Ақуыз гидролизаттары



СӨЖ
Тақырыбы: Амин қышқылдары, белоктардың гидролизаттары, препараттар, әсер ету механизмі, қолдануға болатындығы және болмайтындығы
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКТТІК УНИВЕРСИТЕТІ АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТІ
Семей 2020 жыл
Тексерген: Сабырова А.
Лектор: Билялов Е. Е.
Орындаған: Озатбекұлы А.
Тобы: ВМ-705

Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім:
Амин қышқылдары препараттары
Белоктардың гидролизаттары препараттары,
Әсер ету механизмі,
Қолдануға болатындығы және болмайтындығы
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер

Аминқышқылдары - молекулаларында бір немесе бірнеше амин топтары (NH2) болатын органикалық қышқылдар. Аминқышқылдары ақуыз молекулаларының құрылымдық элементтері болып табылады және гидролиз кезінде олардан босатылады. Ақуыз гидролизатында 20-дан астам аминқышқылдары табылды. Аминқышқылдары вазотикалық метаболизмнің маңызды орнын алады және азот алмасуының соңғы өнімдерінің және өмірге қажетті бірқатар заттардың пайда болу көзі болып табылады: ақуыздар, пептидтер, пурин және пиримидин негіздері, гормондар және басқа биологиялық белсенді қосылыстар. Барлық аминқышқылдары-ащыдан тәттіге дейін әр түрлі Ақ кристалды заттар; салыстырмалы түрде жоғары температурада ериді, көбінесе ыдырайды. Көптеген аминқышқылдары суда жақсы ериді, әсіресе қышқылдану немесе сілтілену кезінде.
Аминқышқылдары

Аминқышқылдарының түрлері

Жалпы жетіспеушілік белгілері арасында:
Лейцин. Бұлшықет өсу қарқынының төмендеуіне әкеледі және көбінесе бұл дамудың толық тоқтауына байланысты. Метаболизмнің бұзылуы майлардың жиналуына және қоректік заттардың бұлшықетке тасымалдануына әкеледі. Лейцин жетіспеушілігімен қант диабетімен ауыратындар үшін қауіпті;
Изолейцин. Қалыптасқан ақуыз мөлшерін едәуір азайтады, гемоглобин мөлшері бұзылады, қант деңгейі жоғарылайды және бұлшықеттің қалыпты дамуы бұзылады. Дене жаттығудан кейін ұзақ уақыт қалпына келеді және оларды жүргізу кезінде амин қышқылының әсері төзімділікті арттырады;
Лизин ақуыз жасау процесіне қатыспайды, бірақ мұндай аминқышқылдары жетіспеген кезде ақуыздың нашар сіңуіне байланысты тіндерді әлсіретеді. Лизиннің жетіспеушілігімен диагноз қою қиын аурулардың қаупі едәуір артады, өйткені олар сипаттамасыз белгілерді береді. Лизин - коллагеннің туындысы ағзаға көп әсер етеді, егер ол жеткіліксіз болса, иммунитеттің жетіспеушілігі пайда болады және бұлшықеттер мен басқа тіндердің құрылымы бұзылады;
Егер валин аз болса, орталық жүйе шамадан тыс жүктеліп, бұлшықет талшықтарын қалпына келтіру процесін сапалы түрде реттей алмайды, бұл жалпы әлсіздікті, төмен төзімділікті және иммунитеттің нашарлауын қамтамасыз етеді;
Пролин коллаген синтезіне әсер ететін аминқышқылдарының тобына кіреді. Заттың жетіспеушілігімен тіндер ұзақ уақыт қалпына келеді;
Фенилаланин жетіспеушілік кезінде гормоналды фонның бұзылуына әкеледі, өйткені ол адреналин мен басқа гормондарды жасау процесіне қатысады. Адреналиннің бұлшықеттерге әсері белгілі, онсыз спортта нәтижеге жету қиын;

Аминқышқылдарының қолданылуы
Аминқышқылдары медицинада және басқа салаларда кеңінен қолданылады. Әр түрлі жиынтықтар аминқышқылдары және жеке аминқышқылдарымен байытылған ақуыз гидролизаттары операциялар, ішек аурулары және сіңу бұзылыстары кезінде парентеральды тамақтану үшін қолданылады. Кейбір аминқышқылдары әртүрлі бұзылуларға нақты емдік әсер етеді. Сонымен, метионин майлы бауырда, циррозда және т. б. қолданылады; глутамин және γ-амин-май қышқылдары орталық жүйке жүйесінің кейбір ауруларында (эпилепсия, реактивті жағдайлар және т. б. ) жақсы әсер етеді) ; гистидин кейде гепатит, асқазан жарасы және он екі елі ішек жарасы бар науқастарды емдеу үшін қолданылады. Аминқышқылдары тамақ өнімдеріне қосымша ретінде де қолданылады. Лизин, триптофан және метионин қоспалары іс жүзінде осы аминқышқылдарының құрамы төмен тамақ өнімдеріне өте маңызды. Бірқатар өнімдерге глутаминді К-ты және оның тұздарын қосу оларға жағымды ет дәмін береді, бұл көбінесе тамақ дайындауда қолданылады. Адамның тамақтануынан және тамақ өнеркәсібінде аминқышқылдарын қолданудан басқа, олар жануарларды тамақтандыру үшін, микробиологиялық өнеркәсіпте мәдени ортаны дайындау үшін және реактивтер ретінде қолданылады.

Ақуыз гидролизаттары

Қасиеттері мен ерекшеліктері

Ақуыз гидролизаттарын қолдану

Пайдаланылған әдебиеттер
Лилли Р. Патогистологическая техника и практическая гистохимия, пер. с англ., М., 1969, библиогр. ; Пирс Э. Гистохимия, пер. с англ., с. 73, М., 1962; Принципы и методы гистоцитохимического анализа и патологии, под ред. А. П. Авцына и др., Л., 1971, библиогр.
Орысша-қазақша түсіндірме сөздік: Биология / Жалпы редакциясын басқарған э. ғ. д., профессор Е. Арын - Павлодар: «ЭКО» ҒӨФ. 2007. - 1028 б.
Третьяков Ю. Д. Процессы самоорганизации в химии материалов //Успехи химии. - 2003. - Т. 72, № 4. - С. 731-763.
Жалпы химия 2-ші том -78 б.
Интернет https://infopedia. su
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz