Микробиологиялық зертхана бөлмелері


Slide 1

Тақырыбы: Зертханаларда қолданылатын биологиялық қауіпсіздіктің негіздері. Патогендігі бойынша I-IV топқа жататын микроорганизмдермен жұмыс істеу қауіпсіздігі.

Орындаған:

Тексерген:

«Астана медицина университеті» КеАҚ

«Ш. И. Сарбасов атындағы микробиология және вирусология кафедрасы»

Нұр-Сұлтан, 2020

СӨЖ

Slide 2

Жоспары:

Кіріспе

II. Негізгі бөлім

Микробиологиялық зертхана;

Зертханадағы жұмыс тәртібі;

Зертханадағы жұмыс істеудің қауіпсіздік ережелері;

III. Қорытынды

ІV. Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

Slide 3

Микробиологиялық зертхана

Микробиологиялық зертхана арнайы жабдықталған, микробиологиялық бақылау көмегімен инвентарьдың, техникалық құрал - жабдықтар мен аппараттардың, қоғамдық тамақ өнеркәсібінің және тамақ өнімдерін сату жұмысшыларының санитарлық жағдайын тексереді; қоршаған орта обьектілерінің ауа, топырақ, тамақ өнімдерінің микробтармен ластануын зерттейді.

Slide 4

Микробиологиялық зертхана бөлмелері

Зертханалық бөлме

Жуу бөлмесі

Орта пісіру

Зат сақтау

Автоклав

Бокс

Slide 5

Зертханадағы жұмыс тәртібі

Химиялық зертханада жұмыс істегенде мына төмендегі ережелерді қолдану керек:

Slide 6

Зертханада жұмыс істеудің қауіпсіздік ережелері

Slide 7

Микроағзаларды қауыптылығымен байланысты ВОЗ сұрыптауы бойынша төрт топқа бөледі:

1. Аса қауыптылығы жоқ микроағзалар. Күнделік жағдайда адамдардың және жануарлардың ауруларын қоздырмайды (іш таяқша, стафиллококк) .

2. Орташа қауыпты микроағзалар. Адамдардың және жануарлардың ауруларын қоздырады, бірақ күнделік жағдайда аса қауыпты емес (сальмонелла, туберкулез қоздырғыштары, гепатит, менингит вирустері) .

3. Жоғары қауыпты микроағзалар. Осы микроағзалар ауру қоздырады, бірақ бір ағзадан екінші ағзаға берілмейді (бруцеллез қоздырғышы, қан аурулары) .

4. Өте жоғары қауыпты микроағзалар. Эпидемия таратылуға, ағзада күрделі инфекциялар тұдыруға себеп болатын микроағзалар (оба, шешек, аусыл, сібір жарасының қоздырғыштары) .

Slide 8

Микроағзалар топтарға бөлінуімен байланысты зертханаларды келесі дәрежелерге бөледі:

Slide 9

Патогендігі бойынша I-IV топқа жататын микроорганизмдермен жұмыс істеу қауіпсіздігі

Slide 10

Патогендігі бойынша I-IV топқа жататын микроорганизмдермен жұмыс істеу қауіпсіздігі

Slide 11

Патогендігі бойынша I-IV топқа жататын микроорганизмдермен жұмыс істеу қауіпсіздігі

Slide 12

Қорытынды:

Осы келтірілген мәліметтерді қатаң есте сақтаған жөн. Тосын жайттар болған кезде сабырлықпен қарап оқиғаның неден болғанын анықтап оның салдарын тез арада жойған дұрыс. Химиялық элементтер өте қауіпті заттар болғандықтан оның зардабы да орасан болады.

Slide 13

Пайдаланылған әдебиеттер тізімі:

1. http://adilet. zan. kz/kaz/docs/V050003770_

Микробиология: учебник / Под ред. Зверева В. В. . - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2015. - 384 c.

Беляев, С. А. Микробиология: Учебное пособие / С. А. Беляев. - СПб. : Лань П, 2016. - 496c.


Ұқсас жұмыстар
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Ветеринарлық зертхананың негізгі қызметі
Зертханаларда қолданылатын биологиялық қауіпсіздіктің негіздері
Микробиология және вирусология
Стандартты микробиологиялық зертхана
Бактериологиялық лаб
Микробиологиялық зертхана құрылымы
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ НОМЕНКЛАТУРАСЫ
Микробиологиялық зертхана. Бактериологиялық лаб
ИОНДАУШЫ СӘУЛЕЛЕР КӨЗДЕРІМЕН ЖҰМЫС ЖҮРГІЗУ КЕЗІНДЕ ҚОРҒАНУ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz