Микроорганизмдерге физико - химиялық факторлардың әсері



Микроорганизмдерге физико-химиялық факторлардың әсері

Жоспары:
Кіріспе.
Негізгі бөлім:
Микроорганизмдерге физико-химиялық факторлардың әсері.
Радиация, микроорганизмдерге әсер етуі.
Микроорганизмдердің ультракүлгін және иондаушы сәулелерге төзімділігі.
ІІІ. Қорытынды.

Кіріспе.
Микроорганизмдердің өніп-өсуі, тіршілігі сыртқы орта жағдайларына тікелей байланысты. Орта жағдайы неғұрлым қолайлы болса, соғұрлым ол белсенді тіршілік етеді. Табиғатта микроорганизмдерге әсер ететің жағдайларды негізінен үш топқа бөлуне болады:

Микроорганизмдерге әсер ететін физикалық факторлар:

Физикалық факторлардың ішінде температураның микроорганизмдер үшін маңызы зор.
Бірақ микроорганизмдер өсімдіктер мен жануарларға қарағанда температураның құбылуына төзімді келеді. әр түрлі микроорганизмдер топтары үшін температураның үш нүктессі бар:

Жалпы микроорганизмдердің температураға қатысын зерттегенде оларды үш топқа бөлуге болады:

Психрофилдер
7
00С 100С 200С 350С
Иерсини
Псевдомонадтар
Клебсиеллдер
Листерии және т. б.

Мезофилдер
8
100С 300С 400С 500С
Патогенді
Шартты-патогенді

Термофилдер
9
400С 500С 600С 800С
Сапрофиттер
Санитарлық-көрсеткіш бактериялар

Ылғалдылықтың әсері
Су барлық өмірлік процестер үшін қажет.
Сусыздандыру және кептіру зиянды әсер етеді.
Микроорганизмдер кептіруге әртүрлі қарсылыққа ие.
Сүт қышқылы бактериялары, ашытқылар кептіруге төзімді.
Бактериялар мен саңырауқұлақтардың споралары әсіресе кептіруге төзімді

Микроорганизмдерге құрғатудың әсері.
Микроорганизмдер спорасы денесінде ылғал кем болғандықтан, ұзақ жылдар бойына тіршілігін жоймай сақталады. Құрғату, әсіресе микроорганизмдердің вегетативтік клеткасына күшті әсер етеді. Әр түрлі микроорганизмдердің құрғақшылыққа қатысы да түрліше. Мәселен сүт қышқылы бактериялары тіршілігін құрғақшылық жағдайда 10 жылдай жоймайды, туберкулез таяқшасы 3-9 айдай сақтайды. Құрғатқанда микроорганизмдердің тіршілік процесі баяулайды, көбеюі тоқталады.

Жарықтың микробтарға әсері.
Күн сәулесінің тікелей түсуі микроорганизмдерге жойқын әсер етеді. Бірақ микробтардың ішінде қарақошқыл күкірт бактериялары сәуледен өлмейді, қайта оны өз бойына сіңіре алады. Күн сәулесінің әсеріне, патоген, яғни ауру қоздырғыш бактериялар шыдамсыз болады. Сондықтан да жұмыста бөлмені желдетіп, күн сәулесін түсіріп алып тұрғанда, санитарлық жағдай жақсарып, зиянды микробтар қырылады.
Микроорганизмдерге жойқын әсер ететің күн сәулесінің бір бөлігі -ультракүлгін сәуле. Міне оның бұл қасиетін лабораторияларды, емдеу мекемелерінің ішін зарарсыздандыру мақсатында кеңінен қолданады. Бактерияларға қарағанда вирустар ультракүлгін сәулеге төзімсіз.

Бактерицидті лампалар

Химиялық факторлардың микроорганизмдерге әсері
Антисептическалық
заттар
Ортаның
қышқылдығы
қоршаған ортадағы химиялық заттар
микроорганизмдерге теріс әсер етеді,
олардың дамуын тоқтатады
немесе жасушалардың өліміне әкеледі
рН көрсеткіші
0-ден 14-ке дейін өзгеруі мүмкін
сутегі иондарының концентрациясы

Ортаның қышқылдығы
Өсу жағдайы: ортаның сілтілігі немесе қышқылдығының белгілі бір анықталған шарттары
Бактерия үшін Оптимум : рН 6, 5 - 7, 5
Саңырауқұлақ үшін Оптимум: рН 5, 5 - 6, 5

Ортаның қышқылдығына байланысты бактериялардың келесі топтары бөлінеді
НЕЙТРОФИЛЬДІ
БАКТЕРИЯЛАР
АЦИДОФИЛЬДІ
БАКТЕРИЯЛАР
АЛКАЛОФИЛЬДІ
БАКТЕРИЯЛАР
Бейтарапқа жақын
рН аймағында дамиды,
рН орта
4-тен 9-ға дейін
рН орта
1 - 4
рН орта
8 - 12
Облигатты
Ацидотолерантты
Ацидотолерантты
Облигатты

Иондаушы радиация
Микроорганизмдер жоғары дамыған тіршілік иелеріне қарағанда радиацияға төзімді.
Радиоактивті әсердің үлкен дозалары, сөзсіз, микробтық жасушаларға зиянды әсер етеді.
Кішкентай дозалар жасушаларға мутация тудыруы мүмкін, бұл жаңа белгілерге әкелуі мүмкін, мысалы, микроорганизмнің антибиотиктерге төзімділігі.
Deinococcus radiodurans, Shizosaccharomyces pombe, Boda marina ұрпақтарының микроорганизмдері радиацияға ең жоғары қарсылыққа ие.

Әр түрлі сәулеленудің әсері
Иондаушы: рентген гамма-сәулелену
Ферменттердің инактивациясын, ақуыздардың коагуляциясын, жасуша өлімін тудырады. Жасушаның ДНҚ-ға зиянды әсері, тимин димерінің пайда болуы.
Pseudomonas пигментті бактериялар, ашытқы УКС төзімді.
Атомдар мен молекулаларды зарядталған бөлшектер - иондарға айналдыру арқылы иондану процесін тудырады.
Су радиолизі, бос радикалдар мен пероксидтердің түзілуі, физика-химиялық процестердің бұзылуы.
Төзімділік Vasillus pumilus, Deinococcus radiodurans көрсетеді
Иондаушы емес: ультракүлгін
Ультракүлгін сәулелері іс жүзінде үй-жайлардың ауасын дезинфекциялау, ыдысты, жабдықтың бетін, суды зарарсыздандыру үшін кеңінен қолданылады

Ионизирлеуші сәулелендіру
Ионизирлеуші сәулелендіру дезинсекция, сақтау мерзімдерін ұзарту, дезинфекция мен өнім саласын жақсартуда қолданылады. Дезинсекция (жәндіктерді жою) - бұл егінді жинаудан кейінгі маңызды өңдеу әдістерінің бірі болып табылады. Оны жүргізу үшін қарапайым жағдайда химикаттар қолданады. Жемістерді дезинсекциялау 3кГр дейінгі мөлшерді қолдану кезінде тиімді болады. Оның төменгі мөлшері 0, 15-0, 50 кГр өнімдегі жәндіктердің әртүрлі даму кезеңдерінде тек ғана зақымдайды. Сәулелендіру жәндіктердің өмір сүруін немесе өсу мен көбею қабілетін тежейді.

Қорытынды.
Тіршілік ету ортасы микроб клеткасына үнемі әсер етіп отырады. Кейбір микроорганизмдер әр түрлі факторлардың кең спектрінде тіршілік етуге қабілетті.
Микроб клеткасына сыртқы ортаның әсерінің нәтижесі фактордың ісер ету механизмі мен ұзақтығына, микроорганизмдердің түрлі төзімділіктеріне, әсері қарқындылығына (мөлшері, концентрациясы), сонымен қатар, ортаның физико-химиялық жағдайларына тікелей байланысты.
Сыртқы ортадағы микроорганизмдерге көптеген қолайсыз факторлар әсер етеді, бұл олардың үнемі жетілуіне, бейімделуіне және эволюциялық тұрғыдан дамуына септігін тигізеді.

Назарыңызға көп рахмет!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz