Уксусты сақтау шарттары ГОСТ


Slide 1

Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылық министрлігі

Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

5В072700 - «Азық - түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім алушыларына арналған

«Азық-түлік тауарларын тану» пәнінен

«Агротехнология» институты

«Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» жоғары мектебі

Орал - 2020ж.

Презентация

Дәмдеуіштер мен татымдықтар

«Сірке қышқылы»

Slide 2

Сірке қышқылының түрлері:

Спирттік

Алма және т. б. Жеміс қышқылдары

Винодан жасалған

Солодкадан жасалған

Әр түрлі қоспалар қосылған

Уксус - құрамында көп мөлшерде сірке қышқылы бар өнім.

Slide 3

Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері

Органолептикалық анықтау әдістері

Тасымалдау және сақтау

Буып-түю

Таңбалау

Техникалық шарты

ГОСТ 56968-2016

Slide 4

Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштерін анықтау әдісі ГОСТ 56968-2016

Көрсеткіштердің атауы

Сипаттамасы және нормалары

Сыртқы түрі

Бөгде қоспалары мен тұнбасы жоқ сұйықтық

Түсі

түссіз мөлдір

Иісі

сірке суына тән, өткір емес, иіссіз

Дистилденген суда ерігіштігі

Толық, кез-келген арақатынаста, бұлдыраусыз және опалесценциясыз

Дәмі

Қышқыл, уксусқа тән дәмі бар, бөтен дәмсіз

Slide 5

Сыртқы түрі, түсі, дәмі мен иісі органолептикалық анықталады

Сұйық заттардың сыртқы түрі мен түсі 30-50 см ГОСТ 14618. 0-78 сынаманы қарау арқылы анықталады. МЕМСТ 25336-82 бойынша В-1-100, В-2-100, Н-1-100, Н-2-100 типті шыныға орналастырылған органолептикалық зерттеулерді қабылдау, сынамаларды іріктеу ережесі және әдістері (өзгерістерімен N 1, 2) . Шыны ақ қағаз парағына орнатылады және түс күндізгі уақытта немесе шағылысқан күйде қарастырылады. Қатты және майлы заттардың сыртқы түрі мен түсі ақ сүзгі қағазының парағына немесе шыны табаққа салынған үлгіні қарау арқылы анықталады.

Дәмін анықтау үшін сынаманы 6, 1, 1 стандартына сәйкес анықтайды.

Иісі мезгіл-мезгіл 15 минут тексеріледі, ол талданатын өнім түріне тән болуы керек.

Органолептикалық анықтау әдістері ГОСТ 28489 арқылы жүргізіледі

Slide 6

Ыдыстың әрбір бірлігіне заттаңба жапсырылады :

Өнімнің атауы;

дайындаушы кәсіпорынның атауы,

оның орналасқан жері немесе тауар белгісі;

партия нөмірлері;

брутто және нетто массалары;

нормативтік-техникалық құжаттаманың белгілері;

өнімді шығару күні (айы, жылы) .

Заттаңба атмосфералық жауын-шашыннан қорғалуы тиіс.

Сірке қышқылы өнімдерін таңбалау үшін және буып-түю үшін ГОСТ 5174 әдісін қолданылады.

Slide 7

Уксусты күн сәулесі тікелей түспейтін, құрғақ және бөлме температурасы + 25С дейінгі температурада буып-түйілген күйде сақтайды. Уксусты сақтау шарттары ГОСТ 9069

Әдісімен жүзеге асады.

Сірке қышқылын тасымалдау және сақтау үшін ГОСТ 52620 стандартына сәйкес полиэтиленді ыдыстар, бөшкелер сиымдығы 60 дм3 болатын ыдыстарды қолданылады. Шикізат көліктің барлық түрімен жабық көлік құралдарында осы түрдегі көлікте қолданылатын жүктерді тасымалдау ережелеріне сәйкес тасымалданады. Пакеттермен тасымалдау ГОСТ 24597, ГОСТ 21650 бойынша жүзеге асырылады.

Slide 8

Қорытынды

Бұл практикалық сабақта мен уксус өнімінің пайдасын; оның түрлерін; сақтау және тасымалдау шарттарын білдім.

Сондай-ақ қандай техникалық шарттар бойынша әзірленіп, анықталатынын; Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері бойынша анықтауды; қандай стандарттар арқылы буып-түю жүретінін білдім.

Slide 9

Пайдаланылған әдебиеттер

Сокольский И., Яблочный уксус. - М., 2010, 98 с.

https://ru. wikipedia. org/wiki/Ванилин

https://online. zakon. kz/Document/?doc_id=30501694#pos=0; 0

http://chemistryfood. blogspot. com/2013/04/. html

Чудаков М. И., Промышленное использование уксуса. - М: Гослесбумиздат, 2015, 180 с.

Севодина К. В., Пьянкова Ю. Ю., Современная товароведческая классификация уксусов. - 2013, 220 с.

Борисова А. Л., Кузьмина Л. Е., Панасюк А. Л., Новое направление в производстве пищевого уксуса. - 2017.

Slide 10

Назарларыңызға рақмет!


Ұқсас жұмыстар
Листериоз ауруы туралы түсінік
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Нан сапасы
ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі
САРЫ МАЙ САПАСЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР
ҰНДЫ КОНДИТЕР ӨНІМДЕРІНЕ ҚЫСҚАША МӘЛІМЕТ
ПАРАМЕТРЛІК СТАНДАРТТАУ
Параметрлік стандарттау әдісі
ҚАТТЫ ІРІМШІК
Квалиметрия шкалалары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz