Ақуыз гидролизаттары




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ
МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ
МЕМЛЕКТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТІ

СӨЖ
Тақырыбы: Амин қышқылдары, белоктардың гидролизаттары, препараттар, әсер ету
механизмі, қолдануға болатындығы және болмайтындығы

Тексерген: Сабырова А.
Лектор: Билялов Е.Е.
Орындаған: Озатбекұлы А.
Тобы: ВМ-705

Семей 2020 жыл
Жоспар
I. Кіріспе
II. Негізгі бөлім:
a) Амин қышқылдары препараттары
b) Белоктардың гидролизаттары препараттары,
c) Әсер ету механизмі,
d) Қолдануға болатындығы және болмайтындығы
III. Қорытынды
IV. Пайдаланылған әдебиеттер
Аминқышқылдары
Аминқышқылдары - молекулаларында бір немесе бірнеше амин топтары (NH2)
болатын органикалық қышқылдар. Аминқышқылдары ақуыз молекулаларының
құрылымдық элементтері болып табылады және гидролиз кезінде олардан
босатылады. Ақуыз гидролизатында 20-дан астам аминқышқылдары табылды.
Аминқышқылдары вазотикалық метаболизмнің маңызды орнын алады және азот
алмасуының соңғы өнімдерінің және өмірге қажетті бірқатар заттардың пайда
болу көзі болып табылады: ақуыздар, пептидтер, пурин және пиримидин
негіздері, гормондар және басқа биологиялық белсенді қосылыстар. Барлық
аминқышқылдары-ащыдан тәттіге дейін әр түрлі Ақ кристалды заттар;
салыстырмалы түрде жоғары температурада ериді, көбінесе ыдырайды. Көптеген
аминқышқылдары суда жақсы ериді, әсіресе қышқылдану немесе сілтілену
кезінде.
• алмастырғыштар: аспаргин, глутамин, глицин, қандай:
аланин, тирозин, цистеин және т. б.; аминқышқылдары
• қажетті: лейцин, лизин, валин, изолейцин, Әр топтың
триптофан, треонин және тағы басқалар.
қатысты тек 2 топ бар:
• Алмастырылатын, олар ағзаға синтездей алады. тәуелсіз синтезге
• Ауыстырылмайтын, олар денеге тек сырттан
келеді.Жеке топты шартты түрде
түрлерге бөлді,
алмастырылмайтын деп бөлуге болады, бірақ
аминқышқылдарын
олар көбінесе алмастырылатын деп аталады. Табиғат барлық
Аминқышқылдарының түрлері
Жалпы жетіспеушілік белгілері арасында:
Лейцин. Бұлшықет өсу қарқынының төмендеуіне әкеледі және көбінесе бұл дамудың толық тоқтауына
байланысты. Метаболизмнің бұзылуы майлардың жиналуына және қоректік заттардың бұлшықетке
тасымалдануына әкеледі. Лейцин жетіспеушілігімен қант диабетімен ауыратындар үшін қауіпті;
Изолейцин. Қалыптасқан ақуыз мөлшерін едәуір азайтады, гемоглобин мөлшері бұзылады, қант деңгейі
жоғарылайды және бұлшықеттің қалыпты дамуы бұзылады. Дене жаттығудан кейін ұзақ уақыт қалпына келеді
және оларды жүргізу кезінде амин қышқылының әсері төзімділікті арттырады;
Лизин ақуыз жасау процесіне қатыспайды, бірақ мұндай аминқышқылдары жетіспеген кезде ақуыздың нашар
сіңуіне байланысты тіндерді әлсіретеді. Лизиннің жетіспеушілігімен диагноз қою қиын аурулардың қаупі едәуір
артады, өйткені олар сипаттамасыз белгілерді береді. Лизин – коллагеннің туындысы ағзаға көп әсер етеді, егер
ол жеткіліксіз болса, иммунитеттің жетіспеушілігі пайда болады және бұлшықеттер мен басқа тіндердің
құрылымы бұзылады;
Егер валин аз болса, орталық жүйе шамадан тыс жүктеліп, бұлшықет талшықтарын қалпына келтіру процесін
сапалы түрде реттей алмайды, бұл жалпы әлсіздікті, төмен төзімділікті және иммунитеттің нашарлауын
қамтамасыз етеді;
Пролин коллаген синтезіне әсер ететін аминқышқылдарының тобына кіреді. Заттың жетіспеушілігімен тіндер
ұзақ уақыт қалпына келеді;
Фенилаланин жетіспеушілік кезінде гормоналды фонның бұзылуына әкеледі, өйткені ол адреналин мен басқа
гормондарды жасау процесіне қатысады. Адреналиннің бұлшықеттерге әсері белгілі, онсыз спортта нәтижеге
жету қиын;
Аминқышқылдарының қолданылуы
Аминқышқылдары медицинада және басқа салаларда кеңінен қолданылады. Әр түрлі
жиынтықтар аминқышқылдары және жеке аминқышқылдарымен байытылған ақуыз
гидролизаттары операциялар, ішек аурулары және сіңу бұзылыстары кезінде парентеральды
тамақтану үшін қолданылады. Кейбір аминқышқылдары әртүрлі бұзылуларға нақты емдік әсер
етеді. Сонымен, метионин майлы бауырда, циррозда және т. б. қолданылады; глутамин және γ-
амин-май қышқылдары орталық жүйке жүйесінің кейбір ауруларында (эпилепсия, реактивті
жағдайлар және т. б.) жақсы әсер етеді); гистидин кейде гепатит, асқазан жарасы және он екі елі
ішек жарасы бар науқастарды емдеу үшін қолданылады.Аминқышқылдары тамақ өнімдеріне
қосымша ретінде де қолданылады. Лизин, триптофан және метионин қоспалары іс жүзінде осы
аминқышқылдарының құрамы төмен тамақ өнімдеріне өте маңызды. Бірқатар өнімдерге
глутаминді К-ты және оның тұздарын қосу оларға жағымды ет дәмін береді, бұл көбінесе тамақ
дайындауда қолданылады. Адамның тамақтануынан және тамақ өнеркәсібінде
аминқышқылдарын қолданудан басқа, олар жануарларды тамақтандыру үшін, микробиологиялық
өнеркәсіпте мәдени ортаны дайындау үшін және реактивтер ретінде қолданылады.
Ақуыз гидролизаттары
Ақуыз гидролизаттары - бұл сумен реакция кезінде ақуыздың ыдырауы нәтижесінде пайда болатын заттар.
Бөліну катализаторлардың қатысуымен жүреді: қышқылдар, сілтілер немесе ферменттер. Нәтижесінде
жоғары молекулалық тізбектің пептидтік байланыстары бұзылады, ал соңғы өнім-бұл жеке
аминқышқылдарынан, олардың натрий тұздарынан және полипептидтердің қалдықтарынан тұратын күрделі
қоспасы. Ақуыз гидролизаттары парентеральды тамақтану үшін қолданылатын ақуыздардың ыдырау
өнімдері. Олар ағзаға жақсы сіңеді, ақуыз жетіспеушілігімен бірге әртүрлі жағдайларда парентеральды
тамақтанудың толыққанды өнімі болып табылады, сонымен қатар интоксикация құбылыстарын азайтады.
Ақуыз гидролизаттары кенеттен анафилактоидты реакциялар туғызбайды.

Медициналық тәжірибеде келесі ақуыз гидролизаттары қолданылады: - Гидролизин (Hydrolysinum) - ірі қара
малдың қан ақуыздарынан алынады. Шығару формалары: 250 және 500 мл ампулалар мен герметикалық
жабық бөтелкелер 4-6°температурада сақталады. Біртекті қаннан алынған гидролизинге ұқсас препарат
"аминокровин" деп аталады. - Казеин гидролизаты (Hydrolysatum caseini) - казеиннің қышқыл гидролизінің
өнімі. Шығару формалары: 250 мл ампулалар, 200 және 400 мл бөтелкелер 10-23°температурада
сақталады. - Аминопептид (Aminopeptidum) - ірі қара малдың қан ақуыздарынан дайындалады. Шығару
формалары: 250 мл ампулалар және 250, 300 және 500 мл бөтелкелер.Бөлме температурасында сақтаңыз.
• гидролиздің соя өнімдері РН = 4-5,5 кезінде нашар ериді;
• сарысу, казеин, ет гидролизаттары 130 °C дейін қызған кезде екі валентті металл тұздарының
қатысуымен жақсы жылу тұрақтылығын көрсетеді; балық қалдықтары негізінде алынған қосылыстар тіпті

ерекшеліктер тән:
төмен бөліну дәрежесінде де жақсы ериді;
• гипоаллергенді қосылыстар алу үшін қолданылатын терең гидролиз эмульгаторлық қасиеттердің толық
түрлеріне келесі
жоғалуына әкеледі (балық ақуызы негізіндегі гидролизаттардан басқа).);
• сілтілік металдардың бейтарап тұздарының қатысуымен ақуыз заттарының ерігіштігі өзгереді (мысалы,
калий иондары Оның жоғарылауына әкеледі);

жекелеген
• гидролизаттардың тұтқырлығы бастапқы ақуыздармен салыстырғанда едәуір төмен, ал олар қызған кезде
гель құрылымдары түзілмейді. Бұл құнды азотты қосылыстардың көп мөлшері бар тамақ өнімдерін
Гидролизаттардың
жасауға жағымды әсер етеді.
• жоғары физиологиялық; ағзаға енгізудің әртүрлі әдістерімен жақсы сіңімділік; уыттылық, антигендік,
сипаттамаларға ие:
аллергиялық реакциялардың болмауы;
• қосылыстардың гормоналды емес табиғаты. Бұл заттарды қолданудың негізгі физика-химиялық
критерийлері: тұтқырлық;
келесі биологиялық
• суда еру қабілеті;
• эмульсия;
гидролизаттары
• гель және көбіктену. Бұл параметрлер шикізат түріне, бөлу әдісіне, қолданылатын реагенттерге,
технологиялық процестің жағдайларына байланысты.
Ақуыз
Қасиеттері мен ерекшеліктері
Ақуыз гидролизаттарын қолдану

Ақуыз гидролизаттары ақуыз жеткіліксіздігімен қатар жүретін аурулар үшін және қажет болған
жағдайда ақуызды тамақтанудың жоғарылауы үшін (ағзаның сарқылуы кезінде, оның ішінде
асқазан-ішек аурулары, интоксикация, күйік ауруы, сәулелік ауру), сондай-ақ ауыз арқылы
тамақтану мүмкін болмаған кезде (өңешке, асқазанға операциядан кейін) қолданылады. Ақуыз
гидролизаттары тек тамшылатып енгізіледі-тамыр ішіне және тері астына-күніне 2 литрге дейін.

Олар баяу енгізе бастайды (1 минутта 20 тамшы). Реакция болмаған кезде (кейде беттің
қызаруы, жылу сезімі, тыныс алудың қиындауы) енгізу жылдамдығы 1 мпн-де 40-60 тамшыға
дейін артады. Енгізудің барлық кезеңі ішінде науқасты бақылау қажет. Ақуыз гидролизаттары
жүрек қызметінің декомпенсациясы, миға қан кету, тромбофлебит, жедел нефроз және
нефросклероз кезінде қарсы.Кейде ақуыз гидролизаттарын қолданғанда жағымсыз реакциялар
байқалуы мүмкін: жүрек айну, құсу, безгегі, терінің қышуы, есекжем. Мұндай жағдайларда
димедролды (1 мл 1% ерітінді бұлшықет ішіне немесе көктамыр ішіне), кальций хлоридін
(көктамыр ішіне 5-10 мл 10% ерітінді) қолдану көрсетілген)
Пайдаланылған әдебиеттер
Лилли Р. Патогистологическая техника и практическая гистохимия, пер. с англ.,
М., 1969, библиогр.; Пирс Э. Гистохимия, пер. с англ., с. 73, М., 1962;
Принципы и методы гистоцитохимического анализа и патологии, под ред. А. П.
Авцына и др., Л., 1971, библиогр.
Орысша-қазақша түсіндірме сөздік: Биология / Жалпы редакциясын басқарған
э.ғ.д., профессор Е. Арын - Павлодар: «ЭКО» ҒӨФ. 2007. - 1028 б.
Третьяков
Ю.Д. Процессы самоорганизации в химии материалов
//Успехи химии. – 2003. – Т. 72, № 4. – С. 731-763.
Жалпы химия 2-ші том -78 б.
Интернет https://infopedia.su

Ұқсас жұмыстар
Дайын ішек өнімдерінің қаннан дайындалған азықтық қоспалардың сапасынбақылау
Крахмал гидролизі
Балды бұрмалау және оларды анықтау әдістері
Қан бөлшектесін құю
КҮЗЕННІҢ АЛЕУТ АУРУЫН БАЛАУ ЖӘНЕ ІНДЕТКЕ ҚАРСЫ
НЕГІЗГІ БӨЛІМ ПЛАЗМА АЛМАСТЫРУШЫ ЗАТТАР - ҚАН
Нәруыздың құрамына кіретін Тірі құрылымдар
Ақуыз құрылысы
Белок биосинтезі
Ферменттердің ұнның пісіру қасиеттеріне әсері
Пәндер