Латона сорты Романо сорты


Slide 1

Вируссыз тұқымдық картопты алу әдісін жобалау

Орындаған: Байрон Досбек

Тобы: Бт-41

Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі

Л. Н. Гумилев атындағы Еуразия Ұлттық Университеті

Slide 2

Жұмыстың мақсаты:

вируссыз тұқымдық картоп алу әдісін жобалау, және де жобалау нысандарын зерттеу;

Slide 3

Жұмыстың міндеті:

1. картоп микротүйнектерін алу үшін бастапқы зерттеу материалдарын таңдау.

2. картоптың бастапқы өсімдік материалдарын апикалды меристема әдісі арқылы сауықтыру.

3. картоп сорттарының меристемаларына ИФТ мен ПТР әдістерімен вирустық инфекциясын анықтау.

4. сауықтандырылған картоп өсімдіктерін микроклоналды көбейту әдісімен көбейту.

5. микротүйнектерді климаттық камерада өсіру технологиясының параметрлерін оңтайландыру және нәтиже шығару.

Slide 4

Жұмыстың өзектілігі:

Slide 5

Зерттеу нәтижелері:

Картоптың сынауықтағы өсімдіктерін микроклоналды қалемшелеу үшін Мурасиге-Скуге қоректік ортасы негізінде қоректік орта құрамының бірнеше нұсқалары пысықталды.

Сауықтандырылған өсімдіктерді көбейту микроклоналды көбею әдісімен жүзеге асырылды (in vitro қалемшелеу) . 5-6 сабы бар өсіп келе жатқан өсімдіктерді 21-24 күн аралығында қалемшелеп отырығызылды [30] . Зарарсыздандырылған жағдайда өсімдік саптарын жаңа қоректік ортаға ауыстырып отырғызылды. . Осы қалемшелерден жаңа өсімдіктер өсті

Slide 6

Сынауықтағы өсімдіктер саны

Картоп сортының атауы

Сынауықтағы өсімдіктер, дана

Латона

75

Романо

75

Шағалалы

75

Барлығы

225

Slide 7

Әр түрлі компонентті құрамдағы ортадағы сынауықтарда өсімдіктерді факторостатта өсіру

Slide 8

Нәтиже:

Микроклоналды көбейту әдісі арқылы Латона, Романо, Шағалалы картоп сорттарынан 225 дана сынауықтардағы өсімдіктер алынды. Сынауықтардағы өсімдіктер Петри тостағанынан микротүйнектер алу үшін қолданылды.

Микротүйнектерді климаттық камерада өсіру процесі 2. 8-бөлімде көрсетілген әдістемеге сәйкес жүргізілді.

Зерттеу нәтижелері 14-кесте мен 9, 10-суретте келтірілген.

Slide 9

Зерттеу материалының түрлері:

Латона сорты

Романо сорты

Slide 10

Нәтиже:

Slide 11 Slide 12

Нәтижеге сәйкес өсіру кезеңдері

Slide 13 Slide 14

Атауы

Температура, оС

Фотопериод күн/түн, сағ

Жарықтылығы,

люкс

Ұзақтығы,

күн

1 кезең

25

16/8

қалыпты

28

2 кезең

30

16/8

Қалыпты

7

3 кезең

10

-/24

қараңғы

7

4 кезең

20 күн/12 түн

6/18

500

10

5 кезең

20 күн/12 түн

-/24

қараңғы

50

5 кезеңдік өсіру

Slide 15 Slide 16

2 кезеңдік өсіру

Slide 17 Slide 18 Slide 19

Зерттеу нәтижелері:

Климаттық өсу камерасында жалпы 680 дана микротүйнектер алынды, оның ішінде "Латона" сорты  225 дана, "Романо" сорты  225 дана, "Шағалалы" сорты  230 дана.

Slide 20

Қорытынды:

Slide 21 Slide 22

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
АРАЛ ӨҢІРІ АРҚЫЛЫ ЭКОЛОГИЯ ЖӘНЕ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУ ИНСТИТУТЫ
Жаздық бидай сорттарының республика бойынша аудандастырылуы және таралуы
Бидай типтеріне сипаттама
Жазғы резидент
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Жүзім шаруашылығы
Дәнді дақылдар
Таушымылдық гүлі
Күріш
Күріш дақылының шаруашылықтық маңызы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz