Торт пісіру




Презентация қосу
ТОРТТАР ТУРАЛЫ МӘЛІМЕТТЕР
Торт пісіру

Жобаның міндеттері:
1. Торт пісіру тарихымен танысамыз
2. Торттардың әртүрлі түрлерін бөліп
көрсетеміз
3. Торттарды пісіру дағдыларын
жетілдіру
. 4Кондитер жұмысының ерекшеліктерін
меңгеру
ТАРИХҚА ШОЛУ
Бүгінгі тортты қайда және кім ойлап тапқанын
сенімді түрде айту мүмкін емес. Пісіру
саласындағы кейбір тарихшылар торттың
алғашқы прототипі Италияда пайда болды
деген қорытындыға келеді. Тіл мамандары
итальян тілінен аударылған торт сөзі әдемі
және күрделі нәрсені білдіреді деп санайды
және оны әртүрлі түстердің, жазулар мен
әшекейлердің шашылған тортының
көптеген әшекейлерімен байланыстырады.
Басқалары торттардың пайда болуының
басқа теориясын ұстанады. Шығыстың
дәмді тәттілерін бәрі біледі, олар тіпті
талғампаз Гурманды өзінің талғампаз дәмі
мен таңғажайып хош иісіне тағзым ете
алады. Бұл идеяны ұстанушылар әлемнің
ең жұмбақ бөлігінің ежелгі аспазшылары
сүт, бал және күнжіт көмегімен десерттер
дайындағанын анықтады. Ия, және
формада олар біздің үстелімізде көрген
торттарға ұқсады.
Алғашқы торттардың пайда болуы,
Франция десерт әлеміндегі трендтер
деген пікірмен келісуге болмайды. Дәл сол
жерде кішкентай кофеханалар мен
кафелерде пайда болған торт бүкіл
әлемді жаулап алды. Француз аспаздары
мен кондитерлері көптеген ғасырлар бойы
осы тәтті шедеврді безендіруде және
безендіруде тенденцияларды талап етті.
Таңқаларлық емес, бұл махаббат пен
романтика елінде десерттердің ең
танымал атаулары пайда болды, олар
бізді әлі күнге дейін естиді: Меруерт,
кілегей, карамель, желе және печенье.
Дегенмен, тортты кім ойлап тапқанына
қарамастан, әр елде осы тағамды пісіруге
арналған өз дәстүрлері мен рецептері бар.
Торттар ерекше жағдайларда
дайындалады, ал олардың әрқайсысы
пішіні мен мазмұнымен ерекшеленеді.
Көптеген қызығушылық пен қызықты
фактілер торттармен байланысты.
Олардың кейбіреулері тіпті тіркеліп,
Гиннестің рекордтар кітабына енгізілді.
ТОРТТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ
1. Тұтас пісірілген торттар
2. Итальяндық торттар
3. Құрама торттар
4. Француз торты
5. Вена торты
6. Вафли торттары
7. Үгілмелі торттары
8. "Сұйық” торты
9. Сүзбе торттары
КОНДИТЕР МАМАНЫ

