Шайнау бұлшықеттері
Презентация қосу
Шайнау бұлшықеттері
орналасуы , қызметі, құрылысы.
Шайнау бұлшықеттері
Жалпы бас еттері шайнау еттері және ымдау еттері болып
екіге бөлінелді.Шайнау еттері ерекшелігі олар бас сүиегінің
жоғарғы жағынан басталып ,міндетті түрде бастың
қозғалмалы сүиегіне төменгі жаққа келіп тіркеледі.бұл
еттер жиырылған кезде төменгі жақ сүйегін қимылға
келтіріп , шайнау әрекетін жүргізеді.Шайнау еттеріне
меншікті шайнаку еті , самай еті, ішкі және сыртқы қанатты
еттері жатады.Меншікті шайнау еті шықшыт сүйегінің
доғасынан басталып, төменгі жақтың бұрышына барып
бекиді, ет жиырылған кезде төменгі жақты көтереді және
сәл алға тартады.
Шайнау бұлшық еттері
Үлкен шайнау бұлшық еті бет доғасы мен бет
қырынан (төмпегінен) басталып, төменгі жақ
сүйектің аттас ойысында аяқталады. Еттің беткей
қабаты бет қырынан, ал терең қабаты бет
доғасынан басталып, төменгі жақ сүйектің үлкен
шайнау бұлшық ет шұңқырында аяқталады.
Қанатша бұлшық ет таңдай және қанатша
сүйектер мен сынаша сүйектің қанатша өсіндісінен
басталып, төменгі жақ сүйектің аттас ойысында
аяқталады. Ол екі: латеральды және медиальды
бөліктерден тұрады.
Самай бұлшық еті самай шұңқырының жиегінен
Қос құрсақгы бұлшық ет шүйде сүйегінің
мойындырық өсіндісінен басталып, төменгі
жақ сүйектің вентральды жиегінде
аяқталады.
Мойындырық-жақ бұлшық
еті мойындырық өсіндісінен басталып,
теменгі жақ сүйектің каудальды жиегінде
аяқталады.
Ерекшеліктері. Бұл бұлшық ет тек
жылқыда болады.
Иық белдеуінің бұлшық еттері алдыңғы
Самай еті (высочная мышца ). Бұл жұқа келген нәзік еттердің
жиынтығы,, ол самай сүйектерінін басталып шықшыт
доғасынан басталып , төменгі жақтың бұрышына барып
бекиді. Жиырылған кезде бұл еттің қызметі-төменгі жақты
көтеріп сәл артқа қозғайды.Ішкі қанатты ет (внутренная
крыловедная мышца).Ет сына сүйектің ішкі қанатынан
басталып, жақтың ішкі жақ бұрышына барып бекиді. Екі
жағы бірдей жиырылған кезде жақты алға; бір жағы
жиырылса қарама – қарсы жаққа қозғайды.
Сыртқы қанатты ет (наружная крыловидная мыщца) сына
сүйектің артқы қатарынан басталып , төменгі жақ сүйектің
буын өсіндісіне келіп бекиді. Ет жиырылғанда жақ артқа
қарай қозғалады, бір жағы жиырылса қарама қарсы жаққа
сырғиды.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz