Қантты түріне карамель




Презентация қосу
С.Аманжолов атындағы Шығыс
Қазақстан мемлекеттік университеті

Презентация
Тақырыбы:

Орындаған: Жарқынбек Ж.
Қаб

Өскемен-2020 ж
Қантты түріне карамель, . Ұннан жасалатын кондитер
кәмпит, шоколад, жеміс- өнімдеріне печенье, пряник, торт,
жидекті кондитер өнімдері кекс, орама (рулет), вафли, т.б.
жатады . енеді.
Қантты кондитер өнімдері

Тағам ретінде қолданылатын қант адам организмінің қалыпты тіршілік етуіне бірден бір қажетті
химиялық заттар - қанттар мен көмірсулар тобына жатады. Көмірсу жән май алмасуының
бұзылуымен бірге жүретін кейбір ауруларда (диабет, семіру) қантты пайдалануды бірден шектеген
жөн. Дене еңбегімен жеткілікті дәрежеді айналыспағанда, әсіресе қарт адамдарға қантты
мөлшерден тыс пайдалану жүрек-қан тамыр ауруларын туғызады. Қант күрделі (крахмал,
лактоза, сахароза) және қарапайым (глюкоза, фруктоза) болып екі топқа бөлінеді. Ең кең тараған
күрделі қант - крахмал нанның,

Картоптың, жарманың құрамында болады. Көкөністерде, жемістерде және басқа кейбір азық-
түліктерде крахмалдан басқа, лактоза (cүт қапты), өзіндік ас қанты – сахароза (қызылша немесе
қант құрағы) бар. Бұл өнімдерде жай қант та кездеседі, олардың ішінде ең жиі тарағаны глюкоза
(виноград қанты) және (жеміс- жидек қанты). Глюкозаның көп мөлшері – жүзім шырынында, ал
фруктозаныкі - жеміс-жидектер мен балда болады. Қарапайым қант (әсіресе глюкоза) организмге
жеңіл сіңеді және бәрінен де көп мөлшерде энергия береді, сондықтан оларды шұғыл түрде
адамның әл–қуатын молайтатын заттар қажет болған кезде пайдаланған жөн.

Ас қантын сахарозаны – қант қызылшасының тамырынан және қант құрағынан алады. Ас қорыту
кезінде әлсіз қышқылдар мен ферменттердің әсерімен ас қанты глюкоза мен фруктозаға бөлініп
организмге тез сіңеді.
Ұнды кондитерлік
өнімдер.

Ұнды кондитер өнімдері деп –
құрамында қанттың, майдың,
жұмыртқаның мөлшері жоғары
ұннан жасалған кондитерлік
өнімдерді айтады және
рецептуралық құрамы, өндіру
технологиясы және
тұтынушылық қасиеттері
әртүрлі ассортименті аса кең
азық – түлік өнімдерінің тобы.
Ұнды кондитер өнімдері
өндірісінде ұнмен және
қантпен қатар май, оның
ішінде сары май, әр түрлі
жұмыртқа өнімдері және т.б
сияқты жоғары калориялы
және құнарлы өсімдіктердің
қолданылуы .
«Рахат» акционерлік қоғамы – 60 жылдан артық тарихы бар, Қазақстандағы кондитер өнімдерін шығаратын ірі
өндіріс орындарының бірі1942 жылы Алматы зауыты және Мәскеу кондитерлік фабрикаларының атындағы " Бабаева"
және "Рот Фронт" цехтары негізінде құрылды. Шоколад бұйымдар, карамель, печенье, вафли, шығыс тәттілері, зефир,
мармелад және басқа да өнімдер шығарады. 1965 жылыфабрикада қайта жаңарту және кеңейту жұмыстары
басталды. 1967 жылы бисквит цехы пайдалануға берілді, ал 1980 жылы — какао өндеу және шоколад бұйымдары
(жобалық қуаты 12,7 мың тонна). 1982 жылыеңбекті механикаландыру деңгейі төмендеп, 64,8 % - ға, оның ішінде
цехтарда негізгі өндірістің 71,5 % - ға, ал учаскелерінде қосалқы қызмет 47,9 % төмендеді.
Қазіргі уақытта фабриканың 250-ден астам ассортимент атаулары әр түрлі кондитерлік өнімдерге жататын 10 түрлі
топтары бар. Өнім "Рахат" кондитерлік фабрикасынан Ресей, Германия, Моңғолия, Өзбекстан, Тәжікстан, Қытай және
Ауғанстан елдеріне экспортталады. 2013 жылдың қаңтар айында оңтүстік корея тобы АҚ "Рахат" бойынша
акцияларды сатып алу келіссөзін жүргізді. Сол мезгілде Рахат акциялары өсе бастады: алдымен 2,5 мың теңге, содан
кейін 6,5 мың теңгеге дейін көтерілді.
22 қыркүйек 2013 жылы үш тоқсанның акциялар пакетін фабриканың 10 % алатын қазақстандық нарық $156,6 млн,
немесе $43,5 акцияға байланысты сыйлығымен нарығы 30 % - ға бағаланды.
29 шілде 2013 жылы Оңтүстік Кореяның LOTTE Confectionery кондитерлік компаниясы қазақстандық өндірушінің
шамамен 76 % айналыстағы акцияларын сатып алу туралы шарт жасасты. Мәміле нәтижесінде акцияларды сату
бойынша ірі акционерлер құрамынан британдық BD Associates Limited (29 %), Анатолий Попелюшко (25,79 %), Наталья
Хильчук (11,54 %) шықты.
10 желтоқсан 2013 жылы LOTTE Confectionery тағы 23,75 % акцияларын 30 күн ішінде сатып алатындығын
жариялады .
«Рахат» АҚ-нда 3.500-ге тарта адам жұмыс жасайды. Өндіріс қуаты екі жерде, Алматы және Шымкент қалаларында
орналасқан.
Өндірістің жан-жақты сипаты, ауқымдылығы және какао бұршақтарын қайта өңдеу бойынша жеке өз желілерінің
болуы компанияның отандық өндірушілер арасында кондитер өнімдерінің кең көлемдегі сұрыпталымына ие болуына
мүмкіндік береді. Қазіргі күні «Рахат» АҚ-ның сұрыпталым қоржыны 250-ден астам атауға ие, 10 түрлі топқа жататын
әр алуан кондитер өнімдеріне толы.
«Рахат» АҚ - диабетпен ауыратын адамдарға арнап арнайы өнім шығаруды меңгерген Қазақстандағы жалғыз
кәсіпорын. Бұл сұрыпталымға калориясы төмен және табиғи шикізатпен тең қант алмастырғышы бар шоколад,
кәмпит, печенье және вафлидің бірнеше атаулары кіреді.
Кондитер өнімдерін шығаратын өндірушілер арасында «Рахат» АҚ өнімінің айрықша ерекшелігі - әр алуандығымен
ажыратылатын шоколад өнімдерін шығарудың басымдығы.
Өнімдері : Глазур Ирис Мармелад
Ласточка (өлшенбелі) «Забава» (өлшенбелі) Агар мармелады
Карамельдер Табиғи сары май, какао «Любимый»
Өзегі құрамында сары
ұнтағы және жеміс май және табиғи какао (полипропиленді қаптама,
