Суды коагуляциялау әдісі
Презентация қосу
Суды коагуляциялау әдісі. Судың сапасын
жақсартудың арнайы әдістері
Орындаған: Мирзалиев Ақниет
Кіріспе
Су - сутегі мен оттегінің қалыпты жағдайларда
тұрақтылығын сақтайтын қарапайым химиялық қосылысы.
Ауыз су, тіршілік көзі, ол Жер шарының 3 / 4 бөлігін алады,
тірі ағзалардың 60-70%-ы, ал өсімдіктердің 90 % -ы судан
тұрады. Жер бетінде тіршілік ең алғаш сулы ортада пайда
болды.
Су - бүкіл тіршілік иелерінің негізгі құрамдас бөлігі. Бұдан
басқа судың тіршілік үшін физикалық-химиялық
қасиеттердің: жоғары жылу өткізгіштік және жылу
сыйымдылық, жоғары тығыздық, ауа тығыздығының
шамамен 800 есе артуы, мөлдірлік, тұтқырлық, қатқан
кезде мұздың көлемін ұлғайтуы және тағы басқа қолайлы
қасиеттері болады.
Коагуляциялау
Коагуляциялау - деп судың коллоидты және
жұқа дисперсті қоспаларды ірілету, агрегациялау процесі деп
түсіну керек. Бұл процесс - олардың молекулярлық бір-біріне
тартылу күштерінің әсерлері арқылы өзара жабысу
нәтижесінде жүреді де, көзге көрінетін агрегаттардың -
үлпектердің құралуымен аяқталады. Коагуляциялау
процессінің өзі екі сатыда жүреді:
бірінші сатыда судағы қоспалардың агрегаттың
тұрақтылығы бұзылып, олар бір-біріне жабысады.
екінші сатысында коагулянттың үлпектері түзіліп,
олардың беттерінде қоспалардың дисперсті және
коллоидты бөлшектері сорбцияланады.
Суды коагуляциялау
Суды коагуляциялау— судағы өте ұсақ үлпек-
бөлшектердің пайда болу процесінен бастап, олардың —
ірі үлпекке айналып, тұнба түрінде шөгуі. Суды
коагуляциялаудың екі фазасын ажыратады:
1-фаза — коллоидты бөлшектер мен сузпенсияның
(жүзінді) электр зарядын бейтараптандыруы.
2-фаза — ірі үлпектердің пайда болуы, яғни коллоид
пен суспензия қосылып өте ірі жылдам шөгетін
үлпекке айналуы. Коагуляция ретінде күкіртқышқылды
аллюминийді пайдаланады.
Су сапасын жақсарту әдістері
Судың сапасын берілген санитарлық
нормаларға дейін жеткізу, су тазарту
қондырылғылары арқылы жүзеге асырылады. Осы
мақсаттағы сумен қамтамасыз ету тәжіресінде
келесі әдістер ең көп таралған: химиялық құрамын
қалыпқа келтіру бойынша, судың
органолептикалық қасиетін жақсарту бойынша,
эпидемиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету
бойынша.
Мөлдірлендіру
Мөлдірлендіру- суды майда қалқып жүрген
заттардан тазалаудың ең негізгі әдісі болып
табылады, ал мөлдірлендірудің негізгі
операциясына тындыру жатады. Тұндыру тек ірі
қалқып жүрген заттардың тұнуы үшін қолайлы, ал
коллоидты және майда қалқып жүрген заттардың
тұнуы үшін өте көп уақыт керек, сондықтан осы
заттардың тұну жылдамдылығын арттыру үшін
коагулянттар яғни реагенттер қолданылады.
Суды тындыру
Тұндырғыштар сүзгіштердің жұмысын жеңілдетеді, судағы
заттарды литріне 10-12 мг- ға дейін азатайды және суды
мөлдірлендірудің бірінші сатысы болып табылады. Судың
қозғалыс бағытына байланысты тұндырғыштардың үш
түрін ажыратады: көлденең, тік, радиалды тұндырғыштар.
Суды сүзу
Суды тазартудың екінші сатысына жатады. Сүзгіш
материалы ретінде жиі қолданылатындар: кварц
құмы, құм және қиыршық тас. Сүзу материалы
ретінде қолданылатын затқа Денсаулық сақтау
министрлігінің рқұсаты болуы керек. Сүзгілердің
жұмыс тиімділігін анықтайтын негізгі көрсеткіш –
сүзу жылдамдығы болып табылады.
Сумен қамтамасыз ету тәжрибесінде әр түрлі
құрылымдағы сүзгі қолданылады. Сүзу
жылдамдылығына байланысты оларды: баяу
сүзгілер (сағатына 0,1-0,2м), жылдам сүзгілер
(сағатына 6-8м) және өте жылдам (сағатына 100м)
деп бөлінеді
Тазартудың арнайы әдістері
Жоғарыда айтылған судың
сапасын жақсартудың қарапайым
әдістерімен қатар, ауыз судың
сапасын стандарттарға жеткізетін
арнайы әдістері қолданылады.
Судың арнайы өңдеу әдісі дегеніміз – судың құрамындағы
белгілі бір химиялық заттың мөлшерінің нормадан көп немесе
нормадан аз болған жағдайда, оны нормаға дейін жеткізуін
айтамыз. Оларға келесі әдістер жатады: суды жұмсарту, суды
тұщыландыру, суды фторлау, суды дефторлау, суды темірлеу,
темірсіздендіру
Қорытынды
Адам қолданатын су эпидемиологиялық жағынан
қауіпсіз болуы керек, яғни құрамында
микроорганизмдер мүлдем болмауы керек., әсіресе
патогенді микроорганизмдер, сондықтан ауыз су
ретінде қолданылатын су тұтынуға егіншілік суару
алаңдары қосылды.
Адамдар суды шаруашылық – ауыз су
қажеттілігінен басқа, қоғамдық, коммуналдық-
тұрмыстық, мәдени-ағартушылық, балалар және
жасөспірімдер мекемелері, емдік-профилактикалық
мекемелер, тағамдық өндіріс мекемелері, қоғамдық
тамақтану және сауда орындарында да қолданады.
Назарларыңыз үшін рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz