Микроорганизмдерге физико - химиялық факторлардың әсері


Slide 1

Микроорганизмдерге физико-химиялық факторлардың әсері

Slide 2

Жоспары:

Кіріспе.

Негізгі бөлім:

Микроорганизмдерге физико-химиялық факторлардың әсері.

Радиация, микроорганизмдерге әсер етуі.

Микроорганизмдердің ультракүлгін және иондаушы сәулелерге төзімділігі.

ІІІ. Қорытынды.

Slide 3

Кіріспе.

Микроорганизмдердің өніп-өсуі, тіршілігі сыртқы орта жағдайларына тікелей байланысты. Орта жағдайы неғұрлым қолайлы болса, соғұрлым ол белсенді тіршілік етеді. Табиғатта микроорганизмдерге әсер ететің жағдайларды негізінен үш топқа бөлуне болады:

Slide 4

Микроорганизмдерге әсер ететін физикалық факторлар:

Slide 5

Физикалық факторлардың ішінде температураның микроорганизмдер үшін маңызы зор.

Бірақ микроорганизмдер өсімдіктер мен жануарларға қарағанда температураның құбылуына төзімді келеді. әр түрлі микроорганизмдер топтары үшін температураның үш нүктессі бар:

Slide 6

Жалпы микроорганизмдердің температураға қатысын зерттегенде оларды үш топқа бөлуге болады:

Slide 7

Психрофилдер

7

00С 100С 200С 350С

Иерсини

Псевдомонадтар

Клебсиеллдер

Листерии және т. б.

Slide 8

Мезофилдер

8

100С 300С 400С 500С

Патогенді

Шартты-патогенді

Slide 9

Термофилдер

9

400С 500С 600С 800С

Сапрофиттер

Санитарлық-көрсеткіш бактериялар

Slide 10

Ылғалдылықтың әсері

Су барлық өмірлік процестер үшін қажет.

Сусыздандыру және кептіру зиянды әсер етеді.

Микроорганизмдер кептіруге әртүрлі қарсылыққа ие.

Сүт қышқылы бактериялары, ашытқылар кептіруге төзімді.

Бактериялар мен саңырауқұлақтардың споралары әсіресе кептіруге төзімді

Slide 11

Микроорганизмдерге құрғатудың әсері.

Микроорганизмдер спорасы денесінде ылғал кем болғандықтан, ұзақ жылдар бойына тіршілігін жоймай сақталады. Құрғату, әсіресе микроорганизмдердің вегетативтік клеткасына күшті әсер етеді. Әр түрлі микроорганизмдердің құрғақшылыққа қатысы да түрліше. Мәселен сүт қышқылы бактериялары тіршілігін құрғақшылық жағдайда 10 жылдай жоймайды, туберкулез таяқшасы 3-9 айдай сақтайды. Құрғатқанда микроорганизмдердің тіршілік процесі баяулайды, көбеюі тоқталады.

Slide 12

Жарықтың микробтарға әсері.

Күн сәулесінің тікелей түсуі микроорганизмдерге жойқын әсер етеді. Бірақ микробтардың ішінде қарақошқыл күкірт бактериялары сәуледен өлмейді, қайта оны өз бойына сіңіре алады. Күн сәулесінің әсеріне, патоген, яғни ауру қоздырғыш бактериялар шыдамсыз болады. Сондықтан да жұмыста бөлмені желдетіп, күн сәулесін түсіріп алып тұрғанда, санитарлық жағдай жақсарып, зиянды микробтар қырылады.

Микроорганизмдерге жойқын әсер ететің күн сәулесінің бір бөлігі -ультракүлгін сәуле. Міне оның бұл қасиетін лабораторияларды, емдеу мекемелерінің ішін зарарсыздандыру мақсатында кеңінен қолданады. Бактерияларға қарағанда вирустар ультракүлгін сәулеге төзімсіз.

Slide 13

Бактерицидті лампалар

Slide 14

Химиялық факторлардың микроорганизмдерге әсері

Антисептическалық

заттар

Ортаның

қышқылдығы

қоршаған ортадағы химиялық заттар

микроорганизмдерге теріс әсер етеді,

олардың дамуын тоқтатады

немесе жасушалардың өліміне әкеледі

рН көрсеткіші

0-ден 14-ке дейін өзгеруі мүмкін

сутегі иондарының концентрациясы

Slide 15

Ортаның қышқылдығы

Өсу жағдайы: ортаның сілтілігі немесе қышқылдығының белгілі бір анықталған шарттары

Бактерия үшін Оптимум : рН 6, 5 - 7, 5

Саңырауқұлақ үшін Оптимум: рН 5, 5 - 6, 5

Slide 16

Ортаның қышқылдығына байланысты бактериялардың келесі топтары бөлінеді

НЕЙТРОФИЛЬДІ

БАКТЕРИЯЛАР

АЦИДОФИЛЬДІ

БАКТЕРИЯЛАР

АЛКАЛОФИЛЬДІ

БАКТЕРИЯЛАР

Бейтарапқа жақын

рН аймағында дамиды,

рН орта

4-тен 9-ға дейін

рН орта

1 - 4

рН орта

8 - 12

Облигатты

Ацидотолерантты

Ацидотолерантты

Облигатты

Slide 17

Иондаушы радиация

Микроорганизмдер жоғары дамыған тіршілік иелеріне қарағанда радиацияға төзімді.

Радиоактивті әсердің үлкен дозалары, сөзсіз, микробтық жасушаларға зиянды әсер етеді.

Кішкентай дозалар жасушаларға мутация тудыруы мүмкін, бұл жаңа белгілерге әкелуі мүмкін, мысалы, микроорганизмнің антибиотиктерге төзімділігі.

Deinococcus radiodurans, Shizosaccharomyces pombe, Boda marina ұрпақтарының микроорганизмдері радиацияға ең жоғары қарсылыққа ие.

Slide 18

Әр түрлі сәулеленудің әсері

Иондаушы: рентген гамма-сәулелену

Ферменттердің инактивациясын, ақуыздардың коагуляциясын, жасуша өлімін тудырады. Жасушаның ДНҚ-ға зиянды әсері, тимин димерінің пайда болуы.

Pseudomonas пигментті бактериялар, ашытқы УКС төзімді.

Атомдар мен молекулаларды зарядталған бөлшектер - иондарға айналдыру арқылы иондану процесін тудырады.

Су радиолизі, бос радикалдар мен пероксидтердің түзілуі, физика-химиялық процестердің бұзылуы.

Төзімділік Vasillus pumilus, Deinococcus radiodurans көрсетеді

Иондаушы емес: ультракүлгін

Ультракүлгін сәулелері іс жүзінде үй-жайлардың ауасын дезинфекциялау, ыдысты, жабдықтың бетін, суды зарарсыздандыру үшін кеңінен қолданылады

Slide 19

Ионизирлеуші сәулелендіру

Ионизирлеуші сәулелендіру дезинсекция, сақтау мерзімдерін ұзарту, дезинфекция мен өнім саласын жақсартуда қолданылады. Дезинсекция (жәндіктерді жою) - бұл егінді жинаудан кейінгі маңызды өңдеу әдістерінің бірі болып табылады. Оны жүргізу үшін қарапайым жағдайда химикаттар қолданады. Жемістерді дезинсекциялау 3кГр дейінгі мөлшерді қолдану кезінде тиімді болады. Оның төменгі мөлшері 0, 15-0, 50 кГр өнімдегі жәндіктердің әртүрлі даму кезеңдерінде тек ғана зақымдайды. Сәулелендіру жәндіктердің өмір сүруін немесе өсу мен көбею қабілетін тежейді.

Slide 20

Қорытынды.

Тіршілік ету ортасы микроб клеткасына үнемі әсер етіп отырады. Кейбір микроорганизмдер әр түрлі факторлардың кең спектрінде тіршілік етуге қабілетті.

Микроб клеткасына сыртқы ортаның әсерінің нәтижесі фактордың ісер ету механизмі мен ұзақтығына, микроорганизмдердің түрлі төзімділіктеріне, әсері қарқындылығына (мөлшері, концентрациясы), сонымен қатар, ортаның физико-химиялық жағдайларына тікелей байланысты.

Сыртқы ортадағы микроорганизмдерге көптеген қолайсыз факторлар әсер етеді, бұл олардың үнемі жетілуіне, бейімделуіне және эволюциялық тұрғыдан дамуына септігін тигізеді.

Slide 21

Назарыңызға көп рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Химиялық стерилизация
Биологиялық факторлардың микроорганизмдерге әсері
Микроорганизмдерге физикалық факторлардың әсері
Микроорганизмдерге температураның әсері
ЗАТТАРДЫҢ ӘСЕРІ
Топырақ және агротопырақтану ілімінің даму тарихы. Топырақ түзілу үрдісінің мәні. Топырақтанудың негізгі салалары. Либих,Докучаев,Костычев,Вильямс
Табиғи жағдайда суды өзін - өзі тазарту әдістерінің сипаттамасы
Жағар майлар
Антибиотиктер. Медицинадағы маңызы
Табиғатта микроағзалардың әсері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz