Судың сапасын жақсарту




Презентация қосу
Судың сапасын
жақсарту

Орындаған: Саметов Асан
Суды коагуляциялау

Суды коагуляциялау – судағы өте ұсақ үлпек –
бөлшектердің пайда болу процесінен бастап, олардың – ірі
ұлпекке айналып, тұнба түрінде шөгуі. Суды коагуляциялаудың
2 фазасын ажыратады.
1–фаза–коллоидты бөлшектер мен сузпенсияның
(жүзінді) электр зарядын бейтараптандыруы.
2 – фаза – ірі үлпектердің пайда болуы, яғни, коллоид пен
суспензия қосылып өте ірі жылдам шөгетін үлпекке айналуы.
Коагуляция ретінде күкіртқышқылды алюминийді пайдаланады.
Коагуляциялық құрылғы ПВО-КГ
Коагуляциялаудың 2 түрі ажыратылады
• Бос көлемде жүргізілетін
коагуляция – ол үлпек
құрау камерасында
жүргізіледі.
• Жанаспа түрде
жүргізілетін коагуляция –
ол жанаспа сұзгіштердің
түйіршікті
толтырғыштарының
арасында жүреді.
Су сапасын жақсарту әдістері

Судың сапасын берілген санитарлық нормаларға дейін
жеткізу, су атазарту қондырғылары арқылы жүзеге асырылады.
Осы мақсаттағы сумен қамтамасыз ету тәжірибесінде келесі
әдістер ең көп таралған: химиялық құрамын қалыпқа келтіру
бойынша, судың органолептикалық қасиетін жақсарту бойынша,
эпидемиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша.
Мөлдірлендіру

Мөлдірлендіру – суды майда қалқып жүрген заттардан тазалаудың ең негізгі
әдісі болып табылады, ал мөлдірлендірудің негізгі операциясына тұндыру
жатады. Тұндыру тек ірі қалқып жүрген заттардың тұнуы үшін қолайлы, ал
коллоидты және майда қалқып жүрген заттардың тұнуы үшін өте көп уақыт
керек, сондықтан осы заттардың тұну жылдамдылығын арттыру үшін
коагулянттар, яғни, реагенттер қолданылады.
Суды тұндыру
Тұндыру Сүзу

Тұндырғыштар сүзгіштердің жұмысын жеңілдетеді, судағы заттарды
литріне 10-12 мг-ға дейін азайтады және суды мөлдірлендірудің бірінші сатысы
болып табылады. Судың қозғалыс бағытына байланысты тұндырғыштардың 3
түрін ажыратады: көлденең, тік, радикалды тұндырғыштар.
Суды сүзу

Суды тазартудың екінші сатысына жатады. Сүзгіш материалы ретінде жиі
қолданылатындар: кварц құмы, құм және қиыршық тас. Сүзу материалы ретінде
қолданылатын затқа Денсаулық сақтау министрлігінің рұқсаты болуы керек.
Сүзгілердің жұмыс тиімділігін анықтайтын негізгі көрсеткіш – сүзу жылдамдығы
болып табылады. Сумен қамтамасыз ету тәжірибесінде әр түрлі құрылымдағы
сүзгі қолданылады. Сүзу жылдамдығына байланысты оларды: баяу сүзгілер
(сағатына 0,1-0,2м), жылдам сүзгілер (сағатына 6-8м) және өте жылдам (сағатына
100м) деп бөлінеді.
Тазартудың арнайы әдістері

Жоғарыда айтылған судың
сапасын жақсартудың
қарапайым әдістерімен қатар,
ауыз судың сапасын
стандарттарға жеткізетін

арнайы әдістері қолданылады.

Судың арнайы өңдеу әдісі дегеніміз – судың құрамындағы белгілі бір химиялық
заттың мөлшерінің нормадан көп немесе нормадан аз болған жағдайда, оны
нормаға дейін жеткізуін айтамыз. Оларға келесі әдістер жатады: суды жұмсарту,
суды тұщыландыру, суды фторлау, суды дефторлау, суды темірлеу, темірсіздендіру.
Қорытынды

Адам қолданатын су эпидемиологиялық жағынан қауіпсіз
болуы керек, яғни, құрамында микроорганизмдер мүлдем
болмауы керек, әсіресе, патогенді микроорганизмдер,
сондықтан ауыз су ретінде қолданылатын су тұтынуға егіншілік
суару алаңдары қосылды.
Адамдар суды шаруашылық – ауыз су қажеттілігінен басқа,
қоғамдық, коммуналдық – тұрмыстық, мәдени – ағартушылық,
балалар және жасөспірімдер мекемелері, емдік –
профилактикалық мекемелер, тағамдық өндіріс мекемелері,
қоғамдық тамақтану және сауда орындарында да қолданылады.

Ұқсас жұмыстар
Суды коагуляциялау әдісі
Судың қасиеттері
Залалсыздандыру әдістері
Су факторторларымен байланысты аурулардын алдын алу жөніндегі шаралар
Шикі заттырдың қамыр илегенде атқаратын рөлі, олардың қатынасының теориялық негіздері
Каспий теңізіндегі мұнайды бұрғылау
Ауыл шаруашылығын сумен қамтамасыз ету жүйелері
Үнемі сапаны жақсарту
ГОСТ және ОСТ
Қала және ауылдық жерлерді ауыз сумен қамтамасыз ету
Пәндер