ЕРКІН РАДИКАЛДАРДЫҢ ЗАҚЫМДАНУЫМЕН КҮРЕСУ СУЫҚПЕН, ВИРУСТАРМЕН ЖӘНЕ ТҰМАУМЕН КҮРЕС




Презентация қосу
Тағам құрамындағы
С тобының
дәрумендері оның
маңызы
Орындаған : Хозыұлы Фархат , БТ – 39.
ЖОСПАР :
1 . КІРІСПЕ
2 . НЕГІЗГІ БӨЛІМ
3 . ЖЕТІСПЕУШІЛІК БЕЛГІЛЕРІ
4 . С ВИТАМИНІНІҢ КӨЗІ
5 . САУ ТЕРІ МЕН КОЛЛАГЕННІҢ ПАЙДА БОЛУЫНА ЫҚПАЛ ЕТЕДІ
6 . МИНЕРАЛДЫ ЗАТТАРДЫҢ СІҢУІН ЖАҚСАРТАДЫ
7 . ПОДАГРА ҚАУПІН АЗАЙТАДЫ
8 . ЕРКІН РАДИКАЛДАРДЫҢ ЗАҚЫМДАНУЫМЕН КҮРЕСУ
9 . СУЫҚПЕН, ВИРУСТАРМЕН ЖӘНЕ ТҰМАУМЕН КҮРЕС
10 . СТРЕСС ӘЛСІРЕГЕН ИММУНДЫҚ ЖҮЙЕНІ ЖАҚСАРТАДЫ
11 . ИНСУЛЬТ ҚАУПІН АЗАЙТАДЫ
12 . ДЕНЕ КҮШІН АРТТЫРАДЫ
С дәрумені иммундық жүйені нығайтады, бұл қысқы вирустармен
сәтті күресуге мүмкіндік береді, бірақ зерттеулер көрсеткендей, бұл
жүрек-қан тамырлары ауруларының, босанғанға дейінгі кезеңдегі
денсаулық проблемаларының, көз ауруының, жасушалардың
зақымдануының және терінің қартаюының алдын алуға көмектеседі.
Сондай-ақ, ол ағзаға темір сияқты қажетті заттарды сіңіруге
көмектеседі.
С дәрумені-суда еритін витамин. Адам ағзасы оны синтездеуге немесе
жинақтауға қабілетсіз, сондықтан диетаға С дәрумені жоғары
жемістер мен көкөністерді қосу немесе оны тағамдық қоспалар
ретінде қабылдау маңызды.
Соңғы 10 жыл ішінде 100-ден астам зерттеулер жүргізілді,
нәтижесінде С витаминінің денсаулыққа тигізетін пайдасының тізімі
ұзаруда. Адам ағзасы С дәрумені шығармайтындықтан, адамдар
көбінесе оның жетіспеушілігінен зардап шегеді.
ЖЕТІСПЕУШІЛІК БЕЛГІЛЕРІ :

Әлсіз иммундық жүйе, көгерудің жеңілдігі, мұрыннан қан кету, қызыл
иектен қан кету, ісінген қызыл иек, жаралардың баяу сауығуы, ас
қорыту бұзылыстары, аутоиммундық аурулар, құрғақ және бөлінген
шаш, терідегі құрғақ және қызыл дақтар, дөрекі және құрғақ немесе
қабыршақты тері, ісінген немесе ауырсыну буындары, салмақтың
жоғарылауы.
С витаминінің жетіспеушілігімен байланысты денсаулық
проблемалары уақыт өте келе айқын бола бастайды және
денсаулығына байланысты үлкен проблемалар тудыруы мүмкін,
мысалы: жоғары қан қысымы, өт қабының аурулары, инсульт, қатерлі
ісік аурулары, атеросклероз.
С ВИТАМИНІНІҢ КӨЗІ :

С витаминінің ең жақсы көзі - жаңа
және термиялық өңделмеген
жергілікті, биологиялық өсірілген
жемістер мен көкөністер. Өнімдерді
пісіру және термиялық өңдеу кезінде,
сондай-ақ оларды сақтау кезінде
олардағы С витаминінің мөлшері
азаяды.
С ВИТАМИНІНІҢ
АҒЗАҒА ПАЙДАЛЫ
ҚАСИЕТТЕРІ
САУ ТЕРІ МЕН КОЛЛАГЕННІҢ
ПАЙДА БОЛУЫНА ЫҚПАЛ ЕТЕДІ .

