Астықты тазалау сапасын бақылау
Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі
Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық
университеті
«Агротехнология» институты
«Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» жоғары мектебі
5В072700 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша технологиялық тәжірибе
ЕСЕБІ
Орал 2020 жыл
Қазіргі кезде біздің облыста «БЕЛЕС АГРО» ұн тарту
Ұн - бұл әртүрлі зауыты жоғары сапалы ұн алу үшін жұмыс істейді.
ауылшаруашылық Кәсіпорынның басты міндеті - бүкіл халықты үздіксіз және
дақылдарының, негізінен маңызды азық-түлік өнімдерінің бірі - нан,
дәнді дақылдардың дәндерін макарон және кондитерлік өнімдерге арналған әр түрлі
ұнтақтау нәтижесінде ассортименттегі жәнежоғары сапалы ұнмен қамтамасыз ету.
Тәжірибелік сабақтың мақсаты университетте оқу
алынған тамақ өнімі.
барысында алған теориялық білімдерін бекіту болды;
«БЕЛЕС-АГРО» ЖШС диірмен зауыты жағдайында ұн мен
оны өндіруге арналған жабдық өндірісінің технологиялық
процесін зерттеу.
Ол үшін келесі тапсырмаларды орындау қажет болды:
- «BELES-AGRO» ЖШС диірмен зауыты жағдайында
ұн өндірудің заманауи технологияларын зерттеу;
- шикізатты қабылдауға, дайындауға, өңдеуге және
сақтауға арналған жабдықты оқып үйрену;
- «BELES-AGRO» ЖШС ұн тарту зауытының
қауіпсіздік ережелерін, өндірістік санитария мен еңбек
гигиенасын зерделеу.
Кәсіпорының қысқаша сипаттамасы мен өндірістік құрылымы
Кәсіпорында 3 сортты ұн өндіріледі:
Белес сауда маркасы өз атын Батыс Қазақстан облысының астық қоймасы - премиум, 1 сұрыпты және 2
Зеленов ауданындағы Орал қаласынан 20 шақырым жерде орналасқан «Белес-Агро» сұрыпты.Жаңа технологиялардың
ЖШС ұн комбинаты орналасқан аттас ауылдан алды.Ростошинск астық қабылдау арқасында ұнның 6 жаңа түрі
кәсіпорны негізінде «Белес-Агро» ЖШС ауылшаруашылық кәсіпорны құрылды, астық шығарылды: «Праздничная»,
сақтау көлемі 40 000 тоннаға дейін. «Белес-Агро» ЖШС заңды тұлға ретінде «Крестянская», «Домашняя»,
мемлекеттік тіркеуден 2005 жылы 27 сәуірде өтті. Сондай-ақ холдинг құрамына
«Қазақстан», «Классик» және «Экстра».
«Авангард» ЖШС астық егу шаруашылығы кіреді.2005 жылы 14 маусымда
«АгроТраст» ЖШС астықты қабылдау, өлшеу, кептіру, тазарту, сақтау және жөнелту
бойынша қызметті жүзеге асыруға лицензия алды. 2007 жылы диірмен кешенінің
құрылысы басталды, ол 2009 жылдың 26 қарашасында Мемлекеттік қабылдау
комиссиясына тапсырылды. Диірмен өндірісі 2009 жылдың желтоқсанында іске
қосылды және 2010 жылдың қаңтарында тәулігіне 150 тонна астық
және 120 тонна ұн өңдейтін өндіріс қуатына жетті. Бұл көрсеткіштер
айына 4500 тоннаға жетеді. Ал 2010 жылы швейцариялық-
германиялық «Buhler» компаниясының заманауи жабдықтарымен
толық жабдықталған диірмен іске қосылды - бұл салада
әлемдік көшбасшы.
Ұн теміржол, автомобиль көлігімен тасымалданады.
Көлік құралдары таза, құрғақ, дән қорының зиянкестерімен
жұқтырылмаған, бөтен иіссіз болуы керек. Теміржол
көлігімен тасымалдауға арналған ұн пакеттері машинамен
тігіледі. Тиеу, тасымалдау және түсіру кезінде ұн
атмосфералық жауын-шашыннан қорғалуы керек.
Ұнды сақтау ауасының оңтайлы салыстырмалы
ылғалдылығы 60-70% құрайды. Ұнды сақтауға қолайлы
температура +5 -тен + 15 ° С-ге дейін. Бұл өнімдерді ұзақ уақыт
сақтау кезінде температура төмен - +5 -тен -15 ° С-қа дейін болуы
керек. Температураның және ауаның салыстырмалы
ылғалдылығының күрт ауытқуы ұнды сақтауға кері әсер етеді.
Сыртқы және қойма ауасы арасындағы температуралық
айырмашылық айтарлықтай болатын көктемде қоймаларды
желдету қажет.Ұнды сақтау ұзақтығы олардың түріне, сортына,
ылғалдылығына, буып-түюіне, сақтау шарттарына байланысты.
Жоғары және бірінші сұрыптағы бидай ұны, тұқымдық қара
бидай, күріш және арпа ұны жақсы сақталған. Майлылығы
жоғары ұн қысқа мерзімге сақталады.Бидай ұнының кепілді
жарамдылық мерзімі - 12 ай. өндірілген күннен бастап.
Қаптардағы ұн тұтынушылар контейнерлеріне қарағанда жақсы
сақталады.
Ұн тарту өндірісі тиімділігінің негізгі көрсеткіштері мыналар болып табылады:
1) Дайын өнімнің (ұнның) шығуы;
2) Дайын өнімнің сапасы;
3) өнім өндіруге үлестік пайдалану шығындары. Ұн тартатын зауыттар үшін технологиялық процестің
тиімділігін арттыруда аса құнды (жоғары) сұрыптардың ұн шығымын арттырудың маңызы зор.
Астықты ұнға өңдеудің технологиялық процесі келесі кезеңдерден тұрады:
1. Астық сапасын кіріс бақылау нормативтік техникалық құжаттама талаптары.
2. Астықты өлшеу.
3. Құрғақ астықты сепараторларда, триерлерде, тас бөлетін және обойкалы машиналарда
тазалау.
4. Астықты тазалау сапасын бақылау.
5. Астықты жинаудың I кезеңі.
6. Астықтың ылғалдылығын бақылау.
7. Дымқыл астықты тас жинағышта және астық бетін тұсқағаз
машиналарында тазалау
8. Астықты тазалау сапасын бақылау (минералды, дәнді және арамшөп
қоспасына қайталама бақылау)
9. II кезең астық жинау (ылғалдылығы 16,2-16,8%, уақыты 8-12 сағат)
10. Астықтың ылғалдылығын бақылау
11. Қаптау машиналарында астық бетін тазалау
12. Пневмосепараторда тазалау.
13. 1 дралық станокқа берілетін астық сапасын бақылау.
14. Дайындалған астықты 1 кран жүйесінің станогына беру
15. Біліктеу станоктарында Астықты ұнтақтау
16. Ұнтақтаудың технологиялық тиімділігін бақылау (ұнтақтауды
ірілікке бақылау )
17. Крупообразование арналған ситовейках
18. Жарманы іріктеу (өлшеп-орау, АҚГ-ға беру, Сату) )
19. Сұрыптамаға сәйкес сұрыптар бойынша себудегі аралық
өнімдерді бөлу
20. Микродозаторларда жоғары және бірінші сұрыпты ұнды
байыту
21. Дайын өнімді өлшеу
22. Ұнды дайын өнім бөлімшесіне орналастыру
23. 10,25 және 50 кг қаптарға өлшеп-орау және 1,2 және 5 кг-нан
ұсақ өлшеп-орау.
24. Салмақты бақылау
25. Дайын өнімді қоймаға жөнелту және сақтау
26. Дайын өнімді сақтау шарттары мен жай-күйін бақылау
"Белес-агро" ЖШС диірмен 27. Жүзеге асыру
комбинатындағы жабдықтар»
"Белес-Агро" ЖШС диірмен комбинаты қара бидай ұнын
өндірмейді. Қара бидай ұны көптеген органдар мен
жүйелердің жұмысына оң әсер етеді, сондай-ақ қара бидай
дәнді дақылдар тұқымдасының бәсекеге қабілетті
өкілдерінің бірі болып табылады және дақыл өсіру үшін
таңқаларлық емес. Қара бидай ұнынан жасалған нан
өнімдері жүректің, қан тамырларының жұмысын
жақсартуға көмектеседі, мидың белсенділігін
ынталандырады, антисептикалық әсерге ие және
иммунитетті арттырады.
"Белес-Агро" ЖШС диірмен комбинаты қара бидай ұнын
"Белес-Агро" ЖШС диірмен өндірмейді. Қара бидай ұны көптеген органдар мен жүйелердің
комбинаты аумағының жоспары және жұмысына оң әсер етеді, сондай-ақ қара бидай дәнді дақылдар
құрылысы» тұқымдасының бәсекеге қабілетті өкілдерінің бірі болып
табылады және дақыл өсіру үшін таңқаларлық емес. Қара бидай
ұнынан жасалған нан өнімдері жүректің, қан тамырларының
жұмысын жақсартуға көмектеседі, мидың белсенділігін
ынталандырады, антисептикалық әсерге ие және иммунитетті
арттырады.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz