Борттық тамақтануға қойылатын гигиеналық талаптар


Slide 1

Тақырыбы: Борттық тамақтануға қойылатын гигиеналық талаптар.

Орындаған:

Топ:

Тексерген:

«Астана медицина университеті» КеАҚ

«Қоғамдық денсаулық сақтау және гигиена кафедрасы»

Нұр-Сұлтан, 2020

СӨЖ

Slide 2

Жоспары:

I. Кіріспе

II. Негізгі бөлім

1. Борттағы тамақтану;

2. Борттық тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар;

ІІІ. Қолданылған әдебиеттер тізімі

Slide 3

Кіріспе.

Тамақтану - ағзаның өмірлік қажеттілігі болып саналады. Ол адамды сумен, энергия мен қамтамасыз етеді. Клеткаларды құру үшін, сол себепті әр түрлі жағдайда емдем-терапиасы қолданылады. Су адамның бір тәуіліктегі тиімді тамақтану рационы(1280-3000ккал) бұл өмір сүру деңгейіне байланысты. Азықпен адам жалпы тіршілікке қажетті белок, май, көмірсутегі, минералды тұз, су, витаминдер мен тыеандарды қалпына келтіруге, энергия шығынын және ағзаның қажеттерін толтыруға арналған басқа да заттар алады. Осы заттардың барлығы күрделі алмасу үрдісіне қатысады. Ақуыздар, көмірсулар, майлар ағзаны энергиямен қамтамасыз етуде басты қызмет атқарады

Slide 4

Кез-келген диета тағамның мынадай ерекшелігін негізге ала отырып құрылыуы керек:

Notes: Hockenbury slides (Schulman)

Key words: modal model of the mind; stage model of memory; sensory memory; short-term memory; working memory; long-term memory; attention; encoding; maintenance rehearsal; retrieval

Slide 5

Борттағы тамақтану

Slide 6

Борттағы тамақтану

Slide 7

Тамақтануы мынандай негізгі гигиеналық талаптарды қанағаттандыруы тиіс:

Тамақтың құрамында ағза үшін қажетті ақуыз, май, липойд, көмірсу, минералдық зат, витамин, су жеткілікті мөлшерде және оптималдық арақатынаста болуға міндетті.

Тамақ сапалы болуға тиіс және құрамында зиянды қоспасы, ауру тудыратын микробтары болмауы керек .

Тамақ алуан түрлі болып келуге тиіс. Оның құрамына өсімдіктен және жануарлардан алынатын сүт, ет, балық, жұмыртқа . нан көкеніс, жеміс - жидек тағы басқа азық - түліктер енуі қажет.

Тамақ көлемі жағынан да каллориясы жағынан да жеткілікті болуға яғни адамның тою сезімін тудыратындай болуға тиіс.

Slide 8

Борттағы тамақтану

Ұшақ бортында тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде ұшу ұзақтығы, тәулік мерзімі, жолаушыларға қызмет көрсету классы және т. б. есептелінеді. Қысқа және кешкі рейстерде жолаушыларға будетбродтан, әр түрлі сусындармен сэндвичтен, жаңғақтан және минералды судан тұратын тығыз ланч бокс ұсынылады. Бұл өнімдер жиынтығын самолетта пайдалану міндетті емес, оны қалау бойынша өзімен бірге алып кетуге болады. Ұзақ рейстерде ыстық тағамдар қарастырылған, ол әр төрт сағат ішінде ұсынылады, сонымен қатар тағамдардың құрамы өзгеріп тұрады. Ыстық тамақтанудың рационы қызмет көрсету классымен байланысты, бірақ әрқашан үш - төрттен кем емес тамақ, сонымен қатар шай, кофе, сусындар қосылып тұрады. Әр түрлі тасымалдаушыларда эконом классатағы жолаушылар үшін ыстық тамақтанудың рацион құрамы төменде қарастырылған.

Notes: Hockenbury slides (Schulman)

Key words: modal model of the mind; stage model of memory; sensory memory; attention; working memory; short-term memory

Slide 9

Борттық тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар:

Slide 10

Борттық тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар:

Экипаж бен авиажолаушыларға арналған тағамдар ассортиментіне мыналарды қосуға жол берілмейді:

Slide 11

Барлық тағам өнімдері, шикі заттардың сапасын және өнімдердің қауіпсіздігін куәландыратын (сапасының куәлігі, мал азық шикізатына мал-дәрігерлік куәлік, санитариялық-эпидемиологиялық қорытынды, сапа сертификаты, сәйкестендіру сертификаты) тиісті құжаттары болуы тиіс. Барлық тағам өнімдерінің қорабында қолданыстағы нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес белгі болуы тиіс.

Тағам өнімдері бұзылмаған қораптарда қабылданып, осы өнімді тасымалдауға белгіленген сақтау температурасы болуы тиіс.

Өнімдер сақтауға қойылар алдында арнайы бөлінген үй-жайларда қаптамаларынан босатылады, олардың сапасы, сырт пішіні тексеріледі, өнімнің (шикізаттың) ішіндегі температура өлшенеді, сақталу үшін ыдысқа салынады және олардың қабылдану мерзіміне қарай өнімдердің дұрыс қозғалуын қамтамасыз етуге әрбір қаптағыш бірлікті белгілеу жүргізіледі.

Борттық тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар:

Slide 12

Қолданылған әдебиеттер тізімі:

Андреева, Е. Е. Гигиена и экология человека: Учебник / Е. Е. Андреева. - Ереван: МИА, 2014. - 600 c.

Крымская, И. Г. Гигиена и экология человека: Учебное пособие / И. Г. Крымская. - Рн/Д: Феникс, 2017. - 392 c.

http://adilet. zan. kz/kaz/docs/V16428_

Slide 13

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Тамақ өнімдерін сақтауға арналған жабдық Тоңазытқыш жабдық болмаған кезде
Автомобильдің генераторы, құрылысы және пайдаланылуы
Қазақ тамақ өнеркәсібі ғылыми зерттеу институты
Ойыншықтардың құрылысына қойылатын гигиеналық талаптар
Ауруханалардың арнайы бөлімшелерінің (хирургиялық, акушерлік, балалар және поликлиникалық) ішкі ортасын жоспарлау мен ұйымдастыруға қойылатын гигиеналық талаптар
Пациент қауіпсіздігі
Ойыншықтардың қауіпсіздігіне санитарлық бақылау
Балалар кітаптарына, оқулықтарына қойылатын талаптар
Балалардың жасына байланысты ойыншықтар
Жаппай жұмысты уйымдастыру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz