АУА МИКРОФЛОРАСЫ




Презентация қосу
«Қазақ Ұлттық Зерттеу Университеті» коммерциялық
емес акционерлік қоғамы

Тақырыбы:Ауаның микробпен ластануын анықтау
• Сабақтың мақсаты: 1. Кротов құралымен жұмыс iстеу тәртiбiн игеру
• 2. Ауаның микробпен ластануын анықтау әдiстерiн игеру
• Керектi құралдар мен жабдықтар: Петри аяқшасы, термостат, колонияларды
санауға арналған құрал, АФА-БА-3, АФА-В-18 фильтрлерi, физиологиялық
ертiндi, 1 немесе 2 мл стерильдi пипеткалар.
• Сабақтың мазмұны. Гигиеналық тұрғыдан ауаның бактериялық ластануын
бағалау үшін 1м3 ауадағы жалпы бактериялар санын, сондай-ақ санитариялық-
керсеткіш микроорганизм мөлшері мен микроб түрлерін аныңтайды. Ауадағы
бактериялардың жалпы санын анықтау үшін тұндыру тәсілі көмегімен ауадағы
микробтарды Петри шыны табақшасына қондырып және Кротов құралымен
сүзгіштер немесе сұйықтар арқылы микробтарды өсіріп анықтауға болады.
АУА МИКРОФЛОРАСЫ
Ауада микроорганизмдер көп мөлшерде кездеседі, бірақ өніп-өсуіне
мүмкіндік жоқ. Сондықтан ауа микроорганизмдердің уақытша мекені
болып есептеледі. Ауаға микроорганизмдер шаң-тозаңмен көтеріледі
де, қайтадан солармен бірге шөгеді. Егер жер бетіне шөгіп үлгермесе,
ауада тез арада қырылып кетеді. Сондықтан ауада
микроорганизмдердің саны мен сапасы топырақтағы
микроорганизмдердің құрамына байланысты болады. Әсіресе
қозғалысы күшті өнеркәсіп орындары көп қалалардың үстіндегі ауада
микроорганизмдер өте көп болады. Ал керісінше ауыл-село, орман,
тау, теңіз және Арктика мұздарының бетіндегі ауада
микроорганизмдер мүлде аз болады.
• Ауада микроорганизмдерге күннің ультракүлгін сәулесі бактерицидті
әсері: УК сәулесіне түрлі - түсті бактериялар түссіз бактерияларға
қарағанда төзімділеу, сондықтан ауада олар жие кездеседі. Спора
түзбейтін микроорганизмдер төзімсіз болғандықтан спора
түзетіндеріне қарағанда олардың саны да аз болады. Жыл мерзіміне
байланысты ауа микроорганизмдерінің саны мен сапасы да
өзгерістерге ұшырап отырады. Олардың ең аз болатын мерзімі қыс, ал
көп болатын кезі жаз, көктем мен күзде олардың саны аса көп
болмайды: қыс кезінде қар жер бетін жауып қалады да шаңның
көтерілуіне мүмкіндік бермейді. Ал жаз кезінде жел шаң-тозаңдармен
бірге ауаға микроорганизмдерді ұшырап шығарады. Күз бен көктем
кезінде жауын – шашын жиі болып, көтерілетін шаң-тозаңда аз
болады. Сондықтан бұл мезгілде ауадағы микробтар саны көп
болмайды.
1. Тұндыру тәсілімен
микроорганизмді анықтау.
• Осы тәсілмен анықтау үшін Петри шыны табақшасына ерекше
стерилді таза жағдайыңда 15 мл шамасында ет пептонды агар мен
желатин құяды. Бұдан соң шыны табақшаны зерттейтін орында 5
минут ашып ұстап микробтарды қондырғаннан кейін, 48 сағатқа 370С
температурадағы термостатқа орналастырады. Соңынан Петри шыны
табақшасында барлық өскен микробтар санын есептейді.
• Есептеу. 1м3 ауаның құрамындағы микроорганизмдерді анықтау үшін
100см2 Петри шыны табақшасыңда 5 минуттың ішінде 10 л ауадан
қонатын микробтар санын ескеру арқылы анықтайды.
• Мысалы.Көлемі 100 см2 Петри шыны табақшасында 5 минуттың
ішінде 10 л көлемдегі ауадан 80 микроорганизм өсті делік. Яғни 1 м3
зерттеу ауасында:
• X - /1000:80/: 10 = 8000 микроорганизмдер бар.
2.Ю.К.Кротов құралы арқылы
микроорганизмдерді анықтау.
• Осы құралдың көмегімен ауадағы микробтардың жалпы санын ғана емес сондай-
ақ ауру тудыратын және санитариялық- көрсеткіштік микробтардың мөлшерін
анықтауға болады.
• Кротовтың құралы сыртқы қорабтан, оның табаны мен негізінен және қақпақтан
тұрады. Қақпаққа зерттелетін ауаны сорып алу үшін саңылауы бар плексигластан
жасалған диск салынған.
• Құрал арқылы өткен ауаның мөлшерін есептеп отыру үшін қорабқа вентілі бар
ротаметр бекітілген. Құралдың негізіне электрлік мотор орнатылған, ал оның
білігіне /ось/ сыртқа тепкіш желдеткіш бекітілген. Желдеткіштің ішіне сегіз
қалақты қанаттар орналастырған, ол минутына 60 айналым жасап Петри шыны
табақшасының бетін сына сияқты саңлаудан ауа сорады. Қоректі заты бар Петри
шыны табақшасын қораптың жоғары бөлігіне орналастырылған айналмалы
дискіге бекітеді. Сына сияқты саңлаудан келіп тұрған ауа Петри шыны
табақшасындағы қоректік заттың бетіне соқтығып, оған микробтар жабысып
қонады.
АБ
1-СУРЕТ. КРОТОВ ҚҰРАЛЫ А-СЫРТҚЫ КӨРІНІСІ: 1-РОТАМЕТР ВЕНТИЛІ; 2-РОТАМЕТР;
3-БЕКІТКІШ АЛҚА; 4-АЙНАЛМАЛЫ ДИСК; 5-ҚАҚПАҚША; 6-ДИСК;
7-ҮШКІРЛЕНГЕН ҚУЫСТЫҚ; 8-ҚОРАБЫ; 9-ТАБАН.
Б-ІШКІ КӨРІНІСІ: 1-ЦИЛИНДР; 2-ЭЛЕКТР МОТОРЫ;
3-ҚАНАТША; 4-СЕРПІН; 5-АУЫСТЫРМАЛЫ ҚАҚПАҚША; 6-ДИСК;
7-ҮШКІР ҚУЫС; 8-ПЕТРИ ТАБАҚШАСЫ; 9-ДИСК; 10-ОРТАДАН
ТЕБУ ЖЕЛДЕТКІШІ; 11-ҚҰРАЛ ТАБАНЫ; 12-ШТУЦЕР
ИАФРАГМАСЫМЕН.
АУАДАҒЫ МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ ЖАЛПЫ САНЫН АНЫҚТАУ КЕЗІНДЕ АППАРАТТАН 2-3
МИНУТТЫҢ ІШІНДЕ 50 Л АУА ӨТКІЗЕДІ. АУА ҚАТТЫ ЛАСТАНҒАН БОЛСА ҰСТАУ МЕРЗІМІ БІР
МИНУТҚА ДЕЙІН АЗАЯДЫ.
МЫСАЛЫ. ТЕКСЕРІЛГЕН АУАНЫҢ МӨЛШЕРІН ҮШ МИНУТ ШАМАСЫНДА АЛЫП, СОРУ
ЖЫЛДАМДЫҒЫН 25 Л /МИН/ БОЛДЫ ДЕЛІК. ТЕРМОСТАТТА ПЕТРИ ШЫНЫ ТАБАҚШАСЫНДА 440
КОЛОНИЙ ӨСТІ ДЕЛІК. ЯҒНИ I М3 АУАДА: X = /440. 1000/: 75 = 5867 МИКРООРГАНИЗМДЕР БОЛАДЫ.
3. СҮЗГІ ЖӘНЕ СҰЙЫҚ АРҚЫЛЫ
АУАДАҒЫ БАКТЕРИЯЛАРДЫ ҚОНДЫРУ
• Зерттеу нүктелерінде аспиратордың көмегімен шыны
түтікшеге бекітілген (сүзгідегі микробтарды
физиологиялық стерилді ертіндімен шаяды) сүзгіш немесе
тазаланған физиологиялық стерилді ерітіндіден 50-100 л
ауа өткізеді. Петри шыны табақшасына агармен бірге I мл
физиологиялық ерітінді құйып, оларды температурасы 37 0
С термостатқа үш күнге қояды.
• Бұдан соң өскен колонийді санап есептеп, содан кейін
микробтың барлық санын табады.
2-СУРЕТ. АУА ЖҰТУ АСПАПТАРЫ А-
ПОЛИЖАЕВ АСПАБЫ; Б-ЗАЙЦЕВ АСПАБЫ;
В-АУА СҮЗГІШТІГІ. (ММ ӨЛШЕМДЕРІ МЕН)

МЫСАЛЫ. 25 МЛ ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРІТІНДІДЕН
НЕМЕСЕ СҮЗГІШТЕН 100 Л АУА ӨТКІЗІЛДІ ДЕЛІК
(СҮЗГІШТЕГІ МИКРОБТАРДЫ ШАЙЫП КЕТІРУ ҮШІН
25 МЛ ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРІТІНДІ ҚОЛДАНЫЛҒАН).
ПЕТРИ ШЫНЫ ТАБАҚШАСЫНДА 120 КОЛОНИЙ
ӨСКЕН. ЯҒНИ 1МЛ ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРІТІНДІДЕ
120, АЛ 25 МЛ - 3000 МИКРООРГАНИЗМ БОЛАДЫ
ЕКЕН.

ЕНДЕШЕ 1М3 АУАДА ҚАНША?

100 Л – 3000

1000 Л – X;

30000 МИКРООРГАНИЗМ.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Тыныс алу жолдарының микрофлорасы
Адам денесінің микрофлорасы
Микробиология негіздері
Микроэкология негіздері туралы
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
МИКРООРГАНИЗМДЕР ЭКОЛОГИЯСЫ
Микроорганизмдердің табиғатта таралуы
Азықты кептіру және сүрлем микробиологиясы
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері, ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2.Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Пәндер