Дәмді тәттілерді — кондитерлік өнімдерді дайындау шеберлігі
әрдайым бағаланды, ал торттардың, кәмпиттердің және басқа
да тәттілердің керемет дәмінің құпиялары әрқашан қатаң
құпияда сақталады. Кондитер-маман, иеленетін білімі,
дағдылары, кондитерлік бұйымдарды дайындау және осы
процестің технологиясы. Кондитер болуы тиіс таңдаулы дәмі,
фантазией және бейімділігі, шығармашылыққа. Осы профиль
мамандарының ең жақсы туындыларын өнер
туындыларымен салыстыруға болады
Кондитер маманы әрқашанда сұранысқа
ие мамандық Кондитерлерді кейде
психотерапевтермен немесе адам
жанының емшілерімен салыстырады.
Кәсіптің қарапайымдылығы мен
тартымдылығына қарамастан, кондитерлер
жоғары ылғалдылық пен температура
жағдайында жұмыс істеуге, эмоционалды
және физикалық белсенділікті сезінуге
мәжбүр. Аллергиядан зардап шегетін
немесе иіс сезімі жеткіліксіз адамдарға
кондитерлік өндірісте жұмыс істеу
ұсынылмайды. Алайда, осы қиындықтар
мен қиындықтардан қорықпайтындардың
алдында жеке және кәсіби өсудің
тартымды перспективалары ашылады. Сіз
кондитер мамандығын мамандандырылған
кәсіби оқу орындарында ала аласыз, оны
бітіргеннен кейін санаттар беріледі.
Жоғары оқу орнында "кондитерлік өндіріс
технологы"мамандығы бойынша білімін
жалғастыру мүмкіндігі бар. Мемлекеттік
білім беру жүйесінен басқа Ресейде жеке
білім беру мекемелері жұмыс істейді,
кондитерлер үшін шеберлік сыныптары
мен оқыту семинарлары өткізіледі
Кондитерге қойылатын талаптар
Қазіргі заманғы кондитерге қойылатын талаптар:
1.Бастауыш немесе орта кәсіптік білімі болуы тиіс..
2. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің рецептурасы мен
технологиясын білу.
3. Шикізаттың сипаттамасын, оның қасиетін, қолданылуын, шарттары мен
сақтау мерзімдерін біліңіз.
4. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің санитарлық –
гигиеналық жағдайларын, оларды сақтау шарттары мен мерзімдерін
сақтау.
5. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді жоғары көркемдік өңдеу тәсілдері
мен тәсілдерін білу.
6. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің сапасын бағалаудың
органолептикалық әдістерін білу.
Ұн және кондитерлік өнімдерге арналған рецепттер мен стандарттар
жинағын қолдана білу.
8. Технологиялық жабдықты пайдалану қағидалары мен ережелерін білу.
9. Еңбекті қорғауды, өрт және электр қауіпсіздігін білу және сақтау.
10. Жұмыс орнындағы еңбекті ұтымды ұйымдастыруды білу.
11. Жоғарыда аталған талаптардың жауапкершілігін түсіну-жас маманның
табысты жұмысының және оның өнімдерінің жоғары САПАСЫНЫҢ
КЕПІЛ
Техникалық қауіпсіздік
• Ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өңдеуге арналған
жабдықты пайдалану кезінде, пісіргеннен кейін, жұмыс
органдарының өнімдерді деформацияламауын және бұзбауын
қамтамасыз ету керек. Технологиялық тәртіп қатаң сақталуы
керек. Салқындату камерасын қосар алдында оның
жарамдылығын, конвейерді бұйымдардың қалдықтарынан
тазартуды, жылу оқшаулауын және салқындату шкафтарының
герметикалығын алдын ала тексеру қажет. Пештерге қызмет
көрсетуге пайдалану ережелерін және т/б білуге білікті
комиссиядан емтихан тапсырған 18 жастан кіші емес
жұмысшылар жіберіледі. Іске қосар алдында газ
коммуникациясының, крандардың жарамдылығын, газ
құбырында қысымның болуын, газдың кемуінің болмауын
тексеру, пештің оттығы мен газ жолдарын 10-15 минут ішінде
мұқият желдету қажет. Иіс пен газ болған кезде жарық пен басқа
да электр аспаптарын қосуға және өшіруге тыйым салынады.
• Машинаның агрегаты аударылудан, өздігінен араластырудан,
дірілден, дүмпулерден сақтану үшін берік негіздерде бекіту
қажет. Машиналар мен агрегаттарға еркін қол жеткізілуі тиіс,
оларға қызмет көрсету қауіпті болмауы тиіс. Қауіпті
саңылаулардың өту жолдарының ені 1 м-ден кем болмауы
керек, ал тұрақты жұмыс істейтін орындар үшін негізгі өту
жолдары 1,5 м-ден кем болмауы керек. Жолда машинаны
тазалай алмайсыз. Жүктің астында тұруға болмайды. Қуат
түймелері таза болуы керек, оларды дымқыл немесе лас қолмен
ұстамаңыз. Барлық қозғалатын және айналатын машиналарда
қоршау, реттеу, майлау және жөндеу жұмыстарын тек слесарь
жүргізуі керек. Жалаңаш биіктікте орналасқан барлық кәбілдер
мен сымдар ықтимал механикалық зақымданулардан сенімді
қорғалуы тиіс. Ашық қазандықтарда жұмысшыларды қайнаған
массаның шашырауынан қорғау үшін қақпақтар болуы керек.
Аппараттардың, құбырлардың жылу бөлетін беттері
оқшаулағыш материалмен жабылады
БИКЕШ САУСАҚТАРЫ ТОРТЫ
Қамыр үшін бізге қажет:
1 стакан ұн
1 стакан қант
1 ас қасық қаймақ
2 жұмыртқа
4-5 ас қасық какао
2 шай қасық пісіру ұнтағы
1/2 банка қаймақ үшін
қоюландырылған сүт:
1 литр қаймақ (май мөлшері 25-30%)
1/2 кесе қант
1/2-1 стакан жаңғақ
Киви-1 дана
Банан-1 дана
алма-1 дана
Глазурь жасау үшін: 4 ас
қасық ,қаймақ 4 ас қасық ,какао 6
ас қасық
Пісіру әдісі; пісіру ұнтағы ұнмен араластырылуы
керек. Жұмыртқа мен қантты бөлек ыдыста
араластырыңыз, содан кейін қаймақ пен
қоюландырылған сүт қосыңыз. Үнемі
араластырып, дайын массаны ұнға құйып,
араластырыңыз. Дайын қамырдың жартысын
дөңгелек пішінге құйып, дайын болғанға дейін
қыздырылған пеште пісіріңіз – әдетте 15 минут
немесе одан да көп. Екінші жартысында какао
ұнтағын қосып, екінші рет пісіріңіз. Какао
қосылған дайын тортты салқындатып, 2-4 см
текшелерге кесіңіз. жеңіл тортты қаймақпен
(қантпен шайқалған қаймақ) майлап, жаңғаққа
себіңіз (бірақ бәрі бірдей емес!). Шоколад пен
жаңғақты қосып формаға келтіреміз. Кесілген
жемістерді текшелер арасында жайыңыз. Қалған
Крем қуыстар мен бос жерлерді толтыра алады.
Дайын тортты тоңазытқышта салқындату керек.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!!!!!

Ұқсас жұмыстар
Газ аспабының орналасуы
Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру
Бизнес жоспар: Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру
Алгоритм әрекеттерін ретімен жаз
Электр доғалық дәнекерлеу
Кондитерлік дүкен
Көлденең және тік жіктерді пісіру
Бұрыштамалы жіктерді пісіру
НАН ӨНІМДЕРІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Қамырды дайындау
Пәндер