Өсімдіктердің қоршаған ортаның стресстеріне төзімділігіне пролиннің тигізетін әсерін зерттеу



Өсімдіктердің қоршаған ортаның стресстеріне төзімділігіне пролиннің тигізетін әсерін зерттеу
Орындаған: Рүстембек Меруерт Саматқызы
Жетекші: Аликулов Зерекбай Аликулович

Жұмыстың мақсаты: жұмсақ жаздық бидай сорттарының тұзға төзімділігін және пролиннің жинақталуын зерттеу.
Жұмыстың міндеттері:
- Бидай өсімдігінің тамыры мен өскінінің ұзындығына тұзды ортаның әсерін зерттеу;
- Бидайдың вегетативті мүшелерінде жиналған пролиннің мөлшерін анықтау;
- Бидай сорттарынының онтогенез фазаларына натрий тұзының әсерін зерттеу.

Тұздану - қоршаған ортадағы негізгі абиотикалық факторларға жатады. Өсімдіктердің тұзды ортада өсуге бейімделуі арқылы олардың тірі қалуы мен өнім беруі анықталады.
Өсімдіктерде стресстік жағдайларда көп мөлшерде өсімдіктердің қолайсыз жай-күйінің индикаторлары болып табылатын қосылыстар пайда болады. Мұндай қосылыстардың біріне-пролин жатады. Пролиннің жиналуы стресстік әсер ету жағдайында осмостық шоктың дамуына кедергі келтіретін клетканың ең жылдам жауап реакцияларының бірі болып табылады.

Бидай өсімдігінің тамыры мен өскінінің ұзындығына тұзды ортаның әсерін зерттеу
Шортандинская 95
Целина 50
Астана 2
жұмсақ жаздық бидай сорттары қолданылды
Бидайдың вегетативті мүшелері
Шортандинская - 95
Целина - 50
Астана - 2
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
өскін ұзындығы
65, 61 ± 5, 322
15, 42
86, 01 ± 9, 224
26, 75
45, 03±6, 325
19, 65
тамыр ұзындығы
56, 40 ± 20, 001
29, 81
67, 72 ± 4, 970
27, 13
75, 47±8, 417
22, 32
Натрий тұзының бидай сорттарының тамыры мен өскін ұзындығына әсері, (мм)

Бидай сорттарынының тамырында және жерүсті мүшелерінде бос пролиннің мөлшерін анықтау
Бидайдың вегетативті мүшелері
Пролин мөлшері, мг/100г
Шортандинская - 95
Целина - 50
Астана - 2
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
сабағы
6, 1
12, 0
6, 6
8, 0
7, 3
10, 0
өркен
7, 9
10, 2
6, 3
11, 4
7, 2
12, 4
тамыр
6, 7
14, 0
6, 8
28, 0
8, 3
16, 0
Жоғарыда келтірілген нəтижелер, осмотикалық стресс кезінде пролиннің шамадан тыс синтезделетінін дəлелдейді.
Пролиннің бидайдың вегетативті мүшелерінде массасы, мг/100г


Бидай сорттарынының онтогенезіне натрий тұзының әсерін зерттеу
Бидай өсімдігінің жапырағында пролин мөлшері, мкг/г
онтогенез фазалары
Пролиннің мөлшері, мкг/г
Шортандинская - 95
Целина - 50
Астана - 2
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
Бақылау
1, 68% NaCl
түптеу
365, 49 ± 20, 001
584, 12±7, 85
132, 61 ± 9, 224
200, 11±
7, 89
256, 01 ± 5, 114
336, 75±
4, 65
масақтау
628, 21 ± 5, 322
719, 65±6, 32
779, 04 ± 4, 970
1039, 18±
7, 36
877, 72 ± 2, 160
1087, 02±
11, 2
гүлдену
592, 31±
828, 81±5, 13
995, 96±8, 46
1292, 82± 6, 65
655, 32±
5, 68
1387, 11±
6, 41


ҚОРЫТЫНДЫ
Қалыпты жағдайда өсімдіктердегі пролин мөлшері жоғары емес, бірақ ол өсімдіктерге әртүрлі стресстік факторлар әсер еткен кезде күрт жоғарылайды. Стрессті жағдайларға тұздану, құрғақшылықтан басқа, төменгі температура да болуы мүмкін. Стресстік әсерлер үнемі пролиннің жиналуымен бірге жүрмейді. Стресстік жағдайларда пролиннің пайда болуы тек өсімдік тіндері оттегімен жақсы жабдықталған және пролин синтезі үшін жеткілікті субстрат (глутамин қышқылы) болған жағдайда ғана жүреді.

Сонымен зерттеу жұмысымызда алынған нәтижелерге сүйене отырып, келесі тұжырым жасауға болады:
- Бидай өсімдігінің тамыр мен өскінінің ұзындығына тұзды ортаның әсері зерттелді. Зерттеу нәтижесінде тұзды ортада бидайдың барлық сорттарында тамыр мен өскін ұзындығы бақылаумен салыстырғанда 2-есеге төмен баяу өсетіндігі анықталды.
- Бидайдың вегетативті мүшелерінде жиналған пролиннің мөлшеріне талдау жүргізілді. Зерттеу нәтижесінде бидай өсімдігінің жер үсті мүшелеріне қарағанда тамырында пролин мөлшері бақылаумен салыстырғанда жоғары жиналатындығы анықталды.
- Бидай сорттарынының онтогенез фазаларына натрий тұзының әсері зерттелді. Зерттеу нәтижесінде тұзды ортада бидай өсімдігінің гүлдену фазасында пролин мөлшері бақылаумен салыстырғанда жоғары мөлшерде жиналатындығы анықталды.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz