Азық - түлік тауарларын тану


Slide 1

Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылық министрлігі

Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

5В072700 - «Азық - түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім алушыларына арналған

«Азық-түлік тауарларын тану» пәнінен

«Агротехнология» институты

«Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» жоғары мектебі

Орал - 2020ж.

Орындаған: ТПП-33 топ студенті Құтжан Т. Қ.

Тексерген: Айтмуханова З. М.

Презентация

Дәмдеуіштер « Ванилин»

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 2

Ванилин - ванильдің жағымды иісі мен дәмі бар түссіз кристалл. Ванилин - ваниль өсімдігінен, сондай-ақ картоптан, қамыс қантынан, перудің бальзамынан, таңқурайдан, зәтүн майынан алынады.

Ванилин эвгенолдан, пигниннен, гваяколдан және т. б. чинтетикалық әдіспен алынған ақ кристалды ұнтақ. Ол өткір ароматқа ие. Және саудаға таза ұнтақ түрінде немесе қант ұнтағымен қоспасы түрінде (ванильді қант) түседі.

Ваниль және ванилин аспаздықта, кондитер, сүт, ликер-арақ, иіс су өндірісінде және т. Б. Өндірістерде қолданады.

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 3

1

Сұйық түрі

Бұл этил спиртінде ерітілген ванилиннің кристады түрі. Сүт өнімдерін, сусындарды, нан өнімдерін өндіруде қолданады.

2

Ұнтақ түрі

Сыртқы жағынан ұнтаққа ұқсайды және ұсақ ұнтақталған. Бұл оны шоколад өндірісінде қолдануға ыңғайлы етеді. Кристаллмен салыстырғанда ол суда жақсы ериді, технологиялық және өте жарқын ваниль иісі бар.

3

Ванилиннің түрлері

Кристалды түрі

Ол өте жоғары температуралық жүктемелерге төзімді, қасиеттерін жоғплтпайды. Пісіргеннен кейін де сақталатын классикалық ваниль хош иісі бар.

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 4

Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері

Органолептикалық анықтау әдістері

Тасымалдау және сақтау әдістері

Буып-түю әдістері

Таңбалау әдістері

Азық-түлік тауарларын тану

Техникалық шарты

ГОСТ 16599-71

Slide 5

Көрсеткіштердің атауы

Сипаттамасы және нормалары

Сыртқы түрі

Түсі

Иісі

Суда ерігіштігі

Спиртте ерігіштігі

Балқу температурасы, °С

Ванилиннің массалық үлесі, %, кем емес

Күлдің массалық үлесі, %, кем емес

Кристалды ұнтақ

Ақтан ақшыл-сарыға дейін

Ванильді

1:20 қатынасында-суда 80 °C дейін температурада

2: 1 қатынасында-95% этил спиртінде аз қызған кезде

80, 5-82

99

0, 05

Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштерін анықтау әдісі ГОСТ 4204-77

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 6

Ванилинді күн сәулесі тікелей түспейтін, құрғақ және бөлме температурасы + 25С дейінгі температурада буып-түйілген күйде сақтайды. Ванилинді сақтау шарттары ГОСТ 9069

Әдісімен жүзеге асады.

Шикізат көліктің барлық түрімен жабық көлік құралдарында осы түрдегі көлікте қолданылатын жүктерді тасымалдау ережелеріне сәйкес тасымалданады. Пакеттермен тасымалдау ГОСТ 24597, ГОСТ 21650 бойынша жүзеге асырылады.

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 7

Сыртқы түрі, түсі, дәмі мен иісі органолептикалық анықталады

Сұйық заттардың сыртқы түрі мен түсі 30-50 см ГОСТ 14618. 0-78 сынаманы қарау арқылы анықталады. МЕМСТ 25336-82 бойынша В-1-100, В-2-100, Н-1-100, Н-2-100 типті шыныға орналастырылған органолептикалық зерттеулерді қабылдау, сынамаларды іріктеу ережесі және әдістері (өзгерістерімен N 1, 2) . Шыны ақ қағаз парағына орнатылады және түс күндізгі уақытта немесе шағылысқан күйде қарастырылады. Қатты және майлы заттардың сыртқы түрі мен түсі ақ сүзгі қағазының парағына немесе шыны табаққа салынған үлгіні қарау арқылы анықталады.

Дәмін анықтау үшін талданған сұйық заттың бір тамшысы 1 г ұнтақ қантпен араластырылып, тілге татылады.

Сұйық заттардың иісін органолептикалық әдіспен талданатын сұйықтыққа 1/6 батырылған 10х160 мм өлшемді қалың қағаз жолағында анықтайды. Кристалды заттардың иісін этил спиртіндегі талданған өнімнің 10% жаңа дайындалған ерітіндісіне 1/6 батырылған 10x160 мм қалың қағаз жолағында органолептикалық әдіспен анықтайды.

Иісі мезгіл-мезгіл 15 минут тексеріледі, ол талданатын өнім түріне тән болуы керек.

Азық-түлік тауарларын тану

Органолептикалық анықтау әдістері ГОСТ 25336-82 арқылы жүргізіледі

Slide 8

Ыдыстың әрбір бірлігіне заттаңба жапсырылады немесе:

Өнімнің атауы;

дайындаушы кәсіпорынның атауы,

оның орналасқан жері немесе тауар белгісі;

партия нөмірлері;

брутто және нетто массалары;

нормативтік-техникалық құжаттаманың белгілері;

өнімді шығару күні (айы, жылы) .

Заттаңба атмосфералық жауын-шашыннан қорғалуы тиіс.

Азық-түлік тауарларын тану

Ванилин өнімдерін таңбалау үшін және буып-түю үшін ГОСТ 9069 әдісін қолданылады.

Slide 9

Қорытынды

Мен бұл практикалық сабақта ванилин өнімінің түрлерімен таныстым. Сонымен қатар қолданылу аясын, оны буып-түю, заттаңбада қандай көрсеткіштер болу керек екенін, сақтау- тасымалдау шарттарын білдім.

Және де органолептикалық, физика-химиялық, техникалық шарттарымен танысып жұмыс жасадым.

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 10

Пайдаланылған әдебиеттер

Камалдина О. Д., Массов Я. А. Получение ванилина из лигносульфонатов. - М., 2011, 91 с.

Першина Л. А., ефанов М. В., Ваилин и его производные как потениальное сырье для синтеза биологически активных соединений. - М., 2003, 105 с.

Чудаков М. И. Промышленное использование ванилина. - М: Гослесбумиздат, 2015, 180 с.

https://ru. wikipedia. org/wiki/Ванилин

https://online. zakon. kz/Document/?doc_id=30501694#pos=0; 0

http://chemistryfood. blogspot. com/2013/04/vanilla. html

Азық-түлік тауарларын тану

Slide 11

Назарларыңызға рақмет!


Ұқсас жұмыстар
Нормалық кему
Уксусты сақтау шарттары ГОСТ
АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН СЫНАУ ЖӘНЕ БАҚЫЛАУ
Тауар сапасы және тауар сапасын анықтау
Азық - түлік компанияларының өнеркәсібіне терроризмнің болмашы қаупі
Қазақстан бай адамдары
Азық-түлік тауарларының сапасын бақылау
Иісі - сенсорлық әдістердің жиынтығы
Сараптау деп алға қойған міндеттің нақты фактілер негізінде шынайы шешімін табу мақсатымен білікті маман жүргізген тауарды сараптамалық зерттеу
Тағам өнімдерін консервілеу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz