Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі
Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық
университеті

5В072700- «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім
алушыларына арналған «Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы» пәнінен

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Презентация
Тақырыбы: ҚР тамақ өнеркәсібінің
негізгі даму бағыттары және қауіпсіздігі

Орындаған: ТПП-33 топ студенті Құтжан Т. Қ.
Тамақ өнеркәсібі – халықтың тағамға деген сұранысын
қанағаттандырады. Тамақ өнеркәсібінің өскелең дамуы кез-
келген елдің азық-түлік қауіпсіздігінің бірден-бір кепілі және

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
әлеуметтік ахуалдың негізі болып табылады. Ауыл
шаруашылық шикізаты өңделіп, азық-түлік саласын құрайды.
Қазақстан тамақ өнеркәсібі 1000 жуық тамақ өнімдерінің
түрлерін шығаратын көптеген салаларға бөлінеді. Қазіргі кезде
тамақ өнімдерін шығаратын кәсіпорындар заман талабына сай
жаңа техникамен және технологиямен жабдықталған. Ауыл
шаруашылығы шикізаттарынан ұзақ мерзімге сақталатын өнім
дайындалады. Ал тез бұзылатын тамақ өнімдері тамақ өндірісі
кәсіпорындарындағы қуаты жоғары тоңазытқыштарда
сақталады. Тамақ өнімдерінің қалдықтары қайтадан ауыл
шаруашылығында пайдаланылады.
Та м а қ ө н е р к ә с і б і н і ң о р н а л а су
ф а к то рл а р ы н а б а й л а н ы с т ы

1 Шикізат көзіне жақын орналасқан салалар (қант,

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
спирт, май шайқау, сүт, консерві, крахмал, сірне
т.б.);

2 Тұтынушыға жақын орналасқан салалар (наубайхана,
сыра қайнату, сүт, макарон, кондитер өнімдері т.б.);

3 Шикізат көзіне де тұтынушыға да жақын орналасқан
салалар (ет, ұн тарту, шарап жасау, темекі өңдеу т.б.).
Ет

Сүт

Балық

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Біздің елімізде тамақ
Шарап жасау
өнеркәсібінің жақсы
дамыған салалары:
Қант өнімдері

Ұн тарту

Кондитер

Жарма
Ет өнеркәсібі – тамақ өнеркәсібінің
Тамақ өнеркәсібінің базасы шикізатты ірі саласы, ол тамақ өнімдерінің 14-ін
пайдалану сипатына, түріне қарай үш құрайды. Мал өнімдерінің сапасы
топқа бөлінеді: құрамында жоғары сапалы нәруыз
бен басқа да құрауыштардың

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
болуымен анықталады. Еліміздегі ет
1. өсімдік шаруашылығының шикізаттары тағамдарына деген сұраныстың өсуі –
2. мал шаруашылығының шикізаттары халықтың тұрмыстық деңгейінің
3. өндіріс шикізаттары (тұз өндіру, жоғарылауын көрсетеді. 2002 жылғы
минералды сулар, балық аулау, теңіз көрсеткіш бойынша ет және ет
өнімдері). тағамдарын тұтыну жан басына
шаққанда 45 кг-ды көрсетті. Қазіргі
таңда ет өнімдері жоғары техникамен
жабдықталған ет комбинаттарында
дайындалады.
Ұн тарту – жарма өнеркәсібі – тамақ өнеркәсібінің екінші саласы. Оған: ұннан
жасалатын нан және макарон өнімдері, ұн, жарма жатадыБидайды тасымалдау
ұнды тасымалдаудан анағұрлым тиімді. Сондықтан ұн тарту және жарма
өнеркәсіптері аумақ бойынша тұтыну көздеріне жақын орналастырылады.
Ұн тарту еліміздің астықты және индустриялы экономикалық аудандарында,
яғни Солтүстік Қазақстан, Оңтүстік Қазақстан, Шығыс Қазақстан облыстарында

Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
жақсы дамыған. Мысалы, қазіргі кезде Астана, Тараз, Қапшағай, Қостанай ұн
тарту комбинаттары елімізде жоғары сапалы ұнмен қамтамасыз етуде.
Нан кәсіпорындары еліміздің барлық елді мекендерінде бар. Нан зауыттары
жоғары сапалы технологиямен жабдықталған. Қазіргі шағын нан жабу
кәсіпорындары ірі елді мекендердің бәрінде ұйымдастырылған. Макарон
зауыттары Алматы, Қарағанды, Петропавл, Шымкент, Семей қалаларында
орналасқан. Қазіргі кезде тамақ өнеркәсібі салаларын дамыту үшін жетілдірілген
технологиялар, шағын зауыттар және басқа құрал-жабдықтар сатып алу жөнінде
Қазақстан Республикасы бірқатар мемлекеттермен келісімшарт жасады. Мысалы
Ақтөбе макарон фабрикасы Италияның макарон жасайтын технологиясымен
жабдықталған.
Қант өнеркәсібі. Қант-маңызды тағам
түрлерінің бірі, оны өндіру үлесі 2003
жылғы есеп бойынша 481419 т – ны құраса,
жан басына шаққандағы тұтыну көрсеткіші
21,7кг – ға жетті.

Тағам өндірісінің үрдістері мен аппараттары
Республикамызда бірнеше қант зауыттары жұмыс
істейді. Қант зауыттары қызылша егу
шаруашылығымен айналысатын Жамбыл, Алматы
облыстарында орналасқан. Боралдай, Тараз, Шу,
Мерке, Қарабұлақ қант зауыттары құмшекермен қатар
шақпақ қант шығарады. Құмшекер өнеркәсіптері өз
елімізде өсірілген қызылшаны өңдеп қана қоймай,
сонымен қатар шетелдерден келген қант
шикізаттарын да пайдаланып, қант өнімдерін
шығаруда. Қазақстанға қант құрағы Бразилия,
Аргентина, Ау стралия т.б. елдерден әкелінеді.
Өйіткені елімізде өндірілетін қант өнімдері халықты
қантпен толық қамтамасыз ете алмайды.
Сүт өнімдері

Сүт өнімдері өнеркәсібі – тамақ өнеркәсібі
салаларының ішінде үшінші орында, 2002 жылғы

Тағам өндірісінің үрдістері мен аппараттары
статистикалық мәлімет бойынша шаруашылықтың
барлық түрінде сүт өндіру 4,1 млн т – ны құраса,
әрбір сиырдан сауылатын сүттің орташа көрсеткіші –
2044 кг – ға жетті. Сүт, қаймақ, ірімшік, айран,
ашытқы шығаратын сүт зауыттары мен сүт
комбинаттары еліміздің әрбір экономикалық
аудандары мен өнеркәсіп орталықтарында
шоғырланған. Өйткені сүт өнімдерін алысқа
тасымалдау тиімсіз. Қала халқын дер кезінде сүт
өнімдерінмен қамтамасыз ету үшін сүт зауыттары
әрбір қалада салынған. Ірі сүт зауыттары Алматы,
Қарағанды, Қостанай, Павлодар, Шымкент
қалаларында орналасқан.
ҚР азық-түлік қауіпсіздігі

Тағам өндірісінің үрдістері мен аппараттары
Еліміздің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету дегеніміз
— барлық қажетті саналатын отандық өнім түрлеріне
халыктың еркін қол жетімділігін қалыптастыру, импортқа
тәуелді болмау деген сөз.

Азық-түлік қауіпсіздігінің мәселесін ғаламдық ауқымда
қарастыру қажет. Жыл сайын әлемде аштықтан және
аштықтың салдарынан 40 млн.-ға жуық адам, соның ішінде
13 млн.-ға жуық бала қайтыс болады. Бұдан басқа, Жердегі
халықтың 40%-ынан көбі «жасырын аштық» деп атауға
болатын микроэлементтер тапшылығынан зардап шегеді. 2
миллиардқа жуық адам, әсіресе әйелдер темір тапшылығы
анемиядан зардап шегеді, ал 1,6 миллиард адамдар темір
тапшылығы анемиясы эндемиялық ауру болып табылатын
өңірлерде тұрады. Барлық әлем бойынша 230 млн.- ға жуық
бала А-витамині тапшылығынан зардап шегеді.
Қолданылған әдебиеттер:

Тағам өндірісінің үрдістері мен аппараттары
1. Қазақстандағы Мыңжылдықтың Даму Мақсаттары. - Астана,
2010ж

2. Әлемде азық-түлік қауіпсіздігінің жоқ болуымен байланысты
істер туралы ереже. ФАО СБ, Рим, 2011 жыл;

3. https://baribar.kz/

Ұқсас жұмыстар
АЛМАТЫ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ ФАКУЛЬТЕТ ТАҒАМ ТЕХНОЛОГИЯЛАРЫ
Тұмшаланған ыдыстағы консервілердегі ақау түлері
Тот баспайтын болат
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
Жеуге жарамды балдырлар - адам жеуге жарамды
Дәнді ақтау
Түсті металдар туралы түсінік
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Бөлшектер мен тораптарды құрастыру кезіндегі жалпы мәліметтер. Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын жүйелеу
ҚАСИЕТТЕРІН ЖАҚСАРТУҒА АРНАЛҒАН ОЛАРДЫҢ ҚОСПАЛАРЫ
Пәндер