Өсімдіктердің қоршаған ортаның стресстеріне төзімділігіне пролиннің тигізетін әсерін зерттеу
Презентация қосу
Өсімдіктердің қоршаған ортаның
стресстеріне төзімділігіне
пролиннің тигізетін әсерін зерттеу
Орындаған: Рүстембек Меруерт Саматқызы
Жетекші: Аликулов Зерекбай Аликулович
Жұмыстың мақсаты: жұмсақ жаздық бидай
сорттарының тұзға төзімділігін және
пролиннің жинақталуын зерттеу.
Жұмыстың міндеттері:
- Бидай өсімдігінің тамыры мен өскінінің
ұзындығына тұзды ортаның әсерін зерттеу;
- Бидайдың вегетативті мүшелерінде жиналған
пролиннің мөлшерін анықтау;
- Бидай сорттарынының онтогенез фазаларына
натрий тұзының әсерін зерттеу.
Тұздану – қоршаған ортадағы негізгі
абиотикалық факторларға жатады.
Өсімдіктердің тұзды ортада өсуге
бейімделуі арқылы олардың тірі қалуы
мен өнім беруі анықталады.
Өсімдіктерде стресстік жағдайларда
көп мөлшерде өсімдіктердің қолайсыз
жай-күйінің индикаторлары болып
табылатын қосылыстар пайда болады.
Мұндай қосылыстардың біріне-
пролин жатады. Пролиннің жиналуы
стресстік әсер ету жағдайында
осмостық шоктың дамуына кедергі
келтіретін клетканың ең жылдам жауап
реакцияларының бірі болып табылады.
Бидай өсімдігінің тамыры мен өскінінің
ұзындығына тұзды ортаның әсерін зерттеу
Шортандинская 95
Целина 50 Натрий тұзының
Астана 2
бидай сорттарының
тамыры мен өскін
жұмсақ жаздық бидай
ұзындығына әсері, (мм)
сорттары қолданылды
Бидайдың Шортандинская Целина - 50 Астана - 2
вегетативті - 95
мүшелері Бақыла 1,68% Бақыла 1,68% NaCl Бақылау 1,68%
у NaCl у NaCl
өскін 65,61 ± 15,42 86,01 ± 26,75 45,03±6,32 19,65
ұзындығы 5,322 9,224 5
тамыр 56,40 ± 29,81 67,72 ± 27,13 75,47±8,41 22,32
ұзындығы 20,001 4,970 7
Бидай сорттарынының тамырында және жерүсті
мүшелерінде бос пролиннің мөлшерін анықтау
Пролиннің бидайдың вегетативті мүшелерінде массасы, мг/100г
Бидайдың Пролин мөлшері, мг/100г
вегетативті Шортандинская - 95 Целина - 50 Астана - 2
мүшелері Бақылау 1,68% Бақылау 1,68% Бақылау 1,68%
NaCl NaCl NaCl
сабағы 6,1 12,0 6,6 8,0 7,3 10,0
өркен 7,9 10,2 6,3 11,4 7,2 12,4
тамыр 6,7 14,0 6,8 28,0 8,3 16,0
Жоғарыда келтірілген нəтижелер, осмотикалық стресс
кезінде пролиннің шамадан тыс синтезделетінін
дəлелдейді.
Бидай сорттарынының онтогенезіне натрий тұзының әсерін
зерттеу
Бидай өсімдігінің жапырағында пролин мөлшері, мкг/г
онтогенез Пролиннің мөлшері, мкг/г
фазалары Шортандинская - 95 Целина - 50 Астана - 2
Бақылау 1,68% Бақылау 1,68% Бақылау 1,68%
NaCl NaCl NaCl
түптеу 365,49 ± 584,12±7,8 132,61 ± 200,11± 256,01 ± 336,75±
20,001 5 9,224 7,89 5,114 4,65
масақтау 628,21 ± 719,65±6,3 779,04 ± 1039,18 877,72 ± 1087,02
5,322 2 4,970 ± 2,160 ±
7,36 11,2
гүлдену 592,31± 828,81±5,1 995,96±8,4 1292,82 655,32± 1387,11
3 6 ± 6,65 5,68 ±
6,41
ҚОРЫТЫНДЫ
Қалыпты жағдайда өсімдіктердегі пролин мөлшері
жоғары емес, бірақ ол өсімдіктерге әртүрлі стресстік
факторлар әсер еткен кезде күрт жоғарылайды. Стрессті
жағдайларға тұздану, құрғақшылықтан басқа, төменгі
температура да болуы мүмкін. Стресстік әсерлер үнемі
пролиннің жиналуымен бірге жүрмейді. Стресстік
жағдайларда пролиннің пайда болуы тек өсімдік тіндері
оттегімен жақсы жабдықталған және пролин синтезі
үшін жеткілікті субстрат (глутамин қышқылы) болған
жағдайда ғана жүреді.
Сонымен зерттеу жұмысымызда алынған
нәтижелерге сүйене отырып, келесі тұжырым жасауға
болады:
- Бидай өсімдігінің тамыр мен өскінінің ұзындығына
тұзды ортаның әсері зерттелді. Зерттеу нәтижесінде
тұзды ортада бидайдың барлық сорттарында тамыр мен
өскін ұзындығы бақылаумен салыстырғанда 2-есеге
төмен баяу өсетіндігі анықталды.
- Бидайдың вегетативті мүшелерінде жиналған
пролиннің мөлшеріне талдау жүргізілді. Зерттеу
нәтижесінде бидай өсімдігінің жер үсті мүшелеріне
қарағанда тамырында пролин мөлшері бақылаумен
салыстырғанда жоғары жиналатындығы анықталды.
- Бидай сорттарынының онтогенез фазаларына натрий
тұзының әсері зерттелді. Зерттеу нәтижесінде тұзды
ортада бидай өсімдігінің гүлдену фазасында пролин
мөлшері бақылаумен салыстырғанда жоғары мөлшерде
жиналатындығы анықталды.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz