Мектепке дейінгі жастағы балаларға арналған перспективалық мәзір




Презентация қосу
Мектепке дейінгі
жастағы балаларға
арналған
перспективалық мәзір
⚫Денсаулықты сақтау – бұл
тәрбиешілердің ең маңызды
жұмысы. Балалардың Балалардың
рухани ӛмірі, дүниетанымы, ақыл-
ой дамуы, білімінің беріктігі мен ӛз
кешіне сенуі олардың көңілді және
ширақ болуына байланысты.»
В.А.Сухомлинский
Денсаулық мәселесі тамақтану мәселесі;

Мектепке дейінгі 1-3 жас аралығындағы
мекемелердегі балалардың баланың тәуліктік энергия
тамақтануының негізгі шығыны 1000-1550 ккалды
мәселелерін табу және қҧрайды, 4-6
оларды шешу жолдарын жастағы -1950 ккал, 7
анықтау. жастағы баланыңкі 2000
ккалға дейін.
Сапалы тамақтану дегеніміз не?
Сапалы тамақтану Бала ағзасының қалыпты
теңгерімді диета шеңберінде дамуына кедергі келтіретін
қауіпсіз тағамдарды тҧтыну кӛптеген мәселелердің негізгі
жолымен қамтамасыз шешімі тамақтануды дҧрыс
етіледі, оның нәтижесінде ҧйымдастыру болып
бала ағзасы тағамдық табылады. Тамақтануды
заттарға қажеттілігін ҧйымдастыру принциптеріне
толық қанағаттандырады. сәйкес бала рационы
азықтардың барлық негізгі
топтарын қамтуы керек.
⚫2ден 7 жасқа дейінгі балалар тамақтануы;
• Тағамда ақуыздардың, майлар мен
көмірсулардың, сонымен қатар жануарлар
мен ӛсімдік майларының дұрыс жас
ерекшелік арақатынасы;
• Тағам қабылдау режимін қатаң
сақтау, тағамды қабылдау
жиілігін үнемі дұрыс сақтау: 1-7
жас шамасында 5 рет;
• Жас ерекшелік нормасына
сәйкес тағам көлемін қатаң
сақтау;
• Тамақтанудың баяу ритмі;
• Секрецияны кҥшейтетін ащы
дәмдеуіштер санын болдырмай
тағамдық қоспаларды алуан
түрлі еті;
• Тамақтандыру санына байланысты
тағам калориясын дұрыс бөлу;
⚫ТАМАҚТАНУ ЕРЕЖЕЛЕРІ
⚫2 жастан 7 жасқа дейінгі балаға көкөніс
тағамдарын көбірек беру керек – өсіп
жатқан ағза минералдар мен
дәрумендердің көп млшерін талап етеді.
Салаттарға майсыз қаймақтар қосуға
болады. Сонымен қатар рационға
балдыркөк, аскөк, ақжелкен және салат
сияқты дәмдеуіштерді қосуға болады.
⚫Апталық мәзірде кем дегенде 3 рет сорпа
болуы керек. Ең пайдалы сорпа борщ деп
есептеледі, себебі бұл көкөніс сорпасында
пайдалы заттардың өте көп мөлшері
қамтылған. Оны ет бульонында пісіруге
болады, бірақ лавр жапырағын, бҧрыш пен
томат пастасын қосу әлі ертерек.
⚫ Ақ және қара нан бала рацонына күнде кіруі қажет.
Бесіндік асқа тәтті емес күлше беруге болады.
Тәттілерден балаларға зефир, мармелад, пастила беру
ұсынылады. Шоколад аллергия тудыруы мүмкін, оны
беру ұсынылмайды.
⚫ Мәзірдегі сапалы жаңа тағам бауыр болып табылады.
Бала рационына бауырдың жақсы әсер етуін бағалау
қиын: ол асқорыту мен қанды көбейтуге ықпал етеді,
жеңіл қорытылатын ақуыздарға бай.
⚫ Бауырды бұқтырылған көкөністермен ұсынуға болады.
⚫ Таңғы және түскі асқа ақуызды тағамдар, яғни ет,
балық, жұмыртқа, сүзбе тағамдары; ал кешкі асқа –
сүтті-ӛсімдікті, жарма мен

жемістерден дайындалған тағамдар ұсынылады.
Күнделікті балалар ет, сҥт, сары және ӛсімдік майы,
көкөністер, қант, жемістер, нан сияқты азықтарды жеуі
керек, ал қаймақ, сыр, балық, сүзбені – күнара жесе
болады. Бір күнде екі ботқа немесе екі ұн тағамдарын
беруге болмайды. Әсіресе ӛсімдік майы қосылған түрлі
көкөніс салаттары өте пайдалы.


Бала-бақша тәрбиеленушілеріне
арналған
мәзір

Ұқсас жұмыстар
Балалардың тамақтану жағдайы және тамақтану кезіндегі балалардың тәртібі
Балаларда заттарды тексерудің көрнекі тәсілдерін қалыптастыру
Балалардың жас ерекшеліктеріне қарай қиял түрлерін зерттеудің психодиагностикалық әдістер жинағы
Мектеп жасындағы балалардың сөйлеу тілін тексерудің негізгі бағыттары
Мектеп жасына дейінгі балалардың есте сақтау қабілеттерін зерттеу
Роликті конькимен сырғанау
Аяқ киім гигиенасының ережелері
Алғашқы қадам бағдарламасы
Мектепке дейінгі ұйымда оқыту технологиялар
МЕКТЕП ЖАСЫНА ДЕЙІНГІ БАЛАЛАРДЫҢ ЗЕЙІН
Пәндер