Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері




Презентация қосу
Балаларға арналған
ақуызды сүт өнімдері

Орындаған:Шәріпова Мөлдір
Тексерген:Кошубаева Жадыра
Жоспар:
1.Сүт өнімдері
2.Сүт пайдасы
3.Сүт тағамдары
4.Сүт қышқылды өнімдері
5.Балалар тағамы сүт өнімдері негізіне және
үрдістер олардың өндірістегі өнімдерге талаптары
Сүтті өнім – сүттен өндірілген немесе оның құрамдас бөлігі сүт
текті емес майдан және ақуыздан өндірілген азықтық өнім.

Құрама сүтті өнім – сүттен және қосымша өнімдер қосылған
немесе қосылмаған және сүтті емес компоненттерден өндірілген
азықтық өнім. Дайын өнімде сүттің құрамы 50% жоғары, балмұздақ
пен тәтті тағамдарда сүт 40% жоғары болуы керек.

Сүт құрамды өнім – сүт немесе сүт өнімдерінен немесе сүттің
өңдеуінен алынған қажет емес өнімдер және сүттектес емес
компоненттер, соның ішінде сүттектес емес майлар немесе ақуыз
дайын өнімнің құрғақ зат мөлшерінің құрамындағы сүттің құрғақ
зат мөлшері 20 %-дан көп емес тағамдық өнім.
Сүт тағамдары – сүттен дайындалатын әр түрлі өнімдер. Оларды
дайындау кезінде сүттің сақталу мерзімін ұзарту және оның
құрамындағы пайдалы заттар мен жұғымдылық сапасын сақтау
мақсаты да көзделеді. Сары май және ірімшік, сүт консервілерін
(қойытылған сүт, т.б.), ашытылған сүт (айран, қатық, құрт, қымыз
, сүзбе, шұбат, т.б.) дайындау ісі ертеден белгілі.
Сүт тағамдарын қазақ халқы бір сөзбен “ақ” дейді. Ақтан
тағамдар әзірлеуде бірнеше мыңдаған жылдар бойы халық аса
бай тәжірибе жинақтай отырып, одан жүзден астам тамақ түрлері
мен дайындау әдістерін жасаған. Сиыр сүтінен сұйық, қою,
қоймалжың, ащы, тұщы, жұмсақ, қатты, ұнтақ түріндегі ұлттық
тағамдар жасаса, ешкі сүтін емге қолданған. Бие сүтін ашытып
қымыз, түйе сүтінен шұбат жасап, оларды әр түрлі ауруларға ем
ретінде де пайдаланған
Сүт қышқылды өнімдер

Жалпы сүт қышқылды өнімдер ассортименті жеткілікті сан
түрлі болып келеді. Қымыз, айран, шұбат, йогурт, құрынғы
сияқты өнімдер бұрыннан белгілі. Ең бірінші қымыз туралы
құжаттық мәлімет Геродоттың «Грек-мысыр жауынгерлері
туралы тарих» еңбегінде б.з.д. 470 жылы жазылған
болатын. Ал Египетте бұрынғы заманнан бері биенің, сиыр
немесе ешкінің қышқыл сүтіне қатысты «Лебен раиб»
атауы қолданылған.

Сүттің қою сүт қышқылды өнімге айналатындығының
себебін анықтауға бірнеше мыңжылдықтар өткен болатын.
Бірнеше жүз жыл бұрын француз ғалымы Луи Пастер ашу
процесінің микроорганизмдер бөлетін ферменттер
негізінде жүретіндігін анықтады. Спирттік ашу, яғни
қанттың спиртке және көмірқышқылына айналуы
ашытқылар негізінде жүреді.
Балалар тағамы сүт өнімдері негізіне және үрдістер
олардың өндірістегі өнімдерге талаптары:
-Қазіргі бап балалар тағамы өнімді сипаттайтын, ортақ
түсінікемені құрайды. Балалар тағамы өнімді нақты
сипаттайтын, сүт өнімдерін қайта өңдеу, ортақ түсінік
қазіргі Федералдық заң басты ұлттық стандарт бойынша
қолданыста орнатылады, сонымен қатар балалар тағамы
өнімі.
-Тағамдық өнім , балалар тамақтануы өнімдерімен
түсіндіріледі, 14 жасқа дейінгі балаларға арналған
тамақтану және балалар ағзасы физиологиялық
талаптарға сай болуы керек.
-Балалар тағамы, сиыр сүтінен өнделген немесе басқа
ауылшаруашылығы мал сүт өнімі емес компоненттердің
қосылуымен, бұл өнімдердің ортақ массасы 20%-дан кем
емес немесе олардың қосылуынсыз балалар тамақтануы
сүт өніміне негізделеді.
-Балалар тамақтануы ерте жастан балаларға арналған
өнімі балалар тамақтануы мен тсіндіріледі,тамақтану
туылғаннан бастап 3 жасқа дейінгі балаларға арналады.
-Бейімделген сүт қоспасы ( ана сүтін алмастырушы) ерте
жастағы балаларға арналады, бұл тамақтану туылғаннан
үш жасқа дейінгі балаларға арналған.
-Балаларды емізу қосымша ретінде олардың рационына
енгізілетін сәбилер үшін түсінікт,і бала азық-түлік,
сүтқоспаларыж әне одан басқа қоспаларға бейімделген
жануар және өсімдік өнімдерін өндірілген, сүт қоспасын,
балалардың жасына байланысты физиологиялық
сипаттамаларын ескере отырып қолданады.
-Келесі қоспа балалар тағамы өнімінің балалардың бірінші
жылдарында, жауарлар сүті ауылшаруашылығы негізінде
жүргізілген , ақуыз протоині және бейімделген немесе
ішінара бейімделген тамақтануға алты айдан асқан
балаларға беріледі.
Балалар тамақтануы тез дайындалатын және ол ерте
жастағы балалара құрғақ өнімді қолдануға болады, үй
жағдайында дайындалатын тағамдарға қосылатын ауыз су,
сүт, сүт қоспасы немесе шырын температуралары 30°С
төмен болмауы керек.
-Балалар тағамы мектеп жасындағы балаларға 6 жастан бастап
14 жасқа дейінгі балаларға беріледі.
-Сүт негізіндегі ботқаны жеуді балаларға ерте жастан бастап, әр
түрлі жарма, сүт өнімдері сүт компоненттері емес өнімді
қолданады.
-Балалар тамақтануы мектеп жасына дейінгі балаларға арналған
балалар тамақтануымен түсіндіріледі, балалар тамақтануғы 3
жастан 6 жасқа дейін арналады.
-Негізінді сүт өніміне ботқа, ерте жастан бастап балаларға
тамақтануға арналады, әр түрлі жармадан өндірілген, сүт
өнімдері немесе сүт құрамындағы өнім сүт өнімі емес
компоненттері және олардың енгізілуіңісіз дайын пайдалану.
Назарыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Пісірілген шұжық
Макарон өнімдері
Толықтырғышсыз қоюлатылған сүт көнсервілері
ICE сүт өнімдері
Диеталық және балалар тағамының құрғақ өнімдері
Егде жастағы адамдардың тамақтануы
Қарт адамға диета
Қазіргі нарықтағы сүт өнімдері
Бактериалды ашытқыларды қолдану технологиясы
Тамақ өндірісіндегі биотехнология
Пәндер