ОЗОН - АУА ҚОСПАСЫН ҚОЛДАНУ АРҚЫЛЫ ДӘНДІ




Презентация қосу
Тақырыбы:

ОЗОН-АУА ҚОСПАСЫН
ҚОЛДАНУ АРҚЫЛЫ ДӘНДІ
КЕПТІРУ
Астықты және тұқымдарды ұзақ уақыт
сақтау кезінде үшін оларды әртүрлі
химиялық заттармен өңдейді.

Пестицидтердің әсерінен жәндіктер
зиянкестері мен патогендік
микроорганизмдер жойылады.

Процедура химиялық дезинфекциялаушы
заттармен (хлоропикрин, фостоксин,
металил хлорид) газдандыру арқылы
жүзеге асырылады.

Дәнді, құрама жемді және тұқымдарды озондау бұл әдіске балама болды. Ол үшін
үйінділердің немесе силостардың озон-ауа қоспасымен үрлеу жүзеге асырылады.
Озонның концентрациясы және емнің әсер етуі дақылдың түріне, партияның көлеміне
және оның қоздырғыштар мен жәндіктермен зақымдану дәрежесіне байланысты.

Қоздырғыштардың қалдықтары - микотоксиндер де бейтараптандырылады. Озонмен
емдеу кезінде зиянкестер өледі:

Хрущак: долгоносик: брухус: мукоед.
Сондай-ақ, зиянды микроорганизмдер
жойылады:

фузариум; фомопсис; пенициллиум.

Озонның әсерінен жәндіктерде
хромосомалардың мутагендік өзгерістері
дамиды, зиянкестерді зарарсыздандыру
жүреді, ал көбінесе жұптасу тиімсіз.

Бұл әсер бөлмедегі озон концентрациясын
30-60 мг / м деңгейінде ұстап тұру арқылы
қол жеткізіледі.
Қоймалардағы астықты озондау және басқа сақтау әдістері экономикалық жағынан
тиімді және тиімді процесс болып табылады. Мұндай әсер қоршаған ортаға зиян
тигізбейді, өйткені одан кейін зиянды ыдырау өнімдері қалмайды.

Озон тез әсер етуі мен тез ыдырауына байланысты жиі қолданылатын тотықтырғыштар
арасында жетекші орындардың бірін алады. Озонның жоғары концентрациясы кезінде
саңырауқұлақтардың, бактериялардың және вирустардың құрылымдық бөліктерінің
жасушалық қабырғалары бұзылады. Биологиялық тұрғыдан ыдырамайтын қосылыстар,
жоғары молекулалы заттар, хош иісті қосылыстар, токсиндер тотығады.
Жағымсыз иістер жойылып, канцерогендердің
ауадағы концентрациясы төмендейді.
Озонизация тез кептіруге ықпал етеді, өйткені
кариоптардың бетін газбен өңдегенде дәнге

енетін арнайы процестер жүреді. Озон
эндосперм затымен белсенді әрекеттеседі
және ылғал байланысының энергетикалық
деңгейін төмендетеді. Бұл астық
материалының кебуін тездетеді.
Ғалымдар тұқым себудің алдында
көптеген әдістерді зерттеп,
озондау - ең қолайлы әдістердің
бірі деген қорытындыға келді.

Бұл тұжырым озонның тұқымға
кешенді әсерімен, мысалы, келесі
факторлармен дәлелденеді:

газ биохимиялық процестерді
белсендіреді;

дезинфекциялау әсері бар;

озондау технологиясы өте
қарапайым; әрі экологиялық таза
әдіс .

Өңдеуден өткен тұқымдардан
дамитын өсімдіктердің тамыр
жүйесі күшті, эмбрионның
ұзындығы озонданбаған
тұқымдардан едәуір асып түседі.
Дәнді үйінділерде және сүрлемдерде озондау ең тиімді әдіс болып қала береді.
Тұқымдарды озонмен өңдеу жер үсті тұқымдарының инфекциясын азайтады. Қатты
кесек инфекциясы кезінде қоздырғыш толығымен жойылады. Сондай-ақ: өнімнің
экологиялық тазалығы қамтамасыз етіледі; тапшы және улы химикаттарды жою
мүмкіндігі; өңделген астық материалының жақсы сақталуы;
Озондау
процедурасын
жүргізу үшін
алдымен астық
сақтау қоймасы
дайындалады:
қалып
механикалық
түрде алынады;
қоқысты алып
тастаңыз;
қойманың барлық
беттеріне газбен
қамтамасыз ету.
Әрі қарай өңдеу
тікелей жүзеге
асырылады.
Орындаған:

Ұқсас жұмыстар
Құбылыстың шаруашылыққа әсерін талқылаңдар
Арақ өндірісінің технологиялық сызбанұсқасы
Атмосфераның қабаттары
Атмосфералық ауаның ластануының гигиеналық маңызы
Карбюраторлы қозғалтқыштың қоректендіру жүйесінің құрылымы және бөлшектерінің конструкциясын жобалау
Аммиак өндірісіндегі катализаторлар
Жоғарғы атмосфераның антропогендік ластануы
ТҰТАС ҚҰЙМАЛЫ БЕТОН ЖӘНЕ ТЕМІРБЕТОН
Қоршаған ортаны қорғау
АТМОСФЕРА ЖӘНЕ ОНЫҢ ҚАБАТТАРЫНА СИПАТТАМА, ҚҰРЫЛЫМЫ ЖӘНЕ ЭЛЕМЕНТТЕРДІҢ МӨЛШЕРІ
Пәндер