Жеміс салмасы бар қайнатпасы қосылған 250 грамм)
ұнтағының мөлшері көп,
карамель құрамында қаймағы Жүрекше пішінді, алуан түрлі
қаймағы алынбаған,
алынбаған қоюландырылған қоюландырылған сүттен түсі мен дәмі бар мармелад.
«Вишня» (өлшенбелі) сүт көп, цитрустың иісі бар жасалған. 100 грамм өнімде:
Піскен шиенің дәмі бар. сүт-жеміс помадасы. 100 грамм өнімде: Ақуыз 0,0 грамм
100 грамм фөнімде: Ақуыз 3,3 грамм Май 0,1 грамм
100 грамм өнімде: Ақуыз 3,1 грамм Май 12,3 грамм Көмірсу 76,2 грамм
Май 10,3 грамм Көмірсу 76,1 грамм Энергетикалық құндылығы
Ақуыз 0,0 грамм Көмірсу 76,1 грамм 306 ккал
Энергетикалық
Энергетикалық құндылығы құндылығы 417 ккал Құрамы: сірне, қант, ылғал
Май 0,1 грамм 397 ккал ұстағыш агент – сорбитол
Құрамы:
Көмірсу 91,6 грамм Құрамы: қант, қоюландырылған сүт, Е420; жележасағыш – агар
қоюландырылған сүт, сірне, сірне, қант, кондитерлік Е406; қышқылдылықты
Энергетикалық құндылығы 353 ұнтақталған какао, какао май, какао ұнтағы, ас реттегіш – лимон қышқылы
ккал майы, жеміс қайнатпасы, тұзы, сиыр майы, Е330; «Капол»
какао ұнтағы, кондитерлік табиғиға ұқсас кілегей- жылтыратқышы; хош
Құрамы: қант, сірне, жеміс май, эмульгаторлар: лецитин иістендіргіштер: табиғиға
май, қоюландырылған
езбесі, қышқылықты реттегіш ─ Е322, Е476; табиғи апельсин сүт, май, какао, ванильді ұқсас кілегей-карамель,
лимон қышқылы Е330, табиғи және табиғиға ұқсас ванильді хош иістендіргіштері. құлпынай; бояғыштар: Е122,
ұқсас шие хош иістендіргіші; хош иістендіргіштер, сиыр (18±3)°C температурада, Е171. (8-24)ºС температурада,
майы, инвертаза Е1103. ауаның 75%-дан ауаның 75%-дан аспайтын
бояғыш: Е122. 8-ден 24ºС-қа
Ауаның (18±3)°C аспайтын салыстырмалы салыстырмалы
дейінгі температурада, ауаның температурасында, 75%-дан ылғалдылығында сақтау
75%-дан аспайтын ылғалдылығында сақтау
аспаған салыстырмалы керек. керек.
салыстырмалы ылғалдылығында сақтау Сақтау мерзімі: 7 ай.
Сақтау мерзімі: 6 ай.
ылғалдылығында сақтау керек. керек.
Сақтау мерзімі: 6 ай.
Жарамдылық мерзімі: 9 ай
Баян Сұлу» кондитерлік фабрикасы — еліміздегі ірі кәсіпорындардың бірі.
1975 жылдың наурызында бисквит цехы іске қосылады.
1975 жылдың шілдесінде какаоны жасап шығару жабдығы іске қосылып, жылтыратылған және
жылтыратылмаған кәмпиттер, шоколад құрамасын өндіретін кәмпит пен шоколад цехы өз жұмысын
бастайды.
1975–1980 жж. – карамель, мармелад, вафли, драже және иристің жоғары сұрыптарын жасап шығару
бойынша өндірістік қуаты іске қосылады.
1993 жылдың қыркүйегінде – Қостанай кондитерлік фабрикасының атауы «Баян Сұлу» Ашық
акционерлік қоғамы болып өзгертілді.

Шығаратын өнімдері
•шоколад
•кәмпит
•зефир
•мармелад
•ирис
•драже
•карамель
•вафля
Пайдаланылған әдебиеттер

1. Тамақ өнімдерін тану. К.Кузембаев, Г.Кузембаева.
2. Аспаздық. К. Кузембаев
3. http://www.rakhat.kz/index.php?p=list&lang=3&year=2011&n=2
«
https://kk.wikipedia.org/w/index.php?title=Рахат_кондитер_фабрикасы
&oldid=2733497
» бетінен алынған
4. «Баян Сұлу» фабрикасының тарихы

Ұқсас жұмыстар
Сірне негізінде карамель дайындау
Кондитер өнімдері - әдетте, құрамында қанты көп тағамдық өнімдер
Инвертті шырын қосылған карамель сапалық көрсеткішін анықтау
Кондитерлік өнімдер
Қантты заттар
Балық өнеркәсібі
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Мелассаның технологиялық қасиеттері
Жұмсақ балмұздақ
СЕМІЗДІКТЕН НЕ СЕБЕПТЕН СУСАМЫР АУРУЫ ТУЫНДАЙДЫ
Пәндер