40 жастан 74 жасқа дейінгі 4000-нан астам әйел қатысқан зерттеу С
витаминінің көп мөлшерін үнемі қабылдау әжімдердің пайда болуын,
құрғақ теріні азайтып, қартаюды баяулатуы мүмкін екенін көрсетті. С
дәрумені теріге, байламдарға, сіңірлерге, сүйектерге және қан
тамырларына қажет коллаген синтезіне қатысады. Ол қан
тамырларының қабырғаларын нығайтады, жараларды емдеуге
көмектеседі және қабынудың алдын алады. Косметикалық
процедуралардан кейін С дәрумені бар кремді қолдану, мысалы,
тыртықтарды кетіру терінің қызаруы мен ұзақтығын төмендететіні
туралы дәлелдер бар. Жоғары антиоксидантты диета теріні сау
ұстауға көмектеседі және терінің қатерлі ісігін болдырмауда маңызды
факторлардың бірі болып табылады.
МИНЕРАЛДЫ ЗАТТАРДЫҢ
СІҢУІН ЖАҚСАРТАДЫ .
Дене қажетті қоректік заттарды
сіңіріп, толық жұмыс істеуі үшін ас
қорыту жүйесі алдымен
тамақтанған тағамнан немесе
тағамдық қоспалардан қоректік
заттарды алып, содан кейін
олардың қанға сіңуін
ынталандыруы керек. Осыдан
кейін жасушалар осы дәрумендер
мен қоректік заттарды сіңіреді
және денеге қабынуды азайтуға
және аурудың дамуына жол
бермейді. С витаминін темірмен
бірге қабылдау ересектер мен
балаларда организмде темірдің
сіңуін жақсартуға болады.
ПОДАГРА ҚАУПІН
АЗАЙТАДЫ .
С дәрумені подагра қаупін азайтады. Бұл
артриттің ауыр түрі-бас бармақтың
буынында жиі кездесетін ауырсыну,
қаттылық және ісіну. Бұл зәр
қышқылының шамадан тыс деңгейіне
байланысты, оның тұздары буындарда,
тері астында және басқа жерлерде қатты
кристалдар түрінде жиналады. 40 жастан
асқан ер адамдар қатысқан ұзақ мерзімді
зерттеу күніне 1000-нан 1499 мг-ға дейін
С дәрумені қабылдау подагра қаупін 31%
төмендететінін көрсетті, күніне 1500 мг-
нан астам С дәрумені қабылдаған кезде,
диеталық қоспаларды
қабылдамайтындармен салыстырғанда
қауіп тіпті 50% төмендейді.
ЕРКІН РАДИКАЛДАРДЫҢ
ЗАҚЫМДАНУЫМЕН КҮРЕСУ .
С дәрумені-еркін радикалдар деп
аталатын зиянды молекулалардан
қорғайтын көптеген
антиоксиданттардың бірі. Еркін
радикалдар қалыпты биохимиялық
процестер нәтижесінде пайда
болады, соның ішінде тыныс алу, ас
қорыту және физикалық белсенділік
кезінде және қатерлі ісік, жүрек
ауруы және артрит сияқты
аурулардың дамуына ықпал етуі
мүмкін. Бос радикалдар тағамды
өңдеу нәтижесінде, улы заттардың,
ластанудың, түтіннің, темекінің және
радиацияның әсерінен пайда болады.
СУЫҚПЕН, ВИРУСТАРМЕН
ЖӘНЕ ТҰМАУМЕН КҮРЕС .
С дәрумені иммундық жүйеге
пайдалы әсер ететіні және дененің
суыққа, вирустар мен тұмауға қарсы
тұру қабілетінде маңызды рөл
атқаратыны бұрыннан белгілі. Алдын
алу үшін 1000 мг С дәрумені, ал ауру
болған жағдайда денеге вирустан
арылуға көмектесу үшін күніне 2000
мг ішіңіз. Ауру кезінде пневмония
немесе өкпе инфекциясы сияқты
ықтимал асқынулардың қаупін азайту
үшін С дәрумені қабылдау керек.
СТРЕСС ӘЛСІРЕГЕН ИММУНДЫҚ
ЖҮЙЕНІ ЖАҚСАРТАДЫ .

Зерттеулер көрсеткендей, С дәрумені
тұрақты күйзеліс нәтижесінде
әлсіреген иммундық жүйесі бар
адамдар үшін пайдалы. Біздің қоғамда
стресс күнделікті жағдайға
айналғанын ескере отырып, С
дәрумені жеткілікті мөлшерде қолдану
жалпы денсаулықты жақсартудың
тамаша құралы бола алады.
ИНСУЛЬТ ҚАУПІН
АЗАЙТАДЫ
Американдық клиникалық
тамақтану журналы
қандағы С дәрумені жоғары
концентрациясы бар
адамдарда инсульт қаупі ең
төмен концентрациясы бар
адамдарға қарағанда 42%
төмен екенін анықтады.
Себебі, жемістер мен
көкөністерді жейтін
адамдарда С дәрумені
жоғары және олар жейтін
жемістер мен көкөністердің
санын көбейтуге тырысады.
ДЕНЕ КҮШІН АРТТЫРАДЫ .

Сіздің диетаңызға С дәрумені көп болса, сіз физикалық және
бұлшықет күшін жақсарта аласыз, әсіресе бұл қарт адамдарға
қатысты. С витаминін тағамдық қоспалар ретінде қолдану спорт
кезінде оттегінің алмасуын жақсарта алады. Сондай-ақ, оның қан
қысымын төмендететінін дәлелдейтін зерттеулер бар. С витаминін
ауыр жаттығулардан бұрын, мысалы, марафонға дейін жеу, мұндай
жаттығулардан кейін кейде пайда болатын жоғарғы тыныс
жолдарының инфекцияларының алдын алады. С дәрумені өкпе мен
тыныс алу жолдарының жұмысын жақсартады.
Күніне 1000-нан 2000 мг-ға дейін С дәрумені организмдегі гистамин
өндірісін төмендетуі мүмкін (демікпемен ауыратын науқастарда ауру
тудырады) және осылайша демікпе белгілерін азайтуға көмектеседі.
Назарларыңызға
рахмет !

Ұқсас жұмыстар
Жылқы тұмауының қоздырушысы
ҚҰС ТҰМАУЫ
Бос радикалдар
Жануарлар арасындағы ауру әлемнің көптеген елдерінде, оның ауруы
Табиғи сұрыпталу түрлері
МЕНИНГОКОК КТЫ
Компьютерлік және биологиялық вирустар
Нарық үшін күрес
ДНҚ–ның фотохимиялық түрленуі. Люминенсценттік таңбалар мен зондтар және медицина мен биологияда қолдану
Қазақ күресінің әдіс - тәсілдері
Пәндер