикон, металл, резеңке, латекс) оларға қолданылатын
дезинфекция әдісін таңдауға әсер етеді.
SanPiN 2.1.3.2630-10 құралдар мен медициналық мақсаттағы
бұйымдарды өңдеудің нақты реттілігін анықтайды:
дезинфекция; стерилизацияға дейінгі тазарту; зарарсыздандыру.
Зертханалық шыны
ыдыстарды
дезинфекциялау
Бір реттік өнімдер дезинфекциялау ерітіндісінде
залалсыздандырылып, жойылады. Бірнеше рет
қолданылатын құралдар мен ыдыстар мұқият
дезинфекцияланады:
Нұсқаулыққа сәйкес дезинфекциялаушы заттың («Септолит Тетра») қажетті
ерітіндісін қажетті концентрациядағы пластиктен немесе эмальданған ыдыста
дайындаңыз. Жұмыс арнайы киімде, қорғаныш қолғапта және респираторда
жүзеге асырылады. Ыдыс-аяқ ерітіндіге батырылады және экспозиция уақыты
сақталады. Қан қалдықтары бар өнімдер (пробиркалар, көзілдіріктер және т.б.)
екі ыдыста залалсыздандырылады:
- біріншісінде оларды қаннан жуады, ал ішкі каналга 5-10 мл
дезинфекциялаушы зат енгізіледі (мысалы, градирленген пипетка).
биоматериалды жоюға арналған шешім;
- екіншісінде олар дезинфекциялаушы затқа 1 сағатқа батырылады. Ағын
сумен және екі рет тазартылған суда жуылады. Қанның қалдықтарын анықтау
үшін азопираманың үлгісі қолданылады.
Ыдыс кептіргіш

Сурет 22 – Ыдыс жуатын щетка
Зертханалық шыны ыдыстарды жуу
ережелері
Ыдыс-аяқты раковиналарда жуады, онда суық және
ыстық сумен раковина бар, жылыту құрылғылары,
қажетті жабдықтар (бассейндер, шелектер,
кастрюльдер, қазықтары бар кеуіп қалатын
тақтайшалар, қылшықтар, щеткалар).
Қорғаныс резеңке қолғаптарында жұмыс істеуі
керек, содан кейін олар дезинфекциялаушы затпен
өңделеді. Қалдық және басқа биологиялық
сұйықтықтар дезинфекциялаушы ерітіндісімен
құйылады, Септолит DCH немесе Септолит Тетра.
Дезинфекцияланған сұйықтықтар ағызылатын
жерге төгіледі.
Зертханада ыдыс жуу ерекшеліктері:
балауызбен жасалған пробиркалардағы жазулар щеткамен
жойылады, содамен сүртіледі;
ыдыс-аяқтан ақ гүлденуді тұз қышқылының 5-10%
ерітіндісімен жақсы алып тастайды, оны 30 минутқа
батырады;
майсыздандыру өнімдерге құйылатын 50 ° дейін
қыздырылған хром қоспасымен жүзеге асырылады;
жаңа (қолданылмаған) ыдыстарды жуу ерітіндісіне
батырады, 15 минут қайнатады, шайып, 1-2% -дық тұз
қышқылының ерітіндісінде қайнатады, содан кейін оларды
қайтадан ағын сумен және дистилденген суда 2 рет жуады;
Қолданылған колбаларды, пробиркаларды,
пипеткаларды, сырғымалар мен жапқыштарды
алдымен дезинфекциялайды, содан кейін 15 минут
жуу ерітіндісіне салып, щеткамен жуады (пипеткалар
баллонға жуғыш затпен толтырылады), содан кейін
шайылады. тамшуырлар мен басқа шыны ыдыстарды
жуған кезде, сынғыш бөлшектерді сындырмауға
тырысыңыз (шүмек, түбі);
ыдыстар кептіру шкафында 85 ° температурада,
ыстыққа сезімтал заттар (мысалы, пластмассадан
жасалған - диспенсерлер, тамызғыштар,
пробиркалар) - 40 ° немесе бөлме
температурасында қазықтары бар тақталарда
кептіріледі; түтіктерді тиімдірек тазарту үшін
мақта тампонымен және жіңішке инелерден
қылшықпен қатты сым қолданылады.
Тығын қысқыш

Электрлік кептіргіш шкаф
Ыдыс-аяқтарды механикалық әдіспен - арнайы жуу
және дезинфекциялау машиналарында,
ультрадыбыстық қондырғыларда жуу ыңғайлы.

Плиткалар мен колба қыздырғыштар
Зертханалық шыны ыдыстарды зарарсыздандыру
Стерилизацияны дистилденген суда 15 минут қайнату
арқылы жүзеге асыруға болады (шыны, металл, резеңке).
Бу (110 ° артық қысым кезінде су қаныққан бу) шыны,
резеңке, латекс, ыстыққа төзімді полимерлерді
залалсыздандырады. Шыны және металл құрғақ ыстық
ауаны қолдана отырып, ауада зарарсыздандыруға
ұшырайды. Коррозияға төзімді емес металл өнімдері,
сондай-ақ пластик, химиялық өңдеуден өткен жақсы
(дезинфекциялау ерітінділерінде).
Дезинфекциялаушы заттар
Зертханалық шыны ыдыстарды дезинфекциялау үшін
парентеральды вирустарға қарсы, жуғыш заттың
қасиеттері бар және суда жақсы еритін
дезинфекциялаушы заттар қолданылады. Олар
санитарлық-эпидемиологиялық органдармен
медициналық зертханаларда қолдануға рұқсат етілуі
керек.
Назарларыңызға рахмет

Ұқсас жұмыстар
Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс - тәсілдері
Лаборориялық ыдыстардың жасалуы
ИФТ жүргізу кезіндегі қауіпсіздік шаралары
Микробиологиялық зертхана бөлмелері
Дезинфекциялау құралдарын дайындау
КЕПТІРГІШ ҚҰРАЛДАР. ЭКСИКАТОР
Балдың сапасын анақтау
Дезинфектанттардың сапасын саралау
Хирургиялық аурулар кезіндегі ветеринариялық шараларды ұйымдастыру және олардың экономикалық тиімділігі
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Пәндер